elimil 02.04.06, 21:33 Szwagier zaproponowal dla dziecka, jesli urodzi sie syn- imie Jarema. Siostra nie zgadza sie na to absolutnie i twierdzi, ze imie to nie identyfikuje jednoznacznie plci dziecka i ma nadzieje, ze urodzi corke, aby nie bylo takiego dylematu. Ja wymyslilam: Jeremi lub Jeremiasz - brzmi podobnie i chyba ladniej. Moje propozycje nie wywolaly jednak wiekiego zachwytu. Ciekawa jestem, czy w ogole Jareme mozna zarejestrowac w Polsce- bo jesli nie, siostra mialaby problem z glowy. Poza tym interesuje mnie pochodzenie imienia i czy ktos w Polsce je nosi. Do ostatecznego wyboru maja oboje jeszcze sporo czasu, dziecko przyjdzie na swiat dopiero na poczatku pazdziernika. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 02.04.06, 21:43 Zajrzyj tu: pl.wikipedia.org/wiki/Jarema W Poslce zostalo nadane 146 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 02.04.06, 21:45 Witaj! Jarema jest oczywiście wariantem imienia Jeremi/Jeremiasz, najsłynniejsza tak nazywana osoba to książę Jeremi Wiśniowiecki. Są Polacy, którzy noszą to imię; jednoznacznie identyfiuje ono płeć (mimo, iż kończy się na "a"), ale nie znam oficjalnej wykładni na jego temat. Na mój gust opinia Rady Języka Polskiego powinna być pozytywna, ale zawsze można napisać z prośbą o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 02.04.06, 22:04 Imie to nosil niezapomniany Jarema Stepowski. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 02.04.06, 23:55 wybaczcie moją niewiedze , ale zanim weszłam w ten wątek , po przeczytaniu jarema myślałam ,ze to zenskie imię. dziwię się , ze jest nadawane skoro jest sprzeczne z zasadą koncówek - a - dla żeńskich itp no i nie jest jasna płeć dziecka. Dziwne, ale pewnie chodzi o historie...a juz nie rozumiem teog wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
farpakon Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 00:11 a ja znam kogos, kto nosi imie jarema. nie mam juz kontaktu z tym czlowiekiem, ale chlopak byl bardzo fajnym, dosc oryginalnym osobnikiem, podobnie jak jego imie. ow jarema poznal tez kiedys innego jareme. przynam, ze dosyc oryginalne, ale ladne imie. moj synek natomiast ma na imie jeremi (w zasadzie jeremy) i bardzo sie nam podoba, choc rodzina oponowala. do dzis wiele osob nie zna tego imienia. podoba mi sie tez jeremiasz, ale mezowi mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 17:33 shilla01 napisała: > wybaczcie moją niewiedze , ale zanim weszłam w ten wątek , po przeczytaniu > jarema myślałam ,ze to zenskie imię. dziwię się , ze jest nadawane skoro jest > sprzeczne z zasadą koncówek - a - dla żeńskich itp no i nie jest jasna płeć > dziecka. Dziwne, ale pewnie chodzi o historie...a juz nie rozumiem teog > wszystkiego Shilla, przyznaj się, Trylogii nie czytałaś DD Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 19:02 czytałam dawno temu, jakos nie utraliło mi się to imię więc pewnie czytałam nieuważnie ) co innego Zbyszko z Bogdańca itp, ale Jaremy jak Boga kocham nie pamiętam Rozumiem ,ze to obciach ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 20:14 shilla01 napisała: ale Jaremy jak Boga kocham nie > > pamiętam Rozumiem ,ze to obciach ? To nie ja to napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 20:17 jeszcze powiedz , ze powinnam zapamiętac bo to był ktoś znaczący ?? kurcze az mi wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg No nieeestety... 03.04.06, 20:44 Nie chce być inaczej, to ktoś bardzo znaczący - książę Jeremi Wiśniowiecki, zwany przez Kozaków Jaremą, czołowa postać "Ogniem i mieczem", dowódca obrony Zbaraża, w jego wojsku służyli Wołodyjowski, Skrzetuski, Podbipięta... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 21:25 shilla01 napisała: > jeszcze powiedz , ze powinnam zapamiętac bo to był ktoś znaczący ?? kurcze az > mi wstyd Patrz podany przeze mnie link. A ja zmoglam jedynie "Ogniem i mieczem". Trtylogia to nie jest to, co lubie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Trylogia 03.04.06, 22:07 Że zacytuję Gombrowicza (z pamięci, więc może być niedokładnie): "Właśnie skończyłem czytać Trylogię po raz siedemnasty. Cóż to za wspaniała trzeciorzędna literatura!" Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 04.04.06, 00:05 no tak , ja tez nie przepadam, dlatego pewnie nie zapamiętałam, a zresztą bylo to dosyć dawno temu , dlatego czuje się usprawiedliwiona, nie każdy ma do wszystkiego pamiec. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 13:22 Moja koleżanka zna jednego Jaremę, więc myślę, że da się zarejestrować )) Co więcej - nawet mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 00:05 Moim zdaniem piękne imię naprawdę, szalenie dostojne - tak mi sie kojarzy. Ale jeżeli matka się nie zgadza to kłopot..pzoa tym w grę wchodzi tez nazwisko jak bedzie się komponowało z imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 04:08 A Jarema Stepowski? (czy tylko ja tutaj go pamietam??:o)) Jest tez taki profesor oftalmologi na Harvardzie Jarema Malicki, od razu widac ze Polak z Polski no nie? Piekne imie wedlug mnie, jest tez Kosma z tych konczacych sie na -a imion chlopcow Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 10:55 Znałam chłopaka o tym imieniu ,teraz ma ok. 40 lat .Trochę za bardzo to imię kojarzy mi sie z Jarosławem -Jarkiem .Jeremi jest IMO dużo ładniejszy ,choć sam Jarema jest intrygujący .W sumie brałabym mocno głos ojca pod uwagę ,bo mężczyźni innaczej patrzą na imiona męskich potomków ( np."ja sam chciałbym mieć tak na imię ,jest bardzo męskie " itp .) Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Jarema -slyszal ktos o tym imieniu dla chlopc 03.04.06, 20:41 Imię jest ok., w końcu jest kilka polskich imion męskich, które się kończą na -a. Kosma, Bonawentura, właśnie Jarema. W literaturze młodzieżowej jest Jarema Gańko, bohater jednej z powieści Aleksandra Minkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś