rycheza 22.05.05, 20:23 Jakie są jeszcze inne (oprócz Kordiana) imiona stworzone przez pisarzy lub poetów? Ciekawa jestem, czy wiele takich tworów przyjęło się na stałe w języku polskim... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 19:17 Chyba troszkę za daleko poszłaś z tym stwierdzeniem... Owszem, Gałczyński przybrał to imię, chociaż nie zostało mu nadane, ale wziął je z kalendarza... Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: "Wymyślone" imiona literackie 22.05.05, 20:40 rycheza napisała: > Jakie są jeszcze inne (oprócz Kordiana) imiona stworzone przez pisarzy lub > poetów? Ciekawa jestem, czy wiele takich tworów przyjęło się na stałe w > języku polskim... Najpopularniejsza to pewnie Grażyna, stworzona przez Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: "Wymyślone" imiona literackie 22.05.05, 20:57 Jak mogłam zapomnieć o Grażynie...!??? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: "Wymyślone" imiona literackie 22.05.05, 20:58 Aha, jeszcze Fantazy i Dianna (przez dwa "n"). Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "Wymyślone" imiona literackie 22.05.05, 21:02 Faktyczne Grażyna, nie wiem, jak z Żywilą (tak sie nazywał wczesniejszy poemat Mickiewicza, ale nie wiem, czy imię tez wymyślił). Przed Szekspirem nie są notowane wystąpienia imion Miranda, Bianca, Celia, Charmian, Cordelia, Imogena, Ophelia i Perdita (według posiadanej przez mnie angielskiej książki o imionach). Niektóre prawdopodobnie sam wymyślił (raczej nie Bianca, moim zdaniem) RD Blackmore wymyślił imię swojej tytułowej bohaterki swojej powieści "Lorna Doone". John Swift wymyślił imię Vanessa, a sir Philip Sidney Pamela (do romansu "Arkadia", chociaz czasem przypisuje sie to imię Richardsonowi, który użył go dla tytułowej bohaterki, z tym, że duzo później). Balladyna. CO do Kirkora, to nie jestem pewna. Słowacki wymyślił tez Anhellego,a le nie wiem, czy jacyś rodzice to podchwycili. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: "Wymyślone" imiona literackie 22.05.05, 21:11 Grałam kiedyś Balladynę w szkolnym przedstawieniu Na marginesie, czy mogłybyście sprawdzić ilu jest Kirkorów a ile Balladyn? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Wymyślone" imiona literackie 22.05.05, 23:02 Balladyn jest 20, a Kirkor tylko 1. Dorzucam Lillę (Wenedę). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Wymyślone" imiona literackie 26.02.06, 20:03 aniadm napisała: CO do Kirkora, to nie jestem pewna. Słowacki wymyślił tez Anhellego, > a > le nie wiem, czy jacyś rodzice to podchwycili. Oczywiście, ze tak Jest pięciu Anhellich. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 08:22 W książkach z gatunku fantazy jest wiele ślicznych imion wymyślonych przez autorów, a sama bym chętnie nadała dziecku takie imię np. Tanis (Thantalantas), Laurana (Lauralanthalasa), Caramom, Raistlin, Kitiara... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 08:46 Przyjęła się część imion z Tolkiena - Galadriel, Arwen, nawet Bilbo i pewnie Frodo (nie mówię tu o Polsce). Terry Pratchett, kiedyś mówił, że wypisywał dedykacje dla co najmniej trzech Galadriel i jednego Bilba. Z nowszych to wiem o narodzinach kilku Anakinów. Ciekawe, czy jak urosną, będzie się do nich mówić Darth Vader? Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 09:19 A jak jest z Arabella? Stworzona przez Musierowicz czy wyszukana specjalnie do "Corki Robrojka"? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 09:33 Na pewno nie przez Musierowicz, skoro dużo wcześniej był w telewizji czeski serial "Arabella". Ale oni też tego nie wymyślili, o ile wiem. Normalne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 09:51 OFELIA i JAGNA. Oba mi się bardzo podobają Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 10:20 Jagna to "ludowa" czy też "staropolska" wersja Agnieszki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 11:30 Chyba tak. O ile pamiętam, to technicznie rzecz biorąc nie było nawet jej imię, tylko określenie,"pochodząca z plemienia Ligów". Na imię miała Kallina. Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 12:07 Właśnie chciałam napisać o Anakinie, a konkretnie spytać się, czy to imię jest nadawane, a widzę, że mam już odpowiedż . W tym momencie jestem zafasynowana tym imieniem, bo wczoraj widziałam film, ale zapewne szybko mi przejdzie . Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 16:38 Anakin to podobno imie przejete z jakiegos z jezykow indianskich. Ale istnieje tez podloze biblijne, gdzie wystepuje imie "Anak" lub a "synowie Anaka" to olbrzymi, rozumiani przez tradycje zydowska jako potomkowie aniolow i kobiet ludzkich (matka Anakina "nie znala meza"). Temat "polaniolow" jest dosc lubiany prze Hollywood. Te istoty zazwyczaj koncza "demonicznie", tak jak Anakin tez. Pwp 1,28: 27 Szemraliście w namiotach, mówiąc: «Z nienawiści do nas wyprowadził nas Pan z ziemi egipskiej, by wydać nas w ręce Amorytów na zagładę. 28 Gdzież pójdziemy? Nasi bracia napełnili nam serce strachem, mówiąc: Lud to jest liczniejszy i wyższy wzrostem od nas, miasta ogromne, obwarowane aż do nieba. Widzieliśmy tam nawet synów Anaka». Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 16:48 gunka2 napisała: > Ale istnieje tez podloze biblijne, gdzie wystepuje imie "Anak" lub a "synowie > Anaka" to olbrzymi, rozumiani przez tradycje zydowska jako potomkowie aniolow i > kobiet ludzkich To nawet tak jakby staropolsko z tą końcówką "in", np. Anin woreczek =woreczek należący do Ani. Ale ale, czy ta końcówka nie była zarezerwowana dla rodzaju żeńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 17:59 Anakin zawsze z niewiadomych przyczyn kojarzył mi się z manekinem. To ja już wolę Darth Vader Odpowiedz Link Zgłoś
tut_ets Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 13:02 "Anak" to po hebrajsku "olbrzym"... Stad tak nazywano olbrzymow. Slowo to nie bylo imieniem. Przez "synow anaka" rozumiano "potomstwo olbrzymow", a nie dzieci pana o imieniu "Anak". Uczeni twierdza, ze lud wysoki, czyli cos w okolicach naszych 2 metrow (do 2 z kawalkiem) wzrostu nazywano "olbrzymami", poniewaz Izraelici byli w czasach owczesnych dosc niskiego wzrostu (ok. 1,5 m). A prawde zna jeden Pan Bog. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 16:23 Konrad od Konrada Wallenroda Grażyna znaczy piękna (Mickiewicz) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 16:36 Konrad to imię pochodzenia niemieckiego, w Polsce nadawane od XII wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "Wymyślone" imiona literackie 23.05.05, 20:15 Patrz Konrad Mazowiecki, który nam ściągnął na głowę Krzyżaków... Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 13:29 a Romeo to nie jest wymyślone? poza tym, Eglantyna-czy to imie było stworzone tylko na potrzeby książki Catherine Jinx pod tym właśnie tytułem czy juz wczesniej istniało? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Eglantyna 29.09.05, 19:26 Wcześniej stworzył je Chaucer. Ale tak czy inaczej jest literackie. Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 15:17 Jagienka (od Jagny) i chyba Jurand, ale nie jestem pewna tego ostatnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinka_p Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 16:18 A ja błysnę Otóż Jessicę też podobno wymyślił Szekspir. To imię nawiązywać miało do Biblii, tylko niestety nie pamiętam dokładnie na czym to polegało(może coś z Jezusem, ale nie wiem). Sprawdzę i jeszcze napiszę. Oliwię również miał wymyślić Szekspir. Jessica-"Kupiec Wenecki" Oliwia-"Wieczór Trzech Króli" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 16:21 Jurand jest zniekształceniem imienia Jarand, które stanowi staropolską pochodną od Arnolda... Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinka_p Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 17:26 A więc Szekspir wziął Jessicę z Księgi Rodzaju. W oryginale brzmiała Jiska i oznaczała należącą do JahweMoże więc nie do końca ją wymyślił, ale nadał jej formę, w której znana jest do dziś, bo niewątpliwie między Jiską a Jessicą istnieje pewna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 19:31 Słyszałam też wersję, że to żeńska forma imienia Jesse (tez utworzona przez Szekspira, a przynajmniej przed nim nie notowana). Wymyślił także (lub zapisał jako pierwszy) także Perditę i Mirandę, oraz chyba Imogenę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 19:22 Jagienka jest po prostu zdrobnieniem od Jagny... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "Wymyślone" imiona literackie 29.09.05, 19:30 A Jagna jest formą Agnieszki i Sienkiewicz jej nie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley WIesław i Emfazy 25.07.06, 14:48 Wiesława wymyślił, OIW, Brodziński dla potrzeb jakiejś sielanki. Emfazy zaś to jedno z licznych imion wymyślonych przez Witkacego, tyle, że nie wiem, żeby był np. jakiś Jęzory. Lech Emfazy Stefański zresztą też oficjalnie żadnym Emfazym nie jest, tylko sobie jako dorosły człowiek dobrał witkacowskie imię na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WIesław i Emfazy 25.07.06, 16:09 Wiesław ma zapisy jeszcze ze średniowiecza, jak i Wiesława. Jest to skrócona forma imienia Wielisław(a)/Wielesław(a). Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: "Wymyślone" imiona literackie 19.02.23, 01:04 Odgrzebałam ten temat, bo ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: "Wymyślone" imiona literackie 19.02.23, 02:37 Nie będę o tej godzinie sprawdzać, ale o ile dobrze pamiętam - Fiona, Irydion, Malwina, Cedryk, Araminta, Imogena. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: "Wymyślone" imiona literackie 19.02.23, 06:31 Słowacki wymyślił też Kirkora i Anhellego. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: "Wymyślone" imiona literackie 19.02.23, 10:03 Vanessa, stworzona przez Jonathana Swifta. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: "Wymyślone" imiona literackie 19.02.23, 20:46 Geralt Sapkowskiego - 29 nosicieli. Choć trudno powiedzieć, że imię wymyślone od zera. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Wymyślone" imiona literackie 26.02.23, 15:10 W ogóle nie jest wymyślone, Gierałt był notowany w Polsce już w średniowieczu i przechował się także w nazwach miejscowych: gieraltowice.pl/12/strona-glowna.html Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: "Wymyślone" imiona literackie 22.02.23, 13:06 Balladyna to ciekawe imię, ogólnie postaci w tym dramacie interesująco się nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś