olianka 24.10.07, 10:42 Poprzedni wątek o Wergilii się zarchiwizował, a ja jestem bardzo ciekawa opinii nt. tego imienia! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Wergilia 24.10.07, 15:04 Oj, Olianko chyba nic ciekawego ani odkrywczego nie wniosę, ale napisać mogę... Pierwsze skojarzenie też miałam z Jeżycjadą (jak jedna z autorek ostatnich postów poprzedniego wątku), o planowanym imieniu dla siostry opowiada najpierw Ida Sierpniowa, a potem jest "wyjaśnienie" w "Kalamburce" (że Gabriela to niby układ między Ignacym a koleżanką Mili). I szczerze mówiąc to sama wolałabym być Gabrysią niż Wirgilią, chociaż brzmieniowo Wirgilia całkiem mi się podoba. Ale samo brzmienie to nie wszystko... Hehe, ciekawe, co by było, gdyby Musierowicz nazwała faktycznie Gabrysię Wirgilią? Jak pisała "Kwiat kalafiora", to Ignacy, Ida, Natalia, Patrycja oraz Gabriela nie należały raczej do popularnych - a teraz, proszę, jaka moda na imiona z Jeżycjady. Mam wrażenie, że zwłaszcza Ignacy swoją rosnącą popularność zawdzięcza Borejkom! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wergilia 24.10.07, 19:57 Gaudencjo, a jak Twoim zdaniem komponowałoby się z moim przyszłym nazwiskiem? Wydaje mi się, że bardzo ładnie, ale ja jestem subiektywna... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wergilia 26.10.07, 23:18 Nie jestem zwolenniczką zestawiania imienia na W z nazwiskiem na Twoją pierwszą literę i na odwrót - moim zdaniem brzmi to przyciężkawo. A wiem, o czym mówię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Wergilia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 08:50 Kojarzy mi sie z Wergiuliszem (ojcem Wergiuliuszem tym od dzieci - Ojciec Wergiliusz uczył dzieci swoje,. a miał ich wszystkich sto dwadzieścia troje.....itp.). Nie podoba mi sie to imie dla dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Wergilia 28.10.07, 10:10 Nie podoba mi sie. Moze to wynik braku osluchania sie z tym imieniem. Nie bylo mi w ogole znane wczesniej. Podoba mi sie za to Wirginia. Odpowiedz Link Zgłoś