rara.avis 30.01.06, 08:56 Witajcie!Wpisujcie sie prosze, jak zdrabniacie imiona swoich Synkow?Nasz jest na razie Alusiem, potem bedzie Alkiem i Aleksem, a jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vayacondios Re: mamy Aleksandrów 30.01.06, 10:44 Jestem ciocią Aleksandra, w skrócie Olek( imho bardziej mie się podoba niż Alek) Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: mamy Aleksandrów 30.01.06, 13:06 A u nas jest Aleksander, Olek, Olo )) Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: mamy Aleksandrów 31.01.06, 14:24 Ja mam dziadka Aleksendra i jest dziadkiem Alkiem.Też tak miałam miec na imię ale chyba byłabym Olkiem Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: mamy Aleksandrów 31.01.06, 22:22 Alex, Alesio, Siunio, Alesinek i wariacje. Sasiedzi mojej mamy wolaja na swojego Alutek. Odpowiedz Link Zgłoś
esteel Re: mamy Aleksandrów 02.02.06, 09:53 Alexiorek, Alexiaczek, Alexiu, Alus, pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
esteel Re: mamy Aleksandrów 15.02.06, 13:54 Owszem, boweim pelne imie to Alexander. E Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mamy Aleksandrów 15.02.06, 16:23 W (ortograficznej) odmianie nazwisk i imion jest zasada, ze nawet jeśli jest "x", to przechodzi ono w "ks". Piszemy wiec Aleksa, a nie Alexa, nawet jeśli osobą, o którą nam chodzi, jest jakiś Alex. Wobec tego pełna forma imienia nic tu nie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
esteel Re: mamy Aleksandrów 16.02.06, 12:47 Nie zgadzam sie z Toba.Pelne imie brzmi Alexander i zdrobnienie ( skrot) jest Alex nie Aleks.Jest to oczywiscie wersja angielska imienia i do niej nie maja zastosowania polskie zasady ortografii.Zapewne byloby inaczej gdybym tluamczyla to imie na polski - a tego nie robie. E. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: mamy Aleksandrów 16.02.06, 15:30 esteel napisała: > Nie zgadzam sie z Toba.Pelne imie brzmi Alexander i zdrobnienie ( skrot) jest > Alex nie Aleks.Jest to oczywiscie wersja angielska imienia i do niej nie maja > zastosowania polskie zasady ortografii.Zapewne byloby inaczej gdybym tluamczyla > > to imie na polski - a tego nie robie. E. Ale uzywasz tego imienia w jezyku polskim i odmieniajac je przez przypadki, powinnas zastosowac polskie zasady ortografii, jak to sie czyni przy nazwiskach typu Sartre, Lennox itd. Odpowiedz Link Zgłoś
esteel Re: mamy Aleksandrów 16.02.06, 16:56 Owszem ale jak sama przytoczylas nie zmienia sie litery "x" w nazwisku Lennox na "ks", sluchalam Anne Lenox a nie Lenoks. Jak rowniez pomimo odmieniania zagranicznych imion jak np Michael czy Cathrine nie zmienia sie ich pisowni tylko dlatego, ze odmieniamy je przez przypadki. Nie piszemy "Katrina" wylacznie dlatego, ze wtracamy to imie w polskim zdaniu, bez wzgledu na jaki przypadek je odmieniamy.Takie same zasady stosuje sie do Alexandra. E. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mamy Aleksandrów 16.02.06, 21:06 esteel napisała: > Owszem ale jak sama przytoczylas nie zmienia sie litery "x" w nazwisku Lennox > na "ks", sluchalam Anne Lenox a nie Lenoks. Tak jak we wszystkich dalszych przykładach, nie uwzglęniasz tu jednej kwestii: gdybyś słuchała hipotetycznego piosenkarza o nazwisku John Lennox, musiałabyś napisać "słuchałam Johna Lennoksa". Oczywiście, ze kiedy nie odmieniasz imienia czy nazwiska, to nie zmieniasz ani na jotę jego pisowni. Natomiast kiedy już podporządkowujesz to imię przekształceniom wynikającym z logiki jez. polskiego ("Alexiorek, Alexiaczek, Alexiu" - to ostatnie zupełnie jak Józiu czy Stasiu), "x" powinno przejść w "ks", bo inaczej wygląda to co najmniej dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: mamy Aleksandrów 16.02.06, 21:15 esteel napisała: > Owszem ale jak sama przytoczylas nie zmienia sie litery "x" w nazwisku Lennox > na "ks", sluchalam Anne Lenox a nie Lenoks. Jak rowniez pomimo odmieniania > zagranicznych imion jak np Michael czy Cathrine nie zmienia sie ich pisowni > tylko dlatego, ze odmieniamy je przez przypadki. Nie piszemy "Katrina" > wylacznie dlatego, ze wtracamy to imie w polskim zdaniu, bez wzgledu na jaki > przypadek je odmieniamy.Takie same zasady stosuje sie do Alexandra. E. Gaudencja ci juz wyjasnila, slucham LenoKSa Oczywiscie, ze nie piszemy Katrina. Ja pisalam o odmianie!! Odpowiedz Link Zgłoś
lunarei Re: mamy Aleksandrów 14.02.06, 14:26 Mój Aleksander na razie jest Alkiem albo Alusiem. Jak był całkiem malutki był Alunią i wcale nie czułam, że to imie dla dziewczynki. Olek mi się nie podoba, ale dla starszego Alka Olo może być. Wszystko tylko nie Alex czy Aleksy. Ciekawe jak na niego koledzy będą wołali Odpowiedz Link Zgłoś
magsalfano Re: mamy Aleksandrów 14.02.06, 19:39 nasz synuś to alek lub alus... pozdrawiam mama Aleksandra, ALicji, Klary i Zacharego Odpowiedz Link Zgłoś
rara.avis czy kierowalyscie sie znaczeniem? 15.02.06, 09:20 dziekuje za wszystkie wypowiedzi, widze, ze niewiele mam jest zwolenniczkami zdrobnienia "olek", ciekawa jestem, czy przy wyborze imienia kierowalyscie sie jego znaczeniem?Przy okazji-jakie mialyscie alternatywy dla Aleksandra?Moja to maksymilian, zniechecono mie jednak do niego skutecznie- "za modne", zdrobnienie "max-to imie dla psa"jak bylo u Was pozdrawiam rara.avis Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: czy kierowalyscie sie znaczeniem? 15.02.06, 19:25 Myśmy się kierowali względami rodzinnymi (tak mieli na imię dziadek, pradziadek). niewiele mam jest zwolenniczkami > zdrobnienia "olek", Mnie osobiście Olek bardzo pasuje. O stokroć wolę Olka niż Alusia - jak nazywa naszego nicponia ciotka męża- źle mi się kojarzy po prostu jakie mialyscie alternatywy dla Aleksandra Alternatyw właściwie nie było żadnych Nalegałam tylko i wyłącznie na Aleksandra, chociaż mąż proponował Aleksego, a gdy chciał mnie nastraszyć, mówił, że zapisze Nikita :000 Nie chciałam Aleksego, bo od razu przed oczami stawał mi św. Aleksy, który mieszkał pod schodami swego domu... Zraziłam się do niego jeszcze na studiach... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosik Re: mamy Aleksandrów 02.04.06, 10:01 Mój maluch- Aleksander jest: Alkiem, Alutkiem, Lolkiem, Aleczkiem i Alusiem ale kilka dni po porodzie stwierdziłam, że powinien mieć naimię Adaś (!) choć nigdy tego imienia nie rozważaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: mamy Aleksandrów 02.04.06, 13:37 Ja mam Alexandra Jerzego, zdrobnienie to Alex,Al,Lex ewentualnie AJ gdy sie wygłupia, Alek, . U nas o wyborze zadecydował Fakt ze mąż zawsze marzył o synu o imieniu Alex. Zapis jest przez x z wielu wzgledów i jezeli ktos ma z tym problem to na pewno nie my Odpowiedz Link Zgłoś