ikaes 23.06.05, 14:04 Mój mąż chciał dać synkowi na imię Onufry, potem doszło do tego Pafnucy (pomysł kolegi), na szczęście wybiłam mu to z głowy, rzuciłam imię Franciszek, zgodził się pod warunkiem, że będzie Franciszek Józef (bo jego rodzina ze strony ojca w całości jest krakowsko-lwowska) i w ten sposób mamy w domu małego cesarza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polichymnia Re: Onufry 23.06.05, 14:57 Onufry-jak pan Zagłoba.Jakby na niego wołać? Onufrek? A może Frek-każdy by mylił z Fredem... Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Onufry 23.06.05, 17:56 Mam sentyment do tego imienia przez Zaglobe, ale sama bym go nie nadala. Poza tym - milej Nocy Swietojanskiej! U nas studenci organizuja zabawe. Mam nadzieje ze i Wam uda sie spedzic te noc na wesolo. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Onufry 23.06.05, 17:58 Na takie to pewnie by się nawet Gaudencja nie odważyła ))! Ja jestem bardzo za Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Onufry 23.06.05, 23:29 Onufry zawsze był u mnie w czolówce imion obciachowych (razem z Heremenegildem), teraz bym to zaliczyła do podkategorii hardkoru, bo czysty obciach to co innego. Taaak - jak Zagloba i jak Onufry Bogart (Humphrey znaczy się). Ażem z ciekawosci sprawdziła zdrobnienia, i znalazlam: Onufryś, Onufryczek, Fryczek, Nufcio. Fryczek i Nufcio bardzo wdzięcznie Onufryś tez zresztą sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Onufry 23.06.05, 23:36 Aha - dawniej imię to brzmiało Onofry, bliżej oryginału. Dla mnie bardziej strawne. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Onufry 08.08.05, 18:24 Podoba mi sie brzmienie tego imienia -do niedawna sądziłam nawet ,że ma ciekawe znaczenie ( wg mojej książeczki " dobry ,święty" -pochodzenia egipskiego ) , aż znalazłam ,że oznacza z j.greckiego "pasterza osłów ",hmm juz mi się mniej podoba .Dziwne ,że wśród imion greckich tutaj raven.celemir.net/~sq/names/greek.male Onufrego nie znalazłam . Przy okazji chętnie dowiedziałabym się na czym polega obciachowość czy też hardkorowość imienia Gaudencjo -możesz rozwinąć ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Onufry 16.08.05, 02:29 bea-sjf napisała: > Przy okazji chętnie dowiedziałabym się na czym polega obciachowość czy też > hardkorowość imienia Gaudencjo -możesz rozwinąć ? Zawsze Onufrego odbierałam jako imię wyjątkowo "zakurzone", z lamusa, i dziś mocno dziwaczne. "Hardkorowość" w tym przypadku oznacza mniej więcej tyle, ze rodzice musieliby być baaaardzo odważni, żeby to imię nadać. Natomiast w tej chwili do imion obciachowych zaliczam imiona typu Samanta, Kewin, Brajan, Dżesika, Alan itp., więc powyższe kategorie stały się rozłączne. Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: Onufry 09.08.05, 12:16 Mam znajomego, który tak właśnie ma na imię. Drugie co prawda, ale i tak wszyscy mówią na niego Onufry. Sam się zresztą w sytuacjach oficjalnych przedstawia dwojgiem imion (na pierwsze ma Jakub), a w mniej oficjalnych tylko jako Onufry. Bardzo sympatyczny, stąd i imię mi się podwójnie miło kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Onufry 09.08.05, 13:32 I jakos fucjonuje bez klopotow? No ale jesli ma sie na pierwsze Jakub to nic dziwnego ze uzywane jest to mniej popularne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Onufry 03.09.05, 18:19 Dobrze,że nie daliście rzeczywiscie imienia Onufry. Dzieci wołałyby a niego Zagłoba(te które Trylogię Sienkiewicza przeczytały rzec jasna) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Onufry 02.02.06, 14:57 A ciekawe, co słychać u joanekjoanek. Tak a propos Pafnucego. Odpowiedz Link Zgłoś