pysia201 24.07.05, 20:58 Ostatnio usłyszałam to imię i bardzo mi się spodobało! Rodzice wołali na niego Niko. Mi przychodzi jeszcze tylko do głowy zdrobnienie Nikoś! A może ktoś z was wie skąd pochodzi to imię oraz jak można je zdrobnić!! =)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Nikodem? 25.07.05, 10:49 Niko- bardzo ladnie Nikodemek- tez Ladne imie, mam nadzieje, ze zdobedzie wieksza popularnosc Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikodem? 25.07.05, 13:54 "Nikodem Imię pochodzenia greckiego; powstało jako złożenie wyrazów nike 'zwycięstwo' oraz demos 'lud'. Na liście najpopularniejszych polskich imion zajmuje 353. pozycję." kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2005&m=9&d=15 A mojego znajomego Nikodema zdrabniało się zawsze Nikuś. Lubię to imię, choć jeszcze bardziej podoba mi sie Nikanor i Nikander. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Nikodem? 25.07.05, 14:36 Szalenie mi się podobało jakiś czas temu. Teraz trochęmi przeszło Jest ciekawe i co ważne niezbyt często nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikodem? 25.12.05, 14:13 mamasebunia napisała: > Szalenie mi się podobało jakiś czas temu. Teraz trochęmi przeszło Jest > ciekawe i co ważne niezbyt często nadawane. Mam wrażenie, że mimo wszystko częściej, niż kiedyś, a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_23 Re: Nikodem? 28.07.05, 12:18 My na swojego Aniołeczka mówimy: Niko, Nikuś, Nikoś, Nikodemek, Nikodemus, Nikodemuś itp. itd. Śliczne imię, ale ja nie jestem obiektywna )) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
saba25 Re: Nikodem? 29.07.05, 10:22 bardzo mi się podoba mam teraz 6-miesięczną Amelkę ale gdyby był chłopiec na pewno miałby na imię Nikodem Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Nikodem? 29.07.05, 11:55 Można zdrabniać także Niki , Nik, Niko, Nikuś. Bardzo fajne imię. W mojej okolicy jest juz trzech małych Nikodemów. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Nikodem? 29.07.05, 12:52 Mnie się zupełnie nie podoba, ani pełna forma, ani zdrobnienia. Jakoś nie lubię tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś