gaudencja 09.07.05, 10:47 dziś na pierwsze stronie "Gazety stołecznej" wpadł mi w oko st. sierżant Temistokles Brodowski z Komendy Stołecznej, wypowiadający się na temat wycieku gazu w Warszawie przy stacji metra. Kilka razy ostatnio zresztą widziałam cytowane w gazecie jakeś osoby o charakterystycznych imionach, np. Sylweriusza x z Ministerstwa Sprawiedliwości. Ale ten Temistokles oczarował mnie po prostu, przepadam za takimi imionami do typowo polskich nazwisk! Choć nie bardzo mam pomysł, jak to zdrabniać - ale rodzice na pewno sobie z tym jakoś radzili. Pełen tekst artykułu jest tu: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2812431.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Temistokles 09.07.05, 14:48 lukrecja_mniam napisała: > i to jest oryginalne imie Popieram PS.: Lukrecjo, odpowiesz na mój mail? Czekam Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Temistokles 09.07.05, 18:26 theodorka napisała: > lukrecja_mniam napisała: > > > i to jest oryginalne imie > > Popieram > > i ja też pewnie gdybym spotkała jakiegoś Temistoklesa to bym się bardzo dziwiła > Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Temistokles 05.12.05, 18:19 IMO zdziwienie przyjemniejsze, niz przy spotkaniu Dzastina na przyklad Odpowiedz Link Zgłoś
weazel162 Re: Temistokles 06.12.05, 00:09 wołają na niego zapewne Tomek lub podobnie. Imię może i fajnie ale ile z nim kłopotu żeby głupia urzędniczka w banku się nie pomyliła. Pewien znany przed laty polityk miał na imię Epaminondas a używał wyłącznie drugiego imienia Jerzy. Wyobrażam sobie ile przeszedł w urzędach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Temistokles 06.12.05, 18:58 weazel162 napisał: > wołają na niego zapewne Tomek lub podobnie. Ja bym wołała Temek; nie po to sie w koncu nadaje takie imie, zeby zdrabniac do Tomka > laty polityk miał na imię Epaminondas a używał wyłącznie drugiego imienia > Jerzy. Wyobrażam sobie ile przeszedł w urzędach. O rany, rodzicow ma niezlych, trzeba przyznac. Ale Osiatynski jest nadal znany, a Epaminondas ma na drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Temistokles 11.12.05, 13:40 Imię brzmi swietnie,ale ja bym w życiu nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Temistokles 10.05.06, 22:09 Coraz bardziej mi się podoba. Oczywiście trzeba wykazać ostrożnośc przy doborze do nazwiska/ Odpowiedz Link Zgłoś