abiela 30.06.05, 12:35 Wendelina odkrylam wsrod uczniow w roku szk. 1938/39 IMO niezle imie, jak wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itymonka Re: Wendelin 03.07.05, 12:01 theodorka napisała: > Dla mnie kojarzy się z wędliną. Mi tez. I ogolnie nie podoba mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wendelin 30.06.05, 16:09 Wendelin brzmi magicznie i bajkowo. Podoba mi się, i to bardzo, choć na swoją listę bym go nie wciągnęła (może na drugie). Wendelinów jest w Polsce jest 338. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Wendelin 04.07.05, 13:18 > Wendelin brzmi magicznie i bajkowo. Podoba mi się, i to bardzo, choć na swoją > listę bym go nie wciągnęła ... Zgadzam sie na 100 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Wendelin 01.12.05, 21:25 Mnie również przywodzi na myśl jakąś baśń ,elfy etc .Podobnie jak Gwendolin .Ładne z brzmienia .Wg mojej książeczki z imionami to niemieckie zdrobnienie od Weneda ( czyli Słowianina połabskiego) . Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Wendelin 03.10.06, 18:55 Sześciu Wendelinów zamieszkuje Lipnicę Wielką ( niedaleko Krakowa )- być może nawet jest ich tam więcej ,ale tych 6 znalazłam wśród abonentów telekomunikacji w książce telefonicznej ( niestety nie pomyślałam o spisaniu nazwisk ) .W tejże Lipnicy mieszka 4 Milanów -nadal informacja z książki tel. ,z czego wnioskuję ,że to starsi panowie .Ot ,ciekawostka nt nadawania rzadkich imion w małych miasteczkach ( dużych wioskach?). Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Wendelin 02.07.05, 14:14 W moim miescie bylo bardzo popularne przed druga wojna swiatowa. bardzo wielu amturzystow mojej szkoly (sprzed roku 1939) maialo na imie wlasnie Wendelin. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wendelin 01.12.05, 20:37 Ciekawe, co moglo spowodowac te popularnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wendelin 30.04.06, 22:07 Próbowałam przypasowywać to imię do różnych nazwisk i na razie jeszcze nie przyszło mi do glowy takie, które pasuje. Nie oznacza to, że ich nie ma, ale na pewno trudno to imię dopasować do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
bemari Re: Wendelin 30.04.06, 22:13 Była taka powięść dla młodieży, w której ojczym wychowywał pasierba po śmierci żony.Ojczym, cudowny zresztą, miał na imię Wendelin.Czytałam to jako dziesięciolatka, pamiętam treść, ale uleciał mi autor i tytuł.Może ktoś to pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wendelin 06.05.06, 00:01 Oj, nadal mi sie bardzo podoba. Gaudencjo nie sadzisz, ze Wendelin pasuje do nazwisk konczacych sie na -ski? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wendelin 06.05.06, 11:21 Do niektórych, ale nie do wszystkich. Wendelin Kowalski, Wisniewski brzmi tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wendelin 06.05.06, 14:58 gaudencja napisała: > Do niektórych, ale nie do wszystkich. Wendelin Kowalski, Wisniewski brzmi tak > sobie. > Hmm, IMO standardowy Kowalski brzmi ok. Wisniwski faktycznie nieszczegolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wendelin 03.10.06, 16:51 Kojarzy mi się z wandalem. Ale mimo to, podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś