Dodaj do ulubionych

do osób z nietypowymi imionami

03.03.06, 12:06
Być może taki wątek już był. Jeśli tak to przepraszam i proszę o
rozgrzeszenie... smile

Na tym forum wiele osób stara się zachęcać do oryginalnego nazywania dzieci.
Niejednokrotnie jednak było tak, że ktoś wchodząc na to forum skrytykował
imiona o jakich tutaj dyskutujemy, jako, że są za bardzo wydumane. Ciekawi
mnie jak osoby, które noszą nietypowe imiona czują się z tym. I jak się czuły
z tym jako dzieci?

Mój mąż ma na imię Hubert. Twierdzi, że nigdy nie miał nieprzyjemności
związanych z tym imieniem i cieszyło go to, że nie zna innego chłopca o tym
imieniu. Moja mama natomiast opowiadała, jak była dzieckiem i na wakacje do
sąsiadki przyjechał młodzieniec o imieniu Hubert. Ponoć z koleżankami miały
wielki ubaw, że ktoś może się tak głupio nazywać. A jaką miała minę jak
przyprowadziłam jej swojego obecnego męża - Huberta smile.

A Wy jakie macie doświadczenia?

PS. Może znajdzie się jakaś dorosła już Klara? smile
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: do osób z nietypowymi imionami 03.03.06, 14:21
      moje nie jest super nietypowe, ale w ostatnim dopiero czasie zrobiło się nieco
      modne. Wcześniej wręcz w pewnych kręgach snobowano się na nieznoszenie
      wszystkiego, co z tamtymi stronami się kojarzyło.

Doprowadzało mnie do szału, ilekroć nowo poznana osoba pytała, czy aby nie zza
      wschodniej granicy jestem.

Bardzo lubię swoje imię, podoba mi się, jak ktoś ma problem odpowiadam: Da, ja
      prijechała iz sajuza smile))
    • martuszkaw Gabriela 03.03.06, 14:29
      Mam kuzynkę o tym imieniu, obecnie dobrze po trzydziestce. Wśród rówieśników
      była jedyną Gabrysią a że miała problemy z tuszą, to dodatkowo pastwiono się nad
      jej imieniem. Dzisiaj kuzynka jest smukłą kobietą i cieszy się z wysypu Gabrysiek. M
      • gaudencja Re: Gabriela 03.03.06, 21:48
        Ale nie jest z Warszawy? wink Bo może ją znam smile Znana jako Gabi lub Gaba. W tym
        pokoleniu imię to było dość rzadkie.
        • aka10 Re: Gabriela 03.03.06, 22:48
          A ja sadzilam,ze w tym pokoleniu jest cala masa Gabrys.Znam bowiem kilka.
          Zapewne zalezalo to tez troche od miejsca urodzenia;imiona popularne w jednej
          czesci Polski mogly byc mniej popularne w innej.Pozdrawiam.
        • martuszkaw Re: Gabriela 04.03.06, 14:42
          Niestety, Gabrysia jest z południowej Polskiwink W rodzinie mówiliśmy na nią
          Gabrynia. M.
    • miyoki Re: do osób z nietypowymi imionami 03.03.06, 14:56
      Ja byłam zawsze zadowolon ze swojego imienia. Może nie jest bardzo dziwne
      natomiast nieczęsto nadawane no i nie było chyba nigdy hitem sezonowym. Zawsze
      to było nieczęsto spotykane imię i nadal jest, co mnie cieszy bardzo. Nigdy nie
      czułam się z nim źle zawsze fajnie było jak byłam jedna a nie 10. No i ostatnio
      będac na sylestrze odwidziła gospodarzy pewna osoba mająca to samo imie co ja.
      Pierwszy raz byłam w takiej sytaucji. Czułam się głupio nie wiedziałam czy
      mówią do mnie czy do niej czy o mnie czy o niej. No jakiś koszmar. Nie, nie
      jest tyle pięknych imion nie wszystkie Polki muszą być Julki.
    • xdagmarax Re: do osób z nietypowymi imionami 03.03.06, 18:34
      na moje imie jak byłam młodsza to ludzie z grymasem patrzyli, u moich dzidków
      przekształcali na Barbara, w szkole była jedna jedyna, aż na studiach poznałam
      moja imieninczkę. ale bardzo sie wkurzałam na tatusia, który przez ,,chwilową
      radość" dał mi tak na imię. ludzie teraz lubia oryginalne iiona, wcześniej
      jakoś krytykowali.
      • shilla01 Re: do osób z nietypowymi imionami 03.03.06, 18:36
        piszcie dziewczyny jakie to imiona
        • ibulka Re: do osób z nietypowymi imionami 03.03.06, 19:41
          Ja do 18. roku życia byłam... Marioną. Nazywali mnie makaronem... indifferent
          A w mojej klasie, razem ze mną, były same dziwne imiona. W 8 klasie podstawówki
          spotkałam się z Mirabelą, Matyldą i Mariettą. Wszystkie 4 się przyjaźniłyśmy big_grin
          • shilla01 Re: do osób z nietypowymi imionami 03.03.06, 19:42
            a czemu do 18 ?? zmienilas imię ?
    • idaaa Re: do osób z nietypowymi imionami 03.03.06, 19:58
      Zawsze ale to zawsze czułam się pozytywnie wyróżniona przez swoje imię. Nigdy
      też (no może poza okresem przedszkolnym) nie chciałam być Anią lub Kasią. Przy
      czym w mojej rodzinie a i pośród znajomych panuje przekonanie, że dziewczynka z
      oryginalnym imieniem (choćby i tym najbardziej oryginalnym) jest czymś
      cudownym, chłopak zaś - głównie pewnie na wypadek gdyby okazał się delikatnie
      mówiąc niezaradny społecznie wink -lepiej, żeby nosił imię, które jest
      akceptowane (a może raczej odbierane bez słów w stylu "ach jakie oryginalne
      imię!!) przynajmniej przez większość społeczeństwa.

A ponieważ każdy z nas wyrastając w rodzinie przejmuje część jej nawyków a w
      tym sposób myślenia zatem zostałam mamą Flory ale także dużo mniej oryginalnie
      nazwanych Filipa i Dawida smile
    • gaudencja Re: do osób z nietypowymi imionami 03.03.06, 21:52
      Już pisałam o swoich doświadczeniach - byłam bardzo zadowolona ze swojego
      imienia, a teraz przeżywam zawód widząc, jak jego popularność od kilku lat jest
      zdecydowanie większa.

Znam jedną dorosłą Klarę (co ciekawe - ma córkę o moim imieniu), a także jedną
      Klarę nastoletnią (raczej około 18 lat, a nie 12). Tej ostatniej bardzo dawno
      nie widziałam, z tą pierwszą rozmawiałam na ten temat i była zadowolona ze
      swojego imienia.
      • ibulka Re: do shilla 03.03.06, 23:19
        Tak, kiedy tylko skończyłam 18 lat przestałam być Marioną, a stałam się
        Katarzyną. I nie żałuję zmiany imienia. Mariona serdecznie mi obrzydła.
      • theodorka Re: do osób z nietypowymi imionami 08.08.06, 07:12
        Przypomniało mi się, że znałam jeszcze Iwettę (a nawet dwie Iwetty!), kilka
        Ester (!), Anielę, Adelę, Łucję oraz Gabrielę z imieniem bardzo rzadkim w jej
        roczniku. TYLKO ostatnia była niezadowolona i akceptowała wyłącznie skrót Gaba,
        lecz ja osobiście myślę, iż ze względu na jej wiek był to taki młodzieńczy
        kaprys wink.
    • pepperann Re: do osób z nietypowymi imionami 04.03.06, 16:26
      Ja się już wiele razy wypowiadałam na ten temat. Zresztą - w sposób nie do
      końca spójny, bo jestem niby za nadawaniem nie bardzo rzadkich i wydumanych
      imion, a zarazem ostatjnio moim numerem 1 jest Ignacja wink

No, ale czytając ten wątek dochodzę do wniosku, że nie dla każdego "imię
      nietypowe" oznacza to samo.

Takie imiona jak Hubert, Klara sa akurat w sam raz (czy w tym czy w pokoleniu z
      lat '70.). Sama znam dorosłą Klarę (ale nie jestem nią, więc nie mogę
      powiedzieć, jak nosi się to imię). Nie wyobrażam sobie mieć przykrości
      związanych z takim imieniem.

Ale bywają imiona naprawdę abrdzo rzadkie, które są dość dokuczliwe w
      codziennym użyciu. Jako przykład podam: Teofila, Zbysława, Filomena, Barnaba,
      Zbylut, Gerwazy. (Sama noszę jedno z tych imion).

• water7 Re: do osób z nietypowymi imionami 06.03.06, 12:46
        mój syn ma na imię Barnaba i jest jedynym osobnikiem o tym imieniu jakiego znam
        ale ma to swój plus jest charakterystyczny i zapamiętywalny jedyny minus to to
        że jest ładny ma trzy lata i jak wołamy do niego Barnabo to ludzie myślą że to
        dziewczyńska bo imię według niektórych jest żenskie
        • Gość: kronopio Re: do osób z nietypowymi imionami IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 27.07.07, 12:42
          Znam rodzine, w ktorej jeden w synow nazywa sie Barnaba i wiem, ze to dziecko
          mialo powazne problemy przez swoje imie. Przez cala szkole podstawowa przeszedl
          bijac sie z kolegami, bo wysmiewali sie brutalnie z jego imienia i na ogol
          przezywali go "Rabarbar" (uwazam, ze zlosliwie, ale pomyslowowink

Znam ich przelotnie, ale i tak temat problemow szkolnych Barnaby gdzies sie
          przewinal, wiec podejrzewam, ze bys dosyc powazny. Poza tym chlopak wydal mi sie
          dosyc sympatyczny i uspoleczniony, wiec problemy wynikalyby tylko i wylacznie z
          imienia.

Moim skromnym zdaniem warto nadawac oryginalne imiona, ale takie, ktore nie
          niosa ze soba zadnych negatywnych skojarzen. Mam nadzieje, ze Twojemu synkowi
          lepiej sie powiedzie kariera szkolna.
    • tippi Re: do osób z nietypowymi imionami 09.03.06, 18:04
      znam trzy Klary, jedna ma około 9 lat, druga- 7, a trzecia- niecały rok.
    • fleurette Re: do osób z nietypowymi imionami 09.03.06, 23:34
      Witaj,

tak sie składa, że jestem dorosłą Klarą i bardzo się z tego cieszę (przynajmniej
      teraz). Nigdy nie miałam nieprzyjemnosci z tego powodu, że imię jest dość
      rzadkie - choć teraz zauważam wokół coraz więcej małych Klar smile. W przedszkolu
      podobno bardzo chciałam mieć na imię Monika (nie pamiętam powodów).

U mnie rzadkie imię jest wynikiem złożenia z nierzadkim nazwiskiem, dzieki temu
      przynajmniej jestem rozróznialna. Mój brat zreszta też ma dziwne imię - Kornel.

Moje dziecko, o ile sie takie pojawi kiedyś, z pewnością też będzie miało dziwne
      imię. Po prostu nie wyobrażam sobie, by na moje wołanie zjawiało się kilkoro
      dziecismile

pzdr,
      fleurette

ps. twoja mała Klara jest podobna do mnie jako niemowlęciasmile
      • verdana Re: do osób z nietypowymi imionami 10.03.06, 16:51
        Chyba jest spora róznica pomiedzy osobami noszącymi rzadkie, ale używane i
        ogólnie znane imię (jak Klara czy Gabriela), a takimi, ktore noszą imiona w
        ogóle nie spotykane.
        • gaudencja Re: do osób z nietypowymi imionami 10.03.06, 16:58
          Zgoda, jednak jak wspominam osoby o zupełnie niespotykanych imionach (rzędu 1-3
          przypadków na całą Polskę) ze swojej szkoły, to robiły one wrażenie wyjątkowo
          dobrze przystosowanych społecznie i zżytych ze swoimi imionami. Natomiast
          problemy z przystosowaniem miał np. niejaki Jarek, o którym już na tym forum
          wspominałam.
    • abiela Re: do osób z nietypowymi imionami 07.08.06, 22:17
      MOże jeszcze jakiś inny nosiciel nietypowego imienia się wypiowie?
      • luizjana11 Re: do osób z nietypowymi imionami 07.08.06, 23:56
        Witam wieczorowa porasmile
        Moje imie nie jest nietypowe-tak mysle-ale rzadko spotykane. W polaczeniu z
        drugim imieniem i historycznym nazwiskiem prezentowalo sie calkiem calkiem,a i
        teraz tez nie narzekam. Nigdy nie mialam nieprzyjemnosci w rodzaju wydziwian na
        temat imienia lub prob jego przekrecania,za to wszyscy mnie szybko
        zapamietywali. Mialo to oczywiscie plusy (obozy,kolka zainteresowan),ale i
        minusy (nauczyciele szybko wiedzieli jak sie nazywam sad ).

Pozdrawiam z NL-Luizjana vel Luiza Aleksandra Groeneveld de domo Krak.

www.pol-ned.tk
    • lana777 Re: do osób z nietypowymi imionami 08.08.06, 00:47

Zgodnie ze statystyka Rymuta moje imie wystepuje 1 na 1000 zenskiej czesci
      spoleczenstwa. Przez cale zycie nie spotkalam swojej imienniczki, jakkolwiek,
      gdzies tam pewnie sa. Mysle, ze wplynelo to moje gusty. Podobaja mi sie jedynie
      rzadko wystepujace imiona. Moj syn ma bardzo rzadkie imie, chyba wspolczesnie
      nie uzywane. Zadnych problemow z imionami, same komplementy.
    • theodorka Re: do osób z nietypowymi imionami 08.08.06, 07:08
      Jak już wspominałam w wątku o Rozalii, mam koleżankę o tym imieniu. Jest z
      niego zadowolona, podobnie, jak jej siostra Rut i brat Jonatan smile. Twierdzą,
      że gdyby nie takie imiona, byliby pozbawieni pewnej cząstki siebie, nie byliby
      sobą, więc widać, że są z nimi bardzo zżyci smile.

Znam jeszcze Michalinę, Jowitę, Dagmarę, Angelikę, Arona, Jonasza, Samuela,
      Judytę, kilka Dian, dwie Sary, nastoletnią Marysię i nastoletniego Stefana.
      Spotkałam też "w międzyczasie" Kornelię, Rutę i Noemi. Z tymi ostatnimi na
      temat imion co prawda nie rozmawiałam (za to z niektórymi wcześniej
      wymienionymi tak), ale nie wyglądały na szczególnie nieszczęśliwe, a nawet
      zadowolone smile. Większość znanych mi osób o oryginalnych imionach raczej lubi
      je i akceptuje, bo w taki sposób została wychowana i myślę, że jeśli rodzice
      będą w nich "wszczepiać" pozytywny sposób patrzenia na imię wymawiając je z
      dumą i miłością, dzieci tym "nasiąkną" smile.
    • theodorka Re: do osób z nietypowymi imionami 08.08.06, 07:17
      Im dalej w las, tym więcej drzew - przypomniało mi się rodzeństwo w rodzinie,
      Korneliusz i Oliwia, wówczas imiona mocno nietypowe.
      • klara17 Re: do osób z nietypowymi imionami 08.08.06, 11:43
        Stella...w tej chwili uwielbiam to imię,kiedys nieznosiłam
        dodam ,że na drugie jestem Klara
        • kika1975 Klaudia 08.08.06, 20:08
          Wiele osob napisalo ciekawe rzeczy o swoich imionach imion tych nie podajac. Szkoda.

Na imie mam Klaudia, a poniewaz mam 30 lat to kiedy bylam mala bylam jedyna znana mi Klaudia.
          Przez cala szkole, nawet w liceum, nie bylo oprocz mnie innej Klaudii. Nie czulam sie z tym zle, wrecz
          przeciwnie, szkoda mi bylo kolezanek, ktore mialy tak popularne imiona, ze trzeba bylo dodawac
          numery (Kasia II albo Ruda Ania) lub cos innego, zeby bylo wiadomo o kogo chodzi, kogo sie wola. U
          mnie samo imie wystarczalo zawsze zeby bylo wiadomo o kogo chodzi. Dzis to imie niestety robi sie
          coraz bardziej popularne przez co traci na uroku. Jednoczesnie przez to przyzwyczajenie, ze przez tyle
          lat bylam jedyna Klaudia, czuje sie tak jakby ktos KRADL mi moje imie -jak slycze o kims noszacym
          takie samo imie jak ja. Wiem, ze wielu osobom to imie bardzo sie nie podoba, nie przeszkadza mi to.
          Mi i moim bliskim sie podoba i podobno bardzo do mnie pasuje.
          • aga_lub_marcin Re: Klaudia 10.08.06, 22:12
            Mi ojciec nadał od chrztu imię że szkoda gadac,po jakiejs swojej dawnej
            nazeczonej "Wieslawa" . Kaplica,grób mogiła!! W szkole choc nikt sie nigdy nie
            smial z tego imienia - mowili wiesia albo wieska i tak zawsze mialam kompleksy.
            Ale poszlam se do bierzmowania i nadałam sobie imie Agnieszka, teraz poza
            rodzicami i rodzenstwem malo kto wola do mnie starym imieniem,przedstawialam
            sie wszystkim nowo poznanym osobom Agnieszka a z czasem i starzy znajomi
            zaczeli mowic "Aga",no chyba że jacys bardzo niereformowalni, ale sporo osob
            sie przestawilo i jest mi z tym lepiej wink Do dzis "dziękuje"{ ojczulkowi, ze
            mnie tak "uszczesliwl".
            • Gość: żaneta Re: Klaudia IP: *.acn.waw.pl 05.01.07, 00:09
              mam na imię żaneta i 20 lat.
              nie jest to wielki problem,nigdy nie był.pamiętam, że gdy byłam dzieckiem to
              dorośli, a nie inne dzieciaki mieli z tym jakiś problem.przekręcali, komentowali
              że pretensjonalne, nie wiedzieli jak to napisac(sic!)
              bylam w przedszkolu z sandrą(której wszyscy zazdrościli) i jaromirem, więc nie
              czułam sie dziwnie.
              ale swoim dzieciom chciałabym dac bardziej klasyczne imiona: olga, maria
              kazimierz i witold to moje typy.
              klasyka zawsze robi dobre wrażenie.
              nie rozumiem co kieruje rodzicami dzieci o imionach ariel,dżesika,wioleta itp.
              takie imiona mi osobiscie kojarza sie z osobami niesolidnymi, nieprofesjonalnymi
              i słabo wykształconymi.
              • envill inaczej 05.01.07, 20:16
                Może moje imię nie tyle jest nietypowe, co raczej "staromodne". Mam 25 lat i na imię Wanda. Nigdy nie miałam przykrości związanych ze swoim imieniem. Osobiście poznałam 2 Wandy: jedną wiekową, fantastyczną kobietę i drugą w moim wiekusmile. Lubię swoje imię, poza tym miła jest świadomość, że otrzymałam je po swojej praprababci.
                Pozdrawiam wszystkie Wandy i wszystkich o mniej lub bardziej popularnych imionach
                • koza_w_rajtuzach Re: inaczej 06.01.07, 11:27
                  Znam roczną Wandzię. Fajna dziewczynka smile.
              • lizzy9 Re: Klaudia 05.01.07, 21:53
                Ja od 39 lat mam na imie Linda, wtedy kiedy nadano mi to imie, w Polsce nie
                spotkalam zadnej innej Lindy. Kiedy majac 18 lat przeprowadzilam sie do UK,
                gdzie mieszkalam przez prawie 20 lat, cieszylam sie, ze przynajmniej swojego
                imienia nie musze literowac smile a moje panienskie nazwisko jest wyjatkowo trudne
                do wymowienia/napisania dla Anglikow (imie Linda jest dosc popularne w krajach
                anglojezycznych). Moj maz gdy jako 20 latek wyjechal do Stanow na studia,
                przeklinal swoje imie Zbigniew, nawet fakt, ze o Zbigniewie Brzezinskim lub
                Zbingniewie Bonku ktos slyszal, nie pomogl mu w codziennym zyciu. W collegu
                wolano na mojego meza Zibi, kiedys przekrecono jego imie na... Znowmore. W
                Angli w pracy nazywany byl Zed, a kiedy w 1992 roku w UK podczas slubu ksiadz
                pochodzacy z Malty podczas czytania przysiegi nazwal mego meza 'Spachniew', to
                wsrod polskiej rodziny wszyscy sie strasznie smieli smile Koledzy z biura (glownie
                Anglicy i Amerykanie) nie mogli sie nadziwic, ze moj maz nalegal, aby do niego
                mowic 'Zbyszek', a kiedy slyszeli jak ja do niego mowie 'Zbysiu', to tez
                niektorzy podczas spotkan biurowych wolali na niego 'Bysiu'. Raz nawet to
                wydrukowano wizytowki z jego imieniem: Zbysiu ... Dla nas bylo to strasznie
                smieszne, oficjalnie stanelo na 'Zbyszek'
                W swoim brytyjskim paszporcie moj maz ma wspisane na drugie 'Mariosz', bo
                urzednik zle przepisal imie 'Mariusz' Smiejemy sie, ze to jest Mariusz, tylko
                przez o kreskowane smile
                Kiedy w UK 11 i 8 lat temu urodzily sie nasze dzieci celowo nie nadalismy im
                typowo polskich imion, aby przynajmniej imion nie musialy literowac. Teraz
                czekamy na trzecie dziecko, bedzie to synek i tu pojawiaja sie schody... Bo co
                z tego,ze maluch bedzie miala brytyjskie obywatelstwo, jezeli w Polsce moga byc
                trudnosci z zarejestrowaniem imienia pisanego przez litere 'v', a w UK
                litera 'w' wymawiana jest jak 'ly'. Moja corcia to Savana Gabriela (drugie
                imie ma po babci), a nie Sawana, ma 11 lat i bardzo lubi swoje imie, chodzac
                teraz do polskiej szkoly nie ma zadnego problemu z pisownia przez literke 'v'.
                A fakt, ze nam podobaja sie akurat malo polskie imiona, nie znaczy, ze jestesmy
                mniej 'patriotyczni', mniej 'przystosowani', czy chcemy zaspokoic jakies swoje
                ambicje. Tak nam sie po prostu podoba i tyle tu calej 'filozofi' smile Pozdrawiam
                • Gość: Paula Re: Klaudia IP: 81.15.194.* 06.01.07, 12:29
                  Ja jak widać jestem Paula. Jestem zadowolona z mojego imienia.
                  Jak byłam młodsza, to koleżanki nie wierzyły, ze mam tak na imię, sugerując, że
                  jestem Paulina. Strasznie się wtedy denerwowałam, pokazując im legitymację. smile
                  Teraz mam 18 lat (co prawda w grudniu), i czasem jak niektórzy się pomylą to
                  poprawiam, czasem nawet nie wiedzą, że mówią zupełnie inne imię. W szkole gdy
                  nauczyciel się myli, to cała klasa go poprawia. smile
                  Mało jest Pauli w moim wieku, a tych małych też nie więcej.
                  Mama tym imienien uratowała mnie przed Eweliną i Pauliną, które wymyślił
                  tata. wink Na drugie mam Teresa, a na trzecie wymyśiłam sobie Judyta.
                  Z dziwnoimiennych koleżanek mam Dianę, Sarę, Nadię, ciotkę Żanetę i jej córkę
                  Amandę, kiedyś miałam wychowawczynię Jowitę.
                • Gość: bagulec Re: Klaudia IP: *.bulldogdsl.com 04.06.07, 12:51
                  fantastyczny post smile))))
                  calym serduchem jestesm z wami
    • Gość: Malwina Re: do osób z nietypowymi imionami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 22:54
      Malwina nie jest imieniem bardzo oryginalnym i dziwacznym, ale też do
      popularnych nie należy. Zawsze byłam jedyną Malwiną w klasie, szkole, ba! i
      nawet w mieście. I zawsze mi to odpowiadało.
    • Gość: cynta Re: do osób z nietypowymi imionami IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 05.06.07, 04:56
      Ja mam imie moze kiedys mniej spotykane ale teraz raczej modne, zza Buga, i
      wyzej padlo jako "klasyczne" (super, nie pomyslalabym..) Dopiero w liceum
      spotkalam druga taka jak ja, ale ona miala male szanse na inne imie, miala
      slawna u nas w miescie ciotke o tym imieniu wiec "nalezalo" jej sie. Nigdy nie
      uzywalam bardzo popularnego zdrobnienia od innego imienia ktore moznaby
      stosowac. Nawet nie wiem czy ktos sie kiedys ze mnie smial, nie przyszlo mi do
      glowy zeby imie mialo byc powodem do wysmiewania sie ze mnie.... Dzis czuje
      pewna pokrewnosc dusz gdy slysze ze male dziewczynki maja na imie tak jak ja....
      nie jedna zaczepilam mowiac jej ze ma ladne imie!!
      W dalekiej Ameryce, u mnie w pracy jest jedna dziewczyna o tym samym imieniu...
      Greczynka...
      • mocpytan Re: do osób z nietypowymi imionami 30.06.07, 10:08
        Nie mam nietypowego imienia, ale moja babcia ma na imię Augusta, mówi się na
        nią Gucia. Bardzo cierpiałam w gronie innych dzieci bo absolutnie wszystkie
        wyśmiewały się z tego imienia, zwłascza w dobie pszczółki maji i gucia (sic!)
        oj ciężko było sie przyznać do tego, że babcia ma tak na imię.
        Ciocia z kolei Wiesława, też mi się nigdy nie podobało to imię bo naturalnie
        wiesia kojarzy mi się z wsią. Podobnie Wiesio. W klasie miałam Lorettę,
        Samantę, Martynę - wtedy bardzo nietypowe imiona. Przed bierzmowaniem
        zakładaliśmy sie kto wybierze bardziej nietypowe imię i ja jestem z
        bierzmowania Lilianna smile)))
        Teraz będę mieć kłopot z wyborem imiona dla dziecka, bo mam bardzo typowe
        nazwisko a lubię nietypowe imiona. Problem w tym, że do nazwiska nijak się mają.
        I jak zostanie np Janek to potem będzie płacz, że takie typowe, standardowe i
        pospolite smile
    • magdmaz Re: do osób z nietypowymi imionami 30.06.07, 10:31
      W mojej rodzinie, niestety, nadaje się takie zupełnie zwyczajne i pospolite
      imiona... Z jednym wyjątkiem. Mój Dziadek nosił dźwięczne imię Ambroży. Nie był
      to żaden ewenement, to było na najuboższej wsi z początku XX wieku, ksiądz tak
      ochrzcił i już. Również wśród rodzeństwa Dziadka były fajne imiona - Sewer,
      Konrad, ale także Bolek, Piotr. No i dwie siostry - Michalina i Franciszka. A
      rodzice tej gromadki to byli po prostu Tomasz i Anna smile
      I to by było na tyle. Bo Babcia była Marianną (banał na wsi w tamtych czasach,
      ich córki - Halina i Anna Maria). Rodzina z "drugiej strony" taka bardziej
      nobliwa, mieszczańska, szlachecka. Janina Maria, Roman Jerzy, Zbigniew, Maciej,
      Kazimierz, Wiesław, Wojciech, Piotr, Paweł no i ja - Magdalena. Nic ciekawego. W
      sumie na tym tle mój syn Filip był wręcz nowatorski! No i co się potem porobiło????
      W rodzinie mojego byłego męża nie lepiej - Kazimierz, Stanisław, Bolesław.
      Lepiej wypada moja teściowa i jej rodzeństwo: Genowefa, Wacława, Adam. I mój
      były - Tomasz. Ojciec Filipa i Michaliny.
      Dochodzę do wniosku, że imiona moich dzieci - mimo że na tle rodziny wyglądają
      "barwnie" - nie są wcale odważne. No - ale jakie miały być przy takiej
      genealogi?????
      • magdmaz Re: do osób z nietypowymi imionami 30.06.07, 10:32
        GENEOLOGII. Przepraszam za literówę i ewentualne inne też.
        • magdmaz Re: do osób z nietypowymi imionami 30.06.07, 10:34
          A nie. Przepraszam. Jednak GENEALOGII. Sprawdziłąm. Czyli to nie była literówka,
          tylko zdrowy odruch.
          Słuchajcie, dlaczego obie te formy - GENEALOGIA i GENEOLOGIA występują
          równocześnie???? Przecież tylko jedna jest właściwa?
    • Gość: emi28 Re: do osób z nietypowymi imionami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 15:52
      Sama noszę imie w tej chwili niestety bardzo popularne, ale wczesniej przez
      wiele lat spotkałam tylko jedną Emilię-jej mama leżała z moją na porodówce
      i "ściągnęła" imię, bo ją zachwyciło. W mojej rodzinie jest wiele nietypowych
      imion: Miłosława, Michalina <kiedyś nieczeste>, Julita, Scholastyka, Leonarda,
      Marianna, dwie Dagmary <obecnie osiemnastoletnie>.Wśród znajomych min. Inga,
      Fabian, Anastazja, Dobiesław, Rozalia. Z wszystkich nitypowych niezadowolona
      jedynie moja mama, Leonarda, która sie przemianowała na Lenę suspicious > Cała reszta
      jak najbardziej usatysfakcjonowana swoimi oryginalnymi imionami.
      • Gość: emi28 Re: do osób z nietypowymi imionami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 15:53
        Przepraszam, niezadowolony także Fabian-nieustająco dokuczano mu zmineiając
        imię na "Pawian".
    • marta86-16 Re: do osób z nietypowymi imionami 01.07.07, 17:09
      U mnie w mieście zawsze były oryginalne imiona, i nikt teraz nie uważa je za
      oryginalne, bo jest ich wysyp. Najoryginalniejszymi były Edwina i Liliana, z
      którymi chodziłam do szkoły, na studiach spotkałam Ninę, Marikę. W podstawówce
      w klasie niżej była Sonia i Julita- wtedy to bylo żadkie imię.
      U mnie w klasie do końca liceum żadne imię dziewczęce się nie powtarzało, a
      imiona były takie:
      Emilia
      Katarzyna
      Joanna
      Barbara
      Maria
      Liliana
      Natalia
      Agnieszka
      Marta-ja
      Żaneta
      Patrycja
      Kinga.
      Było nas tylko 21 osób, toteż mało imion i tylko u mnie w klasie do liceum nie
      było żadnej Ani
    • kleo881 Re: do osób z nietypowymi imionami 01.07.07, 22:14
      ze mną do klasy chodził Dobrosław, a z podwórka znam Dawrana
      żaden nie miał nieprzyjemności związanych z 'dziwnym' imieniem
      za to pamiętam wiele dzieci o imionach typu Asia, Marta, Karolina, Rafał, które
      były wyszydzane z przeróżnych powodów (otyłości, niższego statusu materialnego,
      dziwnych rodziców)..
      • das.krokodil Re: do osób z nietypowymi imionami 24.07.07, 16:53
        Mam imie bardzo niespotykane, nadane na początku lat 80, tak samo moja siostra
        (lata 70). Nigdy nie narzekałyśmy, zawsze byłysmy dumne z naszych imion. Do
        klasy chodziłam z Ziemowitem, Aurelią smile Moja siostra miała koleżankę Faustynę.
        W rodzinie miałysm jeszcze kuzynów - prawie rówieśników: Szczepana i
        Tadeusza smile Jestem wychowana wśród "dziwnych" imion smile
    • cinthia Re: do osób z nietypowymi imionami 25.07.07, 09:08
      miałam znajome o nazwisku Dawid, Hubert,Marek Jurek.Jako dzieci bardzo się
      dziwiłyśmy dlaczego "zamiast nazwiska masz męskie imię?".

No niestety sa rózne nazwiska, Guzik,Sikora, gawron, Słowik, Bąk, Miska,
      Siekiera,i wiele inych bardzo zwykłych rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.