katrem 11.08.05, 21:27 spotkałyście się z tym imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: Lea 12.08.05, 00:09 Bezpośrednio nie, tzn. nie znam osobiście żadnej Lei. W ogóle - tak, rozpisywałyśmy się już sporo na temat tego imienia na forum (poszukaj w archiwach forum). Na dodatek było wymienione w podpisie do zdjęcia w jednym ze sztandardowych artykułów na temat imion nietypowych . To jedno z moich ulubionych imion, wielbię je prawie bezkrytycznie, tylko żałuję, że o jakiekolwiek przekształcenia trudno. Ciekawa jest jeszcze np. Leonia i Leandra, które można skracać do Lei . A niedawno dowiedziałam się na forum, że oboczną formą imienia jest Lia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lea 12.08.05, 11:50 Lea jest niesamowicie popularna w Niemczech i slysze to imie na kazdym kroku. Osobiscie znam jedna 1,5 roczna Imie jest piekne i bardzo bym je polecala! Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Lea i Lia 23.08.05, 16:54 Spotkałam obydwa imiona a raczej ich posiadaczki Lea - Rumunka i Lia - maleńka Arabka (ale nie pamiętam kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
malina232 Re: Lea 12.08.05, 16:15 Lea ? Bardzo orginalnie, ale imie podoba mi sie strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
smellson Re: Lea 18.08.05, 12:53 księżniczka z 'Gwiezdnych Wojen', imię śliczne ale mój mąż nie chce księżniczki i pyta czy jak będzie chłopiec to będę chciałą dać mu na imię Czubaka (jakkolwiek to isę pisze) Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Lea 22.08.05, 22:36 Zdecydowałabym sie raczej na Leonię, głównie z powodu hebrajskiego znaczenia tego imienia. Oznacza krowę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lea 23.08.05, 15:22 trissie napisała: > Zdecydowałabym sie raczej na Leonię, głównie z powodu hebrajskiego znaczenia > tego imienia. Oznacza krowę A skad te informacje? vide: LEONIUS Gender: Masculine Usage: Ancient Roman Extra Info: Related Names Options: Contribute Information, Add to List Roman family name which was derived from Latin leo "lion". Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Lea 23.08.05, 21:33 Informacje pochodzą z tego forum. Spójrz pod hasłem "święci i błogosłowieni" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lea 27.08.05, 20:21 Strona o świętych i błogosławionych nie jest do końca wiarygodna; polecam gwoli rozwagi hasło "Ismena". Temu źródłu należy w tym przypadku wierzyć dużo bardziej. Podrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Lea 23.08.05, 16:24 W "Gwiezdnych Wojnach" była Leia .kilkanaście lat temu miałam wielką fascynację imionami takimi właśnie Lea,Mea ,Mia ,Mae,Lia i nadal uważam ,ze są śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Lea 23.08.05, 16:56 Twój mąż jest genialny !!!!!!!!!!! Szukałam właśnie imienia na literę C dla szczurka i w desperacji byłam gotowa nazwać go Czołg... a Czubaka jest śliczne )) a ja na to nie wpadłam! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Lea = Achillea 21.09.05, 15:28 Zdrobnienie Lea może być od Leokadii, Lenadry, Leonii lub Leontyny. A niedawno wpadła mi do głowy wspomniana już na forum Achillea, której końcową część można skracać do Lei - moim zdaniem uroczo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lea 18.02.06, 23:33 Lea jakoś się nie chce spopularyzować, macie jakieś pomysły, czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lea 18.02.06, 23:48 gaudencja napisała: > Lea jakoś się nie chce spopularyzować, macie jakieś pomysły, czemu? > Moze za krotka? Malo zdrobnien? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lea 19.02.06, 00:32 Krótka i trudna do wymówienia, bez żadnej głoski epentetycznej, trudna do zrobnienia, niezbyt znana. Trochę szukam "na siłę", bo w zasadzie wydawało mi się, że to imię ma murowane szanse na popularność: podobne trochę do Mai, Kai, Poli, Nadii itd., za granicą już popularne, generalnie się podoba, na "l"... może jeszcze nie nadszedł jej czas? Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Lea 19.02.06, 10:23 Mnie to imię się podoba, ale gdy wspomniałam o nim kilku osobom, zawsze spotykałam się z jedną reakcją: "Lea? To żydowskie imię". Może dlatego się nie popularyzuje? Niektóe imiona jednoznacznie żydowskie się w Polsce nie przyjmują (np. Izaak,Rut, Estera), nawet nie ze względu na antysemityzm, tylko że po prostru odbiera się je jako wskazujce na konkretną religię (na tej samej zasadzie nikt nie daje dziecku na imię Mohamet/Muhamed). Wydaje mi się ,że z wolna imię Lea się odrywa od tak silnego skojarenia i wtedy może się spopularyzuje, bo jest śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Lea 19.02.06, 12:28 Moim zdaniem tak jak napisała tawananna,imie jest zbyt trudne do wymówienia,jezyk mnie boli jak to imie powtarzam Jestem jednak prawie pewna,ze na drugie imie Lea nadawana jest częściej. Nie słyszałam nigdy opinii,że imie jest żydowskie(myślałam,ze niechęci do Żydów w młodszych pokoleniach już nie ma),za to wiele osób nigdy o nim nie słyszało,stąd mała popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Lea 19.02.06, 14:04 Oj, niechęci jest dużo. A jeśli nie ma niechęci, to może być obawa, że dziecko taka niechęć dosięgnie. Zresztą tu - jak próbowałam wyżej napisać - nie chodzi tylko o niechęć do Żydów. Tak samo ludzie reagują często na takie imiona jak np. Praskewia (że to imię prawosławne, 'ruskie', że jego nadanie oznacza związek z prawosławiem).Podobnie zresztą większość osób na forum reaguje na Kewinów i Brianów (że amerykańskie, więc się nie nadaje na polskie warunki). Co do żydowskich imion, do niedawna jeszcze imię Dawid wzbudzało dużą sensację, bo się mocno kojarzyło, teraz troche to się zmienia. Niektóe imiona jednak mają bardzo silną konotację (jak już pisałam np. Izaak). Czy Lea jest trudne do wymówienia? Nie wydaje mi się. Nie bardziej niż Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lea 19.02.06, 16:26 Co do tej niechęci... trudno mi sobie wyobrazić wielką niechęć wobec tego imienia. I nie chodzi mi o poziom uprzedzeń, po prostu wydaje mi się, że np. w moim pokoleniu (a być może i starszym) Lea w ogóle żydowsko się nie kojarzy (w przeciwieństwie do silnej konotacji Izaaka, czy sytuacji Praskiewy albo Briana np.). Stąd uważam, że nie to jest problemem. Co do trudności wymówienia, nie jest to oczywiście trudność ekstremalna , ale generalnie zbitki samogłosek są językowi polskiemu obce, a to, co jest niespotykane w języku - jest trudne. Leon też nie jest taki prosty do wymówienia - choć łatwiejszy, bo "zamknięty" przez n i przez to samogłoski wymawia się chyba krócej. Co do trudności jeszcze, dowodem na nią są osoby, które nie wymawiają dwóch samogłosek pod rząd i wychodzi im coś w rodzaju "tełoria", "połeta", "widze łokropne"; ł oczywiście nie jest mocne, ale słyszalne, nie mówię o wymowie gwarowej ani regionalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Lea 19.02.06, 17:02 Nie wiem, staram się znaleźć jakieś logiczne wyjaśnienie Jak pisałam, imię to mi się podoba, a nawet zaczęłam pytać wokoło, czy inni podzielają mój gust. I tak własnie usłyszałam od kilku osób, że mocno im się kojarzy. Nawet się zdziwiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lea 19.02.06, 18:49 > Nie wiem, staram się znaleźć jakieś logiczne wyjaśnienie Ja też . Dlatego obstawiałam, że trudna do wymówienia ) Tak sobie myślę, co pisałam już wyżej, że może po prostu to takie imię troszkę "nieuświadomione" - mało kto zna jakąś Leę, w żadnych serialach się nie pojawia i po prostu nie funkcjonuje w obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
alija4 Re: Lea 19.04.06, 12:24 chcielismy tak dac na drugie mojej coreczce: pani w urzedzie spojrzala na nas podejrzliwie, po czym rzucila sie do szafy pancernej, wyciagnela z niej jakas pozolkla ksiazke, chwile w nije grzebala, wezwala kolezanke, wymienily szeptem jakies uwagi i ... z usmiechem wpisala Lee do metryki) Odpowiedz Link Zgłoś
layla12 Lea 19.02.06, 20:37 Śliczne imię!Ja jeszcze się z nim nie spotkałam,ale baardzo mi się podoba )) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Lea 17.09.06, 20:52 Lea - ładnie, ale jako zdrobnienie od Letycji lub Leonii. Jako pełne imię mnie nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mkosacka Re: Lea 23.02.06, 09:20 Oczywiście że TAK! Moja siedmioletnia siostrzenica ma na imie LEA (ale ona mieszka w Niemczech) Pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Lea 19.04.06, 19:58 > Moja siedmioletnia siostrzenica ma na imie LEA moja tez ale ona ma siedem tygodni a mieszka w Stanach Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Leo 20.04.06, 14:35 Z Leą sie nie spotkałam, ale ogromnie podoba mi się Leo. Bohater jednej z moich ulubionych książek nazywał się Leo Żukowski Można sie zakochać w samym imieniu Dodam, że polski Leon, czy Lew nie brzmią już tak romantycznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leo 20.04.06, 14:55 Heh, może w takim razie Leonid? MSZ najbardziej romantycznie z imion na "Leo" brzmi Leowigild )) Ewentualnie Leodegar ) A jest jeszcze Leonard, Leopold, Leoniusz, Leontyn, Leokadiusz i Leoncjusz (odpowiednik słynnego Leoncio z "Niewolnicy Izaury"). Leo jest fajne jako zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Lea 17.09.06, 22:35 Trochę zastanawiałam się na Leą - plusy: babcia partnera była Leonia,jego matka też na L, "żydowskość" imienia, jego krótkość. Jednak przeważyły minusy, a głównie "rozmemłany", tępy dżwięk. To samo dotyczy imion takich jak np. Thea, Timea, Anthea, Althea, Matea. O wiele bardziej podobają mi się po angielsku, gdzie -EA zazwyczaj wymawia się -EIA albo -IJA. No i jeszcze fakt, że Lea/h i Leonia/ie sa w Niemczech w górnej piątce. To dla mnie zdecydowanie za ryzykowne. Księżniczka z Gwiezdnych Wojen to Leia (po angielsku wym. LE-ja), a nie Lea/h (ang. wym. LI-ja). Co do Mei, kojarzy mi się nieodparcie z: "Mea nie mieć paciorków, a Kali mieć, bo Kali jest wielki świat." Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lea 22.09.06, 22:44 kaeira napisała: > głównie "rozmemłany", tępy dżwięk. To samo dotyczy imion takich jak np. Thea, > Timea, Anthea, Althea, Matea. O wiele bardziej podobają mi się po angielsku, > gdzie -EA zazwyczaj wymawia się -EIA albo -IJA. Nie ma przeszkód (MSZ), żeby nazwać dziecko Lija - taka jest starsza polska wersja imienia Lea, zresztą trzykrotnie częściej występująca w Polsce, niż lea. Odpowiedz Link Zgłoś
ineska2 Re: Lea 21.09.06, 10:30 ja sie spotkalam w Biblii widac bardzo stare imie ale ladne Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Lea 22.09.06, 22:34 Tak - moja koleżanka po ukończeniu 18 roku życia zamieniła pospolitą Katarzynę na Leę. Odpowiedz Link Zgłoś