abiela 17.04.06, 12:52 Co sadzicie o tym imieniu? W Niemczech dosc popularne wsrod malych dziewczynek. Wyczytalam, ze to skrocona forma od Crescentia lub Vinzentia a spopularyzowana oczywiscie przez Wagnera. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Senta 17.04.06, 13:02 Pierwsze moje skojarzenie było właśnie operowe - w "La serba padrona" Pergolesiego jest taki charakterystyczny moment duetu dwojga głównych bohaterów z tekstem "Senti, senti! Tabata! Tabata! Tabata!" (onomatopeja bicia serca). Senti jest, o ile się nie mylę, od "czuć", "odczuwać". Dlatego jak dla mnie to imię odpada; wolałabym Krescencję lub Wincencję Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Senta 17.04.06, 13:24 gaudencja napisała: > Pierwsze moje skojarzenie było właśnie operowe - w "La serba padrona" > Pergolesiego jest taki charakterystyczny moment duetu dwojga głównych bohaterów > > z tekstem "Senti, senti! Tabata! Tabata! Tabata!" (onomatopeja bicia serca). > Senti jest, o ile się nie mylę, od "czuć", "odczuwać". Dlatego jak dla mnie to > imię odpada; wolałabym Krescencję lub Wincencję > No to ja mam skojarzenia innego rodzaju z "Latajacym Holendrem" Wagnera. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Senta 17.04.06, 21:37 juleczka4 napisała: > Czy wymawia się je tak samo jak czyta?? > > Po niemiecku czytanie jest "zenta" Odpowiedz Link Zgłoś