alagodz 23.05.06, 22:16 Prosimir wyplynąl u p. Miodka jako źródlo dla Pr(ó)uszkowów i innych podobnych nazw miejscowości, jako że zdrobnienie to Prosz. -Dzień dobry, jest Proszek? -Nie już wyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Prosimir 23.05.06, 22:27 Jeden z moich antytypów imienniczych Proszek to jeszcze i tak niezłe zdrobnienie, gorzej że w dzisiejszych czasach zupełnie nieoczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Prosimir 23.05.06, 23:02 A Sedzimir kojarzy mi sie ze staruszkiem z biala broda. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Prosimir 24.05.06, 10:43 gaudencja napisała: > Jeden z moich antytypów imienniczych Proszek to jeszcze i tak niezłe > zdrobnienie, gorzej że w dzisiejszych czasach zupełnie nieoczywiste. ...zwłaszcza w porównaniu z nasuwającym się od razu "Prosiakiem". To jest właśnie klasyczny przykład imienia gwarantującego kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prosimir 21.10.06, 20:29 Nota bene ciekawa jestem, czy kiedykolwiek miałoby szansę na popularyzację w bardzo sprzyjających warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Prosimir 21.10.06, 20:40 Mnie się z prosiakiem nei skojarzył, tylko z proszeniem. Ale faktycznie imię "niesprzyjające". Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Znakomite imię! Serio. 22.10.06, 18:29 Jest to świetne imię, gdyby chciało się pisać bajkę! Waleczny prosiaczek, taki świński odpowiednik Ryczypiska z "Narnii". Kapitan Prosimir, gwardzista Jego Królewskiej Mości... Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Prosimir 24.10.06, 16:47 Mnie się również kojarzy prosiaczkowo, ale tak ciepło i sympatycznie, od razu widzę słynnego przyjaciela Kubusia Puchatka w pasiastym wdzianku Co nie zmienia faktu, ze nie zaryzykowałabym nadania tego imienia dziecku. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś