lunatica 31.01.06, 17:07 - pierwsza obchodzi imieniny 22 paździenika, a druga 31 sierpnia... kiedy Nuria - nie wiem, ale jestem pod dużym wrażeniem pani Nurii Fernandez Selva Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Nuala i Nurta i Nuria- 31.01.06, 17:13 Jesteś pewna, że takie sa właśnie polskie odpowiedniki tych imion? Czy mozesz podać więcej informacji na ich temat? A o TEJ Nurii tak ładnie pisze Wajrak, ze każdemu serce by zmiękło Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Nie, 31.01.06, 17:20 nie jestem pewna... ale mnie zaintrygowały Jak coś znajdę, to wrzucę... A pisze o niej faktycznie, tak że nic tylko czytać czytać... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Nie, 31.01.06, 17:43 z tych 3 imion najbardziej spodobała mi sie Naula , ale to pierwsze wrażenie, bo nigdy wcześniej ich nie słyszałam. Jakby coś się zmieniło, napisze Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Nuala i Nurta i Nuria- 05.04.06, 16:33 gaudencja napisała: > A o TEJ Nurii tak ładnie pisze Wajrak, ze każdemu serce by zmiękło > TA Nuria pojawi się niedługo w szkole, do której uczęszczam, razem z Wajrakiem )) A samo imię nawet, nawet. W przeciwieństwie do Nurty (kojarzy mi się z nurtem) i Nualą (jakieś takie niezbyt) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nuala i Nurta i Nuria- 31.01.06, 22:32 Zanim Wajrak o Nurii zaczal pisac, juz jedna Hiszpanke o tym imieniu poznalam i wtedy mi sie nie podobalo. Dzieki Wajrakowi jest calkiem calkiem Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Nuala i Nurta i Nuria- 01.02.06, 08:57 Nuria to jedno z hiszpańskich imion związanych z Matką Boską. A konkretnie z katalońskim sanktuarium. Raczej nie ma polskiego odpowiednika. W zasadzie jest w pełni zgodne z regułami języka polskiego, więc można by je przenieść. Tylko nie jestem pewna, czy warto. W kontekście hiszpańskim bardzo mi sie podoba, ale jak je sobie wyobrażę w kontekście polskim, to jakoś traci. Może przez skojarzenie z nutrią. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nuala i Nurta i Nuria- 05.04.06, 16:45 Tak samo jak Pilar, Rosario albo Milagros... W krajach hiszpanskojezycznych przepieknie, w Polsce co najmniej pretensjonalnie... Aha, spotkalam sie z Polka o imieniu Rosita... Ile to sie wycierpiala: w PL usmieszki, w DE przerabianie na sile na Roswite... Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Nuala i Nurta i Nuria- 01.02.06, 11:24 Nuala to chyba z irlandzkiego albo celtyckiego? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Nuala i Nurta i Nuria- 01.02.06, 13:35 Tak Nuala to imie celtyckie i kiedys jak przegladalam liste imion to wlasnie ono najbardziej mi sie spodobalo . Nurta mi sie nie podoba a Nuria nawet ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: odświeżam dla pipi43 06.08.06, 21:46 Nuala - ładnie się wymawia Nuria też fajne imię Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Nuala i Nurta i Nuria- 06.08.06, 22:46 A mnie Nuria kojarzy sie z nutria. Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Nuala i Nurta i Nuria- 07.08.06, 13:23 Myślę, że skoro główne święto religijne w Sanktuarium Matki Boskiej z Nurii obchodzone jest 8 września, to można domniemywać, że jest to dzień jej imienin. Matka Boża z Nurii jest patronką pirenejskich pasterzy, ma też ponoć obdarzać płodnością (pasterzy?). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nuria- 15.08.06, 12:55 pipi43 napisała: ma też ponoć obdarzać > płodnością (pasterzy?). Byłaby to dość wąska specjalizacja Odpowiedz Link Zgłoś