malina232 11.08.05, 17:22 Co myslicie o tym imieniu ? Pisanym Ksawier nie Ksawery Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagodka444 Re: Ksawier 11.08.05, 17:32 Imie jest bardzo ladne, chociaz sama tak bym synka nie nazwala, bo znam wyjatkowego gada o tym imieniu. Pozdrowionka, Joga Odpowiedz Link Zgłoś
jagodka444 Re: Ksawier 11.08.05, 17:50 z pewnoscia nie bedzie to Twoj typ - synka nazwe, jesli kiedykolwiek jeszcze bede w ciazy i urodzi sie chlopczyk, Leopold. Ja ogromna wage przykladam do ludzi, ktorzy nosza imiona, dlatego jak zobaczylam Ksawier, to tak zareagowalam, dlatego moim zdaniem sie wogole nie przejmuj. Pozdr Joga Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ksawier 11.08.05, 18:30 Pytasz co myślimy, więc mnie się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ksawier 11.08.05, 18:54 Mnie się nie podoba. Kojarzy mi się z Wiśniewskim (chyba jakoś tak ma na imię jego syn, tylko jeszcze przez "x", tak?). Uważam, że jest po prostu pretensjonalne. Wolałabym utrwaloną w polszczyźnie wersję, czyli Ksawerego, skracanego do Ksawiera. Ale także za Ksawerym szczególnie się nie przepadam, podejrzewam, że to z powodu dźwięku "ks". Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Ksawier 11.08.05, 18:58 Ksawery podoba mi sie bardzo. Ksawier jest dla mnie szczerze mowiac wyjatkowo pretensjonalne i raczej smieszne... Sorki, ale pytasz o opinie,w iec mam nadzieje, ze sie nie obrazisz. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Ksawier 11.08.05, 19:09 Zdecydowanie Ksawery brzmi lepiej, mimo że za imionami tego typu nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Ksawier 11.08.05, 19:09 W złym guście-takie jest moje zdanie.Jeśli już to Ksawery-tez specjalnie nie przepadam,nie ma zdrobnień i nie do każdego nazwiska pasuje /moim zdaniem wymaga nazwiska ładnego,szlacheckiego na-icz,lub-ski,-cki/ale na pewno nie jest pretensjonalny jak Ksawier /no,chyba,że nie mieszkasz w PL/ Odpowiedz Link Zgłoś
malina232 Re: Ksawier 12.08.05, 14:55 Co do nazwiska to dzidzius bedize mial bardzo ladne. A co do imienie chcialam zasiegnac opini,nie mam o co sie obrazac, poki mam jeszcze czas cos wybrac. Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Ksawier 11.08.05, 19:39 Zdecydowanie Ksawery! Ksawier brzmi pretensjonalnie, a poza tym po co spolszczać obcojęzyczną wersję tego imienia, jeśli mamy polską, i to bardzo historycznie "osadzoną"? Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Ksawier 13.08.05, 13:06 Ksawier tak ma sie do Ksawerego jak Nikolas do Mikolaja. Bardzo mnie draznia takie dziwne przeinaczania imion, takie zangielszczania albo zfrancuzczania (przepraszam, chyba utworzylam neologizm . Jakby nie mozna bylo dziecka nazwac po prostu Ksawery zamiast Ksawier (albo jeszcze gorzej Xavier) albo Wincenty zamiast Vincent. Ale to tylko moje skromne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
marciszon4 Re: Ksawier 13.08.05, 19:47 przepraszam, jesteś fanką czerwonowłosego? Jego syn chyba tak ma na imię. Po co piekne staropolskie imię unowocześniać i paskudzić ? Jestem za Ksawerym Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ksawier 16.08.05, 01:14 Tylko Ksawery, nigdy Ksawier. Ksawier można sobie mówić do dziecka, ale na piśmie wygląda okropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Ksawier 17.10.05, 15:55 Tak sie zastanawiam... nie mam w tej chwili gdzie tego sprawdzic, ale wydaje mi sie, ze po francusku wymawia sie to imie Gzawie, przez G... A w takim wypadku Ksawier to z jakiego narzecza by bylo? Moze sa tu romanistki? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ksawier 17.10.05, 18:30 Nie romanistki, ale akurat znam jednego Xaviera. Raz sie mowi Gzawje, a raz Ksawje (z gory przepraszam za bol oczu od czytania tej transkrypcji); mam wrazenie, ze wymowa Gzawje jest bardziej elegancka i wyzszej klasy, ale byc moze to tylko wrazenie. Tak samo jest np. z ksenofobia (xénophobie). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Urodził się... Olivier! 16.03.06, 20:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=33812092&a=33812092 Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Urodził się... Olivier! 17.03.06, 22:27 Chyba juz lepszy od Ksawiera? Odpowiedz Link Zgłoś