arwena_11 22.05.06, 21:23 Witam, ostatnio spotkałam małą Żywię. Na oko w wieku mojej 4 letniej córki. Chodzi na muzykę z moimi dziećmi. Na początku, jak usłyszałam jak mama woła na dziewczynkę Żywuniu,myślałam że coś źle zrozumiałam. Może to było Sylwuniu?. Tak mnie to zaintrygowało, że aż sprawdziłam na liście. No i było tam Żywia. Wiecie może coś o tym imieniu? Ja mówiąc szczerze spotkałąm się z nim po raz pierwszy. I chyba na forum też nic nie było na ten temat, ale mogę się mylić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herbarium Re: Żywia 22.05.06, 21:29 Była Żywia u Kraszewskiego, w "Starej Baśni" - gdzie indziej nie spotkałam. Nie wiem, czy to autentyczne słowiańskie imię, czy wymyślone przez autora. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Żywia 23.05.06, 16:57 > Była Żywia u Kraszewskiego, w "Starej Baśni" - gdzie indziej nie spotkałam A ja zdaje się, że Żywię własnie spotkałam w młodzieżowej książeczce sprzed lat, chyba pt "Kocha, lubi, szanuje..." Najlepszy był początek, nie dokładnie zacytuję, ale sens oddam: Szłam właśnie do fryzjera po mięso... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żywia 22.05.06, 21:29 Witaj! Kiedyś już o tym imieniu było; mnie się ono szalenie podoba. Od dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś
magdas40 Re: Żywia 20.10.06, 22:05 ja miałam nauczycielkę polskiego o imieniu Żywila,może to to samo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killkava Re: Żywia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 22:08 Może ja prosty człowiek jestem, ale Żywia kojaży mi się jednoznacznie z wodą oligoceńską Zytnią, ewentualnie Żywcem. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Żywia 22.10.06, 10:12 To imię coś w sobie ma, chociaż zdrobnienie Żywusiu jest mało udane. Poznałam kiedyś takie dwie siostry Żywię i Kalinę. Ładnie, ale uważam, że Kalina lepiej trafiła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Żywia IP: *.core.net.pl 26.10.06, 14:23 To jakby dać na imię dziecku Martwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: Żywia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.10.06, 15:08 W jakimś kalendarzu znalazłam jeszcze Żywisław, Żywisława, Żywita. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Żywia 26.10.06, 17:13 Mnie się kojarzy głównie z tym: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywi%C4%85_i_broni%C4%85_(prasa) Jak dla mnie to średnie skojarzenie do imienia. Poza tym mam awersje do imion zawierających 'ż'. A już zwłaszcza na początku. W związku z tym Żywia w ogóle mi się nie podoba. Żywunia to już w ogóle. Trochę mi sie kojarzy z wymiotami...(zwłaszcza, że w polskim nie ma w zasadzie różnicy w brzmieniu między 'ż' i 'rz'). Mam ciotke Żywilę. Też mi się nie podoba. (Imię znaczy, do ciotki nic nie mam) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja "ż" a "rz" 26.10.06, 19:53 aniadm napisała: (zwłaszcza, że w polskim nie ma w zasadzie różnicy w > brzmieniu między 'ż' i 'rz'). Niby w zasadzie nie ma, ale znam takich, co ją słyszą. Ja chyba też słyszę, w kazdym razie złapałam się na tym, że trochę inaczej wymawiam "ż", a inaczej "rz". Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: "ż" a "rz" 26.10.06, 23:23 Ja je wymawiam zupełnie różnie, ale zorientowałam się, że sporo ludzi nie tylko wymawia je tak samo, ale nawet nie słyszy róznicy. Tak samo, jak z dźwięcznym i bezdźwięcznym 'h' (innymi słowy z 'h' i 'ch'). W czeskim jest wyraźna różnica. W wymawianiu 'ř' bierze udział język, a w 'ž' nie (kiedyś bym to pewnie opisała lepiej, ale naukę fonetyki mam daaaawno za sobą) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żywia Re: Żywia IP: *.crowley.pl 03.11.06, 18:00 hej Żywia to imię pochodzenia słowiańskiego, tyle że obecnie bardzo rzadko używane, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś