22.07.05, 23:32
Mąż ma sentyment do tego imienia, bo tak nazywał się jego dziadek.
Dla mnie to imię ma tylko taką zaletę, że jest międzynarodowe. No, nie można
mu też zarzucić, że jest oklepanewink
Ale pasuje mi raczej dla dorosłego, a nie małego dziecka. Obawiam się, że
dzieci miałyby problem z jego wymówieniem.
Obserwuj wątek
    • m-a-g-i-k_86 Re: Gerard? 23.07.05, 00:49
      lepiej Gerald ...
    • aurelia_b Re: Gerard? 23.07.05, 07:29
      Moim zdaniem ładne imię, które pasuje do dorosłego faceta i do małego chłopca.
      A dzieci tak samo mogą mieć problem z wymówieniem imienia Artur czy Robert.
    • gaudencja Re: Gerard? 23.07.05, 11:14
      Szukajac starych wątków na temat tego imienia znalazłam trzy, w tym jeden Twój
      sprzed dwóch lat.

No cóż, akurat za Gerardem nie przepadam (ze względu na dwóch znajomych o tym
      imieniu, ale też twarde brzmienie). Poza tym mam wrażenie, że nie jesteś do
      tego imienia stuprocentowo przekonana; może np. nadawałoby się na drugie? A
      imiona z podwójnym "r" bywały dość popularne, np. Robert.
      • morsk2 Re: Gerard? 23.07.05, 15:12
        No właśnie, 1,5 roku temu miałam ten sam problem - mężulo mocno się upierał,
        ale szczęśliwie urodziła się córeczkawink))
        To ciekawe, że masz aż 2 znajomych o tym imieniu, ja do tej pory, poza męża
        dziadkiem, nie natknęłam sie na nikogo takiego.
        Nie jestem przekonana do tego imienia, dlatego pytam czy komukolwiek się ono
        podoba?
        • gaudencja Re: Gerard? 23.07.05, 22:04
          morsk2 napisała:

> No właśnie, 1,5 roku temu miałam ten sam problem - mężulo mocno się upierał,
          > ale szczęśliwie urodziła się córeczkawink))

Aaaa, to dlatego wink A jak nazwaliście córeczkę, jeśli masz ochotę się
          pochwalić? wink

> To ciekawe, że masz aż 2 znajomych o tym imieniu, ja do tej pory, poza męża
          > dziadkiem, nie natknęłam sie na nikogo takiego.

Nie jest ono aż tak rzadkie - niespełna 20 tys. "posiadaczy" to jest trochę
          więcej, niż w przypadku Klary, Malwiny czy Remigiusza (Malwiny też znam dwie,
          Remigiuszów podobnie), a trochę mniej, niż Adrianny (również znam dwie
          nosicielki tego imienia) czy Anastazji. Niemniej zwłaszcza dzięki jednemu z
          tych znajomych Gerard kojarzy mi się wybitnie niemęsko i drażniąco i jest to
          jedno z imion, które by u mnie nie przeszło. Ale oczywiście brak przekonania a
          kompletne odrzucenie to dwie różne emocje, a dziecko jest Twoje i to Ty masz
          wybór, czy zaakceptujesz to imię, czy nie. Na pewno nie warto poddawać się
          presji męża, jeśliby potem imię Twojego synka miało Ci nie przechodzić przez
          gardło (bo dziecko na pewno to wyczuje i będzie odbierać jako brak akceptacji
          dla siebie samego). A dziadek z drzewa genealogicznego nie zniknie, i jeśli nie
          Wy, to może uczci go imienniczo pokolenie Twoich dzieci albo wnuków. Poza tym
          można go uczcić również nazywając tak syna na drugie.
    • ladylazaruss Re: Gerard? 23.07.05, 15:24
      mi sie podoba, ale nie wiem co ze zdrobnieniami.. mysle ze to malo produktywne imie.
    • glista_ludzka Re: Gerard? 23.07.05, 21:46
      Mnie to imię niespecjalnie się podoba... tak ma na imię ojciec mojej koleżanki
      z podstawówki. Pamiętam, że naszej polonistce zestaw Gerard Kiciński wydawał
      się dziwny - że takie "twarde" imię plus słodkie, "miękkie" nazwisko...
    • linna-altair Re: Gerard? 01.09.05, 16:36
      To tak jak w Wiedźminie!Nie zaraz tam byl Gerald?Właśnie!!Pewnie dzieci tak je
      będą kojarzyć,a skojarzenie przeciez nie jest złe.Nie?Samo imię też nie
      brzydkie.A ty jakie imie byś wolała?
    • abiela odswiezanie dla atrakcyjnej2 22.10.05, 21:58

• atrakcyjna2 A jak mówić do dziecka- jakie skróty od Gerarda 22.10.05, 22:45
        • kasia1302 Re: A jak mówić do dziecka- jakie skróty od Gerar 23.10.05, 10:53
          Mamy w domu 15 miesięcznego Gerarda. Mówią do niego Gerardzik, albo Geruś.
          Faktycznie wielkiego wyboru nie ma.
          • abiela Re: A jak mówić do dziecka- jakie skróty od Gerar 23.10.05, 15:17
            Moze jeszcze Gercio, Gerry?
            • kasia1302 Re: A jak mówić do dziecka- jakie skróty od Gerar 23.10.05, 17:36
              Tak też słyszałam.
    • bodomlake Re: Gerard? 24.10.05, 00:04
      Gerard- super, MSZ o wiele lepsze niż Gerald. Kojarzy mi się z wokalistą My
      Chemical Romance.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.