rara.avis 08.03.06, 08:44 Witajcie, jestem nowa forum, zagladam tu czesto. Zainteresowal mnie watek, zasygnalizowany w jednym z postow-chodzi o imiona, ktore dzis sa demode, np. Ireneusz, Halina. Proponuje dyskusje, ktore imiona w ocenie forumowiczow zaliczymy, dlaczego. Ciekawi mnie, co decyduje o tym, ze imie takie sie staje a jednoczesnie dlaczego niektore z imion sa ponadczasowe, ale jednoczesnie niezbyt popularne ("nie zuzywaja sie").Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: imiona demode 08.03.06, 20:27 Hej! O sezonowych imionach były już dwa duże wątki; jeden z nich odświeżyłam, drugi jest tu. Bardzo ciekawy problem - co decyduje o tym, że niektóre imiona są ponadczasowe i się nie zużywają. Nie jest ich chyba wbrew pozorom tak wiele. Może chodzi o to, że nie ma nigdy na nie szału mody? Nie ma na to chyba dobrej odpowiedzi; a jak jest Twoim zdaniem? Ciekawe, czy np. Julia przeminie, jako imię, na które była (jest) szalona moda, czy ponieważ jest klasycznym imieniem znanym z literatury, juz zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rara.avis Re: imiona demode 09.03.06, 22:05 Mysle, ze imiona, ktore sie "nie zuzywaja", to takie na ktore nigdy nie ma szalu mody, w przeciwienstwie do np. OliwieraZ wyjatkiem mojego imienia Anna, ktorego popularnosci komentowac nie trzebaSadze, ze wybralam dla moich blizniat wlasnie takie ponadczasowe imiona- Marta i Aleksander (aramejskie i greckie o odpowiadajacym mi znaczeniu), z pewna energia i wibrujacym "r".). Jesli chodzi o Julie, sadze, ze jest na tyle klasycznym imieniem, ze oprze sie inwazji malych obecnie Julek i samo obroni. Nie jest na pewno sezonowe i raczej nie stanie sie de mode tak szybko. dxroga gaudencjo, czy byl juz watek o imionach uwazanych za niemodne?W jednym z watkow byla mowa o Ireneuszu (moj maz)-imie to zostalo uznane za niemodne. Malo o nim wiem /historia, liczba nadan/. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona demode 09.03.06, 22:34 Myślę, że właśnie imiona sezonowe to imiona niemodne lub imiona, które naszym zdaniem wkrótce wyjdą z mody (co własciwie na jedno wychodzi). Marta i Aleksander - te imiona również przeżywają fluktuacje popularności. Nie wiem, na ile można wierzyć <a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=12924&w=10449796&v=2&s=0"<Rościszewskiemu</a> - pewnie nie do końca, jednak jeśli pisze, że Marta jest imieniem "ekscentrycznym", być może 100 lat temu było tu coś na rzeczy i Marta nie uchodziła za imię klasyczne i ponadczasowe. W kazdym razie nie wygląda na to, żeby Marta była częstym imieniem w XIX wieku. Co do Aleksandra, w XVII i XIX wieku znajdował się w pierwszej dziesiątce nadań, w pozostałych wiekach - trudno powiedzieć, jak sytuacja wyglądała. Ireneusz rzeczywiście wyszedł z mody - już praktycznie nie jest nadawany małym dzieciom. Ale może lepiej by założyć o nim oddzielny wątek? Jeszcze chyba takowego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
rara.avis Re: imiona demode 10.03.06, 07:01 Witam, dziekuje za analize popularnosci Marty i Aleksandra. Wklejony watek niestety nie otwiera sie. Zaloze watek o Ireneuszu. A moze warto stworzyc katalog imion ponadczasowych. Zaczne: 1. Anna 2. Piotr? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona demode 10.03.06, 07:50 Już poprawiam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=10449796&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś