juleczka4 16.10.05, 17:25 Właśnie znalazłam informacje, że żeńską formą Wiktora jest Wiktoria i Wiktoryna! Zastanawia mnie więc fakt , czemu popularna jest Wiktoria , a Wiktoryna się nie przyjęła! Ciekawa jestem co wy na ten temat sądzice?? Aha i jeszcze mam prośbę o sprawdzenie ile jest nadań imienia Wiktoryna. Pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: Wiktoria , Wiktoryna 16.10.05, 17:43 Nie podoba mi się żadna forma! Pierwsza z powodu oklepania aż do mdłości a druga brzmieniowo, kojarzy mi się jakoś tak staromodnie, jak z ubiegłego stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Wiktoria , Wiktoryna 16.10.05, 17:46 Mnie Wiktoria najpierw się nie podobała - kojarzyła się ze starą ciotką, potem, gdy zaczęła wracać, spodobała mi się, a teraz znów nie lubię, bo strasznie ich dużo. Wiktoryna w sumie brzmi nieźle, może nawet lepiej niż Wiktoria. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Wiktoryna 16.10.05, 18:15 W 1994 roku w Polsce było 10 osób o imieniu Wiktoryna. Jedna urodzona w latach 20, żadnej w 30 i 40, po jednej w 50 i 60, żadnej w 70. Dwie w latach 80, cztery w rocznikach 90-93 i jedna w 94. Myślę, że z powodu podobieństwa do Wiktorii jego popularność będzie nadal wzrastać, chociaż brzmi nieco staromodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Wiktoria , Wiktoryna 16.10.05, 22:41 Możliwe, że już gdzieś to pisałam - w podstawówce miałam koleżankę Wiktorię (rocznik 1984), którą płeć męska przezywała Wiktoryna-Motoryna. To chyba jeden z powodów dla których nigdy za imieniem Wiktoria nie przepadałam, choć i tak wydaje mi się o niebo lepsze od Wiktoryny. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Wiktoria , Wiktoryna 17.10.05, 11:18 Wiktoryna-jak dla mnie okropne, Wiktoria-już lepsze,ale też niezbyt,poza tym strasznie ostatnio popularne (właściwie dlaczego?). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wiktoria , Wiktoryna 17.10.05, 14:34 Ani jedno ani drugie mi sie nie podoba. Wiktoria z pewnoscia jest popularniejsza, bo i na zachodzie i w rodzinach krolewskich sie przewija... Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Wiktoria , Wiktoryna 17.10.05, 14:38 niepodobaja mi sie oba, a na Wiktoriemamjuz pokazna alergie-co w tym imieniu jest pieknego, ze jest tak popularne teraz?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktoria , Wiktoryna 17.10.05, 18:36 Jak to co? Victoria Beckham oczywiscie. Co w pelni tlumaczy pragnienie rodzicow uzywania angielskiej pisowni albo innych dziwow (typu Viktoria). Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Wiktoria , Wiktoryna 19.10.05, 21:20 gaudencja napisała: albo innych dziwow (typu Viktoria). To naprwdę już dziw nad dziwy )) Odpowiedz Link Zgłoś