Dodaj do ulubionych

Oryginalne imię dla chłpca!

21.09.05, 11:29
Witam. W konkurencji do wątku o oryginalne imię dla dziewczynki, proszę o
propozycje na niespotykane (i oczywiście w granicach rozsadku nieudziwnione)
imię dla chłopca. Wielu już jest Kubusiów, Janków, Franków,
Mateuszów,.....Czekam na propozycje. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kaskaqba Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 13:13
      A co powiesz na Samuel, Aaron, Wiktor, Witek, Stefan, Natanael albo tradycjonalne, ale nie czeste:
      Antek, Jas.... Mi podoba sie najbardziej Samuel, ale kolezanka juz sobie zarezerwowala, no i Daniel i
      Dawid tez.
      My chcemy swojego nazwac Kyle, ale jestesmy mieszanym malzenstwem, nie wiem czy w poslce bym
      tak nazwala. Moze dodamy drugie, bardziej polskie, zeby bylo latwiej dla dziadkow.
      • kasia2705 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.10.05, 11:01
        U nas jesli bedzie synek damy mu na imie Danek, po moim Tacie. Ciesze sie, ze
        moj partner sie zgodzil, nie wiem tylko czy takie imie byloby mozliwe w Polsce
        (jest to zdrobnienie od imienia Bohdan), my mieszkamy w Danii i nie bedzie z
        tym problemu

Kasia
        i Zosia/Danek smile)
    • ffrez-ja Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 13:17
      Natan, Marcel, Kornel, Filip
      • monica222 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 11:51
        Olivier,Patryk,Marcel,Oskar,
        • smutna_ja Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.09.05, 09:18
          Moim zdaniem Olivier już nie jest oryginalne... Niesamowicie modne imię i
          pewnie są już setki chłopców, którzy noszą to imię...
      • beatka1251 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 18.09.06, 18:07
        Alex josef
    • przeciwcialo Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 13:32
      A ja mam Miłosza i Szymona.
    • agusiaa1 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 13:42
      mój 2-miesięczny synek ma na imię IGNAŚ-IGNACY
      • monismonis Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 17:06
        Patryk! jak dla mnie to ładne i orginale imię!
      • mam6lat Re: Oryginalne imię dla chłpca! 01.10.05, 17:41
        mój też Ignaś - Gucio smile
    • anfido Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 17:28
      Dorian, Gracjan , bardzo mało panów u nas w Polsce ma takie imiona
    • schizia1 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 19:45
      Nie jest mi lekko wybrać ciekawe imię i przekonać Męża, bo on jest bardzo
      krytyczny wobec imion, zwłaszcza dla przyszłego syna. Na razie akcptowalne
      przez obie strony są: Maksymilian, Igor, Borys i jedno tradycyjne - Piotr
      (ponadzasowe i zawsze popularne, więc mało oryginalne). Pozdarwiam i dzięki za
      propozycje.
      • asiul_78 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.09.05, 09:34
        mój syn nazywa się Nikodem, Odo :o)
      • agula39 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 01.10.05, 21:06
        Gdybym miała synka, nazwałabym go Bruno. Kilka lat temu na wakacjach poznaliśmy
        rodzinke z dwójką dzieci, chłopiec miał tak właśnie na imię, był śliczny,
        słodki i kochany, pozostałych członków rodziny już nie pamiętam, tylko te jego
        ogromne, piękne oczy.
    • justa781 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 21:33
      Ja proponuję Maksymilian (imię mojego pierwszego synka). Drugiego spodziewam się
      w grudniu i chcemy mu dać na imię Tymoteusz
      • bursztyn3 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 28.09.05, 22:29
        Witajcie! Często czytuję wątki n/t imion dla chłopcow, bo...to strasznie trudne
        wybrać takie imię, zeby zadowolić: siebie, męża, rodzicow, teściów (dziecka
        niestety nie można zapytać o zdanie, a szkoda...). Z mężem jesteśmy zgodni co
        do jednego jedynego imienia (rodzice i teściowe są kontra!!). Wydawało mi się
        wlaśnie, że nie jest ono w tych czasach, ale nigdy do tej pory nie zostało
        wymienione (czy w tym, czy w innych wątkach a nawet forach). Mam na myśli imię:
        ZBIGNIEW. A może ono jest...za bardzo staroświeckie, niemodne...Może
        to "obciach" dać dziecku tak na imię...smile
        • metrluba Re: Oryginalne imię dla chłpca! 29.09.05, 16:42
          W przedszkolu u mojego synka jest mały Zbyszek. Ja też uwazam, ze to piękne i
          bardzo męskie imię.
          • mam6lat Re: Oryginalne imię dla chłpca! 01.10.05, 17:45
            męskie - też mam takie skojażenie;
            znajome dzieci (rodzice po studiach, W-wa) mają następujące imiona: Jerzyk.
            Ignaś, Bruno, Teo(fil), Staś;
            mnie Teoś zachwycił
          • Gość: martunia78 Re: Oryginalne imię dla chłpca! IP: 213.25.107.* 21.11.06, 22:26
            u mojego synka tez jest mały Zbyszeksmile
        • hanka2501 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.10.05, 08:47
          Mnie zawsze bardzo podoba się imię Stefan ale mój M. nie chcę o tym słyszeć.
          Nie podoba mu się bo ma niemiłe skojarzenia z innym Stefanem. Dla mnie to imie
          jest śliczne. Teściowie i rodzice nie mają nic przeciwko. Znajomi się ze mnie
          śmieją, że chcę skrzywdzić dziecko ale nimi się akurat nie przejmuję. Tylko
          przekonać męża a to nie takie proste.
      • magdus_c Re: Oryginalne imię dla chłpca! 02.10.05, 01:01
        Mój będzie Kacperek smile Myślę, że dość oryginalne, ale bez przesady wymyslne.
        Pozdrawiam.
      • malgos1974 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 29.10.05, 11:57
        czesc, ladne imie ale powiedz mi jakich zdrobnien uzywasz dla tego imienia.
        mojemu mezowi tez sie ono pododoba, ale ja nie wiem jak je bede mogla zdrobnic.
    • johana19 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 22:20
      Jak będę miała drugie dziecko i będzie to chłopczyk to damy mu na imię Igor.
      Eryk nam się też podoba ale zupełnie nie pasuje do naszego nazwiska (nazwisko
      zaczyna i kończy się na literę k).

Asia mama LENY (27-01-2005)

A Lenka ma już...
      • mkmarek5 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 15.09.06, 16:47
        uważam, że w poszukiwaniu oryginalności należy zachować zdrowy rozsądeksmile dla
        dobra dziecka. Zgadzam się co do tego, że nie należy ulegać modom i nazywać
        dziecka popularnymi w danym czasie imionami. Efekt jest żałosny..w mojej klasie
        mam 5 Natalii, 3 Weroniki i 3 Wiktorie. Do tego 3 Kubusiów. Pozostali chłopcy
        mają niepowtarzające się w klasie imiona.Nie musiałam zatem przyswajać wielu
        imion, dziewczęce trzy...jak powiem Natalko, Weroniko lub Wiktorio zawsze któraś
        się odezwie...ale nazywać dziecko Pankracy, Apolinaryny lub Delfina, tylko
        dlatego, żeby było ciekawie to już przesada!!!
    • andziabk Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 22:23
      Przedstawie propozycje mojego meza- wedlug mnie same oryginalne wink: Albert,
      Andrzej, Bogusław, Tymoteusz i (jedyny akceptowany przez mnie wink)- Stanisław.
      POzdrawiam
      • jolanta8 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 23:32
        Olivier!!!smile
        • anita.anita80 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 07:41
          witaj! my czekamy na OLAfA (myślę ,że nie jest zbyt popularne ,bo właśnie też o
          to mam chodzi może nie jest za ładne mi ma początku bardzo się mie podobało ale
          teraz już tak czekamy na OLAFKA (21 tydz. ciąży i 2 dni ) pozdrawiam
          • zlotowka26 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 09:39
            U nas będzie Borys, prawdopodobniesmile), poza tym Olaf i Igor bardzo mi się
            podobają
            • jaga261 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 17.03.06, 13:24
              My pierwszego mamy Kacpra a teraz jeżeli bedzie chłopiec to bedzie Kamil albo
              Bartosz
              • karolla88 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.07.06, 10:22
                jaga261 napisała:

> My pierwszego mamy Kacpra a teraz jeżeli bedzie chłopiec to bedzie Kamil albo
                > Bartosz
                Mój mąż ma na imię Bartoszsuper imię. smile
          • johana19 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 09:40
            Olaf bardzo ładnie smile Mnie się podoba smile

A Lenka ma już...
          • kokons Re: Oryginalne imię dla chłpca! Celestyn;) 22.09.05, 09:43
            Moja mama pracuje z Cudnym Celestynem a ja zawsze podziwiam jaka ktos mial
            fantazje, zeby takie imie dopasowac do cudnego nazwiskasmile))

A na poważnie Błażej, Ignacy, Marcel... choć nasz synek jesli synkiem się okaże
            bedzie Franciszkiem Józefem...
            • animetka Re: Oryginalne imię dla chłpca! Celestyn;) 22.09.05, 13:31
              ALAN-tak będzie miał na imię mój synek(drugi już),który urodzi się w okolicach
              sylwestra.
              • invicta1 Re: Oryginalne imię dla chłpca! Celestyn;) 22.09.05, 13:35
                albo Dżejmssmile)))
                • bastet7 Re: Oryginalne imię dla chłpca! Celestyn;) 17.03.06, 13:37
                  Hehe, fajnie wygląda taki zapis: Dżejmswink))))) Aż musiałam na głos przeczytać,
                  bo inaczej nie wiedziałam co to za imięwink))))
                  POzdrówka Invictawink
          • mam6lat Re: Oryginalne imię dla chłpca! 01.10.05, 17:47
            mój starszak ma tak na imię - zapamiętywany i kojażony w przychodni,
            przedszkolu, w piaskownicy;
            rzadko spotykane, ciekawe i łatwe imię;
            olafinek, olo, olafek
      • alu2 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.07.06, 15:52
        PIęKNE imiona , podpisuję sie - dodam jeszcze Jasia i Franka !
        • ardzuna Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.07.06, 15:04
          alu2 napisała:

> PIęKNE imiona , podpisuję sie - dodam jeszcze Jasia i Franka !

Jasiów i Franków są całe tłumy.
    • niunia23 a co dziewczyny myślicie o takim imieniu jak..??? 22.09.05, 13:45
      Ksawery!!!bo mojemu chłopakowi sie bardzo podoba a ja podchodzę do tego imienia
      z dystansem!!!
      • olunia24 Re: a co dziewczyny myślicie o takim imieniu jak. 22.09.05, 14:27
        animetka u nas jest ALAN w bloku i dzieci przekręcają jego imie na Anal i jest
        pośmiewiskiem ,bardzo mi sie podoba to imie i tez chciałam tak dac ale troszku
        sie obawiam

ale gust masz dobry
        • zebra12 Co do Alana.... 21.07.06, 11:34
          U nas na osiedlu tez jest Alan. Syn meneli. Wszyscy się śmieją, że takie imię
          dali. Drugi Alan u rodziców w bloku jest. Też rodzinka pijacka. Zauważyłam, że
          tego typu imiona często dają ludzie z marginesu, żeby brzmiało tak jakoś lepiej
          niz ich smutna rzeczywistość. Zastanów się nad tym imieniem!
          • aneta-mama Re: Co do Alana.... 21.07.06, 13:12
            u mnie wproszt przeciwnie,imię Alan noszą dzieci rodziców z wyszym
            wykształceniem(znam takie 3 rodziny)
            • Gość: bede Re: Co do Alana.... IP: *.aster.pl 19.11.06, 23:27
              Mój synek ma na imię Alan i nie uważam się za menelkę!! A co do przekręcania
              jeśli jest to celowe(skąd dzieci w tym wieku znają znaczenie tego słowa) to
              jest to fatalne wychowanie przez rodziców i każde imię można w nieprzyjemny
              sposób przekręcić!! Alanków rodzi się coraz więcej i za rok dwa będzie to
              naprawde popularne imię
      • nanarella1 Re: a co dziewczyny myślicie o takim imieniu jak. 29.09.05, 19:41
        Ja nazwalam swojego syna Ksawery.
        Mi sie podoba. Mezowi mojemu tez. Uwazamy ze nie kazdemu psu musi byc na imie
        burek.
    • malgolkab Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 14:46
      Natan, Iwo- oryginalne, ale moim zdaniem nie smieszne. pzdr
      • luna333 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 14:54
        mój synek nazywa się Ksawery Alexander smile
        • nanarella1 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 29.09.05, 19:46
          A moj syn nazywa sie Ksawery a na drugie Aleksander
          hi hi
          ale zbieg ...
    • agga_27 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 15:16
      A moi znajomi dali synkowi na imię Klemens. Konia z rzędem temu kto zna takiego
      drugiego Klemensa smile
    • violaa37 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 15:22
      Dorian...wybór tatucha...zaakceptowany smile

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20729;28/st/20060128/dt/9/k/d7a8/preg.png
      • mamamarti Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 18:03
        Wg mnie oryginalne imie dla chłopca to: Iwo, Bruno, Justyn, Oskar, Amadeusz, Kosma, Jonasz.
        U nas - jeśli będzie chłopczyk, to będzie Staś. ale tego jeszcze nie wiemy, bo za wczesniesmile)
        Pozdrawiam.
        Aga.
        • jakasik Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 07:31
          Hmmmm, my mamy Stasia! smile
    • martina.15 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 18:07
      mi sie baaardzo podoba Adam, a po moim sp. przyjacielu jezeli bedzie chlopiec
      bedzie Krzyś. poza tym czy ktoras pamieta imie Rafal,Jacek, Damian? moze
      zaszalec? Aidan na przyklad smile

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;126/st/20060206/k/6b17/preg.png
      • paka25_k Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 18:22
        u mnie będzie Antos a u mojej kolezanki Fabian i śmieje sie ze bedą mówic
        PAWIAN! -ale to ladne imię ogólnie.pozdrawiam
        • kocura78 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 18:22
          a mi się Wit podoba...
        • spajdermen6 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.11.06, 18:44
          jak ja chciałam dac sobie Fabian 2-giemu synowi na imie to tez mnie wysmiali że
          będzie PAWIAN,mój maż tez chciał Fabiana,ale po komentarzach rodziny i
          znajomych zmienilismy na Dawid,ale ja jestem zakochana w tym imieniu i gdyby
          mój chłop był tylko inny nie podatny na sugestie innych ludzi to tez bym dała
          synkowi na imie Fabian.

Pozdrawiam mamuski
    • puerta Mieteeek, kolacja! 22.09.05, 21:08
      tak sobie żartujemy z mężem. A tak na serio to pewnie będzie Ignacy, chociaż
      wszyscy mówią na mój brzuch "Mietek", więc może się okazać, że po urodzeniu
      dzieciak będzie reagować tylko na to imię")
      • milulu Re: Mieteeek, kolacja! 01.10.05, 13:41
        Mój mąż lubi imię ZORIN (niektóre słowniki podają ZORIAN)!
        Mnie też sie podoba.
    • wila2 Ivo lub Antoni 22.09.05, 22:13
    • mc_magda Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 09:48

a co powiesz na GORANsmile Moj maz upieral sie przy tym imieniu.Nie zgodzilam sie poniewaz wczesniej wymazylam sobie inne,ale w sumie mi sie podoba
    • koza_w_rajtuzach Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 09:56
      Mi bardzo, ale to bardzo podoba się imię Tymoteusz. Mały Tymuś, Tymek, Tymonek,
      nieco większy Tymon, dorosły Tymoteusz. Można nazywać do wyboru do koloru, a
      każda wersja tego imienia, przynajmniej w moich oczach, jest przecudna. Mąż
      jednak chce Mateusza (choć Tymoteusz również mu się podoba) i będę musiała się
      zgodzić w razie gdy urodzi się chłopiec, bo ustaliliśmy, że imię dla chłopca on
      wybiera, a dla dziewczynki ja.
      Cóż, tak to jest w małżeństwie, że trzeba na kompromis czasem iść.
      • kraxa tymoteusz i Tymon o dwa rozne imiona gwoli 21.07.06, 09:53
        scislosci

rownie dobrze mozesz dziecko nazwac andrzej, a zrodbinale wolac na niego
        bogdan wink)))
    • bbb21 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 10:28
      bardzo udziwnione niektóre imiona podajecie. Każdy ma swój gust. (Aron, Alan)
      Mieszkacie w Polsce. Jeśli teraz zdecydujecie się na w/w to za kilka lat będą
      tylko takie. Mój syn miał być: Tymoteusz, Filip, Piotr, Jakub.
      Wybraliśmy to ostatnie. I jest to najpiękniejsze imię, dla mnie oczywiście.
      Imię dla dziecka jest na całe życie. Co z tego, że wokół jest masę Antonich,
      Stasiów, Jasiów. Przecież to nie to jest najważniejsze. Ale może nie w porę tu
      zajrzałam, co soba to gust. Absolutnie nikogo nie chcę urazić. Pozdrawiam. Zmykam.
      • jopiec A co powiecie na LWA? 30.09.05, 13:23
        HM?smile
        • exilvia Re: A co powiecie na LWA? 27.10.05, 00:33
          to będzie mój drugi synek, jeśli mąż się zgodzi smile))
          pierwszy też podobno wg Was oryginalny : Kosma.
    • swinka_morska Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 12:57
      a moze Xawery? tak bardziej orginalnie... pozatym, wydaje mi sie ze ostatnio
      malo popularne: Jaroslaw, Mariusz, Cezary, Konrad
      • swinka_morska Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 12:58
        aha - zapomnialam o jeszcze jednym:

Zdzisław
      • johana19 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 13:36
        A dlaczego przez X, a nie noirmalnie - Ksawery? Oczywiście to tylko moje
        zdanie, ale zauważyłam taką tendencję do udziwniania imion, w sumie niewiadomo
        po co. I tak właśnie potem jest Xawery albo Xavery zamiast Ksawery, Ivo zamiast
        Iwo, Olivier zamiast Oliwier, Kayetan zamiast Kajetan itp. itd. Sama jestem
        zwolenniczką oryginalnych imion ale bez przesady. Potem tylko problemy w
        urzędach z pisownią. A i tak imię wymawia się tak samo. Ale tak, jak napisałam,
        to tylko moje subiektywne zadanie.

A Lenka ma już...
    • beatrice73 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 13:01
      natan
      dorian
      tymoteusz
      zachariasz
      samuel
      julian
      fabian

... hmmm, ciekawe czy ci sie spodobaly? smile
      pozdrawiam smile
    • gogo2 Hubert? 23.09.05, 13:25
    • sunflower Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.09.05, 08:51
      Moj synek, ktorego urodzilam pod koniec lipca br. byl jedynym chyba dzieckiem w
      szpitalu "bezimiennym".Bo gdy bylam w ciazy, nie moglismy dojsc z mezem do
      porozumienia - wiec pozostawilismy ten wybor do chwili, az sie urodzi. Bo
      czesto slyszelismy - "niekiedy dzidzius sie rodzi, rodzice na niego spojrza i
      juz wiedza, jak ma miec na imie". Synek sie urodzil, przypatrywalismy mu sie
      dokladnie...i nic. myslelismy nad tym imieniem, az w koncu zadecydowalam -
      WIKTOR.

Dziewczyna, z ktora lezalam na sali na moje glosne rozmyslania, czy to imie
      czasami nie jest zbyt oryginalne i czy nie brzmi nieco dziwacznie rzekla: "A ja
      mam dwoch synow. Jeden ma 9, a drugi 5 lat. Pierwszy ma na imie EMMANUEL, a
      drugi BENIAMIN".

Zatkalo mnie smile. Po czym dodala: "Babcie wariowaly,jak uslyszaly te
      imiona. "Dziecko unieszczesliwiacie" - mowily. A teraz nie wyobrazaja sobie, ze
      chlopcy mogliby miec inaczej na imie". smile.

• nullka78 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.09.05, 12:50
        My z mężem spodziewamy się synka (23 tydzień) i tu powstał problem właśnie z
        imieniem. Ja na początku miałam 2 typy IGOR lub WIKTOR ale mąż nie chciał się
        zgodzić. Teraz mam nowe imię JULIAN i trwa debata bo mężowi nie do końca także
        to imie przypasowało. Ja i tak zwracam się już do synka Julek więc będę robiła
        wszystko żeby Julianem pozostał.
        A tak swoją drogą to mało wg mnie jest imion męskich którymi nazwałabym swoje
        dziecko. Z dziewczynką nie byłoby raczej problemu ale wiem że bedzie chłopiec.
        • madra_glowa Re: Oryginalne imię dla chłpca! 28.09.05, 18:28
          Julek to też Juliusz.
    • przeciwcialo Miłosz 27.09.05, 08:53
      • zanetastocka Re: Miłosz 27.09.05, 13:05
        Ja mam również synka Miłoszka smile
        I jak wybierałam imię to kierowałam sie imieniem kolegi ze szkolnej ławki -
        pamiętam, że jak mi sie przedstawił 1 raz to nawet wtedy nie byłam świadoma, że
        jest takie imię, no i mój synek ma takie same, po prostu wtedy było bardzo
        oryginalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.