rara.avis 08.03.06, 09:41 Dla niektorych nie maja zadnego znaczenia, dla innych wazne, by byly o okreslonej porze roku, jeszcze inni chcieliby obchodzic je wraz z czlonkami rodziny. Czym kierujecie sie w wyborze dnia imienin dla dziecka?Piersze po urodzinach?Wspomnienie swietego?Z ciekawoscia poznam Wasze zdanie Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scarbonka Re: Imieniny 08.03.06, 09:54 Ja jestem zdecydowanie za wyborem patrona. Wahałam się trochę w sprawie daty imienin mojej córci, bo wypadają 3 tygodnie po urodzinach i w dodatku są to mało popularne imieniny Anieli, nawet zasięgałam rady na tym forum. Postanowiłam jednak pozostać przy 9. września ponieważ dla mnie imieniny to przede wszystkim święto patrona. Jeżeli patron nie byłby dla mnie wązny to kierowałabym się: 1. popularnością imienin - preferowałabym najpopularniejszą datę 2. przyjemną porą roku np. w lecie łatwiej zorganizować imprezę 3. odstępem od urodzin - im dalej tym lepiej 4. odstępem od innych świąt, w tym urodzin/imienin pozostałych członków rodziny - również im dalej tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imieniny 08.03.06, 20:22 Chyba największa dyskusja o sposobie wybierania daty imienin jest w tym wątku. Ja sama wybierałam imieniny dla swojego dziecka kierując się datą; święci patroni nie różnią się szczególnie jeden od drugiego (jeden z nich jest bardziej znany, ale z bycia ojcem innego świętego), zresztą nie jestem wierząca i tylko niektórzy swieci robią na mnie wrażenie (np. św. Teresa z Lisieux). A teraz moje dziecko ma imieniny tego samego dnia, co mój mąż - polecam takie rozwiązanie Łatwiej zapamiętać rodzinie i przyjemnie się świętuje razem. Odpowiedz Link Zgłoś