theodorka 05.02.06, 16:27 Imię to pojawiło się na forum w wątkach o imionach na "lia". Dość dawno miałam założyć na jego temat wątek, ale jakoś zawsze zapominałam Jak Wam się podoba? Moim zdaniem - prześliczne, jak większość imion z tej kategorii, ale osoba tak nazwana mogłaby spotykać się z ciągłymi komentarzami: "Jak? Wigilia?" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Wergilia 05.02.06, 17:11 Szalenie mi się podoba to imię. Nie wiem, czy myliłoby się z wigilią, w końcu Wergiliusz to dość znane z literatury imię. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Wergilia 05.02.06, 19:11 Ble. Okropnie nieładny jest dla mnie dźwięk WERG, samo ERG zresztą też. Po za tym kojarzy mi się z wargami. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wergilia 06.02.06, 15:07 gaudencja napisała: > Szalenie mi się podoba to imię. Nie wiem, czy myliłoby się z wigilią, w końcu > Wergiliusz to dość znane z literatury imię. > Ale małe dzieci o tym nie wiedzą To tylko niektórzy dorośli są tacy wykształceni, że nawet słowa zbliżone kiloma literkami do rzeczownika pospolitego kojarzą im się z literaturą, ale to miłe )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wergilia 06.02.06, 20:50 theodorka napisała: > Ale małe dzieci o tym nie wiedzą Oo, na pewno? A przeciez o ojcu Wergiliuszu było w jakiejś książce dla dzieci, już nie pamiętam jakiej. Wergiliusz i Wirgiliusz to warianty oboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wergilia 07.02.06, 08:58 gaudencja napisała: > theodorka napisała: > > > Ale małe dzieci o tym nie wiedzą > > Oo, na pewno? A przeciez o ojcu Wergiliuszu było w jakiejś książce dla dzieci, > już nie pamiętam jakiej. Nie. To była taka piosenka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wergilia 07.02.06, 16:35 theodorka napisała: > > Oo, na pewno? A przeciez o ojcu Wergiliuszu było w jakiejś książce dla > dzieci, > > już nie pamiętam jakiej. > > Nie. To była taka piosenka Tak, i właśnie o tej piosence było w jakiejś książce dla dzieci, już nie pamiętam jakiej ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Wergilia 06.02.06, 02:57 Jakoś tak średnio... I rzeczywiście kojarzy się z Wigilią, ale w tym wypadku jest to dość miłe Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Wergilia 06.02.06, 15:15 Ładne imię. A dzieci w przedszkolu znają przecież Ojca Wergiliusza. Można zdrabniać Wera, a pełne imię o wiele oryginalniejsze niż Weronika. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wergilia 06.02.06, 15:35 pepperann napisała: > Ładne imię. A dzieci w przedszkolu znają przecież Ojca Wergiliusza. Można > zdrabniać Wera, a pełne imię o wiele oryginalniejsze niż Weronika. A to nie był Wirgiliusz ? Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Wergilia 07.02.06, 10:55 Nie wiem. Wydawało mi sie, że Wergiliusz. Przegooglowałam obie wersje i mają podobną liczbę trafień. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wergilia 07.07.06, 23:27 BTW, są również w Polsce 2 kobiety o imieniu Wigilia (r.ż. od męskiego Wigiliusza). Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Wergilia 08.07.06, 12:15 Świetna alternatywa dla mnie, gdyby mi Wiganny nie chcieli zarejetrować Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wergilia 08.07.06, 13:13 Wiganna? Perwszy raz slysze...Calkiem ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wergilia 08.07.06, 13:14 A Wirgilia kojarzy mi sie z nawiedzona siostra z "Polnoc, Poludnie"... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wergilia 08.07.06, 13:56 annajustyna napisała: > A Wirgilia kojarzy mi sie z nawiedzona siostra z "Polnoc, Poludnie"... Dobra nawiedzona nie jest zła . Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Wergilia 04.09.06, 13:18 Bardzo mi sie podoba to imie, pomimo skojarzen z wigilią, ktore sa raczej pozytywne Ciekawa jestem ile osob w Polsce nosi to imie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wergilia 04.09.06, 17:14 Wergilia - 1 Wirgilia - 14 nadal mi się bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wergilia 04.09.06, 21:11 adziunia napisała: > uuuu tak malo, jestem w szoku Szczerze mówiąc ja też. Bardzo ładne, sympatyczne imiona, ale jakoś zwolenników nie znalazły. A taka Dżesika jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Wergilia 04.09.06, 22:23 Pierwsze skojarzenie z Wergilią: Jeżycjada Małgorzaty Musierowicz. Ignacy Borejko chciał swoją pierwszą córkę, urodzoną w dniu urodzin Wergiliusza, uhonorować imieniem Wergilia, a Mila protestowała, że to nie jest imię dla chrześcijanki Osobiście Wirgilia podoba mi się bardziej niż Wergilia, ale tak w sferze teoretycznej. W praktyce zdecydowałabym się na któreś z nich chyba tylko jako drugie, i raczej się nie zdecyduję, bo ludzie tyle dzieci nie mają, ile mi się imion podoba... Ale jeśli ktoś lubi - Wergilia/Wirgilia dziesięć razy lepsza od Nikoli czy Dżesiki. Odpowiedz Link Zgłoś