Dodaj do ulubionych

Chciałyście zmienić imię?

03.07.06, 17:09
Cześć!

Może wyda Wam się głupie to, co teraz napiszę, ale...
gadałam długo z małżonem i oboje doszliśmy do wniosku, że gdybyśmy teraz
zaraz mieli możliwość zmiany imion naszych Dzieci, zrezygnowalibyśmy bez
wahania z Darii i Łukasza, na rzecz Matyldy i Kornela... :o))

Powiedzcie co o nas sądzicie - wredni i durni, w dodatku wybrzydzający i
niezdecydowani??? sad(
Obserwuj wątek
    • femian Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 17:28
      Hahaha, ja chyba też jestem wredna i durna, bo dokładnie mam to samo wink. Jak
      bym mogła teraz nadać imiona swoim dzieciom, to zrezygnowałabym z Mikołaja i
      Hani na rzecz: Hugo i hmmm... nadal nie wiem, ale chyba Matyldy lub Noemi, lub
      Nawojki albo Gai. Ale ponieważ jestem tak strasznie niezdecydowana, to w sumie
      pozostanę przy Hani.
      A Ty ładne imiona wybrałaś. Też kiedyś rozważałam Darię. Matylda to też bardzo
      łądne imię, ale co zrobić, na coś trzeba się w końcu zdecydować wink. Jeszcze nie
      raz zakochasz się w różnych imionach. Jedyne wyjście to urodzic tyle dzieci ile
      nam się imion podoba, wtedy je wszystkei jakoś wykorzystamy wink
      • ibulka Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 17:40
        Hmmm z tym rodzeniem to Ty nie przesadzaj! :o))
        Na razie mamy trójeczkę - Julka ma 3 latka w październiku, a Daria i Łukasz w
        sierpniu skończą 2 - między nimi jest minimalna różnica wieku. Chyba mój małżon
        ma jakieś nieśmiertelne plemniki, buahahaha big_grin

Na pewno na trójeczce nie poprzestaniemy - od zawsze marzyłam o... piątce
        Potworów, małżonowi też to nie straszne, zwłaszcza, że nie chwaląc się - stać
        nas na utrzymanie pokaźnej gromadki plus jamnika :o))

I tak sobie myślę, że po wakacjach może cuś spróbujemy wykombinować big_grin Marzy mi
        się taka kochana, (ehe... tongue_out) wesoła, rozbrykana gromadka :o)) No i Matylda i
        Kornel - obowiązkowo, tylko może żeby to już nie były bliźniaki... tongue_out Jedna
        para identycznych z wyglądu i wiekowo Potworów w zupełności nam wystarczy tongue_out

Pozdrawiam serdecznie :o))
        • femian Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 18:52
          Hahaha, do odważnych świat należy wink Tyle dzieci to niezła gromadka. Ja jak
          patrzę na te swoje słodziaki to sobie myślę, że mogłabym mieć więcej takich,
          ale chyba się nie odważę. Chociaż perspektywa nadawania interesujących imion
          kusi wink Pozdrowionka
          ........
          mama Mikołaja i Hani
    • gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 21:04
      W pewnym sensie zmieniłam imię mojemu synkowi, bo mu dodałam drugie, i to pod
      wpływem tego forum. A jeśli chodzi o pierwsze, to jestem z niego b. zadowolona
      właśnie dlatego, że się odważyłam nadać to imię, które za mną bardzo chodziło,
      i nie zrezygnowałam z niego bojaźliwie, bo jest tak malo znane. A mało
      brakowało i podałabym drugą wersję tego imienia, bardziej znaną, ale która
      mniej mi się podoba wink Co prawda był taki okres, kiedy myślałam, ze równie
      dobrze mogłam mu nadać to imię, które teraz nosi jako drugie (a jest ono
      jeszcze rzadsze od pierwszego), ale już mi przeszlo wink
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 21:06
      ja dla dziewczynki chciałam nadać imię Hania. teraz gdybym miała jeszcze raz
      wybierać to wybrałabym Zoja lub Maura.

imię Jakub doskonale pasuje do mojego synia, ale gdybym miała jeszcze jedną
      szanse w wyborze to wybrałabym Erykalub Filipa.
      • ibulka Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 22:52
        Gaudencjo - przyznaj się, jak Mały ma na imię? suspicious

Dziewczynko bez zapałek - Zoja odpada, ale Maura bardzo ładne :o) A jeśli
        miałabym wybierać pomiędzy Erykiem a Filipem - ten drugi zwyciężyłby
        bezapelacyjnie! :o))
      • idaaa Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 23:57
        Filipa mam juz ja, wiec mowie stanowcze NIE wink

Nawiasem mówiąc i Eryk i Maura podobaja mi się BARDZO no a Zoja to już w ogóle
        (nie mówiać oczywiscie o bezkonkurencyjnym Filipie wink ...
    • koza_w_rajtuzach Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 23:01
      Nie zmieniłabym córce imienia, chociaż wcale nie uważam, że to najładniejsze
      imię na świecie. Ba, jestem wręcz przekonana, że są ładniejsze imiona. Ale to
      jakoś tak mi z nieba spadło. Bardziej podoba mi się imię Rozalia, ale myślę, że
      moje dziecko miało być Klarą i tyle smile.
      • abiela Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 23:31
        Ja na razie imienia nie zmieniłabym, jestem bardzo zadowolona z wyboru.
      • anita.anita80 a moja córeczka ma na imie ROZALIA 04.07.06, 11:11
        i nie zamieniłabym na inne imie pozdrawiam
      • ibulka Re: Klara 04.07.06, 11:33
        koza_w_rajtuzach napisała:

> Nie zmieniłabym córce imienia, chociaż wcale nie uważam, że to najładniejsze
        > imię na świecie. Ba, jestem wręcz przekonana, że są ładniejsze imiona. Ale to
        > jakoś tak mi z nieba spadło. Bardziej podoba mi się imię Rozalia, ale myślę,
        że
        >
        > moje dziecko miało być Klarą i tyle smile.
        >

Klara to bardzo ładne imię, miałam kiedyś w dzieciństwie przepiękną lalkę z
        porcelany o tym imieniu... Miała brązowe oczy, brązowe włosy - cudne loki - i
        brązową sukieneczkę. Nie pasowało do niej żadne inne imię, i teraz kiedy słyszę
        na ulicy, jak jakaś mama woła swoją córeczkę 'Klara', wspomnienia powracają i
        miło się robi... :o))
        Natomiast Rozalia kojarzy mi się z jakimiś rogami... fatalne jak dla mnie :o)
    • idaaa Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 00:04
      Imie pierwszsego syna jest wynikiem pierwszego konsensusu, do ktorego doszlismy
      z mezem juz przy okazji naszego 1 spotkania, zatem zdecydowanie zostalabym przy
      tym wyborze. Z kolei imie drugiego dziecka to "owoc" mojej pasji, wiec - mimo
      skojarzen z dresiarstwem i posadzania o panoszaca sie w domu patologie- takze
      niczego bym nie zmienila. Corka, natomiast dostala najpiekniejsze imie o jakim
      w ogole slyszalam (nawiasem mowiac stalo sie tak dzieki temu forum, jako ze
      dluuugi czas miala byc Łucją albo Liwią)...

Ale co do czwartego potomka wciaz nie wiem... Jesli bedzie chłopcem na 150
      procent zostanie Benonem ale jeśli na świat przyjdzie dziewczynka... Za pare
      lat moge byc w podobnej sytuacji do tej, w ktorej obecnie Ty sie znajdujesz...

Pozdrawiam ciepło smile
      • gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 00:56
        Ido, a może dla dziewczynki trzeba jeszcze po prostu poszukać? Przeglądałam
        jakiś czas temu Twój stary wątek o imionach 5-literowych i... sporo imion
        jednak tam nie zostało wymienionych. Od tego czasu oczywiście byłaś na forum,
        ale i tak pozwolę sobie wspomnieć takie imiona, jak:
        Żywia
        Maura
        Taida
        Fabia
        Iryda
        Leona (hmmm...)
        Lilla
        Nonna
        Noemi
        Raisa
        Tekla

Pozdrawiam smile
        • junona444 Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 09:55
          W zasadzie mam taki problem już od prawie roku, ale to raczej nadaje się do
          psychologa...Nie mogę do końca zaakceptować imienia mojego syna, uległam
          namowom męża, nie miałam siły walczyć, myslałam, że z czasem zaakceptuję tę
          sytuację, ale nie , to właśnie z czasem się nasila. Jak z tego wybrnąć??? Acha
          imię obiektywnie rzecz biorąc, jest naprawdę w porządku - Tomasz.
          • gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 18:07
            Hej!
            Nie wiem, czy to nadaje się do psychologa w takim sensie, ze powinien pomóc
            przy zaakceptowaniu imienia. Psychologowie czasem robią wręcz odwrotnie, tzn.
            zachęcają do wyrażania własnego zdania i do wynegocjowania naprawdę wspólnego
            stanowiska.
            Może po prostu czujesz, że imię - choć w porządku - do Twojego synka nie pasuje
            i stąd Twój coraz większy bunt. A moze go nie akceptujesz i nie powinnaś była
            dla świętego spokoju czy zadowolenia męża godzić się na takie imię, tylko
            szukać kompromisu naprawdę akceptowalnego dla Ciebie również.
            Jak wybrnąć? Mimo że dziecko jest jeszcze małe i spokojnie można by mu zmienić
            imię, pewnie nie będziesz miała zgody męża - w każdym razie na radykalną zmianę
            imienia. Możesz na niego zacząć mowić innym imieniem (znałam rodzinę, w której
            matka nazywała dorosłego już syna inaczej, a ojciec inaczej), tylko nie wiem,
            czy nie będzie to dla dziecka szkodliwe. Możesz też zacząć mówić do synka
            zdrobnieniem nieposiadającym większego związku z imieniem - tak też bywa w
            różnych rodzinach. Ew., ale piszę to bez większego przekonania, bo nie wiem,
            czy te imiona do Ciebie trafią i czy dałoby sie to wynegocjowac z mężem, można
            spróbować zmienić dziecku na imię b. podobne do Tomasza, ale jednak trochę
            inne, np. Tomisław, Tomir, Tomił, Tobiasz. Pozdrawiam serdecznie, g.
            • junona444 Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 09:36
              Wiesz, właśnie akceptowalne dla mnie są tylko imiona słowiańskie i kompromis
              był taki, że będzie Tomisław i tak też mówię do mojego synka, tylko oficjalnie
              w metryce jest Tomasz. A wiesz dlaczego nie Tomisław? Ponieważ starszy syn ma
              na imię Przemysław. Sama doszłam do wniosku, że Przemysław i Tomisław jako
              rodzeństwo nie brzmi najlepiej. Dlatego zgodziłam się na Tomasza, no i efekt
              jest taki, że żyję w sprzeczności ze swoimi uczuciami i zasadami. No i co
              dalej? Zaczynam swą złość przenosić na męża za tę sytuację, a to nie wróży nic
              dobrego.
              Chciałam jeszcze na koniec powiedzieć, że jest to moje ulubione forum, imiona i
              nazwiska bardzo mnie interesują.
              • gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 20:16
                junona444 napisała:

> Wiesz, właśnie akceptowalne dla mnie są tylko imiona słowiańskie i kompromis
                > był taki, że będzie Tomisław i tak też mówię do mojego synka, tylko
                oficjalnie
                > w metryce jest Tomasz. A wiesz dlaczego nie Tomisław? Ponieważ starszy syn ma
                > na imię Przemysław. Sama doszłam do wniosku, że Przemysław i Tomisław jako
                > rodzeństwo nie brzmi najlepiej. Dlatego zgodziłam się na Tomasza, no i efekt
                > jest taki, że żyję w sprzeczności ze swoimi uczuciami i zasadami. No i co
                > dalej? Zaczynam swą złość przenosić na męża za tę sytuację, a to nie wróży
                nic
                > dobrego.

Własciwie MSZ nic nie stoi na przeszkodzie, zeby jednak wrocić do Tomisława.
                Przemysław i Stanisław przecież nie rażą jako imiona dla braci. Natomiast, mimo
                że w przypadku Przemysława i Tomisława cząstka "-sław" wybija się jakby
                bardziej, jest to jednak rodzeństwo, a rodzenstwo nie żyje ze sobą całe życie,
                żyje natomiast całe życie z wybranymi przez rodziców imionami. Może moglabyś
                jednak ponegocjowac z mężem, skoro zaczynasz swoją złość przenosić na męża.
                Chyba jeden "sław" nie jest wart popsucia relacji w rodzinie. Próbowalaś się
                przyzwyczaić, nie udało Ci się, nie jest to do końca zależne od Ciebie.

> Chciałam jeszcze na koniec powiedzieć, że jest to moje ulubione forum, imiona
                i
                >
                > nazwiska bardzo mnie interesują.

smile W imieniu społeczności forumowej pozwolę sobie napisać, ze bardzo nam miło
                (i liczymy na Twoją stałą obecność smile)
        • ibulka Re: gaudencja 04.07.06, 11:35
          gaudencja napisała:

> Maura
          > Noemi
          > Raisa

Te 3 bardzo ładne, tylko Raisa kojarzy mi się z Larysa, a tego imienia nie
          znoszę.
        • idaaa Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 17:35
          Benon- choć wiem, że brzmi to delikatnie rzecz ujmując dziwnie- przyszedł do
          nas sam. Hugon stał się jego naturalną konsekwencją...

Natomiast i Laura i Klara wydają mi się odrobinę naciągane. Oba imiona są
          prześliczne i oba pasują do Naszego Dziecka lepiej niż zakładana dotąd we
          wszelkich planach Irena ale mam uczucie, że to dalej nie to...

Mąż obstaje przy Klarze (twierdząc- nie bez racji zresztą- że w miejscu, gdzie
          mieszkamy Laura jest wręcz obłędnie popularna), jednak i ja i Młodszy Syn jakoś
          wciąż nie możemy się przekonać...

Dlatego ślicznie dziekuję za podsuniecie paru pomysłów. Muszę przespać się z
          Maurą, Noemi, Irydą, Żywią, Taidą ale przede wszystkim chyba z Fabią...

No cóż... Poczekamy, zobaczymy smile

Pozdrawiam ciepło i raz jeszcze dziękuję smile
          • gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 21:51
            smile
            Jest oczywiście jeszcze Eryka, ale nie wiem, jaki masz stosunek do tego
            imienia wink
          • ibulka Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 22:34
            ale przede wszystkim chyba z Fabią...

Hmm, Skoda Fabia :o))
            Jedyne skojarzenie :o))
          • theodorka Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 09:07
            W różnych spisach figuruje jeszcze Nella. Z "poprawnych" jest jeszcze Petra -
            moim zdaniem coś, jak Taida, czyli z charakterem smile.
          • theodorka Ponownie do Idy :) 13.07.06, 12:31
            Nie wiem, czy w tej chwili tu zaglądasz, ale wpadło mi do głowy pięcioliterowe
            imię Adela. Obecnie bardzo rzadkie, kiedyś częstsze, ale nigdy nie biło
            rekordów popularności smile. BARDZO mi się podoba. Tak sobie pomyślałam, że skoro
            jesteś przychylnie nastawiona do imion typu Aniela czy Helenka, to może...
            Adelka?
    • kayah73 Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 15:27
      Nie mieszkam w Polsce i mam nie-meza nie-Polaka i chcielismy zeby imie corki
      funkcjonowalo bez wiekszych zmian w 3 jezykach (polski, ang i fr). Stanelo na
      Isabelli, ktora tu gdzie mieszkam brzmi pieknie i czesto dostajemy z jej powodu
      komplementy.
      Niestety polska wersja Izabela nie podoba mi sie juz tak bardzo, a zdrobnienie
      Iza po prostu nie przechodzi mi przez gardlo. Tak samo nie do przelkniecia jest
      dla mnie angielskie zdrobnienie Bella.
      Ja nauczylam sie te 4 sylaby wymawiac bardzo szybko i imie w pelnej wersji nie
      wydaje mi sie dlugie i je lubie. Ale denerwuje mnie jak polska czesc rodziny
      mowi do corki Iza a angielska Bella.
      Ale nie zmienilabym, bo nie wiem na co. Isabella byla jedynym imieniem, ktore
      podobalo sie i mnie i nie-mezowi, reszta naszych typow kompletnie sie nie
      pokrywala, tzn. moje typy byly dla nie-meza nie do zaakceptowania i vice versa.
      Troche zaluje ze nie dalismy jej francuskiej wersji Isabelle (jedna sylaba
      mniej), ale ta jest wlasnie bardzo oklepana tu gdzie mieszkam.
    • luizjana11 Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 15:55
      Nie.
      Maz jest Holendrem i mieszkamy w NL,poznalismy sie w GB i zawsze chcielismy
      nadac imiona z wymowa angielska. U starszego syna byly
      warianty:John,Vincent,Michael,Roger (to meza)i Nathaniel,Scott,Douglas,Roderick
      (moje). Narady trwaly do ostatniej chwili,zadne nie chcialo ustapic.Wreszcie
      maz zaproponowal imie-zlepek Jonathan (cos z Johna i Nathaniela). Z drugim
      synem napisalismy liste z piecioma imionami i pierwsze imie,ktore bedzie na obu
      listach mialo wygrac. I jest Michael (u meza nr 1,u mnie nr 3-moj faworyt byl
      Amadeus). Chlopcy maja dwa imiona,drugie wybralam ja przy pelnej aprobacie
      meza.Mamy wiec Jonathan Andrzej i Michael Amadeusz. Na codzien uzywaja tylko
      pierwszych imion.
      Moich imion tez bym nie zmienila,chociaz rodzina ojca na zlosc mamie przez 4
      lata nazywala mnie drugim imieniem (bo pierwsze takie dziwaczne i nigdy go nie
      slyszeli).Pozniej tez probowali,ale ja konsekwentnie nie reagowalam.Moje imiona
      to Luiza Aleksandra,pasowaly swietnie do panienskiego nazwiska,a przy mezowskim
      tez niczego sobie.

Pozdrawiam-Luizjana.

www.pol-ned.tk
    • ariana1 Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 16:22
      Zdecydowanie nie. Gdybym zaczęła o tym mysleć, o zmianie imion znaczy się,
      wpadłabym chyba w jakąś paranojęsmile I tak miałam olbrzymi problem z nadaniem
      imion swoim córkom. W końcu mają po dwa. Jestem raczej zadowolona z wyborów,
      imiona pasują do dziewczynek, są ładne proste i normalne. Moim zdaniem
      oczywiście wink
    • theodorka Do Idy :) 05.07.06, 09:04
      Zawsze zostaje jeszcze Izyda i Altea (moim zdaniem przepięknie). Wyczytałam
      gdzieś, że podoba Ci się Aurea (to chyba nie jest poprawne polskie imię), ale
      Altea jest jak najbardziej OK smile. Można wołać Alusia wink. Chyba, że jeszcze coś
      wymyślimy. O, jeszcze Fiona może być, ale to chyba zbyt shrekowo-amerykańskie,
      chociaż nie da się ukryć, że do Flory baaardzo pasuje smile. Ewentualnie Wiera,
      ale to już bardzo po rosyjsku (u mnie akurat to popularne imię). Jest jeszcze
      Lilia, ewentualnie Celia (Zelia?), a na dodatek Freja (trochę podobna do Mai,
      ale ładniejsza). I na pewno coś jeszcze, ale zwykle bardziej egzotycznie smile)).
      Co Ty na to?
    • theodorka Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 09:11
      Ooo, jeszcze Dagna i Jagna, a także Bogna, ale to już padło w poprzednim wątku
      pewnie smile.
    • bea-sjf Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 12:39
      Pierwszych imion moich dzieci nie zmieniłabym na pewno ( chociaż martwi mnie
      odbiór imienia Sara w społeczeństwie ,chociaz rozważałam 11 lat temu Matyldę ,
      Letycję i Wiktorię -ale bez przekonania ,moja córka obecnie uważa ,że takich
      imion by nie chciała nosić ,swoje bardzo lubi ,widocznie rzeczywiście coś było
      z tym natchnieniem ,które "poczułam " po jej narodzinach i dzięki któremu jest
      Sarą ),ale z drugimi się rozminęłam -może się uda zmienić ?Tylko czwarty ma oba
      imiona takie ,jakie mieć powinien wink
      Wydaje mi się ,że imiona moich dzieci pasują do nich, do ich charakterów .
      Piąte ma już wymyślone ,czy będzie mu z nimi "do twarzy " to się okaże .
      A faktem jest ,że dużo jest pięknych imion .
      • abiela Ido! 05.07.06, 14:11
        Fabia jest swietna - bardzo mi sie podoba. W Polsce moze sie kojarzyc ze Skoda,
        ale za granica to auto nie jest tak popularne, wiec skojarzen sie raczej unika.
        Ja bym bardzo jeszcze optowala za Dagny!!
        • trrruskawa Re: Ido! 05.07.06, 15:03
          Mnie sie podoba Fabianna- nie kojarzy się z samochodem. Ale pewnie odpada ze
          względu na długość.
          • ibulka Re: Fabia, Fabianna 05.07.06, 15:16
            Fabianna nasuwa mi na myśl córkę Wiśniewskiego - Fabienne, czy jak to się tam
            ją pisze...

Fabia - jak już mówiłam - Skoda. Poza tym 'fobia'.

Odpada.
            • trrruskawa Re: Fabia, Fabianna 05.07.06, 20:42
              Własnie Fabienne mnie zainspirowała... Polska wersja podoba mi sie o niebo
              bardziej.Tak samo z Xavierem. Tak pisany nie podoba mi sie, ale Ksawery-ślicznie.

Gdyby Mandaryna nazwala dzieci Ksawery i Fabianna-bardzo by mi sie ten zestaw
              podobal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.