anna.skora 27.09.05, 11:39 To imie mojego syna. Czy w polskim kalendarzu jego swiety dzien? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-sjf Re: ANAKIN 27.09.05, 13:41 Zawsze myślałam ,że to imię wymyślone na potrzeby Star Wars , ciekawe .... Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: ANAKIN 27.09.05, 15:22 bea-sjf napisała: > Zawsze myślałam ,że to imię wymyślone na potrzeby Star Wars , ciekawe .... Ja też Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: ANAKIN 27.09.05, 14:20 ???????????????????????????????????? Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: ANAKIN 27.09.05, 17:31 Bylo juz o nim troche. Patrona nie posiada. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=24246481&a=24280824 Odpowiedz Link Zgłoś
anna.skora Re: ANAKIN 30.09.05, 09:09 Nie tylko w Star Wars. W Stanach jest to pradawne imie, choc rozglos zyskalo dzieki LUCASowi. Bez patrona w Polsce? Nie szkodzi. Na drugie ma Benjamin. W Polsce chyba to byloby Beniamin. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ANAKIN 30.09.05, 12:33 To niezupełnie tak. Ono nie tylko nie ma patrona w Polsce, ale tez nie ma go nigdzie. Imieniny to nie jest wewnętrzna sprawa Polski*, ale lista świętych Kościoła Katolickiego. *Polska jako jedyny chyba kraj ma także imieniny dla ludzi, których imion nie ma w katolickim kalendarzu. Sa one wyznaczane urzędowo, nie pamiętam przez kogo - jezeli imię zaczyna mieć więcej nadań, niejako automatycznie dostaje imieniny. Ale to nie jest "święty dzień", nie ma tez żadnego patrona. A z tą "pradawnością" to nie jestem przekonana. Oto, co pisze Behind The Name: ANAKIN Gender: Masculine Usage: Literature Pronounced: AN-a-kin Meaning unknown. This is the name of a character (also known as Darth Vader) in the 'Star Wars' saga by George Lucas. Lucas based it on the surname of his friend and fellow director Ken Annakin. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.skora Re: ANAKIN 30.09.05, 13:51 Nie znam zrodla na jakie sie powolujesz, ale pewnie masz racje. Piszac pradawne, tez nie jestem pewna jak dawne. Byl sobie facet co nazywal sie Anakin Macuatu (moze indianin?), napisal ksiazke o Alasce. A ze zmarl ponad piedziesat lat temu, nie sadze, aby wymyslil go Lucas. Moze to slowo cos znaczy w jakims jezyku lub dialeckie. Nie mam pojecia. Mnie po prostu podoba sie brzmienie. A imieniny obchodzi jak ja na Anny. A. Odpowiedz Link Zgłoś