morsk2 22.07.05, 23:32 Mąż ma sentyment do tego imienia, bo tak nazywał się jego dziadek. Dla mnie to imię ma tylko taką zaletę, że jest międzynarodowe. No, nie można mu też zarzucić, że jest oklepane Ale pasuje mi raczej dla dorosłego, a nie małego dziecka. Obawiam się, że dzieci miałyby problem z jego wymówieniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurelia_b Re: Gerard? 23.07.05, 07:29 Moim zdaniem ładne imię, które pasuje do dorosłego faceta i do małego chłopca. A dzieci tak samo mogą mieć problem z wymówieniem imienia Artur czy Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gerard? 23.07.05, 11:14 Szukajac starych wątków na temat tego imienia znalazłam trzy, w tym jeden Twój sprzed dwóch lat. No cóż, akurat za Gerardem nie przepadam (ze względu na dwóch znajomych o tym imieniu, ale też twarde brzmienie). Poza tym mam wrażenie, że nie jesteś do tego imienia stuprocentowo przekonana; może np. nadawałoby się na drugie? A imiona z podwójnym "r" bywały dość popularne, np. Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Gerard? 23.07.05, 15:12 No właśnie, 1,5 roku temu miałam ten sam problem - mężulo mocno się upierał, ale szczęśliwie urodziła się córeczka)) To ciekawe, że masz aż 2 znajomych o tym imieniu, ja do tej pory, poza męża dziadkiem, nie natknęłam sie na nikogo takiego. Nie jestem przekonana do tego imienia, dlatego pytam czy komukolwiek się ono podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gerard? 23.07.05, 22:04 morsk2 napisała: > No właśnie, 1,5 roku temu miałam ten sam problem - mężulo mocno się upierał, > ale szczęśliwie urodziła się córeczka)) Aaaa, to dlatego A jak nazwaliście córeczkę, jeśli masz ochotę się pochwalić? > To ciekawe, że masz aż 2 znajomych o tym imieniu, ja do tej pory, poza męża > dziadkiem, nie natknęłam sie na nikogo takiego. Nie jest ono aż tak rzadkie - niespełna 20 tys. "posiadaczy" to jest trochę więcej, niż w przypadku Klary, Malwiny czy Remigiusza (Malwiny też znam dwie, Remigiuszów podobnie), a trochę mniej, niż Adrianny (również znam dwie nosicielki tego imienia) czy Anastazji. Niemniej zwłaszcza dzięki jednemu z tych znajomych Gerard kojarzy mi się wybitnie niemęsko i drażniąco i jest to jedno z imion, które by u mnie nie przeszło. Ale oczywiście brak przekonania a kompletne odrzucenie to dwie różne emocje, a dziecko jest Twoje i to Ty masz wybór, czy zaakceptujesz to imię, czy nie. Na pewno nie warto poddawać się presji męża, jeśliby potem imię Twojego synka miało Ci nie przechodzić przez gardło (bo dziecko na pewno to wyczuje i będzie odbierać jako brak akceptacji dla siebie samego). A dziadek z drzewa genealogicznego nie zniknie, i jeśli nie Wy, to może uczci go imienniczo pokolenie Twoich dzieci albo wnuków. Poza tym można go uczcić również nazywając tak syna na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
ladylazaruss Re: Gerard? 23.07.05, 15:24 mi sie podoba, ale nie wiem co ze zdrobnieniami.. mysle ze to malo produktywne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Gerard? 23.07.05, 21:46 Mnie to imię niespecjalnie się podoba... tak ma na imię ojciec mojej koleżanki z podstawówki. Pamiętam, że naszej polonistce zestaw Gerard Kiciński wydawał się dziwny - że takie "twarde" imię plus słodkie, "miękkie" nazwisko... Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Gerard? 01.09.05, 16:36 To tak jak w Wiedźminie!Nie zaraz tam byl Gerald?Właśnie!!Pewnie dzieci tak je będą kojarzyć,a skojarzenie przeciez nie jest złe.Nie?Samo imię też nie brzydkie.A ty jakie imie byś wolała? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 Re: A jak mówić do dziecka- jakie skróty od Gerar 23.10.05, 10:53 Mamy w domu 15 miesięcznego Gerarda. Mówią do niego Gerardzik, albo Geruś. Faktycznie wielkiego wyboru nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A jak mówić do dziecka- jakie skróty od Gerar 23.10.05, 15:17 Moze jeszcze Gercio, Gerry? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 Re: A jak mówić do dziecka- jakie skróty od Gerar 23.10.05, 17:36 Tak też słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Gerard? 24.10.05, 00:04 Gerard- super, MSZ o wiele lepsze niż Gerald. Kojarzy mi się z wokalistą My Chemical Romance. Odpowiedz Link Zgłoś