pattymatheson Re: imiona żydowskie 26.10.08, 01:21 Czy chodzi o imiona w oryginalnej wymowie czy polskie pochodzenia habrajskiego? Bo jeśli o te drugie, to... Znać znamy. Adam, Ewa, Anna, Maria, Jezus. Niektóre się podobają, ciężko żeby wszystkie. Co zaś do oryginalnych, to ledwie kilka, głównie żeńskich: Avigail, Rebekah, Deborah, Miriam, Naomi, Natan, Sarah, Shamira. Moja córka ma na drugie Rebeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abraham Re: imiona żydowskie IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.08, 12:41 imiona zydowskie sa miedzy innymi josua ,mojzesz, samuel,jakub izzak zenskie to sa np. sara, marta,itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: imiona żydowskie IP: 212.191.130.* 07.01.09, 15:33 Słuchajcie, ludzie wielkiej wiedzy i wielkiego zaangażowania, mam problem, w którego rozwiązaniu, może, moglibyście mi pomóc.Otóż poszukuję imienia dla syna i wiem o nim tyle, ze zapewne więcej to zapętli niż rozjaśni. Imię męskie (cóż zaniespodzianka), o którym przeczytałam w Newsweeku, jakos tak pod koniec 2008 roku, a którego "nosiciel" mi zaimponował i chciałam, by mój syn był podobny. Kto to był - nie pamiętam - no bo imię też bym pamiętała. facet angażuje się w Bliski Wschód osobiście i pracuje nad przywróceniem pokoju w tym regionie. wydaje mi się, że imię oznacza coś solidnego, jak kamień albo wieża, moze sciana, ale też mi się majaczy, ze samo imię zaczynało się od "K". generalnie było brzmiące totalnie nie po polsku, ale myślę że mając takiego patrona, syn byłby szczęśliwy odpowiadając na zaczepki w stylu "a co to za imię?" jęsli ktoś czyta i myśli, ze jestem totalną lunatyczką, wytłumaczę się mówiąc ze czakałam w sekretaracie mojego szefa na ważną z nim rozmowę, przeglądałam newsweeki, miałam takie przemyślenia, a potem zostałą wezwana i poszłam na rozmowę caław nerwach. Teraz liczę głównie na to, że może ktoś czytał ten sam artykuł i nie był tak zdenerwowany jak ja... pozdrawiam wszytkich w Nowym Roku i życzę spełnienia marzeń a. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żydowskie 07.01.09, 16:01 Myślę, że chodziło Ci o ten artykuł: www.newsweek.pl/artykuly/bomby-i-slowa,35357,1 Jesli tak, to Alastair (którego odradzam, bo nie byłby łatwy w użyciu) jest odpowiednikiem Aleksandra. Możesz więc śmiało nazwać syna Aleksander i mówic do niego jakąkolwiek wersją językową tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: imiona żydowskie IP: 212.191.130.* 15.01.09, 15:35 to nie to, ale dziękuję bardzo za pomoc. O Olku myślałam już wcześniej, ale jakoś mi się kojarzy primo z prezydentem (z nie mojej (bardzo) opcji, a poza tym ze znajomym ze studiów burakiem. ciężki zgryz z tymi imionami. przeszukałam archiwum newsweeka online, ale nie jestem pewna, czy mają tam wszystkie artykuły, które były "na papierze"... pozdrawiam a. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiona żydowskie 15.01.09, 15:37 Gość portalu: a. napisał(a): przeszukałam archiwum newsweeka online, ale > nie jestem pewna, czy mają tam wszystkie artykuły, które były "na > papierze"... Przejdź się do biblioteki i przejrzyj wydania papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOBO [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 21:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona żydowskie 15.11.18, 12:26 Znam bardzo dużo Ostatnio moim faworytem jest Samuel, pewnie za sprawą ostatnio oglądanego filmu. Natomiast rok temu ulubieńcem był Mojżesz. Z żeńskich najbardziej podobają mi się Estera i Rachela. A propos - poszukuję imienia żydowskiego (męskiego) dla bohatera literackiego, szczegóły w wątku "Żyd o nazwisku Werdyger - a imienia wciąż nie ma". Może ktoś ma jakąś propozycję? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona żydowskie 14.12.18, 20:46 chayah napisał(a): > A propos - poszukuję imienia żydowskiego (męskiego) dla bohatera literackiego, > szczegóły w wątku "Żyd o nazwisku Werdyger - a imienia wciąż nie ma". Może ktoś > ma jakąś propozycję? Poszukiwania zakończone Odpowiedz Link Zgłoś