mirabilandia 04.11.05, 12:51 Jestem w 27 tc, na ostatnim USG moj bobo obrocil sie do mnie pleckami i nie mozna bylo zobaczyc plci (choc chcemy wiedziec) no i mielismy wybrac dwa imiona - jedno dla chlopca, drugie dla dziewczynki. Niestety za nic nie mozemy dojsc do porozumienia i ostatecznie wybrac imienia. najbardziej mamy dylemat co do imienia dla chlopca bo moj maz chce zeby mialo bardzo nowoczesne, oryginalne imie (najchetniej obco brzmiace) a ja mam co do tego watpliwosci - zeby za bardzo nie skrzywdzic dziecka. Na razie stanelo na tym: dziewczynka - Marika, Nella lub Maja chlopiec - Miłosz lub Natan (najlepiej pisane przez nieme h w srodku- Nathan) Prosze o pomoc - ktore z tych imion uwazacie za najladniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
llora Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 12:57 Podoba mi sie Nella ale lepiej Nela lub Nel. A z chłopięcych wybrałabym Natan(bez h)a jeszcze lepiej-Nataniel Nataniel i Nela to jedne z moich ulubionych imion. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 13:18 Nataniel tez mi sie podoba, ale nigdzie w zadnej ksiedze imion nie spotkalam sie z takim imieniem, zreszta Natan tez mi bylo trudno znalesc az w koncu znalazlam je na tym portalu (okazuje sie ze Natan ma imieniny 25 grudnia), a nie chce miec pozniej klopotow z zarejestrowaniem takiego imienia. Napisz mi czy takie imie naprawde istnieje, moze gdzies sie juz z nim spotkalas? Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 13:36 znalazlam niestety coś takiego w opiniach rady JP: Nataniel ? - A może Natanael? O imieniu Nataniel przewodniczący Rady wypowiedział się w następujący sposób: [...] w polszczyźnie przyjęły się dwa imiona biblijne: Natan i Natanael. We współczesnych przekładach Biblii nie pojawia się natomiast forma Nataniel, która jest prawdopodobnie zniekształceniem fonetycznym imienia Natanael. Imię Natan występuje w Starym Testamencie. Imię Natanael jest dwukrotnie odnotowane w Ewangelii św. Jana. Imię to znaczy po hebrajsku "dar Boga". Można zauważyć, że takie samo znaczenie ma greckie imię Teodor i polskie Bożydar. [...] Nie widzę przeszkód, żeby synowi Państwa nadać imię Natanael (nie: Nataniel). Czyli teoretycznie zostaje Natan lub Natanael ale kiedyś czytałam,chyba nawet na forum,że w każdym Usc postępują inaczej np. imie Nel w Łodzi bez problemu rejestrują a w wawie nie chcą zarejestrować. Ja bym mimo wszystko spróbowała z Natanielem,jezeli bardziej Ci sie podoba niż Natan. Moze sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 13:35 Czemu męzowi zależy na obco brzmiącym imieniu? Czy mieszkacie za granicą? Jeżeli w Polsce to USC raczej nie zarejestruje imienia NatHan, ponieważ jest to sprzeczne z zasadami pisowni polskiej. Miłosz dla chłopca jak najbardziej ok. A Nela jest moim zdaniem ślicznym zdrobnieniem od imienia Kornelia lub Aniela. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 14:06 Tak naprawde to nie wiem czemu az tak mu zalezy na tym h w srodku, chyba bardzo chce zeby bylo takie oryginalne Jeszcze bedziemy probowac z Natanielem, tylko jak wolac takiego dzidziusia? Natanielek? Jesli chodzi o Nelle to jest to zupelnie odrebne imie, ktore nie jest zdrobnieniem od Kornelii czy tym bardziej od Anieli. Pozdrawiam Dorota i Bobo Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 14:25 Z wybranych przez Ciebie imion najbardziej podoba mi się Nella, chociaż zastanawiałabym się, czy nie dać Kornelia, które strasznie mi się podoba/jest takie dostojne, a jednocześnie bardzo kobiece/ i wołać Nella. Jeśli chodzi o chłopca, to zarówno forma Natan jak i Nataniel są super/bez h/ Znam jednego Nataniela - ma chyba około 15 lat, więc chyba nie powinno być problemu w USC - nie dajcie się im skołować. Bardzo też podoba mi się imię Maurycy, a Tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 14:47 przez H nieme czy Nathan czy Nathaniel i tak nie zarejestruja. Na forum mamy Magde, mame dzoielmego przedszkolaka Nataniela. Powinno wiec przejsc... A mozesz mowic tez Natan, Natanek niekoniecznie Natanielek... Nella samodzielnym imieniem nie jest, to,z e teraz niektoire USC rejestruja Nele (czy przez dwa L to nei wiem...) tego nie zmieni- jest to de facto zdrobnienie od Anieli, Kornelii czy Eleonory. I ja jestem za pelnymi formami. Marika wyjatkowo mis ie nie podoba, a Maja jest oklepane do bolu, zreszta tez mnie nie zachwyca-msz to imie nieco infantylne... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 15:07 Z Twoich propozycji wybralabym Milosza i......Aniele badz Kornelie. Pozostale imiona odrzucilabym. Ewentualnie bralabym pod uwage jeszcze Natana ale tylko tak pisanego. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 16:10 Dzieki za opinie. Anieli, Kornelii czy tez Eleonory napewno nie wybiore mimo iz Nela moze kojarzyc sie jako zdrobnienie od tych wlasnie imion. Jesli bobo okaze sie dziewczynką to bedzie Nella. Po prostu Nella. Znalazlam takie imie w kalendarzu, pisane przez dwa l wiec nie powinno byc problemow. Jesli chodzi o Natana czy Nataniela to obie formy mi sie podobaja, mam tylko zastrzezenie: mamy dlugie nazwisko wiec imie powinno byc raczej krotkie, prawda? Tym bardziej ze na drugie chlopiec bedzie mial Tadeusz. Mam jeszcze jedno pytanko: jakie jest zdrobnienie od Anastazji, bo nagle sie okazalo ze mojemu mezowi sie ono podoba, ale jak juz to raczej zgodzilabym sie na to aby to bylo drugie a nie pierwsze imie. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 18:04 Nie wyobrażam sobie dorosłej poważnej kobiety o imieniu Nella. mgr inż. Nella.... prof. Nella... dr Nella... Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 18:19 pacynka27 napisała: > Nie wyobrażam sobie dorosłej poważnej kobiety o imieniu Nella. > mgr inż. Nella.... > prof. Nella... > dr Nella... > tez sobie nie wyobrazam. a co d tego, ze takie imie jest w jakims kalendarzu to nic, ale to nic, nie oznacza i wcale nie znaczy po pierwsze, ze istnieje, po drugie, ze zarejestruja... Kalendarz mozesz sobie nawet sama wydrukowac i wstawic tam dowolne imie, ale to nie sankcjonuje jego istnienia. i, oczywiscie, moze i ci zarejestruja, sa przypadki, ze urzad rejestrowal Kuba zamiast Jakub, ale to rowniez o niczym nie swiadczy i nie zmieni rowniez odbioru spolecznego tego imienia... Anastazja jest bardzo piekne-zdrobnienia-Nastka, Nastusia, Tusia, Tula, nawet Anie badz Anke mozesz z niej zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 18:45 O nie, tylko nie Anka (( brr, az mnie telepie jak to slysze - najbardziej oklepane imie jakie znam. No i pewnie dlatego nie dam dziecku imienia Anastazja bo jak komus przyjdzie do glowy nazywac ja Anią to chyba bialej goraczki dostane. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 19:01 Tam gdzie mieszkam starym,tradycyjnym zdrobnieniem dla Anastazji jest Stazyjka.Mi się b.podoba....bardziej niż Nastka Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 19:56 napisze tylko że przed chwilą wróciłam z uczelni i pytałam kilku osób czy podoba im sie imie Nela/Nella. Wszystkim sie podobało,mniej lub bardziej ale NIKT nie powiedział "to chyba zdrobnienie od Kornelii lub Anieli"... A mgr.Nella brzmi dla mnie normalnie,jak najbardziej sobie wyobrazam to połaczenie,może brzmi troche dziwnie ale tylko dlatego,że imie jest żadko spotykane więc i profesorowie o tym imieniu raczej sie nie zdarzają. U mnie na uczeli jest mgr Andi(nie wiem jak zapisane)i nikt sie nie dziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 21:45 mirabilandia napisała: > O nie, tylko nie Anka (( brr, az mnie telepie jak to slysze - najbardziej > oklepane imie jakie znam. No i pewnie dlatego nie dam dziecku imienia Anastazja > > bo jak komus przyjdzie do glowy nazywac ja Anią to chyba bialej goraczki > dostane. No nie żartuj . Raczej nikomu nie przyszłoby do głowy Anastazję nazwać Anią. Myślę, że to były tylko propozycje dla Ciebie, jak Ty możesz to imię zdrabniać. Podejrzewam, że dla wszystkich byłaby Nastusią, Nastką, Nastinką itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 10:19 mirabilandia napisała: > O nie, tylko nie Anka (( brr, az mnie telepie jak to slysze - najbardziej > oklepane imie jakie znam. No to mało znasz imion. Dla mnie bardziej oklepane jest obecnie Maja, przejrzyja sobie kilka Wnś to przekonasz się,że Maja jest prawie zawsze w czołówce, prześciga ją może Wiktoria, Zuzanna albo Oliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
to_co_bylo_jest_legenda Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 05.11.05, 10:30 pacynka27 napisała: > Nie wyobrażam sobie dorosłej poważnej kobiety o imieniu Nella. > mgr inż. Nella.... > prof. Nella... > dr Nella... > A u mnie w szkole jest pani Nela (przez jedno "l", właśnie tak zarejestrowana). Niestety, nigdy nie należała do ulubionych nauczycieli uczniów, chociaż teksty ma nawet niezłe, ale generalnie jest dość niesympatyczna. Co lekcję powtarza uczniom, że "nie chce uczyć młodzieży na tej zacofanej prowincji" i że nie dadzą jej podwyżki za to, jak kogoś czegoś nauczy. Brrr... Ale samo imię Nela podoba mi się mimo to (chociaż do niej wyjątkowo nie pasuje), ale tylko i jedynie jako skrót... Z imion podanych przez autorkę wątku wybrałabym Nelę, bo Marika wydaje mi się dość pokraczna (jak wspominała kiedyś na forum Tawananna), a Maja jeszcze bardziej infantylna, niż Nela. I na dodatek to okropne zdrobnienie - Majka, chociaż bardzo miło kojarzy mi się z Majką Jeżowską. Z imion dla chłopca - Natan, choć też wolę Janatana. Miłosz brzmi jak nazwisko, bardzo podoba mi się za to Miłosław. Nataniel też może być, ale Natan lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 21:42 Zdrobnieniem od Anastazji jest Nastinka, ot co . Odpowiedz Link Zgłoś
ulaka4 Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 10.12.05, 04:53 Moja corka - 6-cio letnia - ma na imie Anastazja i naprawde bardzo lubi swoje imie. Wszyscy mowimy na nia Tusia i ona sama tez sie tak przedstawia, tak tez mowia na nia panie w szkole i dzieci. Nie ma najmniejszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaka4 Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 10.12.05, 04:55 Aha, a na drugie ma Maria. Jest wiec Anastazja Maria, uwazam ze ladnie komponuja sie ze soba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 19:18 Z Twoich propozycji wybralabym Maje i... sposrod chlopcow Milosza, Natana lub Nataniela, wiec tu za wiele Ci nie pomoge. Jak juz pisala Marta, na forum mamy mame Nataniela, i bylo juz sporo o tym imieniu - poszukaj sobie w wyszukiwarce za 2004 lub 2005 rok. Jesli chodzi o "h" w srodku Natana, to zdecydowanie lepiej je sobie darowac. A moze zamiast Mai, ktora jest niezwykle popularna, spodoba Ci sie Kaja, Lea lub Ida? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 19:21 Zapomnialam napisac - rzeczywiscie jest negatywna opinia RJP o tym imieniu, ale moim zdaniem w wiekszosci USC przejdzie. MSZ rowniez w tym przypadku RJP troche przesadzila i imie to powinno byc rejestrowane, a pisze tak, bo odnalazlam w sieci Natanielow zamieszkujacych Gdansk kilkaset lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 21:48 Nie wiem czemu wszystkim ostatnimi czasy tak Natan się podoba. A czy nie ładniej brzmi Jonatan (mówione oczywiście tak samo, jak się pisze)? Moim zdaniem to imię jest pełniejsze, ciekawsze... A Nella mi osobiście podoba się. Uważam, że brzmi ładnie, znacznie lepiej niż Marika, czy Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 05.11.05, 14:52 Mi sie Natan srednio podoba, ale Milosz tez srednio (wole Miloslawa) - kazde z innych powodow, i dlatego nie umialabym wybrac miedzy jednym a drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 04.11.05, 23:32 dla dziewczynki- Maja jest najładniejsze dla chłopca- Natan zdecydowanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 05.11.05, 00:06 Dla chłopca Miłosz lub Nataniel ( może być przecież w skrócie Natan), dla dziewczynki Marika lub Maja, choć teraz to drugie dość popularne jest. Nela jako skrót oki, ale jako samodzielne imię kojarzy mi się nie wiem czemu z Nutellą. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 05.11.05, 11:05 Dla dziewczynki: nie wiem, co bym wybrała. Mariki nie lubię (jak już przytoczono wyżej, moim zdaniem pokraczna ). Maja - dla mnie infantylna, pszczółkowa i na dodatek bardzo popularna Nella - brzmi mi pretensjonalnie i nic na to nie poradzę. Uważam, że Nela to bardzo ładne zdrobnienie (dla Kornelii czy Anieli chociażby, ale i dla innych imion), ale jako samodzielne imię nie podoba mi się i już. (A to, że mało kto pamięta o nim jako o zdrobnieniu wynika z małej popularności do niedawna Kornelii i Anieli i z "W pustyni i w puszczy"... acz Nel Angielką była). Bardzo natomiast lubię Anastazję. I nie rozumiem Twojego wpisu: "O nie, tylko nie Anka (( brr, az mnie telepie jak to slysze - najbardziej oklepane imie jakie znam. No i pewnie dlatego nie dam dziecku imienia Anastazja bo jak komus przyjdzie do glowy nazywac ja Anią to chyba bialej goraczki dostane." Nikt nie wpadnie sam z siebie na to, by nazywać Anastazję Anią . Będzie automatycznie Nastką, Nastią, Nastusią albo nie będzie wcale zdrabniana. My na forum zwykle staramy się podać jak największą liczbę możliwych zdrobnień, by można było sobie coś z tego wybrać. A otoczenie zwykle używa tych zdrobnień, jakich używają rodzice (i jak się przedstawia samo dziecko). Dla chłopca: Podoba mi się Natan lub Nataniel (bez "h" w środku, "h" w środku to tylko dodatkowe problemy... podajesz imię i od razu zaznaczasz ortografię albo poprawiasz kogoś, kto czyta "NatHan", i wygląda zachodnio i pretensjonalnie) Miłosz - ja się nie przepadam, za delikatne dla faceta, ale przeciwskazań nie widzę . Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 05.11.05, 18:32 Hej dziewczyny! Dzieki za wszystkie odpowiedzi, ale od dzis sprawa stala sie jeszcze powazniejsza...) bo bylam na USG 3D i okazalo sie ze bedzie dziewczynka ) Czyli prosze o komentarze do imion dla corki oraz swoje propozycje. Pozdrawiam pa PS. Ale jestem szczesliwa ))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 05.11.05, 21:54 super A co powiesz na te propowycje imion dla dziewczynki, ktore juz padly? Odpowiedz Link Zgłoś
amelia83 Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 01:00 ja proponuję: amelia klara emilia matylda melania Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 13:13 Hej. To wielki zbieg okolicznosci, ale wczoraj jak dowiedzialam sie ze to bedzie dziewczynka to zrobilam sobie liste i oprocz Emilki to wszystkie te imiona byly na mojej liscie No ale wiekszosc z nich nie podobala sie mojemu mezowi.... i wczoraj po bardzo wielu, dluuugich rozmowach chyba w koncu doszlismy do kompromisu: bedzie Anastazja ) Pozdrówki! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Anastazja 06.11.05, 15:36 Swietnie! Sliczne imie, MSZ najladniejsze z tych, o ktorych pisalas na poczatku ) A jakie ma ladne zdrobnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Anastazja 06.11.05, 18:02 No to jeszcze trzeba oswoic cala rodzinke z tym imieniem i bedzie OK Rzeczywiscie sliczne zdrobnienia przewazyly cala szale. Jeszcze tylko musimy wybrac drugie imie, najlepiej zeby bylo krotkie i zeby byla taka świeta. Ja chcialam poczatkowo zeby byla Klara (Św. Klara to patronka chorób oczu, a my oboje z mezem nosimy okulary, wiec moze Klara bylaby dobrym znakiem dla dziecka) no ale niestety ale mąż KATEGORYCZNIE odmawia. Nie bede sie upierac. Macie moze jakies ladne, krotkie imie jako propozycje na patronke dla mojej coreczki? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 18:09 > i wczoraj po bardzo wielu, dluuugich rozmowach chyba w koncu > doszlismy do kompromisu: bedzie Anastazja ) Wspaniały wybór, gratuluję . Przepiękne, eleganckie imię . Anastazja Klara brzmiałoby idealnie, ale skoro nie, to może: Anastazja Róża Anastazja Hanna Anastazja Zofia Anastazja Flora Generalnie pasują imiona dwusylabowe, najlepiej niezbyt częste. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 18:10 Moze byc jeszcze Anastazja Ida. Odpowiedz Link Zgłoś
i_robot Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 20:10 to straszne , wspołczuje twojemu dziecku. Mnie tak nazwał złosliwy ojciec i po 20 latach męczarni zmieniłam w końcu urzędowo to potworne imię na inne - "normalne". Anastazja to bardzo specyficzne imię, nie każdemu musi pasować, trzeba mieć odpowiednią osobowość. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 20:15 Teraz Anastazja jest przecietnie nieco popularniejsza i znacznie bardziej znana, niz byla 20 lat temu. Nie musi byc tak zle Odpowiedz Link Zgłoś
i_robot Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 20:27 gaudencja napisała: > Teraz Anastazja jest przecietnie nieco popularniejsza i znacznie bardziej > znana, niz byla 20 lat temu. Nie musi byc tak zle > Powiem tak: nienawidziłam tego imienia i dziekuje Bogu, że miałam tyle odwagi, żeby to wszystko odkręcić i przyzwyczaic dalszą rodzinę i niektorych znajomych, aby zwracali sie do mnie nowym imieniem. Ale dzieki temu mam teraz spokój i dobre samopoczucie. Nota bene - naprawde wam sie podobają takie zdrobnienia jak "Nastka", Nastusia"? Przecież to sie kojarzy z wiejską dziewczynką co krowy doi i gęsi pasie. W pełnym brzmieniu zaś to imie jest bardzo twarde, ostre i nieprzyjemnie dźwięczy niczym zelazne łańcuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 20:36 Mysle, ze po prostu do Ciebie nie pasowalo, i dlatego je zmienilas (i bardzo dobrze!). Ale komus innemu moze swietnie pasowac, a taka historia, jak Twoja, moze dotyczyc kazdego imienia. Poczytaj sobie chociazby ten watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=10672060&v=2&s=0Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 20:56 Gaudencjo, jestem w szoku. watek niezwykle pouczajacy, proponowalabym go przykleic gdzies na gorze i odsylac tam kolejne osoby, co beda gardlowac, ze "oryginalne imie krzywdzi dziecko" a matkom rekompensuje brak wyksztalcenia/spelnienia/ambicji w zyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 07.11.05, 18:50 Prawda, ze watek jest niezwykly? Nie ma za bardzo formuly, zeby go przykleic w opisie, bo wymagalby zbyt wielu objasnien, ale bardzo go latwo znalezc - wystarczy przeszukac przez Gosie albo Goske w 2004 roku. W razie czego - bedzie na podoredziu. Odpowiedz Link Zgłoś
i_robot Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 21:14 ok, wątek o Malgosiach bardzo ciekawy - nie sądziłam , że "normalne" imiona też potrafią budzic takie emocje! Jednakowoż nigdy nie wiemy czy dane imię podpasuje dziecku, a że potomka jakos nazwać trzeba - upierałabym się nadal przy twierdzeniu, że lepiej i bezpieczniej byłoby nie eksperymentować z bardzo oryginalnymi i dziwnymi imionami, bo tutaj do własnych odczuć co do swojego imienia dochodzą jeszcze czasami naprawdę dziwne i nieprzyjemne reakcje rówieśników w momencie gdy nieszczęsne dziecko przedstawia sie w przedszkolu i takie "cudne, eleganckie"imię może do reszty zbrzydnąć i zachwiać samoocenę. Naprawdę nie kazdy ma silną osobowość, aby to znosić, nie każdy lubi zwracać na siebie uwage otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 06.11.05, 22:33 Cóż, nie trafia do mnie Twoja argumentacja, bo tak naprawdę każde imię może się danej osobie nie podobać i imiona zmieniają nie tylko osoby o zbyt oryginalnych imionach - wystarczy choćby spojrzeć na listy do RJP . Poza tym, co by nie mówić, wśród obecnych maluchów Anastazja jest coraz popularniejsza - ciągle daleko jej do pierwszej 10, ale na pewno nie będzie imieniem dziwnym, rzadkim, nietypowym. Może będzie miała mniej więcej taką pozycję jak wśród obecnych okołodwudziestolatków Alicja. A Nastka, Nastusia czy Nastinka naprawdę mi się podoba . I z ciekawości - jak masz teraz na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
i_robot Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 07.11.05, 21:38 tawananna napisała: > Poza tym, co by nie mówić, wśród obecnych maluchów Anastazja jest coraz > popularniejsza - ciągle daleko jej do pierwszej 10, ale na pewno nie będzie > imieniem dziwnym, rzadkim, nietypowym. Może będzie miała mniej więcej taką > pozycję jak wśród obecnych okołodwudziestolatków Alicja. No, bez przesady...) > > A Nastka, Nastusia czy Nastinka naprawdę mi się podoba . Pewnie, że to kwestia indywidualna, chciałoby sie powiedzieć: "de gustibus et coloribus non est disputandum"... U większości ludzi to imię na pewno nie budzi negatywnych odczuć, wręcz przeciwnie, jednak ja zareagowałam wczoraj spontanicznie, moja awersja do tego imienia jest bowiem silna i trwała, a wszystko co napisalam jest "oparte na faktach autentycznych")) > > I z ciekawości - jak masz teraz na imię? Hmm...pozwolę sobie to zachować w tajemnicy. A to dlatego, że nikt z moich nowych znajomych, przyjaciół czy współpracowników nie wie, że miałam kiedykolwiek inaczej na imię. Nikomu tego nie opowiadam. Po prostu akceptuję moje obecne imię, w pełni sie z nim identyfikuję i nie chcę, żeby choć przez chwilę kojarzono mnie z tym poprzednim, które traktuje jak niefortunną pomyłkę, o której chce sie jak najszybciej zapomnieć i zacząć wszystko na nowo. Moge powiedziec tylko tyle, że moje obecne imię nie jest tak poularne jak "Ania", czy "Kasia", ale nie tak rzadkie i dziwaczne jak - powiedzmy - "Eufrozyna". Jest natomiast krótkie i da się fajnie zdrabniać, o czym zawsze marzyłam. Można je przyrównac do imion takich jak np. "Olga", "Karina", czy "Judyta". Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 07.11.05, 19:39 W pełni się z Tobą zgadzam, że lepiej nie eksperymentować z bardzo oryginalnymi i dziwnymi imionami, bo może to potem w przykry sposób odbić się na dziecku. Teraz jednak żyjemy w bardziej tolerancyjnych czasach, gdzie nikogo nie dziwią nawet Klaudie czy Nikole, więc tym bardziej nie powinna zdziwić nikogo Anastazja. Zresztą teraz nie jest to jakieś bardzo rzadkie imię. Pomimo tego, że uważam Anastazję za bardzo ładne imię, to nie dziwi mnie to, że zmieniłaś je na bardziej typowe. Osobie o silnej osobowości, mocnym charakterze odpowiadają nietypowe imiona i czują się z nimi dobrze. Natomiast osobę słabą emocjonalnie łatwo można wpędzić w kompleksy, obniżyć samoocenę poprzez niemiłe komentarze. Ja jestem Anią i zawsze dobrze się czułam z tym imieniem, ponieważ nie zależało mi, aby wyróżniać się w tłumie, nie chciałam się niczym wybijać, odpowiadało mi raczej siedzenie na uboczu. Ale to idzie w obie stronie. Osoba bardziej przebojowa, wyróżniająca się z tłumu może nie znosić imienia Ania własnie za to, że jest takie typowe i normalne. Ciężko jest utrafić jakie nasze dziecko akurat będzie. Może na "wszelki wypadek" lepiej nazwać dziecko mniej popularnym imioniem, które jednocześnie nikogo nie dziwi ani nie szokuje. Tak jak mówiłam, Anastazja to piękne imię. Gdybym jednak je nosiła, to na pewno nienawidziłabym je z całego serca, właśnie przez reakcje otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 25.11.05, 11:53 koza_w_rajtuzach napisała: > Pomimo tego, że uważam Anastazję za bardzo ładne imię, to nie dziwi mnie to, że > > zmieniłaś je na bardziej typowe. Żeby uzupełnić obraz napiszę, że znam odwrotny przypadek - kogos, kto imie "zwyczajne" zmienił własnie na Anastazję i bardzo mu z tym imieniem do twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
kami_an Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 07.11.05, 21:43 Myślę, że dla dziewczynki - Maja,a dla chłopca- Natan Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 07.11.05, 23:07 Do i_robot: Napisz mi prosze jak mowili do Ciebie w poszczegolnych okresach Twojego zycia - w wieku przedszkolnym i szkolnym, jak bylas nastolatka i jak juz dorosła kobieta. Interesuja mnie zdrobnienia jakie uzywano mowiac do Ciebie wprost (np. kolezanka z klasy lub bacbcia) a jak odnosil sie do Ciebie np. nauczyciel. Napisz mi jeszcze prosze czy ktos mowil do Ciebie w takiej formie ze mozna to uznac za obrazliwe np. do Doroty - Dorotucha. Z gory dziekuje za odpowiedz, jest to dla mnie bardzo wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
i_robot Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 08.11.05, 21:51 odpowiadam, ale dreszcz (obrzydzenia- ma sie rozumieć)mnie przechodzi na samo wspomnienie: otóż w przedszkolu (ok.20 lat temu) zarówno dzieci jak i panie uzywały raczej pełnej formy tego imienia, bo bylo to imie naprawde niespotykane i ewentualne zdrobnienia nie funkcjonowały jeszcze w potocznej świadomosci społecznej, tak jak w przypadku popularnych imion. Nieliczni proponowali takie formy jak: Nastka, Nastusia, Ana, Natka. W szkole to samo, chociaż tu dzieci wymyśliły "Anastę", bo pełna forma była o wiele za długa. A jak ktos byl złośliwy to zawołał: "Ananas". W domu najbliższe osoby nie używały w ogóle tego imienia, bo widziały jaka przykrość mi to sprawia, mama wiec mówiła "córuniu", a babcia "wnusiu" Później (szkoła średnia i studia)to juz wzięłam sprawę w swoje ręce i przedstawiałam się moim obecnym imieniem, a krótko po uzyskaniu pelnoletności wystąpiłam o urzędową zmianę imienia, co jest źródłem mojej niesłabnącej satysfakcji i radości po dziś dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
i_robot Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 08.11.05, 22:28 zapomniałam jeszcze dodać, że bardzo często ludzie od razu kojarzyli to imię z naszym sąsiadem zza wschodniej granicy, co mnie szczególnie wpieniało, bo nie przepadałam nigdy za Związkiem Sowieckim i nie był mi miły fakt, że w świadomości wielu osób noszę "ruskie" imię. Niektórzy przekomarzali się nawet: Anastazja-pawłowna", albo "pietrowna". Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 09.11.05, 13:25 i_robot Ciekawe przeprawy mialas z ta Anastazja, ale teraz jest inaczej... To imie sie podoba i coraz czesciej jest nadawane, a przez to bardziej osluchane i nie ma z nim zbytniego problemu. Tysiac razy wole Anastazje, niz zdrobniala do bolu w dodatku pretensjonalna Nelle. Przeciez dzieciak o imieniu Nella dorosnie, cale zycie nie bedzie slodka kruszynka Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 09.11.05, 13:30 Przywolam stary watek dla i_roboto ku pokrzepieniu, ze nie kazdy zadowolony jest ze swego imienia i tez chce zmiany forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=9769445&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 09.11.05, 14:29 mirabilandia napisała: > Do i_robot: Napisz mi prosze jak mowili do Ciebie w poszczegolnych okresach > Twojego zycia - w wieku przedszkolnym i szkolnym, jak bylas nastolatka i jak > juz dorosła kobieta. Interesuja mnie zdrobnienia jakie uzywano mowiac do Ciebie > > wprost (np. kolezanka z klasy lub bacbcia) a jak odnosil sie do Ciebie np. > nauczyciel. Napisz mi jeszcze prosze czy ktos mowil do Ciebie w takiej formie > ze mozna to uznac za obrazliwe np. do Doroty - Dorotucha. Z gory dziekuje za > odpowiedz, jest to dla mnie bardzo wazne. Już pisałam,ale chyba mało kto zauważył mój wpis:tam,gdzie mieszkam starym i tradycyjnym zdrobnieniem jest Stazyjka.Jak dla mnie ślicznie,z kolei Nastka jakos mi nie leży.... Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 25.11.05, 16:34 Natan(ale nie przez h) i Marika,ktora ostatnio znowu zaczęła mi sie podobać.Neli,a tym bardzej Nelli nie lubię.Wolę Nelię. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx992 Re: Imie juz prawie wybrane prosze o pomoc 28.12.05, 19:54 Marika lub Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś