malory_knox 14.07.06, 20:09 podobaja wam sie imiona zydowskie? znacie moze jakies? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: imiona żydowskie 14.07.06, 20:10 Podobają mi się, nawet bardzo, szczególnie biblijne (ach, te ciągoty do środowisk protestanckich ). Chociaż na przykład Chaja również . Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona żydowskie 25.11.18, 20:46 Mi też to imię się podoba. Może dlatego, że przypomina trochę moje prawdziwe imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żydowskie 14.07.06, 20:12 Zależy które, np. Salomea bardzo Mordechaj - niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: imiona żydowskie 13.02.08, 15:15 Mordka Anielewicz (z reportażu w GW), to zdrobnienie tak mnie ujęło, że zakochałam się w imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc :) Re: imiona żydowskie IP: 212.51.193.* 07.12.08, 11:41 Ale Mordka to nie zdrobnienie Jeśli chodzi o imiona żydowskie bogatym ich żródłem jest spis pochowanych na żydowskim cmentarzu w Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żydowskie 07.12.08, 12:19 Oczywiście, że zdrobnienie - od Mordechaja. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona żydowskie 14.11.18, 10:29 Mordka jak najbardziej! Sama mam w sygnaturce Mordkę i bardzo się z tego cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona żydowskie 25.11.18, 20:48 Mordka Anielewicz - bardzo ładnie brzmi Może to zdrobnienie zostało celowo użyte - dla podkreślenia młodego wieku Anielewicza Odpowiedz Link Zgłoś
malory_knox Re: imiona żydowskie 14.07.06, 20:14 a ma ktoras z was moze link do jakiegos spisu imion zydowskich? Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: imiona żydowskie 14.07.06, 20:25 www.behindthename.com/nmc/jew.php Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żydowskie 14.07.06, 20:38 Polecam jeszcze ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25695&w=20735059&v=2&s=0 - oraz książkę "Imiona przez Żydów polskich używane" wyd. Austeria. Jest np. tu wysylkowa.pl/ks497010.html (ale to nie reklama księgarni, tylko pierwszy rezultat z brzegu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: imiona żydowskie IP: *.chello.pl 11.12.06, 17:08 Mi sie podobaja imiona żydowskie używane w Polsce: Sara, Dawid, Jakub, Daniel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: imiona żydowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 17:36 Ja uwielbiam imię Symeon. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-mariaa Re: imiona żydowskie 12.12.06, 17:39 Sara, Noemi, Lea. Pia również - ale raczej nie jest to imię żydowskie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
anna-mariaa Re: imiona żydowskie 12.12.06, 17:52 Jeszcze Emmanuel A Miriam, to mi się tylko z jednym kojarzy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: imiona żydowskie 12.12.06, 17:54 anna-mariaa napisała: > Jeszcze Emmanuel > A Miriam, to mi się tylko z jednym kojarzy ;] Z czym? Napisz napisz, ja nie wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: imiona żydowskie 12.12.06, 18:44 anna-mariaa napisała: > No jak nie wiesz, no ;] Nie wiem, czy to cos zmienia, ale nie mieszkam w Polsce... Pismo Sw znam, ale nic podejrzanego nt Miriam nie przypominam sobie.... Naprawde nie wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna-mariaa Re: imiona żydowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 19:15 Och, był taki reality show, o transeksualistce i miała na imię Miriam ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: imiona żydowskie 12.12.06, 23:07 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, no to nie wiedzialam)))))))) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: imiona żydowskie IP: *.autocom.pl 29.10.07, 13:59 wszystkie cztery mam w rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
twojahanus Re: imiona żydowskie 20.12.06, 19:11 Ja mam na imię Estera. Średnio mi się podoba,ale jak mnie ktoś woła to wiem że mnie. Teraz jestem w ciąży i jakby był chłopak to może Samuel?? Odpowiedz Link Zgłoś
philo77 Re: imiona żydowskie 21.12.06, 22:11 Ogromnie podoba mi się Zachariasz i Sara Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: imiona żydowskie 19.05.07, 22:17 Znam z opowieści znajomych pewną polsko-hiszpańską rodzinę, w której wszystkie dzieci noszą imiona biblijne. Są więc m. in. Sara i Samuel Pereira, pozostałych imion nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: imiona żydowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 10:05 A mnie sie podobają: Aaron Natan Nataniel Samuel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: imiona żydowskie IP: *.smrw.lodz.pl 03.01.08, 00:56 Może Izaak ? Pozdrawiam luna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra bardzo IP: 212.2.101.* 21.05.07, 12:24 Mój ukochany Samuel (kot ), Nataniel, Jonatan. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana To zależy!!!! 21.05.07, 12:35 Większość z tych imion, to imiona uzywane przez Żydów, ale bibilijne. Tymczasem wielu Żydow polskich rejestrowało dzieci pod imionami zdobniałymi i to imię sluzyło im całe życie. Izrael to piękne imię, ale Icek już moze nie tak bardzo. Salomon - tak, Srul - nie, Mordechaj - ostatecznie -Mordka - wykluczone . Ryfka, Sura, Jenta, Mosiek też nie będą się raczej cieszyły powodzeniem Nie mowiac juz o tym, ze dla Żydow nie znajacych polskiego do przyjęcia były takie imiona jak Ci.. czy Szyja (to ostatnie - męskie i stosunkowo częste). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To zależy!!!! 21.05.07, 14:24 Nie jestem pewna, czy ci Żydzi celowo rejestrowali imiona w formie zdrobniałej. Za czasów carskich obowiązywały wytyczne administracyjne, by rejestrować imiona Żydów w formie używanej na co dzień, bo władze nie identyfikowały różnych zdrobnień z formą główną i miały ogromne kłopoty z Żydami, którzy uchylali się od wykonywania różnych nakazów, rejestrując się w innym okręgu administracyjnym pod inną formą imienia - więcej na ten temat <a=href"https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=58665235&a=58665235">w tej książce</a>. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 12:39 Niektóre tak (Józef, Jeremiasz, Tobiasz), niektóe nie (np. Aaron, Dawid, Izaak,Mordechaj) Niektóre są ok, ale do nadania raczej tylko zagranicą np. Ethan, Jared. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estera Re: imiona żydowskie IP: 212.2.99.* 21.05.07, 14:24 Niektóre tak. Ja mam na imię Estera, ale to mi się imię akurat średnio podoba Odpowiedz Link Zgłoś
violus73 Re: imiona żydowskie 21.05.07, 15:55 Moj najmlodszy ma na imie Samuel (nawet nie kojarzylam ze imie zydowskie, podobalo mi sie, mieszkamy w Anglii, dopiero moj brat spytal a dlaczgeo zydowskie imie dalismy malemu?). Mowimy do niego glownie Samuś, lub Samulek, Sami Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: imiona żydowskie 19.10.07, 19:25 Nam jako społeczności podobają się imiona żydowskie. Wystarczy spojrzeć na statystyki - zwłaszcza wśród imion męskich mamy na górze listy niemal same biblijne i hebrajskiego pochodzenia. Moim zdaniem należy imiona "żydowskie" podzielić na trzy grupy: - takie, które występują w Nowym Testamencie i były w Polsce nadawane od wieków (Anna, Magdalena, Józef, Jan, Maciej); - występujące w Starym Testamencie, które dopiero od niedawna i powoli przestają być w Polsce kojarzone semicko (Sara, Dawid, Beniamin); - takie, które z różnych powodów najprawdopodobniej nie będą w Polsce na szeroką skalę nadawane nigdy, albo z racji silnych skojarzeń osobowych, albo z powodów ściśle językowych (Noemi, Jezebel, Juda, Dyzma). Mnie osobiście wiele z tych imion się podoba, ciągnie mnie egzotyka brzmienia zwłaszcza niektórych imion żeńskich. Ale sam fakt hebrajskości danego imienia nie byłby dla mnie decydującą cechą, którą brałabym pod uwagę przy wyborze imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imiona żydowskie 03.01.08, 12:07 na przykład Magdalena. uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikselka Re: imiona żydowskie IP: 83.2.170.* 13.02.08, 13:09 w mojej rodzinie było kilku żydów: Eldat, Nurit, Dalia, Jagit, Anat, Tamar, Hawa, Erez piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona żydowskie 25.11.18, 20:53 Połowy tych imion nie znałam Kojarzę tylko Nurit (jeden z pracujących w Polsce rabinów miał żonę o takim imieniu) i Tamar (imię autorki ulubionej książki) No i Dalię Z zapisem Hawa jeszcze się nie spotkałam. Trochę kojarzy mi się z Hawaną Znam za to jedną Chavę, urodzoną w Polsce Pozostałe to męskie czy żeńskie imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: imiona żydowskie 13.02.08, 14:16 Pracuje dla firmy ktorej glowna siedziba miesci sie w Izraelu, spisuje Wam imiona z mojego mailbook: Amikam Amit Amnon Ari Arie Ariel Arik Arnon Avi Aviv Ayala Bar Barak Beate Boaz Dafna Dana Daniel David Deborah Dina Dorit Elad Eden Eli Elisha Eran Eyal Galit Gennady Gilad Hagai Hagit Haim Hanna Hannan Hava Hedva Hezi Hila Homi Ido Ifat Ilana Ilya Inna Irena Isaac Itzik Izi Jahmal Jan Jeremy Leonid Lior Livnat Luba Maita Mari Mendy Micha Michael Mike Miri Miriam Mona Moshe Moti Nadav Naomi (taka pisownia, nie Noemi) Nataly Natan Nati Nava Nimrod Noah Noam Nogah Nomi Nourit Nurit Oded Ofra Oren Ori Orit Osnat Raanan Rachel Rafi Rakafet Raluka Raphael Ravit Rebecca Rika Rina Rivka Roey Roni Ronit Sabine Sagi Sagit Sarit Semion Shadi Shahar Shai Shalom Shaltiel Sharone Shimon Shiran Shirrie Shlomit Shoshana Shuki Silvana Sirlina Tal Tali Tari Tatyana Todric Tomer Tuvi Udi Uri Vivia Yael Yaffa Yaniv Yariv Yaron Yehuda Yelena Yevgenia Yochi Yosef Yona Yuri Yuval Zana Zvika Czesc to podejrzewam skroty, np. Shoshana figuruje tam jako Shosh ale ta akurat znam i wiem ze jej pelne imie brzmi Shoshana. Mnie ogolnie te imiona nie zachwycaja wcale... Ale te najczesciej slyszane w Polsce - Jakub, Noemi, Sara, itp, podobaja mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: imiona żydowskie 14.02.08, 20:36 Ale z tego, co wiem (żadną ekspertką nie jestem, ale coś tam mi wiadomo), to sporo z imion, które podałaś, to takie "nowoczesne", tzn imiona które teraz są używane, niekoniecznie takie "tradycyjne", jakie były nadawane dawniej, kiedy Żydzi żyli w diasporze. Przecież wiele z tych podanych przez Ciebie ma chyba nie-hebrajski źródłosłów (Beate, Luba, Yelena, Yevgenia...) Poza tym część z tych imion ma swoje polskie zapisy, np w arcyciekawej książce o współczesnych ortodoksyjnych Żydówkach "Najtrudniej spotkać Lilit" Anki Grupińskiej jest np Szoszana, Rajzel, Rywke - w takiej właśnie pisowni. Mi się brzmieniowo bardziej podobają te dawniejsze, tradycyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: imiona żydowskie 15.02.08, 13:11 Mal-art, bardzo mozliwe ze masz w tej kwestii racje, ja w ogole nie znam sie an historii imion zydowskich bo mi sie akurat specjalnie nie podobaja wiec nigdy sie tym nie interesowalam. Podalam po prostu wszystkie ktore u mnie w spisie figuruja jako osoby pracujacy w naszej glownej siedzibie w Izraelu, wykluczalam nie-zydowskie nazwiska bo jest tam tez paru amerykanow i niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Imiona żydowskie tendencyjnie wybrane 17.02.08, 15:09 lipsmacker napisała: > Pracuje dla firmy ktorej glowna siedziba miesci > sie w Izraelu, spisuje Wam imiona z mojego mailbook: > Gennady > Ilya > Irena > Leonid > Luba > Tatyana > Yelena > Yevgenia Wot, jewrei... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Do a_weasley IP: *.lannet.pl 17.02.08, 18:10 I tu kłania się historia państwa Izrael Niemałą część jego obywateli stanowią mianowicie Żydzi, którzy przybyli tutaj z terenów dawnego ZSRR (bądź też są potomkami tychże przesiedleńców). Stąd też "rosyjskobrzmiące" imiona... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Królowa Bona umarła 17.02.08, 19:34 Gość portalu: War-minka napisał(a): > "rosyjskobrzmiące" imiona... Wystaw sobie, że doskonale o tym wiem. Zwróciłem jedynie uwagę na te imiona z uwagi na ich bardzo względną żydowskość. Ostatecznie w Izraelu niejaką popularnością cieszy się też imię Mohammed, a nikt przy zdrowych zmysłach nie nazwie go żydowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona umarła IP: *.lannet.pl 17.02.08, 21:24 "Zwróciłem jedynie uwagę na te imiona z uwagi na ich bardzo względną żydowskość" - rozumiem w czym rzecz. Co do Mohammeda jednak, to już lekka przesada... (szczególnie przy stosunkach palestyńsko-żydowskich), a jestem pewna, że to imię noszą obywatele dalecy od kultury judaizmu Ci natomiast, których temat dotyczy (o imionach "rosyjskobrzmiących"- cudzysłów użyty celowo) posiadają przynajmniej przodków właśnie tegoż wyznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona umarła IP: *.lannet.pl 17.02.08, 21:35 Nawiązują jeszcze do sformułowań językowych, to imiona żydowskie - winno równać się - imionom noszonym przez Żydów (nigdy nie istniał "język żydowski"), tak więc prawidłowo powinniśmy podzielić je na wywodzące się z kultury hebrajskiej, aramejskiej, dalej- jidysz P.S. Spróbuj powiedzieć, że osoby "przesiedlone" z byłego ZSRR do Izraela (oraz ich potomni) nie są Żydami... ) Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: Królowa Bona umarła 17.02.08, 22:20 A co masz na myśli przez "spróbuj powiedzieć"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona umarła IP: *.lannet.pl 18.02.08, 18:12 Odpowiedź można znaleźć niżej (w moim ostatnim poście Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Królowa Bona umarła 17.02.08, 22:37 > P.S. Spróbuj powiedzieć, że osoby "przesiedlone" z byłego ZSRR do Izraela (oraz > ich potomni) nie są Żydami... ) A jeżeli "spróbuję powiedzieć", że niezależnie od tego, kim są, noszą nieżydowskie imiona, to co? Wywołam niepokoje w strefie Gazy? )) Osobiście noszę imię portugalskich królowych, a niechby mi kto "spróbował powiedzieć", że nie jestem Polką )) Osobiście znam Żydówkę o jakże słowiańsko brzmiącym imieniu Zoja... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje 17.02.08, 23:01 Gość portalu: War-minka napisał(a): > Ci natomiast, których temat dotyczy (o imionach > "rosyjskobrzmiących"- cudzysłów > użyty celowo Może i celowo, ale dość trudny do uzasadnienia w przypadku takiej np. Luby czy przeoczonego przeze mnie Jurija. Żydowskość Jewgienii czy Tatiany też jest mocno dyskusyjna. > posiadają przynajmniej przodków właśnie tegoż > wyznania Ja też miałem prababcię Żydówkę, a także pradziadka Niemca, co jednakowoż samo z siebie nie czyni mojego imienia ani żydowskim, ani niemieckim. > Nawiązują jeszcze do sformułowań językowych, > to imiona żydowskie - winno równać > się - imionom noszonym przez Żydów W tym sensie imionami żydowskimi są m.in. Arthur i Bronisław. > (nigdy nie istniał "język żydowski"), Ciekawe. Jiddysz znaczy właśnie "żydowski" (z niemieckiego "juedisch"). A to, że takich żydowskich języków było co najmniej trzy (hebrajski, ladino, jidysz) to zupełnie inna historia. Skądinąd Żydzi posługujący się jidysz nosili na ogół imiona właśnie hebrajskie. Tak przy okazji - wśród wymienionych przeze mnie rosyjskich imion jedno, i owszem, jest bardzo żydowskie. Gdybyś miała pojęcie o temacie, zauważyłabyś je natychmiast. > P.S. Spróbuj powiedzieć, że osoby "przesiedlone" > z byłego ZSRR do Izraela (oraz > ich potomni) nie są Żydami... ) ...to co? Dasz mi po łapie i każesz stać w kącie? Tak, znam sprawę tzw. repatriacji Żydów rosyjskich. I widuję czasem ich potomków, kiedy przyjeżdżają kwietniowe wycieczki i wśród czarnookich, śniadych, ciemnowłosych pojawia się taki błękitnooki Wowka. Jak mówi poeta: "Tak nie prijezżaj - prijedu k' tiebie, Właśnie do urzędu po paszport dziś idę. Prikaz "wypuszczać Żydów" rządzi w KGB, Więc każdy Rosjanin chce być dzisiaj Żydem!". Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje 18.02.08, 11:46 a_weasley napisał: > > Tak przy okazji - wśród wymienionych przeze mnie rosyjskich imion jedno, i > owszem, jest bardzo żydowskie. Gdybyś miała pojęcie o temacie, zauważyłabyś je > natychmiast. > No właśnie, Ilia od Eliasza - ale myślę, że w tej formie imię Eliasz kojarzy się głównie z sąsiadami zza wschodniej granicy, ewentualnie z prorokiem Ilią z Wierszalina, cerkwiami św. Ilii itd. Po prostu to brzmienie kojarzy się kompletnie nie-żydowsko! Ale to tak jak z już wymienianymi w tym wątku imionami popularnymi wśród polskich Żydów tych 100-200 lat temu. I były jeszcze inne wątki na ten temat, np. o Jankielu (jako żywo, wcześniej nie miałam pojęcia, że np. Jankiel to Jakub - niezbyt podobne prawda?) Aha, jeszcze o żydowskości - z tego, co mi wiadomo, kryterium jakiego używają sami zainteresowani, to urodzenie się z matki-Żydówki, a nie imię czy używany język. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje 18.02.08, 12:32 Normalna sprawa, zdarza się, że Rosjanin ma imię nierosyjskie, Polak niepolskie, a Żyd nieżydowskie. Trudno, dla mnie Zoja, choćby nazywała się Rozenblatt i była śniadą, wielkooką ślicznotką z samego środka Jerozolimy, będzie miała imię rosyjskie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje 21.02.08, 13:31 mal_art napisał: > a_weasley napisał: >> Tak przy okazji - wśród wymienionych przeze >> mnie rosyjskich imion jedno, i owszem, jest >> bardzo żydowskie. > No właśnie, Ilia od Eliasza - O to mi chodziło. > ale myślę, że w tej formie imię Eliasz kojarzy się > głównie z sąsiadami zza wschodniej granicy, > ewentualnie z prorokiem Ilią z Wierszalina, > cerkwiami św. Ilii itd. Po prostu to brzmienie > kojarzy się kompletnie nie-żydowsko! Mnie na przykład, dopóki nie zacząłem czytać Biblii po rosyjsku, kojarzyło się wyłącznie z Ilją Tołstojem (w domu była jego książka "Wspomnienia o moim ojcu") i oczywiście z Wołodią Iljiczem (o którym, nawiasem mówiąc, w "Najwyższym Czasie" konsekwentnie piszą "Włodzimierz Eljaszewicz"). Ale to my, Polacy. Rosjanin jeśli miał jakąkolwiek styczność ze Starym Testamentem, to kojarzy proroka Ilję bynajmniej nie z Wierszalina. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje 21.02.08, 15:16 Prorok Ilia z Wierszalina raczej w Rosji nie jest tak znaną postacią, żeby miał "przysłaniać" skojarzenie z prorokiem Eliaszem z Biblii... W Polsce też zresztą nie. Z pozostałymi wymienionymi przez Ciebie panami kojarzy się również - w każdym razie ta wersja Eliasza w Polsce brzmi bardziej rosyjsko niż żydowsko (jakkolwiek: hebrajsko, jidisz czy jeszcze inaczej!), tak się utrwaliło. W Biblii prorok Eliasz, w Rosji Włodzimierz Iljicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje IP: *.lannet.pl 18.02.08, 16:52 Przyznam, iż przed wdaniem się w dysputę nie analizowałam zbyt dogłębnie wszystkich zacytowanych przez Ciebie imion... (moja wina!) Być może z tego względu, iż zawsze bliższe mi były imiona polskie oraz germańskie (w tych kulturach wzrastałam) Natomiast co do malutkiej burzy, jaka rozpętała się wokół mojego stwierdzenia "Spróbuj (w znaczeniu - im) powiedzieć, że osoby przesiedlone z byłego ZSRR do Izraela (oraz ich potomni) nie są Żydami... )" - nikt nie zwrócił uwagi na to "przymrużenie oka"... To jest moje specyficzne poczucie humoru, i zapewniam, że w tym zdaniu tkwi coś znacznie więcej, aniżeli jakakolwiek "chęć zaczepki" (nie należę do osób lubiących wywoływać jakiekolwiek burze) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje 18.02.08, 20:18 Ja zwróciłam, ale nadal nie bardzo rozumiem. Że ok. 1/3 emigrantów z b. ZSRR nie jest Żydami według prawa religijnego - o tym wszyscy w Izraelu wiedzą, włączając samych zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje IP: *.lannet.pl 18.02.08, 20:31 ...więc podkreślam raz jeszcze, co miałam na myśli: ciekawa jestem po prostu, co oni powiedzieliby na podważanie ich "żydowskości"? (ja tylko dywaguję Niech to będzie nawet 1/3, pozostało jednak 3/4... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje IP: *.lannet.pl 18.02.08, 20:40 2/3 naturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje 18.02.08, 22:09 Ale stwierdzenie, że rosyjscy Żydzi lub osoby żydowsko-rosyjskiego pochodzenia noszą rosyjskie, a nie żydowskie imiona, nie jest kwestionowaniem ich żydowskości. Jest po prostu stwierdzeniem faktu. Można być stuprocentowym Żydem z żydowskim imieniem Dawid, można być stuprocentowym Żydem z rosyjskim imieniem Jewgienij. To nie imię przesądza w końcu o narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 07:13 ...zacytuję więc (bynajmniej nie moje) słowa: "wot, jewrei", a więc dosłownie: "ot, żydzi"... Ktoś tu zrozumiał opatrznie moje wypowiedzi Pozdrawiam raz jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje 19.02.08, 08:22 A to pardon, widocznie źle zrozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje IP: *.lannet.pl 18.02.08, 18:25 P.S. Zdradź mi, w jakich latach tworzył zacytowany przez Ciebie poeta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Królowa Bona w dalszym ciągu głównie nie żyje IP: *.lannet.pl 18.02.08, 18:40 I jeszcze jedna kwestia (proszę o zwrócenie uwagi na liczbę mnogą ) pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_%C5%BCydowskie Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Imiona żydowskie tendencyjnie wybrane 02.03.08, 00:05 Przeciez napisalam ze nie jestem znawczynia tematu i czym kierowalam sie przy wyborze imion z listy - podalam wszystkie mi dostepne imiona z listy figurujace przy siedzibie w Izraelu, odrzucajac anglosaskie nazwiska. To wszystko. Nie wyglaszalam nigdzie teorii ze np. Irena jest zydowskim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliissa Re: Imiona żydowskie tendencyjnie wybrane IP: 80.54.61.* 08.05.08, 23:34 Ariel, Rachela, Beniamin Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żydowskie 03.03.08, 18:18 lipsmacker napisała: > Nogah Miłośnicy imion zagranicznych! Przeszczepcie to imię na polski grunt. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona żydowskie 07.11.20, 13:44 lipsmacker napisała: > Shalom Mam znajomego Shaloma, urodził się na Białorusi, ale mieszka w Izraelu Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: imiona żydowskie 15.02.08, 12:03 No pewnie, że się podobają! Adam, Ewa, Maciej, Józef, Szymon, Maria, Marta, Magdalena, Mateusz, Jakub, Jan, Daniel, Michał )) Z tego Michał, Jan i Maria najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
mama_nuli1 Re: imiona żydowskie 15.02.08, 12:17 Mnie podoba się Miriam, ale jest problem z rejestracją imion nie kończących się na "a". Moja córeczka ma na imię Anna od Hannah. nulka.blox.pl// Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: imiona żydowskie 15.02.08, 20:40 Ok. dwuletnia Miriam chodzi z moimi dziećmi na basen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara mustafa Re: imiona żydowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 21:58 Szulim Icek Berek Chaim Mojsik Boruta Rokita Mordek Szlama Roza Sura Rywka Moszko Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: imiona żydowskie 17.02.08, 22:29 Szulim to chyba pełne imię, wydaje się pochodzić od "szalom" czyli pokój. Icek to oczywiście Izaak, Berek czyli Baruch, Chaim to pełne imię oznaczające "życie", Mojsik (? ja znam raczej formę Mosiek, Moszek) to oczywiście Mojżesz, natomiast Borutę i Rokitę zdecydowanie wyssałeś/aś z palca. Mordek to Mordechaj, Szlama a raczej Szloma to Salomon. Zdrobnienia nieszczególne, ale pełne imiona całkiem w porządku. Może poza Mordechajem i Baruchem... Od jakiego imienia zdrobnieniem była Ryfka? Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: imiona żydowskie 17.02.08, 22:35 Ryfka/Rywka to nie zdrobnienie, tylko hebrajska wersja Rebeki (Riwka). Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: imiona żydowskie 18.02.08, 11:17 Zwyczajna Sara. Tylko że w jidysz, w zależności od dialektu, wymawiana jako Sore lub Sure. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saraj Re: imiona żydowskie IP: 77.223.225.* 04.05.08, 23:52 Ryfka ro Rachela Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imiona żydowskie 25.11.18, 20:55 Berek to raczej Ber. A Boruta i Rokita to raczej diabły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa Re: imiona żydowskie IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.08, 13:16 Z tego co wiem to sara to żydowskie imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: imiona żydowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 22:44 Srul i Ci.. (zob. u Orzeszkowej Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: imiona żydowskie 15.03.08, 19:03 Sara, Estera, Miriam- dla mnie piękne. Gdyby zależało to tylko ode mnie, to miałabym Esterkę lub Dawida Ale maż się nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Kłopotliwy Nataniel :) 14.05.08, 19:05 Mam pytanie odnośnie Nataniela, które to imię ostatnio jest u mnie zdecydowanie na topie Gdzieś wyczytałam, że tłumacząc z hebrajskiego, to poprawną formą jest Natanael. Taką też wersję znalazłam w zaproponowanej przez kogoś wyżej książce "Imiona przez Żydów polskich używane" (swoją drogą - bardzo ciekawa lektura, polecam zainteresowanym . Osobiście nie spotkałam się z tą rzekomo poprawniejszą wersją i bardziej mi się podoba Nataniel. To jak to z tym jest, mógłby mi ktoś kompetentny wyjaśnić? Obie wersję są poprawne w języku polskim czy też nie? Swoją drogą, kiedy wspomniałam, że dodałam to imię do listy rozważanych dla (hipotetycznego synka, to 9 na 10 osób zareagowało stwierdzeniem: "To tak na swoją cześć go nazwiesz?" (ja mam na imię Natalia). Ręce mi opadły... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kłopotliwy Nataniel :) 14.05.08, 19:19 Rzeczywiście Natanael jest poprawniejszą formą. Z drugiej strony znalazłam kiedyś gdańszczan XVIII-wiecznych o imieniu Nataniel, więc prywatnie myślę, że ta wersja imienia powinna być równiez uznawana za poprawną. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Kłopotliwy Nataniel :) 15.05.08, 14:10 Dziękuję za informacje! Trochę mnie zmartwiła taka interpretacja RJP (szczególnie zdanie: "Natan(ael) - tak, Nataniel - nie"), ale z tego, co widzę, imię w formie Nataniel jest również nadawane - może i nie bardzo często, ale jednak. Ostatecznie, w odwodzie pozostaje jeszcze Jonatan (ma ten plus, że nie powoduje głupich komentarzy podobnych do tych, o których wspominałam wcześniej), choć wybór jest trudny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kłopotliwy Nataniel :) 15.05.08, 18:24 Mnie się osobiście Nataniel kojarzy jakoś tak rzewnie, jak spaniel czy daniel/Daniel. Duże oczy, jak u spaniela właśnie, czy basseta, z obwisłą skórą, łaniowata miękkość. Dlatego jestem za przyzwyczajeniem się do Natanaela Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Kłopotliwy Nataniel :) 16.12.08, 21:30 A mnie sie kojarzy z Sokolim Okiem z ksiazek Coopera. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: imiona żydowskie 10.10.08, 19:58 Ruta Nikt chyba nie napisał a to też żydowskie Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Joachim 10.10.08, 21:31 Mój ulubieniec - Joachim! A poza tym imion żydowskich jest tak i niektóre sa juz bardzo zakorzenione w naszej kulturze. Ja na przykład mam na imię Hanna. Uważam, ze to imię jest bardzo ładne i świetnie do mnie pasuje. Ale niektóre żydowskie imiona mnie drażnią, zwłaszcza jak po nich następuje typowo polskie nazwisko. Na przykład... Rebeka Pawlak brzmi fatalnie (przykład z głowy, nie z życia). Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: imiona żydowskie 11.10.08, 17:36 Niektóre są piękne: Debora, Ruta, Miriam. Ale w polskiej rzeczywistości bym ich nie nadała... Sugerują bardzo mocno pochodzenia, a antysemityzm a się dobrze. Miałam w podstawówce Esterę i nauczyciele bez ceregieli pytali się jej, czy jest Żydówką. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: imiona żydowskie 18.12.08, 23:40 uccellino napisała: > Sugerują bardzo mocno pochodzenia, > a antysemityzm a się dobrze. > Miałam w podstawówce Esterę i > nauczyciele bez ceregieli pytali > się jej, czy jest Żydówką. Nie wiem dobrze, czy te zdania są jakoś ze sobą powiązane. Jeśli tak, to faktycznie coś tu się ma dobrze, tylko nie wiem, czy antysemityzm czy raczej obsesja na punkcie antysemityzmu. W zapytaniu osoby noszącej imię wyraziście sugerujące pochodzenie, czy rzeczywiście jest takiego pochodzenia, nie widzę nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś