shilla01 06.01.06, 11:24 wyczytałam , że było jedno nadanie w Warszawie. Czy wiecie może czy z polskim nazwiskiem?? i czy wiecie ile w ogóle jest takich imion w Polsce ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: NIKE?? 06.01.06, 12:38 To była Nike Kowalska - zestawienie jak dla mnie po prostu wyśmietnite, dowodzące dużego smaku i znakomitego słuchu rodziców. Przyklad na to, jak z powszechnie znanym nazwiskiem można zestawić rzadkie imię wyraźnie z zupełnie innego kręgu kulturowego i osiągnąć pełną harmonię. Rodzicom - jeśli to kiedyś przeczytają - wielkie chapeau bas. Osób o imieniu Nike w r. 1994 było w Polsce 13. Imię jak najbardziej jest rejestrowane. Wszystkim rodzicom polecałabym to imię zamiast Nikoli niezależnie od pisowni tej ostatniej, bo jest ono o wiele klas (MSZ) ładniejsze i bardziej przystosowane do warunków polskich, nawet z tym "e" na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: NIKE?? 07.01.06, 15:20 gaudencja napisała: > To była Nike Kowalska - zestawienie jak dla mnie po prostu wyśmietnite, > dowodzące dużego smaku i znakomitego słuchu rodziców. Przyklad na to, jak z > powszechnie znanym nazwiskiem można zestawić rzadkie imię wyraźnie z zupełnie > innego kręgu kulturowego i osiągnąć pełną harmonię. Rodzicom - jeśli to kiedyś > przeczytają - wielkie chapeau bas. Nike Kowalska - faktycznie, zestaw ma coś w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NIKE?? 06.06.06, 19:14 Co najważniejsze, przy bardzo popularnym nazwisku jest to jednak połączenie niepowtarzalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: NIKE?? 06.01.06, 22:06 Ja się tylko obawiam, że niedostatecznie wykształcona część społeczeństwa zinterpretuje to imię jako "Najki", czemu sama Nike oczywiście nie jest winna Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: NIKE?? 07.01.06, 12:54 tak, faktycznie mogą tak się do niej zwracać, ale nie sadze żeby było to jakieś bardzo krzywdzące przezwisko , słyszałam o gorszych skojarzeniach. Mimo wszystko imię bardzo ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: NIKE?? 07.01.06, 15:51 jakos mnie nie zachwyca... Ani Nike, ani zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
anika61 Re: NIKE?? 06.06.06, 19:58 Mi zdecydowanie kojarzyłoby się z marką sportową Nike. Ostatnio oglądałam ciekawy program na MTV o dziwacznych imionach dzieci gwiazd. Pewna gwiazda (nie pamiętam juz kto) nazwała córeczkę Puma. I skojarzenie było oczywiście z marką, nie ze zwierzakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: NIKE?? 07.06.06, 23:31 martka_k napisała: > jakos mnie nie zachwyca... Ani Nike, ani zestaw. Mnie dziwi zachwyt nad tym zestawem.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: NIKE?? 08.06.06, 17:50 A mnie on zachwyca (parafrazując Gałkiweicza). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: NIKE?? 06.11.06, 19:21 Zupełnie mi to imię nie pasuje w Polsce. Nie mogę wymyślić zestawu, w którym brzmiłoby dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: NIKE?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.11.06, 19:44 Wobec tego koniec ery zenskich imion konczacych sie wylacznie na litere -a. Bardzo optymistyczny prospekt. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: NIKE?? 07.11.06, 15:12 Śliczne imię. Zresztą podoba się jednej osobie w rodzinie, która teoretycznie miała już nie mieć dzieci , ale niedawno znów zaszła w ciążę (Gaudencjo, powinnaś wiedzieć ), więc może... Odpowiedz Link Zgłoś