schizia1 21.09.05, 11:29 Witam. W konkurencji do wątku o oryginalne imię dla dziewczynki, proszę o propozycje na niespotykane (i oczywiście w granicach rozsadku nieudziwnione) imię dla chłopca. Wielu już jest Kubusiów, Janków, Franków, Mateuszów,.....Czekam na propozycje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaskaqba Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 13:13 A co powiesz na Samuel, Aaron, Wiktor, Witek, Stefan, Natanael albo tradycjonalne, ale nie czeste: Antek, Jas.... Mi podoba sie najbardziej Samuel, ale kolezanka juz sobie zarezerwowala, no i Daniel i Dawid tez. My chcemy swojego nazwac Kyle, ale jestesmy mieszanym malzenstwem, nie wiem czy w poslce bym tak nazwala. Moze dodamy drugie, bardziej polskie, zeby bylo latwiej dla dziadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.10.05, 11:01 U nas jesli bedzie synek damy mu na imie Danek, po moim Tacie. Ciesze sie, ze moj partner sie zgodzil, nie wiem tylko czy takie imie byloby mozliwe w Polsce (jest to zdrobnienie od imienia Bohdan), my mieszkamy w Danii i nie bedzie z tym problemu Kasia i Zosia/Danek ) Odpowiedz Link Zgłoś
ffrez-ja Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 13:17 Natan, Marcel, Kornel, Filip Odpowiedz Link Zgłoś
monica222 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 11:51 Olivier,Patryk,Marcel,Oskar, Odpowiedz Link Zgłoś
smutna_ja Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.09.05, 09:18 Moim zdaniem Olivier już nie jest oryginalne... Niesamowicie modne imię i pewnie są już setki chłopców, którzy noszą to imię... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 13:32 A ja mam Miłosza i Szymona. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiaa1 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 13:42 mój 2-miesięczny synek ma na imię IGNAŚ-IGNACY Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 17:06 Patryk! jak dla mnie to ładne i orginale imię! Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 17:28 Dorian, Gracjan , bardzo mało panów u nas w Polsce ma takie imiona Odpowiedz Link Zgłoś
schizia1 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 19:45 Nie jest mi lekko wybrać ciekawe imię i przekonać Męża, bo on jest bardzo krytyczny wobec imion, zwłaszcza dla przyszłego syna. Na razie akcptowalne przez obie strony są: Maksymilian, Igor, Borys i jedno tradycyjne - Piotr (ponadzasowe i zawsze popularne, więc mało oryginalne). Pozdarwiam i dzięki za propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
asiul_78 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.09.05, 09:34 mój syn nazywa się Nikodem, Odo :o) Odpowiedz Link Zgłoś
agula39 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 01.10.05, 21:06 Gdybym miała synka, nazwałabym go Bruno. Kilka lat temu na wakacjach poznaliśmy rodzinke z dwójką dzieci, chłopiec miał tak właśnie na imię, był śliczny, słodki i kochany, pozostałych członków rodziny już nie pamiętam, tylko te jego ogromne, piękne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
justa781 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 21:33 Ja proponuję Maksymilian (imię mojego pierwszego synka). Drugiego spodziewam się w grudniu i chcemy mu dać na imię Tymoteusz Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 28.09.05, 22:29 Witajcie! Często czytuję wątki n/t imion dla chłopcow, bo...to strasznie trudne wybrać takie imię, zeby zadowolić: siebie, męża, rodzicow, teściów (dziecka niestety nie można zapytać o zdanie, a szkoda...). Z mężem jesteśmy zgodni co do jednego jedynego imienia (rodzice i teściowe są kontra!!). Wydawało mi się wlaśnie, że nie jest ono w tych czasach, ale nigdy do tej pory nie zostało wymienione (czy w tym, czy w innych wątkach a nawet forach). Mam na myśli imię: ZBIGNIEW. A może ono jest...za bardzo staroświeckie, niemodne...Może to "obciach" dać dziecku tak na imię... Odpowiedz Link Zgłoś
metrluba Re: Oryginalne imię dla chłpca! 29.09.05, 16:42 W przedszkolu u mojego synka jest mały Zbyszek. Ja też uwazam, ze to piękne i bardzo męskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Oryginalne imię dla chłpca! 01.10.05, 17:45 męskie - też mam takie skojażenie; znajome dzieci (rodzice po studiach, W-wa) mają następujące imiona: Jerzyk. Ignaś, Bruno, Teo(fil), Staś; mnie Teoś zachwycił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martunia78 Re: Oryginalne imię dla chłpca! IP: 213.25.107.* 21.11.06, 22:26 u mojego synka tez jest mały Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
hanka2501 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.10.05, 08:47 Mnie zawsze bardzo podoba się imię Stefan ale mój M. nie chcę o tym słyszeć. Nie podoba mu się bo ma niemiłe skojarzenia z innym Stefanem. Dla mnie to imie jest śliczne. Teściowie i rodzice nie mają nic przeciwko. Znajomi się ze mnie śmieją, że chcę skrzywdzić dziecko ale nimi się akurat nie przejmuję. Tylko przekonać męża a to nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
magdus_c Re: Oryginalne imię dla chłpca! 02.10.05, 01:01 Mój będzie Kacperek Myślę, że dość oryginalne, ale bez przesady wymyslne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgos1974 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 29.10.05, 11:57 czesc, ladne imie ale powiedz mi jakich zdrobnien uzywasz dla tego imienia. mojemu mezowi tez sie ono pododoba, ale ja nie wiem jak je bede mogla zdrobnic. Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 22:20 Jak będę miała drugie dziecko i będzie to chłopczyk to damy mu na imię Igor. Eryk nam się też podoba ale zupełnie nie pasuje do naszego nazwiska (nazwisko zaczyna i kończy się na literę k). Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
mkmarek5 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 15.09.06, 16:47 uważam, że w poszukiwaniu oryginalności należy zachować zdrowy rozsądek dla dobra dziecka. Zgadzam się co do tego, że nie należy ulegać modom i nazywać dziecka popularnymi w danym czasie imionami. Efekt jest żałosny..w mojej klasie mam 5 Natalii, 3 Weroniki i 3 Wiktorie. Do tego 3 Kubusiów. Pozostali chłopcy mają niepowtarzające się w klasie imiona.Nie musiałam zatem przyswajać wielu imion, dziewczęce trzy...jak powiem Natalko, Weroniko lub Wiktorio zawsze któraś się odezwie...ale nazywać dziecko Pankracy, Apolinaryny lub Delfina, tylko dlatego, żeby było ciekawie to już przesada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andziabk Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.09.05, 22:23 Przedstawie propozycje mojego meza- wedlug mnie same oryginalne : Albert, Andrzej, Bogusław, Tymoteusz i (jedyny akceptowany przez mnie )- Stanisław. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 07:41 witaj! my czekamy na OLAfA (myślę ,że nie jest zbyt popularne ,bo właśnie też o to mam chodzi może nie jest za ładne mi ma początku bardzo się mie podobało ale teraz już tak czekamy na OLAFKA (21 tydz. ciąży i 2 dni ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zlotowka26 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 09:39 U nas będzie Borys, prawdopodobnie), poza tym Olaf i Igor bardzo mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
jaga261 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 17.03.06, 13:24 My pierwszego mamy Kacpra a teraz jeżeli bedzie chłopiec to bedzie Kamil albo Bartosz Odpowiedz Link Zgłoś
karolla88 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.07.06, 10:22 jaga261 napisała: > My pierwszego mamy Kacpra a teraz jeżeli bedzie chłopiec to bedzie Kamil albo > Bartosz Mój mąż ma na imię Bartoszsuper imię. Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 09:40 Olaf bardzo ładnie Mnie się podoba Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Oryginalne imię dla chłpca! Celestyn;) 22.09.05, 09:43 Moja mama pracuje z Cudnym Celestynem a ja zawsze podziwiam jaka ktos mial fantazje, zeby takie imie dopasowac do cudnego nazwiska)) A na poważnie Błażej, Ignacy, Marcel... choć nasz synek jesli synkiem się okaże bedzie Franciszkiem Józefem... Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: Oryginalne imię dla chłpca! Celestyn;) 22.09.05, 13:31 ALAN-tak będzie miał na imię mój synek(drugi już),który urodzi się w okolicach sylwestra. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Oryginalne imię dla chłpca! Celestyn;) 22.09.05, 13:35 albo Dżejms))) Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: Oryginalne imię dla chłpca! Celestyn;) 17.03.06, 13:37 Hehe, fajnie wygląda taki zapis: Dżejms))))) Aż musiałam na głos przeczytać, bo inaczej nie wiedziałam co to za imię)))) POzdrówka Invicta Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Oryginalne imię dla chłpca! 01.10.05, 17:47 mój starszak ma tak na imię - zapamiętywany i kojażony w przychodni, przedszkolu, w piaskownicy; rzadko spotykane, ciekawe i łatwe imię; olafinek, olo, olafek Odpowiedz Link Zgłoś
alu2 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.07.06, 15:52 PIęKNE imiona , podpisuję sie - dodam jeszcze Jasia i Franka ! Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.07.06, 15:04 alu2 napisała: > PIęKNE imiona , podpisuję sie - dodam jeszcze Jasia i Franka ! Jasiów i Franków są całe tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia23 a co dziewczyny myślicie o takim imieniu jak..??? 22.09.05, 13:45 Ksawery!!!bo mojemu chłopakowi sie bardzo podoba a ja podchodzę do tego imienia z dystansem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olunia24 Re: a co dziewczyny myślicie o takim imieniu jak. 22.09.05, 14:27 animetka u nas jest ALAN w bloku i dzieci przekręcają jego imie na Anal i jest pośmiewiskiem ,bardzo mi sie podoba to imie i tez chciałam tak dac ale troszku sie obawiam ale gust masz dobry Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Co do Alana.... 21.07.06, 11:34 U nas na osiedlu tez jest Alan. Syn meneli. Wszyscy się śmieją, że takie imię dali. Drugi Alan u rodziców w bloku jest. Też rodzinka pijacka. Zauważyłam, że tego typu imiona często dają ludzie z marginesu, żeby brzmiało tak jakoś lepiej niz ich smutna rzeczywistość. Zastanów się nad tym imieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-mama Re: Co do Alana.... 21.07.06, 13:12 u mnie wproszt przeciwnie,imię Alan noszą dzieci rodziców z wyszym wykształceniem(znam takie 3 rodziny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bede Re: Co do Alana.... IP: *.aster.pl 19.11.06, 23:27 Mój synek ma na imię Alan i nie uważam się za menelkę!! A co do przekręcania jeśli jest to celowe(skąd dzieci w tym wieku znają znaczenie tego słowa) to jest to fatalne wychowanie przez rodziców i każde imię można w nieprzyjemny sposób przekręcić!! Alanków rodzi się coraz więcej i za rok dwa będzie to naprawde popularne imię Odpowiedz Link Zgłoś
nanarella1 Re: a co dziewczyny myślicie o takim imieniu jak. 29.09.05, 19:41 Ja nazwalam swojego syna Ksawery. Mi sie podoba. Mezowi mojemu tez. Uwazamy ze nie kazdemu psu musi byc na imie burek. Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 14:46 Natan, Iwo- oryginalne, ale moim zdaniem nie smieszne. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 14:54 mój synek nazywa się Ksawery Alexander Odpowiedz Link Zgłoś
nanarella1 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 29.09.05, 19:46 A moj syn nazywa sie Ksawery a na drugie Aleksander hi hi ale zbieg ... Odpowiedz Link Zgłoś
agga_27 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 15:16 A moi znajomi dali synkowi na imię Klemens. Konia z rzędem temu kto zna takiego drugiego Klemensa Odpowiedz Link Zgłoś
violaa37 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 15:22 Dorian...wybór tatucha...zaakceptowany tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20729;28/st/20060128/dt/9/k/d7a8/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarti Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 18:03 Wg mnie oryginalne imie dla chłopca to: Iwo, Bruno, Justyn, Oskar, Amadeusz, Kosma, Jonasz. U nas - jeśli będzie chłopczyk, to będzie Staś. ale tego jeszcze nie wiemy, bo za wczesnie) Pozdrawiam. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 18:07 mi sie baaardzo podoba Adam, a po moim sp. przyjacielu jezeli bedzie chlopiec bedzie Krzyś. poza tym czy ktoras pamieta imie Rafal,Jacek, Damian? moze zaszalec? Aidan na przyklad tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;126/st/20060206/k/6b17/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
paka25_k Re: Oryginalne imię dla chłpca! 22.09.05, 18:22 u mnie będzie Antos a u mojej kolezanki Fabian i śmieje sie ze bedą mówic PAWIAN! -ale to ladne imię ogólnie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spajdermen6 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 21.11.06, 18:44 jak ja chciałam dac sobie Fabian 2-giemu synowi na imie to tez mnie wysmiali że będzie PAWIAN,mój maż tez chciał Fabiana,ale po komentarzach rodziny i znajomych zmienilismy na Dawid,ale ja jestem zakochana w tym imieniu i gdyby mój chłop był tylko inny nie podatny na sugestie innych ludzi to tez bym dała synkowi na imie Fabian. Pozdrawiam mamuski Odpowiedz Link Zgłoś
puerta Mieteeek, kolacja! 22.09.05, 21:08 tak sobie żartujemy z mężem. A tak na serio to pewnie będzie Ignacy, chociaż wszyscy mówią na mój brzuch "Mietek", więc może się okazać, że po urodzeniu dzieciak będzie reagować tylko na to imię") Odpowiedz Link Zgłoś
milulu Re: Mieteeek, kolacja! 01.10.05, 13:41 Mój mąż lubi imię ZORIN (niektóre słowniki podają ZORIAN)! Mnie też sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mc_magda Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 09:48 a co powiesz na GORAN Moj maz upieral sie przy tym imieniu.Nie zgodzilam sie poniewaz wczesniej wymazylam sobie inne,ale w sumie mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 09:56 Mi bardzo, ale to bardzo podoba się imię Tymoteusz. Mały Tymuś, Tymek, Tymonek, nieco większy Tymon, dorosły Tymoteusz. Można nazywać do wyboru do koloru, a każda wersja tego imienia, przynajmniej w moich oczach, jest przecudna. Mąż jednak chce Mateusza (choć Tymoteusz również mu się podoba) i będę musiała się zgodzić w razie gdy urodzi się chłopiec, bo ustaliliśmy, że imię dla chłopca on wybiera, a dla dziewczynki ja. Cóż, tak to jest w małżeństwie, że trzeba na kompromis czasem iść. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa tymoteusz i Tymon o dwa rozne imiona gwoli 21.07.06, 09:53 scislosci rownie dobrze mozesz dziecko nazwac andrzej, a zrodbinale wolac na niego bogdan ))) Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 10:28 bardzo udziwnione niektóre imiona podajecie. Każdy ma swój gust. (Aron, Alan) Mieszkacie w Polsce. Jeśli teraz zdecydujecie się na w/w to za kilka lat będą tylko takie. Mój syn miał być: Tymoteusz, Filip, Piotr, Jakub. Wybraliśmy to ostatnie. I jest to najpiękniejsze imię, dla mnie oczywiście. Imię dla dziecka jest na całe życie. Co z tego, że wokół jest masę Antonich, Stasiów, Jasiów. Przecież to nie to jest najważniejsze. Ale może nie w porę tu zajrzałam, co soba to gust. Absolutnie nikogo nie chcę urazić. Pozdrawiam. Zmykam. Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: A co powiecie na LWA? 27.10.05, 00:33 to będzie mój drugi synek, jeśli mąż się zgodzi )) pierwszy też podobno wg Was oryginalny : Kosma. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 12:57 a moze Xawery? tak bardziej orginalnie... pozatym, wydaje mi sie ze ostatnio malo popularne: Jaroslaw, Mariusz, Cezary, Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 12:58 aha - zapomnialam o jeszcze jednym: Zdzisław Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 13:36 A dlaczego przez X, a nie noirmalnie - Ksawery? Oczywiście to tylko moje zdanie, ale zauważyłam taką tendencję do udziwniania imion, w sumie niewiadomo po co. I tak właśnie potem jest Xawery albo Xavery zamiast Ksawery, Ivo zamiast Iwo, Olivier zamiast Oliwier, Kayetan zamiast Kajetan itp. itd. Sama jestem zwolenniczką oryginalnych imion ale bez przesady. Potem tylko problemy w urzędach z pisownią. A i tak imię wymawia się tak samo. Ale tak, jak napisałam, to tylko moje subiektywne zadanie. Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrice73 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 23.09.05, 13:01 natan dorian tymoteusz zachariasz samuel julian fabian ... hmmm, ciekawe czy ci sie spodobaly? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.09.05, 08:51 Moj synek, ktorego urodzilam pod koniec lipca br. byl jedynym chyba dzieckiem w szpitalu "bezimiennym".Bo gdy bylam w ciazy, nie moglismy dojsc z mezem do porozumienia - wiec pozostawilismy ten wybor do chwili, az sie urodzi. Bo czesto slyszelismy - "niekiedy dzidzius sie rodzi, rodzice na niego spojrza i juz wiedza, jak ma miec na imie". Synek sie urodzil, przypatrywalismy mu sie dokladnie...i nic. myslelismy nad tym imieniem, az w koncu zadecydowalam - WIKTOR. Dziewczyna, z ktora lezalam na sali na moje glosne rozmyslania, czy to imie czasami nie jest zbyt oryginalne i czy nie brzmi nieco dziwacznie rzekla: "A ja mam dwoch synow. Jeden ma 9, a drugi 5 lat. Pierwszy ma na imie EMMANUEL, a drugi BENIAMIN". Zatkalo mnie . Po czym dodala: "Babcie wariowaly,jak uslyszaly te imiona. "Dziecko unieszczesliwiacie" - mowily. A teraz nie wyobrazaja sobie, ze chlopcy mogliby miec inaczej na imie". . Odpowiedz Link Zgłoś
nullka78 Re: Oryginalne imię dla chłpca! 27.09.05, 12:50 My z mężem spodziewamy się synka (23 tydzień) i tu powstał problem właśnie z imieniem. Ja na początku miałam 2 typy IGOR lub WIKTOR ale mąż nie chciał się zgodzić. Teraz mam nowe imię JULIAN i trwa debata bo mężowi nie do końca także to imie przypasowało. Ja i tak zwracam się już do synka Julek więc będę robiła wszystko żeby Julianem pozostał. A tak swoją drogą to mało wg mnie jest imion męskich którymi nazwałabym swoje dziecko. Z dziewczynką nie byłoby raczej problemu ale wiem że bedzie chłopiec. Odpowiedz Link Zgłoś
madra_glowa Re: Oryginalne imię dla chłpca! 28.09.05, 18:28 Julek to też Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetastocka Re: Miłosz 27.09.05, 13:05 Ja mam również synka Miłoszka I jak wybierałam imię to kierowałam sie imieniem kolegi ze szkolnej ławki - pamiętam, że jak mi sie przedstawił 1 raz to nawet wtedy nie byłam świadoma, że jest takie imię, no i mój synek ma takie same, po prostu wtedy było bardzo oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś