nastka_7 04.10.05, 22:21 W przyszłości planujemy z mężem powołac na świat czwarte dziecko. Proszę pomózcie wybrać imiona, które pasują do imion pozostałych naszych dzieci. Chodzi mi o imiona dla dziewuszki i chłopca. A oto imiona nszej trójeczki: Kinga Anna Mateusz Beniamin Nikodem Jan Z góry dziekuję za odzew... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 04.10.05, 23:49 proponuję dla chłopca: Maksymilian Wojciech Dominik Konrad Bruno dla dziewczynki: Matylda Alicja Laura Urszula Kornelia Adrianna Pozdrawiam Helena Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 10:52 gaudencja napisała: > proponuję dla chłopca: > Maksymilian - z tego co pamietam jak wybieralismy imie dla Nikodema to mężowi jakos nie leżało to imię, natomiast mnie sie podoba > Wojciech - Wojtek jest juz u brata męża więc odpada > Dominik - męska forma tego imienia nie podoba mi się > Konrad - nawet ładne > Bruno - ładne, ale do naszego nazwiska chyba nie pasuje > > dla dziewczynki: > Matylda - podoba mi się > Alicja - tak, ale tylko w tej formie, Ala, Alunia, Alusia nie podobaja mi się te zdrobnienia > Laura - fajne > Urszula - tak, ale tylko w tej formie > Kornelia - zastanawialismy sie nad tym imieniem, podoba się zarówno mnie i mężowi > Adrianna - nie, nie wiem dlaczego > > Pozdrawiam > Helena - hmmm, tu bym sie musiała jeszcze przegryźć z tym imieniem )) Dzięki za podpowiedzi, muszę przedstawić mężowi propozycje, ale jeszcze sama czegos poszukam... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 11:58 Ja proponuje: Hugo, Igor, Klara, Marta, Kira, Judýta Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 12:50 Abielo z tych co podałaś to podobaja mi się Klara, Marta(mężowi bardzo) i Igor. Natomiast jeszcze trochę poszperałam i znalazłam takie: Anastazja, Liwia, Nadia, Łucja Bartosz, Bogumił, Celestyn(jak zdrabniać?),Jeremiasz, Wiktor, Witold Co myslicie o tych? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 15:02 Anastazja dla mnei neutralne Liwia - moze byc, ale rowniez bez wielkich zachwytow Nadia - zdecydowanie bardziej wole Nadzieje Łucja - super! Bartosz - nie przepadam Bogumił - tu rowniez nie moj gust Celestyn(jak zdrabniać?) - neutralnie Jeremiasz - super, bardziej podoba mi sie Jeremi Wiktor - ok, Witold -. neutralnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 19:32 Anastazja - ładnie, ale na razie byłabym z nim ostrożna z powodu piosenkarki' Liwia - jak dla mnie neutralnie Nadia - wolę Nadzieję Łucja - prześlicznie! Spośród tych imion oraz tych propozycji, któe zaopiniowałaś pozytywnie, najładniejsze wydają mi się Łucja, Klara, Laura i Matylda. Bartosz - megapopularne i jak dla mnie trochę nijakie Bogumił - bardzo ładne Celestyn - rewelacja, na forum bywa mama Celestyna forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=23249468&a=25480927 Zdrobnienia? może Celek, Celiś, Celeś, Stynek Jeremiasz - ślicznie Wiktor - bardzo męskie Witold - jak Wiktor, a może jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 19:44 Pierwsze co mi przyszło do głowy co mogło by pasować do waszej trójeczki : - Karolina - Karina - Gabriel - Leon Pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 20:06 Przeczytałam jeszcze raz wszystkie typy imion i na razie zostaję przy tych: Łucja, Laura, Matylda, Kornelia (Nadia podoba mi się też z tego względu że ma sliczne zdrobnienie Nadyjka. Anastazja to Nastusia, Nastka...a może zamiast Anastazji - Nastazja?) Celestyn, Jeremiasz, Gabriel, Wiktor, Witold (Leon też coś w sobie ma, ale mąż sie nie zgodzi. Za to podobają mu sie jeszcze Maksym, Szczepan i Teofil) A powiedzcie jakie imię dla dziewczynki pasowałoby do Wandy, z tych co są . Moja mama ma tak na imię. Nasza Kinga drugie imie Anna ma po mamie męża. Według mnie jakos dziwnie brzmia te połączenia. Laura w ogóle nie pasuje. A Wanda raczej z tymi imionami na pierwsze ( Łucja Wanda Wanda Łucja Matylda Wanda Wanda Matylda A moze jest jakieś inne imię pasujące do Wandy? Mam już metlik w głowie... Dzieki za wszystkie wypowiedzi, Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
annkier Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 23:02 a moze Kora? tworzy równowage do Kingi Łucja, Lucyna, Dobrawa, Dobromiła, Róża, Rozalia Stanisław, Tomasz, Franciszek, Ferdynand, Fryderyk, Cyryl to moje ulubione Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 00:34 Mysle, ze do Wandy najbardziej pasuje Kornelia. Z propozycji Twojego meza baaardzo mi sie podoba Teofil. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 00:44 nastka_7 napisała: > Celestyn, Jeremiasz, Gabriel, Wiktor, Witold > (Leon też coś w sobie ma, ale mąż sie nie zgodzi. Za to podobają mu sie jeszcze > > Maksym, Szczepan i Teofil) Teofila mam też na swojej liście, ma dużo różnych możliwosci zdrabniania. Od Teosia poprzez np. Tofka aż do Flika - co komu bardziej pasuje. Pozostałe typy Twojego męża też są IMO bardzo ciekawe. > Według mnie jakos dziwnie brzmia te połączenia. Laura w ogóle nie pasuje. A > Wanda raczej z tymi imionami na pierwsze ( Mam wrażenie, że spośród tych czterech imion do Wandy pasuje tylko Łucja: Łucja Wanda, ale to jeszcze zależy, jakie nazwisko nastepuje po tych dwóch imionach. Laura Wanda albo Wanda Laura brzmi po prostu głupio, pozostale też jakoś nie bardzo grają. Co jeszcze może pasować do Wandy? Np. Dobromiła Wanda Ludomiła Wanda Bratumiła Wanda Mironiega Wanda - wiem, wiem, nie wszyscy lubią imiona staropolskie, ale obejrzałam starannie całą listę imion i nic innego mi nie pasuje. Tylko jeszczcze imiona z podobnego okresu nadań: Krystyna, Urszula, Zofia, Bożena, Halina, a nawet Józefa - ale nie wiem, czy to nie za dużo dobrego naraz. Osobiście bym unikała takich zestawów. A Dobromiła i pozostałe mają na ogół bardzo ładne zdrobnienia (np. Ludka, Ludeczka, Bratka, Mira, Dobrusia, Miłka). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 00:45 Aha, jeszcze: Teofila Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 13:19 > Teofila mam też na swojej liście, ma dużo różnych możliwosci zdrabniania. Od > Teosia poprzez np. Tofka aż do Flika - co komu bardziej pasuje. Pozostałe typy > Twojego męża też są IMO bardzo ciekawe. No ten Teofil coraz bardziej mi sie podoba, ale czy nie będzie to "hardcore" dla Kingi,Mateusza i Nikodema? ))To samo gdyby była Teofila Wanda (ładnie sie komponuje) > Mam wrażenie, że spośród tych czterech imion do Wandy pasuje tylko Łucja: > Łucja Wanda, ale to jeszcze zależy, jakie nazwisko nastepuje po tych dwóch > imionach. No moge sie przyznać )) Merynda, a Łucja Wanda tez ładnie brzmi > Dobromiła Wanda > Ludomiła Wanda > Bratumiła Wanda > Mironiega Wanda Z tych to podoba mi się tylko Dobromiła, ale jak juz wyzej pisałam, czy to nie "hardcore" dla pozostałych? Zreszta mąż znając go bedzie kręcił nosem. Z podanych przez Was jeszcze zastanawiam sie nad Tomaszem i Franciszkiem dla chłopca i Kornelią Wandą dla dziewczynki... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 13:41 Już Nikodem jest dużo rzadszy od pozostałych imion. Niemniej przeciez wazne jest, żeby imię bylo dopasowane do dziecka, a nie do jego rodzeństwa. Chętnie doradzam, jeśli ktoś pyta, czy imię brata pasuje do imienia siostry itp., ale na serio uważam, że nie trzeba się tym nadmiernie przejmować (no, może tylko tyle, żeby nie nadawać imion zbyt podobnych do siebie, np. dla trójki dzieci Michał, Micheasz i Michalina). Zmieniając temat - w ogóle zrezygnowałabym z Wandy przy Waszym nazwisku, i to stanowczo. Wszystkie imiona do niego pasują, ale akurat nie Wanda, Rozalinda i kilka innych imion konczących się na "nda". Nawet na drugie, bo brzmi tak, jakby rodzice probowali zrymować imię z nazwiskiem. A może mama by się nie obraziła, gdyby jako drugiego użyć imienia jej mamy? Albo mamy Twojego ojca? Co Ty na to? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 13:47 No własnie tego sie obawiałam...moja mama była bardzo obrazona, ze Kinga ma drugie imie po mamie męża, a nie po niej )) No wiem, to nasze dzieci i my mamy ostateczne zdanie, ale wiem jak zalezy mojej mamie na tym. A jezeli chodzi o moje babcie to mają na imię: Stanisława i Stefania. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 14:06 Hehe - w takim razie, jeśli mamie tak na tym zalezy, może by już pójść na całość i nazwać córkę Rozalinda Wanda - wtedy nawet wszystko tworzy pewien rytm i wygląda całkiem nieźle Mam nadzieję, ze się nie obrazisz za moje abstrakcyjne żarty cy raczej propozycje półserio. Tu w grę wchodzi dobro dziecka, a akurat takie zestawienie łatwo może sprowokować otoczenie do dowcipkowania. Może niegroźnego, ale jednak. Szukałam nawet czegoś zbliżonego do Wandy, żeby móc powiedzieć mamie, iż to podobne imię jest na jej cześć, ale nie znalazłam w zasadzie nic oprocz męskiego Wendelina (który akurat uważam, że pasuje do Waszego nazwiska, i że jest ładny, ale jego nadanie wymaga odwagi). Wychodzi na to, że w przypadku dziewczynki będziecie miec poważny kłopot. A jeśliby użyć imion po babciach, to otwiera się znacznie większe pole do popisu: Klara Stefania Kornelia Stefania (albo nawet Stanisława) Łucja Stanisława (lepszy) Łucja Stefania (gorszy) Z Matyldy i Laury bym zrezygnowała (zwłaszcza z Matyldy, bo też wzmacnia rytmiczność Waszego nazwiska). A najpiękniej mi z Waszym nazwiskiem brzmi bezapelacyjnie Łucja; potem Kornelia i na końcu Klara. Z uwagi na całokształt brzmienia proponowalabym Łucję Stanisławę. Chyba ze pojawią się jeszcze jakieś pomysły. Jesli nie da się zrezygnować z Wandy, to wzięłabym ją na pierwsze, a z drugiego imienia używałabym jednej litery, np. Wanda S. Merynda. MSZ jest to jedyny jako tako zjadliwy wariant, dopóki nazwisko panieńskie córki będzie w użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 15:54 Oczywiście, że sie nie obrażę )) Zreszta bardzo sie cieszę, że chcesz pomóc mi w wyborze imion, innym dziewczynom tez dziękuję. Wendelina kojarzy mi sie tylko i wyłącznie z wędliną )) Łucja Stanisława brzmi super!!! Kornelia Stanisława lub Kornelia Stefania także ) Z Klary raczej zrezygnujemy, bo te zesatwy powyżej wydają sie zdecydowanie lepsze. Wanda na pierwsze odpada ) no chyba żeby wziąć jeszcze pod uwage 2 następne imiona Irena i Jadwiga. Wanda Irena to z chrztu, Jadwiga z bierzmowania. Dobra, namieszałam, prawda? Pozdrawiam serdecznie... Nastka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 19:17 Uff, ulżyło mi Irena i Jadwiga, powiadasz? W takim razie mam znów coś dla Ciebie: Kornelia Irena Merynda, i ewentualnie Łucja Jadwiga Merynda. Co na to powiesz? )) Aha, a Wendelin to był ten; on - znaczy się Jak dla mnie - trochę bajkowo, jak kolega czarodzieja Merlina. Ale się nie upieram oczywiście No to co będzie z chłopcami? Pozdrawiam serdecznie g. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 05.10.05, 20:01 Z tych, które podałaś parę postów wcześniej podoba mi się Wiktor, Jeremiasz i Łucja. A może faktycznie zdecydujecie się na Kornelię? Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 06.10.05, 21:17 Gaudencjo, Ty to jednak jesteś Wielka ) Kornelia Irena Łucja Jadwiga Obydwa zestawy super!!! Jak przyjdzie mąż z pracy to mu zaproponuję, myślę że sie ucieszy )) Co do imion chłopięcych, to wybierzemy coś z tych: Celestyn, Gabriel, Jeremiasz, Konrad, Teofil, Wiktor... Tu mogę jeszcze pogrzebać, Bogumił nie podoba sie mężowi, tak samo Franciszek... A Bogumiła można fajnie zdrabniać: Boguś i Miłek )) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tobiasz, Ksawery, Tomasz, Szczepan... 06.10.05, 23:38 Ja nadal uwazam, ze dla chlopca Teofil jest swietny, ale podoba mi sie tez Ksawery i Tobiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Tobiasz, Ksawery, Tomasz, Szczepan... 07.10.05, 11:06 Jezeli chodzi o imiona męskie to fajnie by było połączyc je z imieniem Tadeusz (mój dziadek) albo Antoni(2 imię męża) Z tych imion co podałam to wymysliłam takie zestawienia: Teofil Antoni Wiktor Tadeusz Jeremiasz Wiktor Wiktor Ksawery Wiktor Szczepan Filip Antoni Celestyn... Gabriel... Konrad... Tobiasz... Moze cos jeszcze sklecę...Pozdrawiam...Acha, a jak zdrabniać Tobiasza? Przychodzi mi tylko do głowy Tobiaszek, Tobi(?), Tobek(?) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tobiasz, Ksawery, Tomasz, Szczepan... 07.10.05, 14:13 Tobiś może jeszcze? Najbardziej podoba mi się z Twoich zestawień Teofil Antoni i Jeremiasz Wiktor Ale rozumiem, że to nie jest jeszcze ostatnie słowo A imienia drugiego dziadka nie używacie, czy już je wykorzystaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 jezeli chodzi o dziadków.... 07.10.05, 15:44 nasi ojcowie, czyli dziadkowie naszych dzieci to: Włodzimierz i Kazimierz Jednak tych dwóch nie chcemy nadawac naszym dzieciom, ze względów osobistych. A nasi dziadkowie, czyli pradziadkowie naszych dzieci to: Tadeusz(mój ukochany dziadek) i Ludwik, Franciszek i Józef Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 07.10.05, 14:11 nastka_7 napisała: > Gaudencjo, Ty to jednak jesteś Wielka ) > > Kornelia Irena > Łucja Jadwiga > Obydwa zestawy super!!! Jak przyjdzie mąż z pracy to mu zaproponuję, myślę że > sie ucieszy )) )))) Bardzo się cieszę Na Waszym miejscu zostawiłabym w grze Łucję Stanisławę - ten wariant jest łagodniejszy od Łucji Jadwigi, bo Stanisława wzmacnia "ł" w Łucji. A skoro takim powodzeniem cieszą się moje propozycje, to jeszcze podam swój absolutny antytyp numer jeden: Melinda Wanda )) Spróbuj tylko wypowiedzieć to szybko, razem z nazwiskiem oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 08.10.05, 10:14 Łucja Stanisława brzmi rzeczywiście miękko )) Natomiast Melinda Wanda z naszym nazwiskiem to pomyłka )) Ale ten zestaw Melinda Wanda nawet fajnie brzmi podoba mi się, może za duzy akcent na "da" ale jakos tak fajnie Melinda zmiękcza Wandę...A może mi się wydaje? )) Wymyśliłam jeszcze takie zestawy, ale nie jestem do konca przekonana... Celestyn Filip Celestyn Ludwik Filip Franciszek Filip Antoni Filip Tadeusz Tobiasz Filip Tobiasz Franciszek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 08.10.05, 13:08 Celestyn Ludwik brzmi rewelacyjnie! )) Poza tym całkiem podoba mi się jeszcze Tobiasz Franciszek, a jeśli chodzi o Filipa, to brzmi mi zbyt nowocześnie do pozostałych imion i trochę zgrzyta. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 08.10.05, 13:14 Dla dziewczynki Zuzanna(ostatnio bardzo mi się podoba),dla chłopca Krzysztof. Pozdrawiam-Linna Altair(Kasia) Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 08.10.05, 21:35 Zuzanna za bardzo popularne ) natomiast Krzyśków mamy już w rodzinie, zarówno wśród dorosłych jak i dzieci... Celestyn Ludwik )) ciekawe co na to mąż )) Filip też mi jakos nie pasował...miałam nadzieję na Tadeusza, ale już sama nie wiem...Wiktor Tadeusz w tym zestawie nawet nawet... W każdym razie dzięki za pomoc ))Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 08.10.05, 21:41 Tadzik jest śliczny nawet na pierwsze. No i takie imiona teraz wracają. Wiktor jak dla mnie obecnie nieco zbyt popularny (w pierwszej 20-tce nadań), ale Wy nie musicie się tym przejmować. No właśnie, ciekawe, co mąż na Twoje propozycje imion dla chłopców? Wypowiadal się już? A o dziewczynkach? Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 no to mąż się wypowiedział :-))) 09.10.05, 22:04 Podobaja mu sie bardzo zestawy dziewczęce: 1.Łucja Stanisława i 2.Kornelia Irena Zestawy chłopięce podobają się wszystkie i pewnie tu "pokłócimy sie" o to, który ładniejszy )) Celestyn Ludwik Teofil Antoni Jeremiasz Wiktor Tobiasz Franciszek Wiktor Tadeusz A jeszcze mam pytanie dlaczego nie musimy sie przejmować popularnym Wiktorem? Jak dawalismy naszemu pierworodnemu na imie Mateusz to nawet nie wiedzielismy, ze bedzie takie popularne a bardzo sie nam podobało. Kingę umysliłam sobie będąc jeszcze nastolatka w podstawówce A Nikodem? Sama nie wiem.... )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: no to mąż się wypowiedział :-))) 13.10.05, 10:22 Napisalam, ze nie musicie sie tym przejmowac, bo nie kazdy unika imion popularnych Ja osobiscie bym z Wiktora zrezygnowala, bo choc bardzo mi sie podoba to imie, to inne pomysly wydaja mi sie o wiele fajniejsze Bardzo sie ciesze, ze cos sie udalo wybrac, teraz tylko pozostaje czekac na mlodego czlowieka! Mam nadzieje, ze nie omieszkasz sie nam pochwalic Odpowiedz Link Zgłoś
bubcia75 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 12.10.05, 22:24 A dlaczego imię miałoby pasować? chodzi o brzmienie, długość, ma się rymować z innymi (np. Darek i Marek?) Przecież każde dziecko jest innym, odrębnym człowiekiem, i imię moim zdaniem powinno pasować tylko do niego, a nie do pozostałych członków rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 02.11.05, 07:51 Zupełnie nie zrozumiałaś o co mi chodzi. Chodziło mi o imiona "z jednej beczki". Gdybym nazwała dzieci np. Stanisława i Dominika to chyba by się "gryzło" nie uważasz? Ale dzieki za rady Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 no i sobie wykrakałam :-))) 02.11.05, 07:53 W lipcu przyjdzie na świat kolejny członek naszej rodziny )) Co do imienia jeszce nie podjelismy decyzji...jakby co to dam znać... Mąż jeszcze przebąkuje coś o Nadii...no nic zobaczymy... Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k gratulacje!!! 02.11.05, 09:11 i po cichu troszke zazdroszcze!!! Niech zdrowo rosnie! a o imieniu, oczywiscie, daj znac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: no i sobie wykrakałam :-))) 02.11.05, 19:13 Ech. Nadia chyba nie bardzo pasuje. W kazdym razie super - gratuluje i pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 02.11.05, 22:10 Gratulacje! Daj znać, jakie imię wybraliście. Odpowiedz Link Zgłoś
salomea_ Re: Jakie imię dla 4 dziecka? 10.11.05, 19:39 Pozdrowienia z grudniowych - właśnie też wpadłam na to forum; przeglądam różne propozycje imion dla przyszłego maluszka. U mnie na razie na topie Róża i Kinga, a dla chłopca Sambor, Kasjan i Gwidon. Odpowiedz Link Zgłoś