ania140880 11.07.06, 21:39 Dziewczyny, mam wielki problem z wyborem imienia dla mojej córeczki a termin narodzin juz tuż tuż. Moja lista imion zawęziła się do tych dwóch i nie wiem dalej które wybrać. Zdania w rodzinie są podzielone.Co sądzicie o tych imionach? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: Martynka czy Inga? 11.07.06, 22:15 Zdecydowanie Inga, bo Martyna za popularne. -- m. i Kajtuś (25.11.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Martynka czy Inga? 11.07.06, 22:25 Zdecydowanie Inga; Martyna jest dużo mniej ciekawa (bo zbyt popularna). Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka27 Re: Martynka czy Inga? 11.07.06, 22:32 Inga - zdecydowanie! bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Martynka czy Inga? 11.07.06, 23:19 dzięki za odpowiedzi. Widzę, że wszystkim Wam podoba się tylko Inga, tak jak mojemu mężowi i mamie.Mojej teściowej jest obojętnie a mnie podoba sie Martynka.Trudny orzech do zgryzienia Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Martynka czy Inga? 11.07.06, 23:39 A mnie bardziej Martyna, bo Iga czy Inga to jakies przerobki Kingi jakby, przynajmniej tak brzmia. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Martynka czy Inga? 12.07.06, 07:31 Martynka nie podoba mi się zupełnie, m.in. poprzez skojarzenie z panią Wojciechowską, która nie zalicza sie do grona moich ulubionych postaci. Moim zdaniem jest w tym imieniu coś nienaturalnego, co mi przeszkadza. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi Marta. Inga również nie budzi mojego entuzjazmu i mam do niej dwa zastrzeżenia. Po pierwsze to nosowe brzmienie (zasługa głosek ng), tak jakby się miało katar. Po drugie osobiście nie przepadam za twardymi, mocnymi imionami dla dziewczynek. Zgadzam się, że Iga brzmi znacznie lepiej i naturalniej w polskich warunkach. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Re: Martynka czy Inga? 12.07.06, 10:06 Jestem za Ingą ) Jest oryginalne ale nie udziwnione i chociaż ludziom czasem myli się z Kingą to czuję się wyróżniona takim ciekawym imieniem. pozdrowienia dla małej..Ingusi? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Martynka czy Inga? 12.07.06, 11:04 Również z tych dwóch wybieram Ingę, bo Martyna, nie dość że popularna, zawsze będzie wydawała mi się bardzo pretensjonalną przeróbką Marty. Inga za to w sposób nieodparty kojarzy mi się z formą Ingeborga - ale niech tam! A może wrócicie wspólnie do pełnej listy i okaże się, że jakieś inne imię "wspólnie" nabrało smaku? A może poczekacie do urodzin i popatrzycie na Maleństwo zanim zdecydujecie o imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Inga! 12.07.06, 15:12 Martyna wogole mi sie nie podoba, za to Marta i owszem. Inge bardzo lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakkasia Re: Martynka czy Inga? 12.07.06, 15:36 Trzy lata temu miałam ten sam dylemat. Martyna czy Inga? Postawiłam na Martynę, chociaż Inga też mi się podobało. Poczekajaż córcia będzie na świecie, serce samo ci podpowie, które imię jest dla niej odpowiednie Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Martynka czy Inga? 12.07.06, 16:25 Lubię Martynę, ale to już z powodu osobistych doświadczeń, inaczej by mi się nie podobało. Niemniej sama wolałabym mieć na imię Inga, niż Martyna. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcia31 Re: Martynka czy Inga? 13.07.06, 10:16 Witaj Ja oczywiście wolę Martynkę, moja 3 - letnia Martynia jest jedyną w swoim przedszkolu, a w piaskownicy jest tylko jeszcze jedna Martyna. Więc imię chyba nie jest aż tak popularne jak tu piszecie, więcej jest np. małych Kasi Mam koleżankę Ingę, w związku z tym kojarzy mi się z nią i nie pasuje mi do małego dziecka A tak na marginesie, podobno to i tak matki(w większośi) wybierają imiona dla swoich dzieci. Pozdrawiam mama ślicznej Martynki Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Martynka czy Inga? 13.07.06, 14:24 Dziewczyny, bardzo dziekuję za pozdrowienia i Wasze opinie.Też tak myslałam, że jak zobaczę tę małą kruszynkę w moich ramionach to serce samo mi podpowie, które imię będzie najbardziej odpowiednie.Same jednak wiecie, że ciężko jest czasem wybrać... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Martynka czy Inga? 13.07.06, 15:13 bardzo lubie Martynkę, ale jest dosyć popularna, Inga tez ładne ( ładniejsze od Kingi) Jednak jesli nie podoba Ci się, szukajcie czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Martynka czy Inga? 14.07.06, 17:08 Podobają nam się oba imiona tylko nie możemy się zdecydować konkretne tzn ja nie mogę bo mąż jest za Ingą i tak już mówi do brzuszka Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Martynka czy Inga? 14.07.06, 22:34 Inga Martyna Znalam rodzine,ktora miala Martyna na nazwisko,stad nie przemawia to do mnie jako imie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
batinka1 A więc jaki wybór? 27.07.06, 22:37 Bardzo jestem ciekawa jakiego wyboru dokonałaś? Pozdrowienia od mamy Ingusi! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_bb Re: Martynka czy Inga? 28.07.06, 08:34 Inga Miałam w podstawówce koleżanke Ingę . Przesliczna dziewczyna , bardzo miła Odpowiedz Link Zgłoś