pysia201 28.07.05, 11:07 Czy to zdrobnienie jakiegoś imienia?? Co o nim sądzicie? hmmm mi zabardzo kojarzy sie z ... margaryną =))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Maryna!! 28.07.05, 11:08 Dla mnie to tylko i wylacznie zdrobnienie Marii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryna!! 28.07.05, 11:32 Maryna ma dwie funkcje - zdrobnienie od Marii, ale przede wszystkim żeńska wersja imienia Maryn (na zachodzie - Marina). Jak dla mnie neutralne, ale bardzo lubię zrobnienie Marynia, nadające się równiez dla Marii. Bardzo mi się za to podoba Maryn. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: Maryna!! 28.07.05, 12:28 Córka znajomej ma tak na imię (urodziła się w Rosji, ale jest Polką, mama też). Dla mnie bomba! Odpowiedz Link Zgłoś
magda226 Re: Maryna!! 28.07.05, 23:11 Jako imię beznadziejne,dobre jako ksywa."Maryna z MŁYNA"Ale Jagna jest fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Maryna!! 29.07.05, 13:03 Ostatnio zaczęło mi się podobać, także jako samodzielne imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryna!! 29.01.06, 15:22 Mnie również coraz bardziej się podoba. I coraz bardziej kojarzy z Maryną Mniszchówną. Odpowiedz Link Zgłoś
htobor Re: Maryna!! 30.08.05, 17:56 Jagna jest SUPER!!! Moja Mala Myszka ma tak na imie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Maryna!! 31.07.05, 09:15 Ja juz je traktuje jako samodzielne imie i uwazam, ze jak mozna nazwac corke Jagna, to mozna i Maryna. Jesli chodzi o ten drugi przypadek, to moim zdaniem imie Maryna, moze byc swietna alternatywa dla imienia Martyna, ktore troszke stracilo przez swoja popularnosc. Takze zachecam do nadawania swoim coreczkom imienia Maryna, jest naprawde bardzo ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Maryna!! 31.07.05, 09:18 szczekuszka napisała: > moim zdaniem > imie Maryna, moze byc swietna alternatywa dla imienia Martyna, ktore troszke > stracilo przez swoja popularnosc. > Takze zachecam do nadawania swoim coreczkom imienia Maryna, jest naprawde bardz > o > ladne. Ja mam sentyment do imienia Martyna, ale polskie konotacje i duża popularność sprawiają, że nadałabym je swojej córce chyba tylko wtedy, kiedy miałabym setkę dzieci A co do Maryny, to mnie też się bardzo podoba. Także zagraniczny odpowiednik, Marina. I takie ładne znaczenie - morska. Kojarzy mi się z syreną Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: Maryna!! 31.07.05, 09:43 Mi się podoba, ale skojarzenie wyłącznie z Kukizem:"MAAAARYNA, chcę ciebie i już!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryna!! 31.07.05, 11:16 Szczekuszko, Maryna od początku była samodzielnym imieniem, tyle że mieszała sie z Marią. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Maryna!! 01.08.05, 10:53 gaudencja napisała: > Szczekuszko, Maryna od początku była samodzielnym imieniem, tyle że mieszała > sie z Marią. Jednak najczesciej jest traktowania jako jedna z form imienia Maria. Byla nawet sw Maryna z Bitynii, takze drogie Mamy, proponuje zamiast Marysi, Marynkę! Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Maryna!! 01.08.05, 15:27 Nie podoba mi się wcale - dla mnie brzmi jak zgrubienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pijany_rumcajs Re: Maryna!! 29.08.05, 14:32 cudowne imie, kojarzy mi sie z ciocia, ktorej nie trawie i kuzynka Marzena, ktorej imie pieszczotliwie zdrabniam na Maryna. Tak w ogole kojarzy mi sie to z piosenka"widziolek Maryne roz we mlynie" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryna!! 29.08.05, 23:40 "i dym jej buchał spod spódnicy", czy jak to tam było. Szczerze mówiąc, mi też sie Maryna kojarzy z tą piosenką... Ale wolałabym, zeby się nie kojarzyła Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Maryna!! 29.08.05, 15:31 Kojarzy mi sie z żoną mojego wujka ze wsi, Białorusinką. Odpowiedz Link Zgłoś
pijany_rumcajs Re: Maryna!! 31.08.05, 12:24 Jesli znacie te piosenke, to bardzo prosze o jej tekst, tutaj na forum lub na maila pijany_rumcajs@gazeta.pl, z gory dzieki))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryna!! 31.08.05, 12:54 Proszę bardzo, znalazłam w internecie: "Widziołem Marynę Widziołem Marynę raz we młynie Jak lazła do góry po drabinie I widać jej było kawał nogi Oj , jakie grubaśne, Boże drogi I widać jej było kolaniska Oj, jak grubaśne, jak sośniska I widać jej było kawał uda A potem to były same cuda Więc którejś niedzieli jej pytom Czy chciałaby zostać mą kobitą A ona mi na to : chuderlaku weź sznura i powiesz się na haku Wybrała se chłopa, jak niedźwiedzia Po roku zrobiła z niego śledzia I wzięła se chłopa, jak wilczura Po roku zrobiła z niego szczura Z piosenki wynika morał taki Nie bierzta se grubych bab chłopy" W wersji, którą znałam, na pewno było jeszcze coś o tym, że dym jej buchał spod spódnicy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Re: Maryna!! 31.08.05, 13:12 Ale poprawilyscie mi humorek!! DD Jeszcze o znaczeniu: marina = morska. Ale dla mnie to zbyt ruskie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Maryna ze młyna - melodia 31.08.05, 14:34 gaudencja napisała: > Proszę bardzo, znalazłam w internecie: > > "Widziołem Marynę > Widziołem Marynę raz we młynie > Jak lazła do góry po drabinie > I widać jej było kawał nogi > Oj , jakie grubaśne, Boże drogi > > I widać jej było kolaniska > Oj, jak grubaśne, jak sośniska > I widać jej było kawał uda > A potem to były same cuda > > Więc którejś niedzieli jej pytom > Czy chciałaby zostać mą kobitą > A ona mi na to : chuderlaku > weź sznura i powiesz się na haku > > Wybrała se chłopa, jak niedźwiedzia > Po roku zrobiła z niego śledzia > I wzięła se chłopa, jak wilczura > Po roku zrobiła z niego szczura > > Z piosenki wynika morał taki > Nie bierzta se grubych bab chłopy" Chłopaki, dla ścisłości. Do tej melodii ułożono potem inne słowa i bardziej znana jest z piosenki "Przybyli ułani pod okienko". Odpowiedz Link Zgłoś
pijany_rumcajs Re: Maryna ze młyna - melodia 31.08.05, 21:15 Gaudencjo, dzieki Ci wielkie, ciekawi mnie jeszcze, gdzie to znalazlas, bo moze tam beda teksty innych fajnych piosenek ludowych, wielkie, wielkie dzieki, pozdrowki))))) Faktycznie spiewa sie na melodie"przybyli ulani pod okienko", fajnie, ze Maryna byla pierwsza)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryna ze młyna - melodia 01.09.05, 13:36 Nie ma sprawy Przeszukiwałam w google pod hasłem "Jak lazła do góry po drabinie" (koniecznie w cudzysłowie), to był chyba pierwszy rezultat od góry. Stron z tekstami wyszło całkiem sporo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pijany_rumcajs Re: Maryna ze młyna - melodia 02.09.05, 08:54 A ja kiedys szukalam, wpisujac"widziolek Maryne roz we mlynie", oczywiscie bez cudzyslowia i oczywiscie bez efektu, pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryna ze młyna - melodia 02.09.05, 11:32 Rzecz w tym "widziołek". Są różne wersje, "moja" jest np. z "widziałem" i "raz". Dlatego drugi wers jest wdzięczniejszy do przeszukiwania POzdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pijany_rumcajs Re: Maryna ze młyna - melodia 02.09.05, 15:44 "widziolek" to po goralsku, wszak piesn ta sie z gor wywodzi. Rownie dobrze moglo byc "widziolech" Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann z niedźwiedzia - śledzia 30.01.06, 10:41 Ja znam w wersji: i wzięła se chłopa jak niedźwiedzia po roku zrobiła z niego śledzia. Uważam, że w tej wersji pieśń wiele zyskuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: z niedźwiedzia - śledzia 30.01.06, 12:46 Masz rację, ja też to znam w tej wersji Szkoda, ze jej nie znalazłam w sieci, bo było jeszcze chyba więcej różnic. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Maryna!! 31.08.05, 21:53 mi sie nie podoba. kojarzy mi sie z "gadaniem o d..ie Maryny" Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Maryna!! 01.09.05, 19:40 Nie!Nio co ty!!!!!!!!!!!Chyba nie chcesz tak nazwać dziecka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Maryna!! 02.09.05, 11:51 A nie można nazwać Maria a mówić Maryna? Jak się jej nie będzie podobało, to sobie zmieni na Majka, Maryla, Mery czy jak tam zechce. A Maryny zmienić na zbyt wiele się nie da. Że już nie wspomnę o pasowaniu do nazwisk. Znałam dwie Marie-Maryny. Jedna na życzenie mamy, druga sama się tak nazwała. Obie lubiły swoje imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Maryna - oczywiście Janosikowa :-) 30.01.06, 11:47 i jeszcze z wierszyka: Maryna - chcesz mieć syna? Chodź do bramy, pogadamy... tak bardzo przaśnie mi się kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś