abiela 23.04.06, 09:04 Odnalazalam jeszcze jednego "Berta". Jak wam sie podoba ta alternatywa dla HUberta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Gerbert 23.04.06, 10:54 Wszystkie imiona typu Gerard, Gilbert itp. germańskie imiona na "g" niestety mi nie leżą - zapewne przez dwóch znajomych Gerardów. Gerbert podobniejszy raczej do Herberta - pierwszym moim skojarzeniem był Herbert zapisany po rosyjsku, z "g" zamiast "h". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gerbert 23.04.06, 15:02 gaudencja napisała: pierwszym moim skojarzeniem był Herbert zapisany po rosyjsku, > z "g" zamiast "h". > O tym nie pomyslalam, ale jak teraz to czytam to faktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gerbert 22.09.06, 23:35 ...a teraz jeszcze - Gerber (firma produkująca żywność dla dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Gerbert 25.04.06, 12:44 Dlaczego wlaśnie jest to skojarzenie z rosyjskim. Przecież papież Sylwester wszędzie na calym świecie jest od początku wlaśnie Gerbertem, a nie Herbertem i nie ma to nic wspólnego z rosyjskim. Używają tego imienia wspólcześnie w Rosji? Pytam bo imię mi się baaaardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gerbert 25.04.06, 13:41 alagodz napisała: > Dlaczego wlaśnie jest to skojarzenie z rosyjskim. Przecież papież Sylwester > wszędzie na calym świecie jest od początku wlaśnie Gerbertem, a nie Herbertem i > > nie ma to nic wspólnego z rosyjskim. Używają tego imienia wspólcześnie w Rosji? > Pytam bo imię mi się baaaardzo podoba. Skojarzenie stad, ze po rosyjsku "h" jest czytane jak "g" Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Gerbert 25.04.06, 14:09 Faktycznie taka obocznosc wystepuje (stad Halina to Galina, mnie sie kojarzy z lac. Gallina, czyli kura)... No i w ukrainskim to regula: golota-holota, nie wspominajac o obocznosciach w nazwiskach: hawryluk-gawryluk... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gerbert 25.04.06, 21:43 Pisane również. Może widziałam jakies wiersze "Zbigniewa Gerberta" w "Nowej Polszy", i stąd skojarzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria_lane Re: Gerbert 26.07.13, 22:36 Jest jeden taki osobnik, ale jako drugie imię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gerbert 27.07.13, 00:00 Kojarz mi się z Gerberem i słoiczkami dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Obowiązkowe imię dla mniejszości niemieckiej w PL 30.07.13, 18:21 a może już większości? Odpowiedz Link Zgłoś