katrem 02.09.05, 19:22 pomóżcie, jakie imię jako drugie pasowałoby do dziewczynek: Lea .... Mia ... np. Lea Anna strsznie mi się zlewa w jedno... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: 2 imię dla Lei i Mii 02.09.05, 19:29 Może Lea Wiktoria Lea Aleksandra Lea Hanna Lea Marta Lea Barbara Lea Urszula Mia Julianna Mia Aleksandra Mia Emilia Mia Antonina Mia Urszula Mia Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: 2 imię dla Lei i Mii 02.09.05, 20:25 Lea Martyna Lea Faustyna Lea Maryna Lea Danuta Lea Maria Lea Celina Mia Apolonia Mia Gizela Mia Dorota Mia Letycja Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: 2 imię dla Lei i Mii 02.09.05, 22:36 Lea - przepiękne imię, świetny wybór . Przede wszystkim unikałabym jako drugiego imienia imion rozpoczynających się na "a", wtedy zaczyna się to zlewać. Dobrze byłoby w ogóle znaleźć coś rozpoczynającego się od spółgłoski, bo "ea" to już wystarczająco dużo. Odpadają imiona na "l". Chyba pożądane byłoby też dłuższe imię. Spróbuj też koniecznie, jak wszystko będzie brzmiało z nazwiskiem - jeśli używamy drugiego imienia, to zwykle w całym "komplecie" właśnie. Może: Lea Joanna Lea Maria Lea Marianna Lea Marcjanna Lea Kornelia Lea Hersylia Lea Natalia Lea Jaśmina Lea Konstancja Lea Judyta Jak zamierzasz wymawiać Mię? Jako "mja" czy "mija"? Bez tej informacji trudno coś dopasować. Odradzałabym jednak to imię ze względu na problemy z ortografią i wymową. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 2 imię dla Lei i Mii 02.09.05, 22:41 Co do Mii, jestem w pełni zgodna z tawananną. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: 2 imię dla Lei i Mii 03.09.05, 14:20 > mia wymawiałabym jak "mja" Może: Mia Konstancja Mia Zuzanna Mia Julianna Mia Florianna Mia Kornelia Trochę dziwnie jednak brzmi jednosylabowe imię żeńskie w Polsce. "Przykleja" się do drugiego imienia i w rezultacie wychodzi Miazuzanna. Myślę, że na Twoim miejscu jeszcze przemyślałabym kwestię tego imienia... Za to Lea jest wspaniała )). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 2 imię dla Lei i Mii 03.09.05, 15:14 katrem napisała: > mia wymawiałabym jak "mja" ...ale wiesz, ze 95% osob mowiloby "mija"? O tyle bym nie ryzykowala tego imienia, ze nieomal gwarantuje ono glupkowate pytania w stylu "kogo mija?". Jest opinia Rady Jezyka Polskiego w tej sprawie, mozesz ja przeczytac tu: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=451&letter=M Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: 2 imię dla Lei i Mii 03.09.05, 17:08 > ...ale wiesz, ze 95% osob mowiloby "mija"? Hmm, ja obstawiałabym, że jakieś 50% . Co wcale nie ułatwia sytuacji... W każdym razie jakoś nie wierzę w to, że ogromna większość Polaków widząc "Mia" czyta "mija". Inna sprawa, że łatwiej się to wymawia . Swoją drogą, RJP pisze: "Jeśli zaś – co byłoby najbardziej właściwe – jej imię byłoby wymawiane zgodnie z polskimi normami, czyli dwugłoskowo (mi-a), może stać się obiektem żartów, ze względu na podobieństwo tej dziwnej formy do dźwięków wydawanych przez koty – Mia – miau." Może coś jest ze mną nie tak, ale ja słyszę wyraźnie trzy, a nie dwie głoski: m- j-a. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 2 imię dla Lei i Mii 03.09.05, 21:40 Bo to może być "mia" jak w "miasto", "mia" jak w "chemia", albo "mija" właśnie. Za pierwszym razem "i" służy tylko do zmiękczenia "m", z drugim razem mamy "mja" (i tak zresztą dawniej pisywano chemię, o ile mi się dobrze kojarzy), a za trzecim - wiadomo. Zresztą co ja tu wypisuję, sama wiesz lepiej ode mnie i bardziej fachowo potrafisz to opisać Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: 2 imię dla Lei i Mii 03.09.05, 22:11 > Zresztą co ja tu wypisuję, sama wiesz lepiej > ode mnie i bardziej fachowo potrafisz to opisać Eeee tam ;P Ja chyba nie potrafię wymówić "Mia" z miękkim "m", a jednocześnie bez "j", więc dla mnie są 3 głoski . Odpowiedz Link Zgłoś