pepperann 08.12.05, 23:04 Wiecie, poznałam dziś faceta o tym imieniu. Znajomi mówią też do niego Dymo. Nigdy specjalnie mi się to imię nie podobało, ale też nikogo o tym imiieniu nie znałam. Chyba jest fajne. Jak myślicie? Czy jest jego polski odpowiednik? Bo to chyba rosyjskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw Re: dymitr 09.12.05, 13:42 W języku rosyjskim to imię brzmi Dmitrij, Dymitr to polska wersja. Jest jeszcze opcja Demetrios z greckiego, czyli polski Demetriusz, w każdym bądź razie te dwie opcje kojarzę. Mojego znajomego zdrabniano Dima, Mitia, Mitiusza więc całkiem niezłe pole do popisu dla rodziców. Kiedyś bardzo mi się podobało dla syna, niestety moja druga połowa była tak wrogo nastawiona i pomysł umarł śmiercią naturalną. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dymitr 10.12.05, 19:48 Jak dla mnie, w PL strawny jest wyłącznie Demetriusz, z wyjątkiem nadań w rodzinach, które mają swoje wyraźne powody (typu pradziadek - Dymitr). Kiedyś rozegrała się zresztą na tym forum poważna dyskusja o Dymitrze; polecam gorąco lekturę tego wątku Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dymitr 10.12.05, 19:51 Aha - moim zdaniem imię to w wersji Dymitr stwarza pole do bardzo nieszczęśliwego zdrabniania, a mianowicie Dymek, Dymo; Dima też powinno brzmieć po polsku Dyma. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: dymitr 10.12.05, 20:24 Stary wątek prześledziłam, nie powiem ciekawy. Według mnie obie formy tzn. Dymitr i Demetriusz mogą być w Polsce analogicznie dopuszczone jak Elżbieta i Izabella. Zastanawia mnie, że to jednak imię Dymitr jest poświadczone w źródłach wcześniej, bo już w XIV wieku i zważ, że z Dymitr z Goraja (ten od bramy rąbania dla nie będących w temacie)jest jednak Dymitrem a nie Demetriuszem, bo Dymitr Doński pomimo historycznego wykształcenia moim idolem też nie jest Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dymitr 11.12.05, 20:58 martuszkaw napisała: Według mnie obie formy tzn. > Dymitr i Demetriusz mogą być w Polsce analogicznie dopuszczone jak Elżbieta i > Izabella. Zastanawia mnie, że to jednak imię Dymitr jest poświadczone w źródłac > h > wcześniej, bo już w XIV wieku i zważ, że z Dymitr z Goraja (ten od bramy rąbani > a > dla nie będących w temacie)jest jednak Dymitrem a nie Demetriuszem, bo Dymitr > Doński pomimo historycznego wykształcenia moim idolem też nie jest Zacznę od spóźnionego nieco wyznania, że bardzo się cieszę, że się pojawiłaś na forum. Dymitra z Goraja postanowiłam dokładnie wyśledzić, i otóż był to - jak mówi encyklopedia PWN (ta 30-tomowa) - "syn ruskiego bojara, przedstawiciel tych kręgów bojarstwa, które po wcieleniu Rusi Czerwonej do Polski bez zastrzeżeń uznały władzę króla Kazimierza III Wielkiego, zapoczątkowując proces asymilacji i otwierając swym dzieciom możliwości awansu do elity Królestwa". Jak widać, mimo że był związany z Krakowem, imię Dymitr nosił nie ze względu na tak przyjętą w Koronie formę tego imienia. Ponadto masz całkowitą rację co do wczesnych poświadczeń w źródłach, ale za zapisy imienia uznaje się również wzmianki o obywatelach obcych. Wszystkie zdrobnienia Dymitra, jakie podaje sł. etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych (staropolskich w zakresie dawnych wzmianek, a nie czysto staropolskiego pochodzenia) są wschodniosłowiańskie właśnie. Oczywiście, że obie formy są rejestrowalne w PL. Niemniej Dymitr jest wyraźnie wschodniosłowiański i cały czas uważam, że w przypadku nowych nadań w rodzinach bez wschodniosłowiańskich korzeni lepszy jest Demetriusz, zarówno ze względu na skojarzenia, jak i na zdrobnienia (Demek to wdzięczniejsze zdrobnienie, niż Dymek). Aha, a jeśli chodzi o subiektywne odczucia, to brzmienie tego imienia w formie Dymitr zupełnie mi nie odpowiada, jest zbyt ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: dymitr 15.12.05, 21:18 Oczywiście, że obie formy są rejestrowalne w PL. Niemniej Dymitr jest wyraźnie > wschodniosłowiański i cały czas uważam, że w przypadku nowych nadań w rodzinach > > bez wschodniosłowiańskich korzeni lepszy jest Demetriusz Zgadzam się, tylko dla mnie wybitnie wschodniosłowiański jest Dmitrij(w Polsce prawdziwy folklor). Dymitr i Demetriusz są traktowane przeze mnie na tej samej płaszczyźnie, nie postrzegam tych imion jako typowo rosyjskich (ruskich) jak 90 % społeczeństwa, ale jako greckie i pewnie stąd bierze się mój liberalizm poglądowy odnośnie wspomnianych imion. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: dymitr 10.12.05, 20:26 We Włoszech funkcjonuje Dymitr jako Demetrio. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dymitr 14.05.06, 18:56 Swoją drogą to ciekawe, jak jednak odmienny jest zestaw imion wschodniosłowiańskich (tzn. używanych w Europie Wschodniej) i bardziej zachodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: dymitr 14.05.06, 19:04 Demetrisu jak na moj gust to taka meska Demeter... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: dymitr 14.05.06, 19:03 A czy imie Dymsza (kojarzone teraz wlasciwie tylko z nazwiskiem) pochodzi od Dymitra??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dymitr 14.05.06, 19:14 Dymsza nie jest nazwą osobową notowaną w czasach staropolskich i nic mi nie wiadomo o pochodzeniu tego nazwiska niestety Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 14.05.06, 19:30 Jestem antytalentem jezykowym i czesto mieszam niestety... Chodzilo mi o Dyzme... Odpowiedz Link Zgłoś
karolka17 Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 02.06.06, 01:35 dość niedawno podczas czytania jednej legendy spotkałam się z bardzo ładną formą tego imienia Dmytro, to było tak Dymitr (Dmytro) Sanguszko. Spodobało mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 07.06.06, 21:47 Sąsiedzi Romo-Romuni mają Dymitra (3miesiące) i niestety do niego najbardziej pasuje zdrobnienie Dymek. To i tak delikatnie bo na mój użytek nazywam go Marlboro Kid. A rodzice to Daniel i Wirginia; każde imię z innej pólki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 04.11.06, 22:39 alagodz napisała: > pasuje zdrobnienie Dymek. To i tak delikatnie bo na mój użytek nazywam go > Marlboro Kid. Nie jest przecie palący? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 06.11.06, 20:24 Moja Mama rozważała to imię dla brata. To u nas "imię rodzinne", bardzo mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: niestety 07.11.06, 10:21 należy do grona biernych, ale wiernych wdychaczy - mama z tatą palą ustawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sorry, pomieszalam z Dyzma!!! 04.11.06, 22:39 annajustyna napisała: > Jestem antytalentem jezykowym i czesto mieszam niestety... Chodzilo mi o Dyzme. > .. Dyzma to całkowicie odrębne imię: pl.wikipedia.org/wiki/Dyzma Odpowiedz Link Zgłoś