megi79 23.03.06, 12:37 Czesc, mam prosbę-do osób z wyobraznią-aby wpisaly-co im się kojarzy z moimi ulubionymi imionami...chodzi o to,zeby (starac się) nie sugerowac się tym,ze znalysmy w przeszlosci kogos o tym imieniu.Proszę o prawdziwe skojarzenia,nie obrażę się np.jesli ktos napisze,ze imię X kojarzy mu się ze starą ciocią Dzięki i pozdrawiam: Kornelia Klara Lilianna Idalia Ida Rozalia Róża Anastazja Aniela Amelia Weronika Antoni Jeremi Jeremiasz Tobiasz Szymon Andrzej Beniamin Witold Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 13:06 > Kornelia Z rozpieszczoną, kapryśną blondyną z bujnymi lokami. > Klara Z charakterną kobietą, jednocześnie przy tym delikatną i subtelną. > Lilianna Imię ładne, subtelne, wdzięczne. Nie wyobrażam sobie jednak Lilianny na jakimś poważnym stanowisku. Lilka kojarzy mi się z trzpiotką mrugającą rzęsami. > Idalia Z ciotką z piosenki Kazika . Poza tym nie mam skojarzeń. Imię bardzo ładne. > Ida Kojarzy mi się z kimś kto dużo chodzi. > Rozalia Z osobą ciepłą, kobiecą, pełną osobistego uroku. > Róża Z piękną, rudowłosą kobietą. Moim zdaniem do każdej inaczej wyglądającej osoby to imię po prostu by się gryzło. > Anastazja Poważna, wyniosła.. > Aniela Z aniołkiem, czyli kimś bardzo dobrym . > Amelia Ostatnio tylko z chorobą. Ktoś pisał tu na forum, że jest choroba o takiej nazwie . > Weronika Z Weroną. Czyli z kobietą romantyczną. > Antoni Z mądrym, uczonym mężczyzną. > Jeremi > Jeremiasz Z jakimś intrygującym przystojniakiem.. > Tobiasz Nie wiem czemu, ale.. z fekaliami. Wrażenie jest tak silne, że nie potrafię obiektywnie spojrzeć na to imię. > Szymon Z kimś poważnym, szanowanym. > Andrzej Z jakimś budowlańcem, hydraulikiem, czy kimś tego pokroju.. Z prostym, zwykłym facetem. > Beniamin Hmm.. sama nie wiem. > Witold Z ignorantem, głupkiem jakimś.. Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 13:38 Dzięki za szczere skojarzenia) Mam jedynie nadzieję,że moja Lilka poradzi sobie kiedyś na poważnym stanowisku Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 13:39 a Klara kojarzy mi się podobnie-Pozdrowienia dla Twojej córki Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 15:11 Spoko.. Jak byłam w ciąży to też zastanawiałam się nad Lilianną . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 13:55 Już się robi > Kornelia - zdecydowanie, silny charakter, pewna twardość; jeśli chodzi o brzmienie, to róg, narożnik, ale też róg jako instrument muzyczny. Kolorystycznie mniej wiecej sytuuję to imię na Dzikim Zachodzie - jakieś piaski spalone słońcem (nie wiem, dlaczego). > Klara - "Śluby panieńskie", więc niezły charakterek i dużo wdzięku. Skojarzenie zdecydowanie pozytywne > Lilianna - kolor bladoliliowy, osoba raczej mało energiczna, która dryfuje w życu (choć mała Lilianka, którą znałam, była bardzo żywą i obdarzoną masą uroku osobistego brunetką) > Idalia - osoba elegancka i pełna wdzięku, ale również zdecydowania i inteligencji > Ida - jw., ale bardziej "przy ziemi", tzn. nie musi to być (choć moze) aż taka elegancja i aż taki wdzięk > Rozalia - nie mam przed oczami konkretnej osoby, jedyne skojarzenie - zaróżowiona skóra, ale tak naprawdę wiele by zależalo od pierwszej Rozalii, którą spotkam. > Róża - coś jak Idalia, ale z naciskiem na zdecydowanie i wdzięk, a nie na zdecydowanie i inteligencję > Anastazja - rosyjska dusza szeroka (tu w złym sensie), rozwlekłość i melancholia, a także kultura masowa (ze względu na piosenkarkę; to tez in minus) > Aniela - znów "Śluby panieńskie", czyli dobra, ale mało energiczna dziewczyna. Jednak zdrabniana jako Nela już dostaje zastrzyk energii. > Amelia - osoba pełna wdzięku, żywa, wrażliwa > Weronika - osoba energiczna i sprawna w działaniu, wrażliwa Uff, na razie starczy Oczywiście osoby noszące te imiona mogą być zupełnie różne i w tym sensie te skojarzenia są głupie, ale tak postrzegam same imiona. Nawiasem mówiąc, powyższe opisy przypominają opisy z książek K. Doroszkiewicz o postrzeganiu imion, tzn. rezultaty tych jej badań, o których rozmawialismy kiedyś na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 18:01 Część druga: Antoni - rzeczy zgubione, ale już Antek z Rozpruwaczem (choć to był Kuba), z wesołością, zawadiackością i łobuzerstwem. Jeremi - szlachta, Litwa, XVII wiek, wybitnie przystojny i męski nasz znajomy oraz Jeremi Mordasewicz - też niczego sobie facet, w dodatku mądry Jeremiasz - biblia, prorok z długą brodą Tobiasz - poważne dostojeństwo z nutką humoru; te same cechy o wiele kroków dalej ma Bonifacy Szymon - apostolstwo, piasek i szata z czasów Jezusowych; bardziej wspólcześnie - dzięki dwóm Szymonom, których znałam, żywot niekonwencjonalny, muzyka alternatywna, strój niewymuskany Andrzej - 35-latek o solidnej budowie ciała, dość przyziemny (choć znam bardzo różnych Andrzejów) Beniamin - brak woli i energii życiowej, wieczna niedojrzałosć, miękkość Witold - męski i zdecydowany, twardy, waleczny Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 14:12 Kornelia-osoba towarzyska,pogodna,bystra,energiczna Klara-osoba wyniosła ,niesympatyczna,dumna Lilianna-coś słodkiego i delikatego... Idalia-nie mam skojarzenia,piękne imie Ida-ze słowem ide Rozalia-z kimś nudnym i flegmatycznym Róża-z róża po prostu Anastazja-z córką rosyjskiego cara a więc z tajemnicą... Również z kobietą zdecydowaną,pewną siebie,trochę dumną(pozytywnie) Aniela-z zakonnicą Amelia-z kamelią Weronika-z rowerem,od zawszei z beznadziejną(moim zdaniem)ksiażką "Weronika postanawia umrzeć" Antoni-z osobą inteligentną,kulturalną,dobrze wychowaną Jeremi-z jakąś miejsowością we Włoszech Jeremiasz-z zawodem(coś typu szewc,murarz).Nie wiem dlaczego tak mi sie kojarzy bo uważam,ze imie jest bardzo ładne Tobiasz-z błaznem Szymon-z poważnym,zdecydowanym,konkretnym,trzeźwo myślącym facetem Andrzej-z nudziarzem Beniamin-z sympatycznym optymistą,skorym do żartów Witold- z ciekawym facetem,mądrym,dobrze wykształconym,inteligentnym Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 15:35 Kornelia - z ładną, silną dziewczyną o ciemnych oczach i ciemnych włosach ) Klara - z jakąś wiotką kobietką, która uważa się za królewnę... Lilianna - ze słabiutką, chorowitą blondyneczką... Idalia - z dziewczyną piękną, silną... ) Fantastyczne imię, ale źle mi się wypowiada, tak gardłowo... ( Ida - z małą i niedobrą dziewczynką... Rozalia - z wredną, rudą pannicą zapatrzoną w siebie ) Róża - z jakąś cichą, spokojną, może zamkniętą w sobie dziewczynką... Anastazja - ze śliczną, spokojną dziewczynką... Bajkowe imię ) Aniela - z trochę leniwą i apatyczną blondyną DD Amelia - ze śliczną i radosną dziewczynką ) Weronika - ojej, tu mi się kojarzy moja znajoma, której nigdy nie lubiłam... Nie potrafię nic miłego powiedzieć na temat tego imienia. Kojarzy mi się z ogórkami... Antoni - z chorowitym chłopcem... Zdrobnienie 'Tosiek' z serialem 'Plebania'... Arrrrgh... Jeremi - Ojej... Z jakimś takim chłopaczkiem wychowywanym w pobliżu targu z owocami ) Jeremiasz - jak wyżej... Tobiasz - z przedszkolem D Znam jednego przedszkolaka Tobiasza, strasznie kochany, ale urwis niesamowity ) Szymon - z chłopcem wysokim, ale to pewnie dlatego, że u Nastolatki z naszej rodziny w klasie jest jeden taki sympatyczny dryblas Szymek P Andrzej - kojarzy mi się z chłopcem wychowywanym przez ulicę. Też pewnie wspomnienia z dzieciństwa robią tu swoje... Beniamin - z blondynem ) Witold - z przesympatycznym księdzem, który swego czasu stacjonował w naszej parafii ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Hehehe nie wiem skąd mam niektóre dziwne skojarzenia ) Odpowiedz Link Zgłoś
illirea Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 16:46 A oto punkt widzenia 7-latka. Wykorzystałam wasza zabawę do zabawiania chorego synka go w łóżku. Jeremi - długowłosy przystojniak, opalona twarz Antoni - brodaty czarnoksiężnik Witold - zapach liminki, falująca woda (tu był bardziej abstrakcyjny ) Andrzej - tu za silne skojarzenia z dziadkiem, nie mógł tego przeskoczyć Tobiasz - motocyklista Beniamin - grubasek w okularach Jeremiasz - młynarz Kornelia - kolorowe motyle Klara - piegowata dziewczynka Lilianna - staw i wodne lilie (no jasne) Idalia - jogurt waniliowy Rozalia - nimfa Weronika - uśmiechnięta, z dużymi zębami Aniela - aniołek Amelia - modelka, ewentualnie lekarka Anastazja - lody pistacjowe, ananasy (ambrozja??) Z wyjątkiem dziadka Andrzeja Adaś nie zna nikogo o takich imionach, więc tylko czyste brzmienie wywołuje takie obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 17:30 Kornelia - wesoła dziewczynka z blond loczkami Klara - zadziorna, z charakterem Lilianna - dama w kapeluszu z dużym rondem Idalia - brak szczególnych skojarzeń Ida - ruda, piegowata nastolatka, "Ida Sierpniowa" Rozalia - słodka dziewczyneczka w chusteczce Róża - artystyczna dusza Anastazja - dumna i wytworna Aniela - poważna, wrażliwa, romantyczna Amelia - kojarzy mi się z filmem Weronika - pierwsza mysl to ogromna popularność Antoni - Święty od rzeczy zagubionych Jeremi - ładny, mały urwis Jeremiasz - prorok Tobiasz - żadnych skojarzeń Szymon - Majewski Show Andrzej - facet około 40tki Beniamin - jakoś mi sie kojarzy amerykańsko (chyba przez Franklina) Witold - książę Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 17:45 Kornelia - z zażywną mieszczką z zadartym nosem, w czepcu (kornecie - stąd skojarzenie) na głowie > Klara - z Klarą z Dziadka do Orzechów, ciekawą świata, odważną dziewczynką w staroświeckiej sukience > Lilianna - z Wiolettą Willas > Idalia - z ekscentryczną ciotką - malarką, miłośniczką kotów. > Ida - z Idą Sierpniową Musierowicz > Rozalia - z Rozalką z pieca > Róża - istota ładna, wyniosła, niezbyt mądra > Anastazja - tylko z piosenkarką > Aniela - z jagniątkiem > Amelia - z niczym mi się w ogóle nie kojarzy > Weronika - z gwiazdami, kometą i długimi warkoczami Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 17:48 Antoni - z kotem w butach, ze szpadą i kapeluszem z piórkiem > Jeremi - ze szlachcicem z podgolonym karkiem i wąsem > Jeremiasz - z prorokiem starotestamentowym, bardzo groźnym > Tobiasz - ze słoniem, zwlaszcza z trąbą > Szymon - z zakonnikiem, bosym > Andrzej - z andrzejkami, laniem wąsku i tajemniczą atmosferą listopadową > Beniamin - ze zblazowanym modelem w niezłej furze > Witold - z Litwą (mówię Witold, widzę litewskie bory) i z Bitwą pod Grunwaldem Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 17:54 Kornelia - zwiewna, eteryczna, urodziwa istotka Klara - klasztor, ale ja lubię klasztory Lilianna - lilie wodne Idalia - dziewczyna o idealnej figurze (jakoś mi się czyta "Idealia" zamiast "Idalia") Ida - gnida... Wybacz, ale kojarzy mi się brzmieniowo Rozalia - piękna, romantyczna brunetka w bordowej sukni Róża - jak wyżej, tylko może mniej piękna Anastazja - też brunetka, ale tym razem ubrana na ciemnoniebiesko... Aniela - jagniątko lub anioł Amelia - ciepła i uległa Weronika - dziewczyna z warkoczami > Antoni - wąsaty dziadek > Jeremi - długowłosy przystojniak > Jeremiasz - postać z Biblii > Tobiasz - twardy facet > Szymon - poważny mężczyzna > Andrzej - znani mi Andrzejowie, w większości bardzo fajni > Beniamin - Amerykanin lub mały chłopczyk - popychadło klasowo-wspólnotowe > Witold - nieprofesjonalny psychiatra, którego kiedyś spotkałam Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Skojarzenia...:) 23.03.06, 23:56 Kornelia - stara rzymska matrona Klara - ze ślubami panieńskimi Lilianna - z niczym konkretnym Idalia - z babcią robiąca na drutach, te druty nie wiem skąd się wzięły, ale są nieodzownym atrybutem Idalii Ida - z Idą de Boulogn Róża - z takim opowiadaniem Dominika Tatarki "S Rozarkou" Rozalia - Anastazja - Aniela - z aniołami Amelia - z księżniczkami Weronika - ze świętą Antoni - Jeremi - z Wiśniowieckim Jeremiasz - z Biblią Tobiasz - Szymon - Andrzej - z krzyżem św. Andrzeja Beniamin - Witold - z Litwą Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Re: Skojarzenia...:) 24.03.06, 12:50 Róża - z Różą z Jeżycjady. Obecnie moje ulubione imię. Jeremi - podwójne skojarzenie: Starszy Pan oraz mały urwis (dziecko koleżanki) Jeremiasz - pesymistyczny prorok ze Starego Testamentu Tobiasz - niestety inny krąg kultury - mały gostek z filmu animowanego. TAkże fajny gość ze Starego Testamentu. Szymon - Szymon Piotr Beniamin - mój kolega z latynistyki: przystojny, czarne, kręcone włosy. Witold - też znajomy, też czarne, kręcone włosy, ale b. wysoki i agresywny. MImo to imię mi się podoba. Mam też skojarzenie z Litwą i z Gombrowiczem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamix Re: Skojarzenia...:) 24.03.06, 13:16 Kornelia - mała, słodka blondynka Klara - gdy dorosnie to łamaczka meskich serc Lilianna - piekne imię Idalia - jak dla ciotki Ida - fajna kumpelka Rozalia - gruba Róża - poważna pani Anastazja - fajna, zdrobnienie Nastka jest super Aniela - raczej nie Amelia - takie infantne, Weronika - fajne, to mi sie najbardziej podoba Antoni - miły chłopak Jeremi - przystojniaka Jeremiasz - jw Tobiasz - kumpel Szymon - tak tak tak Andrzej - eee nie Beniamin - Ben, znalam jednego był mily i koleżeński Witold - fajne fajne Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Skojarzenia...:) 24.03.06, 16:59 Kornelia - z panna Kornelia z dalszych tomow Ani z Zielonego Wzgorza Klara - z Fredra i kolezanka mojej babci Lilianna - z pracownica biurowa w srednim wieku i z blond trwala Idalia - z piekna brunetka o porcelanowej cerze i dlugich rzesach Ida - tylko z Ida Borejko! Rozalia - z emerytowana nauczycielka Róża - z moja kuzynka Anastazja - z carem Aniela - z pozna miloscia mojego sasiada Amelia - z moja coreczka oraz z Amelia Earhardt - kobieta-lotnikiem. A takze z literatura XIX wieku Weronika - ostatnio z Weronika Rossati Antoni - z moim dziadkiem Jeremi-z Przybora Jeremiasz - z Barabaszem Tobiasz -z psem sasiadki Szymon -z facetem w luznych dzinsach-ogrodniczkach Andrzej - z twardzielem Beniamin - z moim francuskim znajomkiem Witold -z nijakim facetem w srednim wieku Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Skojarzenia...:) 24.03.06, 18:18 Kornelia - nie wiem czemu kojarzy mis ie z hoza, rumiana dziewoja... Klara - ktos suchy w obejsciu Lilianna - zwiewna, eteryczna, blekitnooka blondynka Idalia - "a ciotka Idalia zuje obiadek"... Ida - musi byc piegowata i ruda-za silne skojarzenie z Ida Borejko... Rozalia - "siostra Antka zmarla w piecu" Róża - uroda, praktycyzm, opanowanie - tez silne skojarzenia z Musierowicz Anastazja - kojarzy mi sie awanturniczo (Anastazja P.?) Aniela - lagodne cielatko Amelia - z urocz acork amojej kolezanki, pulchniutkim, bardzo powaznym i sumiennym blondaskiem Weronika - z trzpiotka Antoni - ze swietym. Pozytywnie, powaznie i bardzo solidnie Jeremi - w uroczym chlopakiem, typ slodkiego drania Jeremiasz - z Biblia, ewentualnie z facetem z dluga siwa broda Tobiasz - z solidnym panem w wielu srednim z jakiejsc protestanckiej (nie pytajcie czemu, bo nie wiem) osady Szymon - z ojce mojej przyjaciolki-nie przeskocze tego Andrzej - z facetem na ktorym zawsze mozna polegac Beniamin - z awangarda, ale pozytywnie bardzo Witold - twardy mezczyzna. Odbieram to imei jako bardzo "mocne" Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Skojarzenia...:) 25.03.06, 01:35 Kornelia-długowłosa blondynka o trudnym charakterze Klara-zakonnica Lilianna-pracowita dziewczyna kochająca kwiaty Idalia-ciotka Idalia Ida-z Jeżycjady-czyli rudowłosy chudzielec Rozalia-ciocia/babcia w podeszłym wieku, w której pokoju za bardzo pachnie słodkimi perfumami Róża-patrz Lilianna Anastazja-bogata księżniczka Aniela-matka polka o "anielskim" usposobieniu Amelia-zgrabna Francuzka Weronika-kojarzy mi się z jakąś hipiską, niewiem czemu Antoni-dziadek kochający Gazetę Wyborczą i fajkę Jeremi-chłopak z rancza Jeremiasz-j.w Tobiasz- ktoś o białych, lśniących zębach Szymon-Majewski show Andrzej- mój dziadek albo Lepper Beniamin-rozpieszczony chłopczyk albo słoń Witold- podstarzały rockman Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Skojarzenia...:) 25.03.06, 21:25 Kornelia- z czymś szarym, niejakim > Klara- piękno, jasność > Lilianna- z ciastem, nie wiem czemu?? > Idalia- młodość > Ida- zdecydowanie, ale przwdę mówiąc nie jestem tu obiektywna > Rozalia- z blondynką o niebieskich oczach > Róża- kolor różowy a do tego zapach wanilii > Anastazja- próżność > Aniela- coś białego > Amelia- zielony, > Weronika- stary, zniszczony zeszyt (tak, wiem, że to dziwne) Antoni- mały chłopiec > Jeremi- po prostu urwis > Jeremiasz- biblia > Tobiasz- jedzenie i muzyka > Szymon- kombinator > Andrzej- przystojny facet > Beniamin- śliczny, mały chłopiec, ulubieniec > Witold- historia ale i dobroć Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Skojarzenia...:) 26.03.06, 16:50 > Kornelia Zadarty nosek, piwne oczy, kasztanowe włosy. Uparta i niezależna. > Klara Wiotka i uduchowiona. Mówi niewiele i pokornie spuszczając wzrok. Realizuje się w robótkach ręcznych. > Lilianna Przystrojona w błękitne i bladoliliowe koronki. Flegmatyczna i zarozumiała. > Idalia Biała koszulowa bluzka, płaskie czółenka, torebka przypominająca żołnierski chlebak. Spojrzenie skierowane w górę, ku wzniosłym ideałom. > Ida Chuda, trochę niezgrabna, o "za długich" kończynach nastolatki i nieobecnym spojrzeniu. > Rozalia Wykrochmalony kuchenny fartuch, wyciąga z pieca babę drożdżową. > Róża Dużo jasnych loczków. Trochę naiwna, bierze wszystko za dobrą monetę. > Anastazja Pod maską pospolitości lub uwodzicielstwa ukrywa mroczną i wyrafinowaną tajemnicę rodzinną. > Aniela Szeroka, blada twarz z wielkimi, ciemnymi oczami. Powolna w myśleniu. Gołębie serce. > Amelia Lekarka lub pielęgniarka w sterylnie czystym białym fartuchu. Dyskretny, ale staranny makijaż. > Weronika Ciemny, z wiekiem wcześnie siwiejące włosy, splecione w gruby warkocz. Starannie przechowuje pamiątki: aluminiowy krzyżyk, kawałek pożółkłej koronki, czarno-białe zdjęcie... > Antoni Staroświecki i przesądny, w brązowym lub granatowym wytartym garniturze. > Jeremi Rozwichrzona czupryna, żywe zainteresowania (humanistyczne: historia? muzyka? teatr?), kołnierzyk Słowackiego. > Jeremiasz Lamentuje nad zagładą. > Tobiasz Pomysłowy i przedsiębiorczy, ale obarczony pechem. > Szymon Kowal. Mocny, spalony słońcem, o umięśnionym karku. > Andrzej Jest z natury gorliwy i angażuje tę swoją gorliwość gdziekolwiek go los rzuci. Może być równie dobrze pilnym księgowym jak ofiarnym rewolucjonistą. > Beniamin Bez zapału, bez wdzięku, ale i bez większych problemów realizuje ambicje rodziny. > Witold Ofiarny i naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś