ibulka 03.07.06, 17:09 Cześć! Może wyda Wam się głupie to, co teraz napiszę, ale... gadałam długo z małżonem i oboje doszliśmy do wniosku, że gdybyśmy teraz zaraz mieli możliwość zmiany imion naszych Dzieci, zrezygnowalibyśmy bez wahania z Darii i Łukasza, na rzecz Matyldy i Kornela... :o)) Powiedzcie co o nas sądzicie - wredni i durni, w dodatku wybrzydzający i niezdecydowani??? ( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
femian Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 17:28 Hahaha, ja chyba też jestem wredna i durna, bo dokładnie mam to samo . Jak bym mogła teraz nadać imiona swoim dzieciom, to zrezygnowałabym z Mikołaja i Hani na rzecz: Hugo i hmmm... nadal nie wiem, ale chyba Matyldy lub Noemi, lub Nawojki albo Gai. Ale ponieważ jestem tak strasznie niezdecydowana, to w sumie pozostanę przy Hani. A Ty ładne imiona wybrałaś. Też kiedyś rozważałam Darię. Matylda to też bardzo łądne imię, ale co zrobić, na coś trzeba się w końcu zdecydować . Jeszcze nie raz zakochasz się w różnych imionach. Jedyne wyjście to urodzic tyle dzieci ile nam się imion podoba, wtedy je wszystkei jakoś wykorzystamy Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 17:40 Hmmm z tym rodzeniem to Ty nie przesadzaj! :o)) Na razie mamy trójeczkę - Julka ma 3 latka w październiku, a Daria i Łukasz w sierpniu skończą 2 - między nimi jest minimalna różnica wieku. Chyba mój małżon ma jakieś nieśmiertelne plemniki, buahahaha Na pewno na trójeczce nie poprzestaniemy - od zawsze marzyłam o... piątce Potworów, małżonowi też to nie straszne, zwłaszcza, że nie chwaląc się - stać nas na utrzymanie pokaźnej gromadki plus jamnika :o)) I tak sobie myślę, że po wakacjach może cuś spróbujemy wykombinować Marzy mi się taka kochana, (ehe... ) wesoła, rozbrykana gromadka :o)) No i Matylda i Kornel - obowiązkowo, tylko może żeby to już nie były bliźniaki... Jedna para identycznych z wyglądu i wiekowo Potworów w zupełności nam wystarczy Pozdrawiam serdecznie :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 18:52 Hahaha, do odważnych świat należy Tyle dzieci to niezła gromadka. Ja jak patrzę na te swoje słodziaki to sobie myślę, że mogłabym mieć więcej takich, ale chyba się nie odważę. Chociaż perspektywa nadawania interesujących imion kusi Pozdrowionka ........ mama Mikołaja i Hani Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 21:04 W pewnym sensie zmieniłam imię mojemu synkowi, bo mu dodałam drugie, i to pod wpływem tego forum. A jeśli chodzi o pierwsze, to jestem z niego b. zadowolona właśnie dlatego, że się odważyłam nadać to imię, które za mną bardzo chodziło, i nie zrezygnowałam z niego bojaźliwie, bo jest tak malo znane. A mało brakowało i podałabym drugą wersję tego imienia, bardziej znaną, ale która mniej mi się podoba Co prawda był taki okres, kiedy myślałam, ze równie dobrze mogłam mu nadać to imię, które teraz nosi jako drugie (a jest ono jeszcze rzadsze od pierwszego), ale już mi przeszlo Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 21:06 ja dla dziewczynki chciałam nadać imię Hania. teraz gdybym miała jeszcze raz wybierać to wybrałabym Zoja lub Maura. imię Jakub doskonale pasuje do mojego synia, ale gdybym miała jeszcze jedną szanse w wyborze to wybrałabym Erykalub Filipa. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 22:52 Gaudencjo - przyznaj się, jak Mały ma na imię? Dziewczynko bez zapałek - Zoja odpada, ale Maura bardzo ładne :o) A jeśli miałabym wybierać pomiędzy Erykiem a Filipem - ten drugi zwyciężyłby bezapelacyjnie! :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 23:57 Filipa mam juz ja, wiec mowie stanowcze NIE Nawiasem mówiąc i Eryk i Maura podobaja mi się BARDZO no a Zoja to już w ogóle (nie mówiać oczywiscie o bezkonkurencyjnym Filipie ... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 23:01 Nie zmieniłabym córce imienia, chociaż wcale nie uważam, że to najładniejsze imię na świecie. Ba, jestem wręcz przekonana, że są ładniejsze imiona. Ale to jakoś tak mi z nieba spadło. Bardziej podoba mi się imię Rozalia, ale myślę, że moje dziecko miało być Klarą i tyle . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Chciałyście zmienić imię? 03.07.06, 23:31 Ja na razie imienia nie zmieniłabym, jestem bardzo zadowolona z wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 a moja córeczka ma na imie ROZALIA 04.07.06, 11:11 i nie zamieniłabym na inne imie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Klara 04.07.06, 11:33 koza_w_rajtuzach napisała: > Nie zmieniłabym córce imienia, chociaż wcale nie uważam, że to najładniejsze > imię na świecie. Ba, jestem wręcz przekonana, że są ładniejsze imiona. Ale to > jakoś tak mi z nieba spadło. Bardziej podoba mi się imię Rozalia, ale myślę, że > > moje dziecko miało być Klarą i tyle . > Klara to bardzo ładne imię, miałam kiedyś w dzieciństwie przepiękną lalkę z porcelany o tym imieniu... Miała brązowe oczy, brązowe włosy - cudne loki - i brązową sukieneczkę. Nie pasowało do niej żadne inne imię, i teraz kiedy słyszę na ulicy, jak jakaś mama woła swoją córeczkę 'Klara', wspomnienia powracają i miło się robi... :o)) Natomiast Rozalia kojarzy mi się z jakimiś rogami... fatalne jak dla mnie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 00:04 Imie pierwszsego syna jest wynikiem pierwszego konsensusu, do ktorego doszlismy z mezem juz przy okazji naszego 1 spotkania, zatem zdecydowanie zostalabym przy tym wyborze. Z kolei imie drugiego dziecka to "owoc" mojej pasji, wiec - mimo skojarzen z dresiarstwem i posadzania o panoszaca sie w domu patologie- takze niczego bym nie zmienila. Corka, natomiast dostala najpiekniejsze imie o jakim w ogole slyszalam (nawiasem mowiac stalo sie tak dzieki temu forum, jako ze dluuugi czas miala byc Łucją albo Liwią)... Ale co do czwartego potomka wciaz nie wiem... Jesli bedzie chłopcem na 150 procent zostanie Benonem ale jeśli na świat przyjdzie dziewczynka... Za pare lat moge byc w podobnej sytuacji do tej, w ktorej obecnie Ty sie znajdujesz... Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 00:56 Ido, a może dla dziewczynki trzeba jeszcze po prostu poszukać? Przeglądałam jakiś czas temu Twój stary wątek o imionach 5-literowych i... sporo imion jednak tam nie zostało wymienionych. Od tego czasu oczywiście byłaś na forum, ale i tak pozwolę sobie wspomnieć takie imiona, jak: Żywia Maura Taida Fabia Iryda Leona (hmmm...) Lilla Nonna Noemi Raisa Tekla Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
junona444 Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 09:55 W zasadzie mam taki problem już od prawie roku, ale to raczej nadaje się do psychologa...Nie mogę do końca zaakceptować imienia mojego syna, uległam namowom męża, nie miałam siły walczyć, myslałam, że z czasem zaakceptuję tę sytuację, ale nie , to właśnie z czasem się nasila. Jak z tego wybrnąć??? Acha imię obiektywnie rzecz biorąc, jest naprawdę w porządku - Tomasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 18:07 Hej! Nie wiem, czy to nadaje się do psychologa w takim sensie, ze powinien pomóc przy zaakceptowaniu imienia. Psychologowie czasem robią wręcz odwrotnie, tzn. zachęcają do wyrażania własnego zdania i do wynegocjowania naprawdę wspólnego stanowiska. Może po prostu czujesz, że imię - choć w porządku - do Twojego synka nie pasuje i stąd Twój coraz większy bunt. A moze go nie akceptujesz i nie powinnaś była dla świętego spokoju czy zadowolenia męża godzić się na takie imię, tylko szukać kompromisu naprawdę akceptowalnego dla Ciebie również. Jak wybrnąć? Mimo że dziecko jest jeszcze małe i spokojnie można by mu zmienić imię, pewnie nie będziesz miała zgody męża - w każdym razie na radykalną zmianę imienia. Możesz na niego zacząć mowić innym imieniem (znałam rodzinę, w której matka nazywała dorosłego już syna inaczej, a ojciec inaczej), tylko nie wiem, czy nie będzie to dla dziecka szkodliwe. Możesz też zacząć mówić do synka zdrobnieniem nieposiadającym większego związku z imieniem - tak też bywa w różnych rodzinach. Ew., ale piszę to bez większego przekonania, bo nie wiem, czy te imiona do Ciebie trafią i czy dałoby sie to wynegocjowac z mężem, można spróbować zmienić dziecku na imię b. podobne do Tomasza, ale jednak trochę inne, np. Tomisław, Tomir, Tomił, Tobiasz. Pozdrawiam serdecznie, g. Odpowiedz Link Zgłoś
junona444 Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 09:36 Wiesz, właśnie akceptowalne dla mnie są tylko imiona słowiańskie i kompromis był taki, że będzie Tomisław i tak też mówię do mojego synka, tylko oficjalnie w metryce jest Tomasz. A wiesz dlaczego nie Tomisław? Ponieważ starszy syn ma na imię Przemysław. Sama doszłam do wniosku, że Przemysław i Tomisław jako rodzeństwo nie brzmi najlepiej. Dlatego zgodziłam się na Tomasza, no i efekt jest taki, że żyję w sprzeczności ze swoimi uczuciami i zasadami. No i co dalej? Zaczynam swą złość przenosić na męża za tę sytuację, a to nie wróży nic dobrego. Chciałam jeszcze na koniec powiedzieć, że jest to moje ulubione forum, imiona i nazwiska bardzo mnie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 20:16 junona444 napisała: > Wiesz, właśnie akceptowalne dla mnie są tylko imiona słowiańskie i kompromis > był taki, że będzie Tomisław i tak też mówię do mojego synka, tylko oficjalnie > w metryce jest Tomasz. A wiesz dlaczego nie Tomisław? Ponieważ starszy syn ma > na imię Przemysław. Sama doszłam do wniosku, że Przemysław i Tomisław jako > rodzeństwo nie brzmi najlepiej. Dlatego zgodziłam się na Tomasza, no i efekt > jest taki, że żyję w sprzeczności ze swoimi uczuciami i zasadami. No i co > dalej? Zaczynam swą złość przenosić na męża za tę sytuację, a to nie wróży nic > dobrego. Własciwie MSZ nic nie stoi na przeszkodzie, zeby jednak wrocić do Tomisława. Przemysław i Stanisław przecież nie rażą jako imiona dla braci. Natomiast, mimo że w przypadku Przemysława i Tomisława cząstka "-sław" wybija się jakby bardziej, jest to jednak rodzeństwo, a rodzenstwo nie żyje ze sobą całe życie, żyje natomiast całe życie z wybranymi przez rodziców imionami. Może moglabyś jednak ponegocjowac z mężem, skoro zaczynasz swoją złość przenosić na męża. Chyba jeden "sław" nie jest wart popsucia relacji w rodzinie. Próbowalaś się przyzwyczaić, nie udało Ci się, nie jest to do końca zależne od Ciebie. > Chciałam jeszcze na koniec powiedzieć, że jest to moje ulubione forum, imiona i > > nazwiska bardzo mnie interesują. W imieniu społeczności forumowej pozwolę sobie napisać, ze bardzo nam miło (i liczymy na Twoją stałą obecność ) Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: gaudencja 04.07.06, 11:35 gaudencja napisała: > Maura > Noemi > Raisa Te 3 bardzo ładne, tylko Raisa kojarzy mi się z Larysa, a tego imienia nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 17:35 Benon- choć wiem, że brzmi to delikatnie rzecz ujmując dziwnie- przyszedł do nas sam. Hugon stał się jego naturalną konsekwencją... Natomiast i Laura i Klara wydają mi się odrobinę naciągane. Oba imiona są prześliczne i oba pasują do Naszego Dziecka lepiej niż zakładana dotąd we wszelkich planach Irena ale mam uczucie, że to dalej nie to... Mąż obstaje przy Klarze (twierdząc- nie bez racji zresztą- że w miejscu, gdzie mieszkamy Laura jest wręcz obłędnie popularna), jednak i ja i Młodszy Syn jakoś wciąż nie możemy się przekonać... Dlatego ślicznie dziekuję za podsuniecie paru pomysłów. Muszę przespać się z Maurą, Noemi, Irydą, Żywią, Taidą ale przede wszystkim chyba z Fabią... No cóż... Poczekamy, zobaczymy Pozdrawiam ciepło i raz jeszcze dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 21:51 Jest oczywiście jeszcze Eryka, ale nie wiem, jaki masz stosunek do tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 22:34 ale przede wszystkim chyba z Fabią... Hmm, Skoda Fabia :o)) Jedyne skojarzenie :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 09:07 W różnych spisach figuruje jeszcze Nella. Z "poprawnych" jest jeszcze Petra - moim zdaniem coś, jak Taida, czyli z charakterem . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Ponownie do Idy :) 13.07.06, 12:31 Nie wiem, czy w tej chwili tu zaglądasz, ale wpadło mi do głowy pięcioliterowe imię Adela. Obecnie bardzo rzadkie, kiedyś częstsze, ale nigdy nie biło rekordów popularności . BARDZO mi się podoba. Tak sobie pomyślałam, że skoro jesteś przychylnie nastawiona do imion typu Aniela czy Helenka, to może... Adelka? Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 15:27 Nie mieszkam w Polsce i mam nie-meza nie-Polaka i chcielismy zeby imie corki funkcjonowalo bez wiekszych zmian w 3 jezykach (polski, ang i fr). Stanelo na Isabelli, ktora tu gdzie mieszkam brzmi pieknie i czesto dostajemy z jej powodu komplementy. Niestety polska wersja Izabela nie podoba mi sie juz tak bardzo, a zdrobnienie Iza po prostu nie przechodzi mi przez gardlo. Tak samo nie do przelkniecia jest dla mnie angielskie zdrobnienie Bella. Ja nauczylam sie te 4 sylaby wymawiac bardzo szybko i imie w pelnej wersji nie wydaje mi sie dlugie i je lubie. Ale denerwuje mnie jak polska czesc rodziny mowi do corki Iza a angielska Bella. Ale nie zmienilabym, bo nie wiem na co. Isabella byla jedynym imieniem, ktore podobalo sie i mnie i nie-mezowi, reszta naszych typow kompletnie sie nie pokrywala, tzn. moje typy byly dla nie-meza nie do zaakceptowania i vice versa. Troche zaluje ze nie dalismy jej francuskiej wersji Isabelle (jedna sylaba mniej), ale ta jest wlasnie bardzo oklepana tu gdzie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
luizjana11 Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 15:55 Nie. Maz jest Holendrem i mieszkamy w NL,poznalismy sie w GB i zawsze chcielismy nadac imiona z wymowa angielska. U starszego syna byly warianty:John,Vincent,Michael,Roger (to meza)i Nathaniel,Scott,Douglas,Roderick (moje). Narady trwaly do ostatniej chwili,zadne nie chcialo ustapic.Wreszcie maz zaproponowal imie-zlepek Jonathan (cos z Johna i Nathaniela). Z drugim synem napisalismy liste z piecioma imionami i pierwsze imie,ktore bedzie na obu listach mialo wygrac. I jest Michael (u meza nr 1,u mnie nr 3-moj faworyt byl Amadeus). Chlopcy maja dwa imiona,drugie wybralam ja przy pelnej aprobacie meza.Mamy wiec Jonathan Andrzej i Michael Amadeusz. Na codzien uzywaja tylko pierwszych imion. Moich imion tez bym nie zmienila,chociaz rodzina ojca na zlosc mamie przez 4 lata nazywala mnie drugim imieniem (bo pierwsze takie dziwaczne i nigdy go nie slyszeli).Pozniej tez probowali,ale ja konsekwentnie nie reagowalam.Moje imiona to Luiza Aleksandra,pasowaly swietnie do panienskiego nazwiska,a przy mezowskim tez niczego sobie. Pozdrawiam-Luizjana. www.pol-ned.tk Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Chciałyście zmienić imię? 04.07.06, 16:22 Zdecydowanie nie. Gdybym zaczęła o tym mysleć, o zmianie imion znaczy się, wpadłabym chyba w jakąś paranoję I tak miałam olbrzymi problem z nadaniem imion swoim córkom. W końcu mają po dwa. Jestem raczej zadowolona z wyborów, imiona pasują do dziewczynek, są ładne proste i normalne. Moim zdaniem oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Do Idy :) 05.07.06, 09:04 Zawsze zostaje jeszcze Izyda i Altea (moim zdaniem przepięknie). Wyczytałam gdzieś, że podoba Ci się Aurea (to chyba nie jest poprawne polskie imię), ale Altea jest jak najbardziej OK . Można wołać Alusia . Chyba, że jeszcze coś wymyślimy. O, jeszcze Fiona może być, ale to chyba zbyt shrekowo-amerykańskie, chociaż nie da się ukryć, że do Flory baaardzo pasuje . Ewentualnie Wiera, ale to już bardzo po rosyjsku (u mnie akurat to popularne imię). Jest jeszcze Lilia, ewentualnie Celia (Zelia?), a na dodatek Freja (trochę podobna do Mai, ale ładniejsza). I na pewno coś jeszcze, ale zwykle bardziej egzotycznie )). Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 09:11 Ooo, jeszcze Dagna i Jagna, a także Bogna, ale to już padło w poprzednim wątku pewnie . Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Chciałyście zmienić imię? 05.07.06, 12:39 Pierwszych imion moich dzieci nie zmieniłabym na pewno ( chociaż martwi mnie odbiór imienia Sara w społeczeństwie ,chociaz rozważałam 11 lat temu Matyldę , Letycję i Wiktorię -ale bez przekonania ,moja córka obecnie uważa ,że takich imion by nie chciała nosić ,swoje bardzo lubi ,widocznie rzeczywiście coś było z tym natchnieniem ,które "poczułam " po jej narodzinach i dzięki któremu jest Sarą ),ale z drugimi się rozminęłam -może się uda zmienić ?Tylko czwarty ma oba imiona takie ,jakie mieć powinien Wydaje mi się ,że imiona moich dzieci pasują do nich, do ich charakterów . Piąte ma już wymyślone ,czy będzie mu z nimi "do twarzy " to się okaże . A faktem jest ,że dużo jest pięknych imion . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Ido! 05.07.06, 14:11 Fabia jest swietna - bardzo mi sie podoba. W Polsce moze sie kojarzyc ze Skoda, ale za granica to auto nie jest tak popularne, wiec skojarzen sie raczej unika. Ja bym bardzo jeszcze optowala za Dagny!! Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Ido! 05.07.06, 15:03 Mnie sie podoba Fabianna- nie kojarzy się z samochodem. Ale pewnie odpada ze względu na długość. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Fabia, Fabianna 05.07.06, 15:16 Fabianna nasuwa mi na myśl córkę Wiśniewskiego - Fabienne, czy jak to się tam ją pisze... Fabia - jak już mówiłam - Skoda. Poza tym 'fobia'. Odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Fabia, Fabianna 05.07.06, 20:42 Własnie Fabienne mnie zainspirowała... Polska wersja podoba mi sie o niebo bardziej.Tak samo z Xavierem. Tak pisany nie podoba mi sie, ale Ksawery-ślicznie. Gdyby Mandaryna nazwala dzieci Ksawery i Fabianna-bardzo by mi sie ten zestaw podobal. Odpowiedz Link Zgłoś