Dodaj do ulubionych

imieniny Jana

08.06.05, 12:00
Witam. Mój synek ma na imię Jan Tomasz i urodził się 29.04. W związku z tym
mam dylemat, bo piewsze "Jana" po urodzinach wypada już 18 maja!!! Czy zawsze
imieniny obchodzi się pierwsze po urodzinach?? Czy to jest tylko kwestia
umowy?? No i kiedy wybrać?? W dużej czy małej odległości od urodzin?? Pytam,
bo wydaje mi się, że dla Malucha może być miłe mieć dwa przyjęcia w ciągu
roku, a jak imieniny i urodziny blisko, to i przyjęciee jedno i prezent
pewnie teżsmile) Czekam na jakieś rady. Acha, może jest jakiś najpopularniejszy
dzień imienin Jana??
Pozdrawiam. A.
Obserwuj wątek
    • sparkling Re: imieniny Jana 08.06.05, 13:37
      Jestem gorącą zwolenniczką łączenia dnia imienin z jakimś konkretnym patronem.
      Bo przecież ten 18 maja nie wziął się z sufitu, a przynajmniej nie powinien,
      tylko stanowi wspomnienie jednego ze świetych o imieniu Jan. A ponieważ imię
      popularne, to i swiętych o tym imieniu było wielu. Dlatego może warto byłoby
      wejść na strone o patronach imion i poczytac troche zyciorysow. To, ze ktoś
      jest świętym nie oznacza przecież od razu uznasz go za sympatycznego czlowieka.
      Może natomiast wśród swietych Janów natrafisz na jakiegoś, który przypadnie Ci
      to gustu.

PS. Najbardziej znany Jan Chrziciel - 24.06
      Kliknij w link u góry o swiętych i błogosławionych
      • gunka2 Re: imieniny Jana 08.06.05, 14:28
        > PS. Najbardziej znany Jan Chrziciel - 24.06
        Kupała, Kupała!
        Apropos, to juz niedlugo. Kto skacze przez ogien w tym roku?
        Ja niestety nie, w Niemczech nie obchodza. sad
      • gaudencja Re: imieniny Jana 05.11.05, 15:49
        W praktyce chyba jednak malo kto stosuje zasade "pierwsze imieniny po
        urodzinach", czy swiadomie wybiera patrona, ale raczej dostosowuje sie do daty
        najpopularniejszych imienin. Moze troche szkoda, ale z drugiej strony to
        upraszcza sprawe dalszym znajomym.
        • aniadm Re: imieniny Jana 05.11.05, 19:30
          Właśnie. Cała Polska obchodzi Anny tego samego dnia, chociaż świętych o tym
          imieniu było coś ze 30...
          (Nie, żebym ja obchodziła innego dnia... Zresztą ciężko nawet by było, o Janach
          czy Mariach ludzie wiedzą, że jest po kilka, a o Annach praktycznie nikt)
          • mika_007 Re: imieniny Jana 06.11.05, 14:11
            Jana jest 48 razy w roku -jest w czym wybierać wink
            www.skarbczyk.com/index.php?mid=s&l=&im=JAN&c=1
            mój Jasiek ma np. 6.V wink
    • theodorka Re: imieniny Jana 08.06.05, 14:28
      Proponuję datę 24 czerwca. Wtedy swój dzień obchodzi św. Jan Chrzciciel.
      Całkiem fajny patron smile
    • tawananna Re: imieniny Jana 05.11.05, 16:50
      Imieniny to kwestia umowna, jedni wybierają właśnie pierwsze po urodzinach,
      inni - najpopularniejsze, jeszcze inni - ulubionego patrona. Ja wybierałabym w
      większej odległości od urodzin niż ten 18 maja - sama mam urodziny i imieniny w
      odstępie 16 dni i jako dziecko zawsze tego żałowałam smile (chociaż cieszyłam się
      jednocześnie, że maj to taki ładny miesiąc smile). Nie polecam imienin w wakacje -
      dzieci wyjeżdżają i potem mały solenizant ma problem, kogo zaprosić. A i w
      dorosłym życiu lipiec czy sierpień to częstszy czas wyjazdów niż np. maj wink czy
      listopad. Poza tym może nie warto wybierać imienin najpopularniejszych, bo
      małych Janków wśród rówieśników może być kilku i dlaczego Twój Maluch nie może
      mieć swojego własnego dnia? wink)
    • gaudencja w górę dla marchefka27 16.12.05, 17:54

• marchefka27 dzieki gaudencjo ;) 18.12.05, 22:22
        hmmm powiem szczerze ze nawet nie wiedzialam, ze rozne daty imeienin oznaczają
        swieto innegopatrona. O ja glupia. Jednak internet sie przydaje wink
        teraz jak dojsc ktorego Marcelego (Czy Marcela - roznie zaznaczaja w
        kalendarzach) swietujemy konkretnego dnia ?
        • gaudencja Re: dzieki gaudencjo ;) 18.12.05, 23:03
          marchefka27 napisała:

> hmmm powiem szczerze ze nawet nie wiedzialam, ze rozne daty imeienin
          oznaczają
          > swieto innegopatrona. O ja glupia. Jednak internet sie przydaje wink
          > teraz jak dojsc ktorego Marcelego (Czy Marcela - roznie zaznaczaja w
          > kalendarzach) swietujemy konkretnego dnia ?

Internet to kopalnia wiedzy i cały wachlarz możliwości smile

Z moich książek wynika, że 19 marca obchodzimy dzień bł. Marcelego Callo, XX-
          wiecznego Francuza zmarłego w wieku lat 23 w obozie koncentracyjnym Mauthausen
          we Francji, działacza Akcji Katolickiej. Do obozu udał się dobrowolnie, żeby
          móc prowadzić działalnośc misyjną wśród współwięźniów.

31 sierpnia to dzień Marcelego Candii, również XX-wiecznego błogosławionego, z
          Włoch, który najpier fundował misje i szpital w Brazylii, a później sprzedał
          cały swój majątek i wyjechał do Brazylii, żeby się tam zajmować biednymi i
          trędowatymi.

Mamy jeszcze takie daty:
          16 stycznia
          MARCELI
          łac. Marcelli - starożytny ród patrycjuszowski.
          Św. Marceli I, papież, męczennik. Jego pontyfikat trwał krótko - od maja 306
          roku do 16 stycznia 309.
          Zreorganizował rozbitą w wyniku prześladowań administrację kościelną. Dużo
          przykrości doznał ze strony
          tzw. lapsi - chrześcijan, którzy w czasie prześladowań wyrzekli się wiary, a po
          wymaganym warunkom
          pokuty Papież został aresztowany na rozkaz cesarza Maksencjusza. Obito go
          rózgami, a następnie
          zesłano na wygnanie, gdzie umarł w nędzy. Patron Raciborza oraz stajennych.
          Według panującej opowieści,
          w dzień Świętego - 16 stycznia 1241 roku - Tatarzy obiegli miasto Racibórz.
          Wówczas pojawił się na
          obłokach św. Marceli. Oddziały przelękły się tego niezwykłego widoku i
          odstąpiły od miasta. Wdzięczni
          mieszkańcy ufundowali figurę Papieża w kaplicy i na miejskim placu.
          W ikonografii św. Marceli przedstawiany jest w stroju papieskim. Jego
          atrybutami są: dyscyplina, konie
          przy żłobie, osioł.

4 września
          św. Marcelego m. (+ II w.?) (brak szczegółów)

7 października
          śwśw. Marcelego, Apulejusza, mm. (+ I w.) (jw.)

30 października
          śwśw. Klaudiusza, Luperka, Wiktoriusza, ich ojca Marcelego, mm. (+ III w.) (jw.)

1 listopada
          św. Marcelego bpa (+ IV w.) (jw.)

26 listopada
          św. Marcelego kpł. m. (+ 347)

29 grudnia
          św. Marcelego op. (+ 480)

30 grudnia
          św. Sabina bpa, Eksuperancjusza dk., Marcelego dk., Wenustiana namiestnika, mm.
          (+ V/VI).

kokos.umcs.lublin.pl/DOWNLOAD/religia/leksykonsw.pdf
          Wszystkie te informacje da się jeszcze z pewnością pogłębić w internecie lub w
          życiu pozasieciowym. Jak widać, wybór jest olbrzymi smile) Jeśli chciałabyś zdobyć
          więcej informacji o świętych Marcelich nie opisanych tu bliżej, widziałam
          kiedyś w jednym klasztorze (a konkretnie, u benedyktynów w Lubiniu) ogromniastą
          księgę świętych, dużo większą, niż ta już ogromna ksiązka, którą dysponuję. Nie
          zachęcam Cię od razu do wyprawy do Lubinia, ale ona musi mieć więcej
          egzemplarzy po jakichś bibliotekach i kościołach. Ciekawa jestem, który święty
          najbardziej Ci przypadł do gustu wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.