theodorka 26.07.05, 09:17 Kolejne imię z rodziny Piastów. Jak Wam się podoba? Według mnie brzmi dziwnie, musiałabym się osłuchać Czy ktoś wie, co oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rycheza Re: Regelinda 26.07.05, 16:31 Niestety, niezbyt mi się podoba ze względu na człon "linda". Chociaż po osłuchaniu - kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Regelinda 26.07.05, 16:40 Podoba mi sie, ale nie wiem, co oznacza. Pierwszy człon to w oryginale "Regin" (z Reginlindis), co sugerowałoby, że per analogim do Reginalda oznacza to "radę, zebranie". Moze nasze koleżanki na wygnaniu na ziemi niemieckiej moglyby pomóc w rozszyfrowaniu znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Regelinda 28.07.05, 11:38 gaudencja napisała: > Podoba mi sie, ale nie wiem, co oznacza. Pierwszy człon to w oryginale "Regin" > (z Reginlindis), co sugerowałoby, że per analogim do Reginalda oznacza > to "radę, zebranie". Moze nasze koleżanki na wygnaniu na ziemi niemieckiej > moglyby pomóc w rozszyfrowaniu znaczenia... Sprawdze wieczorem w domu. Na razie tyle, ze wiele germanskich imion zenskich ma koncowke - linde Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Regelinda 28.07.05, 18:33 Tak na szybko: Podatna na rady. www.rund-ums-baby.de/vornamensuche/name-detail.htm?name=Regelinde "lind" oznacza "delikatna, mila, podatna" lub tez "lipa" w znaczeniu: "tarcza z lipowego drewna". Inne imiona tego typu to np.: Otlinde, Utlinde, Amalinde, Berlinde, Ermlinde, Gerlinde itp. itd. Regelind bylo niegdys sporo np. wsrod szlachty francuskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Regelinda 03.08.05, 00:08 gunka2 napisała: > Tak na szybko: Podatna na rady. > "lind" oznacza "delikatna, mila, podatna" lub tez "lipa" w znaczeniu: "tarcza z > lipowego drewna". A może mogło też oznaczać "tworząca tarczę, osłaniająca dzięki dobrym radom"? Jak Ci wyczucie podpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Regelinda 03.08.05, 15:04 > A może mogło też oznaczać "tworząca tarczę, osłaniająca dzięki dobrym radom"? > Jak Ci wyczucie podpowiada? Mysle ze by moglo. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Regelinda 29.07.05, 22:46 Zajrzalam do slownika imion ale nie ma Regelindy! Bede musiala poszukac w necie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Regelinda 31.12.05, 19:08 Jakos nie moge si eprzekonac to zadnej -lindy. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Regelinda 01.01.06, 15:37 Dla mnie nie brzmi dziwnie i zawsze będzie mi się kojarzyć z Piastami. Znalazłam nawet imienniczkę. Zważywszy na silne związki Chrobrego z cesarstwem, kto wie, czy nie dostała imienia po Regelindzie Szwabskeij? Pozdrawiam M. genealogy.euweb.cz/german/wetterau.html#K1 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Regelinda 13.02.23, 16:21 Bardzo mi sie podoba. Brzmi bardzo krolewsko Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Regelinda 14.02.23, 15:03 Nie podoba mi się. Odbieram jego brzmienie jako zbyt "przekombinowane". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Regelinda 15.02.23, 17:40 A mi się podoba, podobnie jak Rozalinda, Gerlinda. I brzmi chyba lepiej niż Reginalda. Odpowiedz Link Zgłoś