06.10.05, 10:57
nie wiem czy poprawnie zapisałam imię
kiedyś Rudi Szubert śpiewał piosenkę z tym imieniem
nosi je także znana modelka Felicjańska
napiszcie co o nim sadzicie, czy jest popularne, jak je skracac
Ila?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Ilona 06.10.05, 11:00
      Mnie sie zupelnie nie podoba.
    • dolmadakia Re: Ilona 06.10.05, 11:42
      Zdaje się,że nie jest popularne.Spotkałam kilka Ilon w życiu,najczęściej
      mówiono "Ilonka".Podobno jest pochodnym od Heleny.Mnie się akurat zupełnie nie
      podoba.
    • dobiesia Re: Ilona 06.10.05, 13:26
      Mnie sie podoba. Z kilku powodów, mało popularne, nie jest oklepane, nie
      udziwnione, dziecko nauczy sie szybko je wymawiać, ma ładne zdrobnienie (
      Ilonka). Nie ma zachodnich zaleciałości. Popieramsmile
    • gaudencja Re: Ilona 06.10.05, 13:31
      Dramatycznie mi się nie podoba to imię, jak dla mnie - kategoria "obciachowe".
      Imię "do pary" - Mariola.

Ilona to węgierska Helena i MSZ ma 1/10 uroku Heleny.
      • noemip Re: Ilona 06.10.05, 13:41
        Na Węgrzech było kiedyś popularne, teraz od jakichś 2 pokoleń występuje b.
        rzadko.
        Ale zdrobnienia ma ładne (w transkrypcji fonetycznej) Ili, Ilike, Ilczi,
        Ilonka, Iluszka.
        • ikaes Re: Ilona 06.10.05, 15:23
          dzięki gaudencjo, ale nigdy nie uważałam, że moje imię jest obciachowe,
          przynajmniej byłam zawsze jedyna w klasie. miałam z nim zawsze tylko jeden
          kłopot - wszyscy myśleli, że mam na imię Iwona i nawet w legitymacji szkolnej
          tak miałam zapisane - musiałam poprawiać
          • dobiesia Re: Ilona 06.10.05, 15:34
            Ikaes masz bardzo łądne imięsmile Ja mam Iwona. też jestem zadowolona. smile)
            • ikaes Re: Ilona 06.10.05, 15:37
              dzięki, mnie też się już podoba, chociaż jak byłam mała, nie podobało mi się i
              marudziłam mamie, że wolałabym mieć na imię Ania.
              • dobiesia Re: Ilona 06.10.05, 15:47
                Mnie też bardzo podobało sie imię Ania. Nawet wybrałam sobie takie na
                bieżmowanie.
          • kosmisia Re: Ilona 11.11.05, 19:16
            ja też jestem zadowolona
            nie ma iluś tam osób wokół o tym samym imieniu
            ale rzeczywiście często mylą z Iwoną lub Jolą
            wink
    • theodorka Re: Ilona 06.10.05, 15:47
      A dla mnie się zawsze podobało smile Obecnie rzadkie, nieudziwnione, o wiele mniej
      pretensjonalne od Nikoli czy Dżesiki, brzmi miękko i delikatnie. Jestem za smile
    • martka_k Re: Ilona 06.10.05, 18:12
      Mnie zupelnie, ale to zupelnie nie lezy i zdaje sie wolalabym nawet Mariole.
      Tylko Ilona raczej trpoche pozniejsza. Do tego kojarzy mi sie "wsiowo"-u moich
      dziadkow sasiadow byly Wioletka i Ilonka...
      • gaudencja Re: Ilona 06.10.05, 19:09
        Otóż kojarzy mi się identycznie; Ikaes, bardzo mi przykro, naprawdę po prostu
        napisałam jak jest z moimi skojarzeniami. Nie miałam pojęcia, że tak się
        nazywasz crying
        • ikaes Re: Ilona 07.10.05, 09:34
          ale ja się wcale nie obrażam, przecież nie każdemu muszą się podobać wszystkie
          imiona, swoją drogą, jak pisałam już wyżej, też mi się to imię nie podobało,
          ale już się przyzwyczaiłam, zaczęło mi się podobać chyba dlatego, że dzięki
          niemu nie byłam jedną z wielu Agnieszek, Edytek czy Beatek. Też niektóre imiona
          uważam za "obciachowe", czy "wsiowe", ale to już kwestia tylko i wyłącznie
          gustu, komuś innemu takie imiona mogą sie podobać.
          • kosmisia Re: Ilona 11.11.05, 19:21
            zgadzam się z ikaes
            generalnie nie ma co dzielić imion na wsiowe czy niewsiowe, obciachowe czy nie
            bo każdemu coś się podoba i coś nie podoba
            Dla mnie koszmarnie obciachowe są dzisiejsze: Adżeliki, Julie, Pamele,
            Agnieszki (co druga dziewczyna w moim wieku to Agnieszka lub Ania) - w moim
            prywatnym poczuciu obciachowości zrównują się obciachowością: Władzi, Czesi i
            Wiesi.
            Za to uważam za piękne imię Eleonora czy Eugenia - tu na pewno znajdzie się
            wiele osób które uznają je za imiona obciachowe
            Jak widać wszystko jest po prostu rzeczą gustu....
      • bubcia75 Re: Ilona 12.10.05, 21:16
        Wsiowo? Tak? To ciekawe. Ja znałam jedną Martę, która była ze wsi, oraz mam
        przyjaciółkę Ilonę, która mieszka w Krakowie. Bez sensu jest imiona dzielić na
        wsiowe i miastowe.
    • tawananna Re: Ilona 07.10.05, 18:45
      Nie przepadam się, ale brzmieniowo podoba mi się bardziej od Iwony (o wyższości
      Ilony nad Mariolą nie wspominając wink). Pozytywnie mi się kojarzy: jedyna Ilona,
      którą znam, to sympatyczna, inteligentna i żywiołowa osoba. Ale też
      w "okołomoich rocznikach" Ilona to imię rzadkie i już bez wyraźnych konotacji
      środowiskowych.
    • ariana1 Re: Ilona 08.10.05, 10:30
      Mnie się nie podoba sad Brzmieniowo kojarzy mi się z mielonką. Znam tylko jedną
      Ilonę, dorosłą kobietę, na którą woła się m.in. Ilosia, Ilośka, Losia, Lonia.
      • gaudencja Re: Ilona 10.04.06, 20:43
        Zdrobnienia wydają mi sie zupełnie nieprzekonujące...
        • theodorka Re: Ilona 11.04.06, 09:22
          Fakt, Ilonia czy Ila to tragiczne zdrobnienia, ale mnie się podoba np.
          węgierskie Ilczi smile
          • gaudencja Re: Ilona 08.09.06, 23:56
            Ilczi brzmi rzeczywiście sympatycznie, ale nie przekonałam się do tego imienia.
      • ikaes Re: Ilona 11.04.06, 16:14

Właśnie przeczytałam o mielonce - moja koleżanka tak przez pewien czas mówiła.
    • linna-altair Re: Ilona 08.10.05, 13:30
      Mnie się bardzo podoba.Nigdy bym nie wpadla,że imię może być obciachowe,ale
      każdemu podoba się coś innego.
    • ikaes Re: Ilona 10.10.05, 08:51
      A jedna z moich ciotek przerobiła mnie, jako jeszcze b. małe dziecko na Jelonka
      i do dzisiaj moja siostra mówi do mnie Jeleń.
      Natomiast moja mama w czasach liceum doprowadzała mnie rano do szału budząc
      mnie zawsz: Ilonia rozbudzaj się, szkółka czeka (wiedziała przynajmniej, że
      jestem tak wściekła, że już nie usnę).
      • kosmisia Re: Ilona 11.11.05, 19:23

hihi, mój dziadek również mnie przerobił na Jelonka
        smile))
    • lukrecja_mniam Re: Ilona 12.10.05, 21:43
      Niestety, ale nie podoba mi sie to imie. Nie mam konkretnych skojarzen, choć
      jakas(jakieś) Ilony gdzies mi mignęły z daleka. Nie podoba mi się brzmienie
      tego imienia.
      Sprawdziałma w Rymucie. Nie jest to imie tak rzadkie jak by sie wydawalo: ok.
      46 tys nadan (najwieksza popularnośc w latach 80-tych; czyzby pod wplywem tej
      piosenki?). Dla porownania - Mariol jest ok. dwa razy tyle (ale Marioli lata
      swietnosci to lata 60-te).
    • mama-patrycji Re: Ilona 12.10.05, 22:41
      Przepiękne imię!
      • kalincia Re: Ilona 12.10.05, 23:11
        nie podoba mi sie

brzmieniowo tragicznie, pretensjonalne ...

takie dziwne to imie ...
    • cataluna Re: Ilona 11.04.06, 13:44
      Nie podoba mi sie to imie. Mam wrazenie , ze było imieniem sezonowym. Znam dwie
      Ilony, jedna w wieku 26 lat, druga około 40.
      • nastka_7 Re: Ilona 11.04.06, 14:16
        A ja znam jedna małą 2 latkę Ilonkę...dla mnie to imię jest obciachowe...
    • adziunia Re: Ilona 09.09.06, 11:53
      Mi podoba sie to imie chociaz wcale nie chce zeby podobalo mi sie tongue_out Na
      szczescie sa imiona ktore podobaja mi sie bardziej od Ilony smile
      • olianka Re: Ilona 09.09.06, 12:59
        Strasznie mi się nie podoba! Chociaż to Helena, mnie się wydaje seplenioną Iwoną.
    • trrruskawa Re: Ilona 09.09.06, 15:11
      Mnie sie zpełnie nie podoba. Znałam Ilonę, którą zdrabniano Isia, Iśka.
    • dook8 Re: Ilona 10.09.06, 11:17
      Mam na imie Ilona i Nastko wcale nie czuje się obciachowo, wręcz zawsze byłam z
      niego zadowolona(nie oklepane).Jedynym zdrobnieniem do tego imienia jest
      Ilonka.Pozdrawiam.
      • aka10 Re: Ilona 10.09.06, 11:26
        Znam kilka Ilon,wszystkie kojarza mi sie bardzo pozytywnie,niestety,samego
        imienia nie cierpie.Pozdrawiam.
    • Gość: martka_k Re: Ilona IP: *.aster.pl 10.09.06, 12:24
      moj znajomy ma Ilone i Oliwiera...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.