Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc!

18.07.06, 16:16
Mój synek nazywa się Bartek, urodził się we Francji i pod tym imieniem został
zajerestrowany.Poniewaz posiada również obywatelstwo polskie, chcemy
umiejscowić jego akt urodzenia w Polsce.I tu pojawia się problem.Pani w USC
twierdzi, że Bartek to zdrobnienie i ona tak wpisać nie może mimo, że tak
jego imię brzmi we Francji.Dowiedziałam się niedawno, że jeśli jedno z
rodziców jest cudzoziemcem, prawo polskie zezwala na rejestracje imienia
jakiekolwiek by nie było.Nie wiem jednak jakie to prawo. Nie chciałabym, żeby
mój syn, mający dwa rózne imiona w dokumentach, miał problemy z tego
powodu.Wiecie może cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 16:31
      Slyszalam, ze Bartek to aktualnie samodzielne imie...
      • olianka Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 16:52
        Samodzielnym imieniem raczej nie jest, ale w 1994 roku tak było zapisanych 60
        osób. A skoro mały ma podwójne obywatelstwo, to pani nie powinna grymasić, tylko
        wpisać tak, jak chcecie.
        • annajustyna Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 17:17
          Z drugiej strony Bartek nie jest imieniem francuskim, wiec ten argument z
          podwojnym obyw. jest troche naciagany...Tak samo Wisniewskiemu nie powinni
          zapisac imion jego potomstwa, bo ani to imiona niemeickie, ani zakorzenione w
          niemieckiej kulturze...
    • martuszkaw Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 17:16
      simonkapl napisała:

> Mój synek nazywa się Bartek, urodził się we Francji i pod tym imieniem został
      > zajerestrowany.Poniewaz posiada również obywatelstwo polskie, chcemy
      > umiejscowić jego akt urodzenia w Polsce.

Kilka dni temu kolega oficer Straży Granicznej uświadomił mnie, że posiadanie
      dwóch obywatelstw przez obywatela Polski jest nielegalne. W momencie nadania
      drugiego, masz obowiązek zrzec się polskiego. Trwają prace nad zmianą tej
      ustawy. Być może dlatego urzędniczka odmówiła rejestracji? M.
      • annajustyna Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 17:19
        Ten oficer nie mial racji. Mozna miec podwojne obywatelstwo (zwlaszcza od
        wstapienia do Unii), ale faktycznie jest to sytuacja wyjatkowa. Nie mozna
        powolywac sie w PL na obywatelstwo innego kraju w urzedach (USC to taki
        wyjatekwink))), ani w kraju drugiego obywatelstwa na obywatelstwo polskie...
        • martuszkaw Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 17:51
          annajustyna napisała:

> Ten oficer nie mial racji. Mozna miec podwojne obywatelstwo (zwlaszcza od
          > wstapienia do Unii), ale faktycznie jest to sytuacja wyjatkowa. Nie mozna
          > powolywac sie w PL na obywatelstwo innego kraju w urzedach (USC to taki
          > wyjatekwink))), ani w kraju drugiego obywatelstwa na obywatelstwo polskie...

Jednak miał...

Obywatel polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za
          obywatela innego państwa. Jasno i przejrzyście.

dalej jak www.pol-amb.ch/informacje2.html#3 M.
          • annajustyna Wlasnie o tym napisalam... 18.07.06, 18:11
            A paszportow mozesz miec i 3, ale na terenie PL jestes tylko Polka...Natomiast
            faktycznie w USC przechodzi ten numer z podwojnym obywatelstwem (osobiscie
            jestem przeciwko, chyba ze nadajemy imie ewidentnie wg drugiegi obywatelstwa,
            tu: francuskiego). Sama mam zamiar za jakis czas wystapic o obyw. moich przodkow
            i nie bede zrzekac sie polskiego...
            • simonkapl Re: Wlasnie o tym napisalam... 18.07.06, 18:43
              Annajustyna! Mylisz pojęcia.Gdsyby były uznawane oba obywatelstwa, byłoby po
              kłopocie, możnaby było okazywać sie paszportem francuskim, w naszym przypadku.A
              ponieważ uznawane jest tylko jedno , nalezy umiejscowić akt urodzenia
              zagraniczny i wyrobić paszport polski, stąd te wszystkie starania.Inczewj wcale
              bym sobie nie zawracała głowy z niedouczonymi urzedasami.
              • annajustyna Gdzie myle??? 18.07.06, 18:46
                Uznawane sa oba, ale na terenie PL poslugujesz sie polskim, aczkolwiek mozesz
                mowic, ze masz dwa!!! Niestety nadalas dziecku imie, ktore wg polskiej tradycji
                nie jest samodzielnym imieniem...Trzeba bylo dac Bartlomiej albo Bartosz i nie
                byloby problemu...A rozne formy imienia w paszportach to normalka - moja
                kolezanka w polskich papierach jest Malgorzata, w niemeickich Margarethe...
                • simonkapl Re: Gdzie myle??? 18.07.06, 18:51
                  Nie mam ochoty się z toba sprzeczać i nadałam imie jakie chciałam, moja rzecz.A
                  co do prawa, nie masz racji, a jesli masz, powiedz na czym się opierasz.
                  • annajustyna Coz, 2 lata wykladow z prawa administracyjnego 18.07.06, 18:57
                    chyba czegos mnie nauczyly...Nadalas, jak chcialas, ale jak byl stoi w ustawie,
                    ze w formie zdrobnialej imion nadawac NIE wolno!
                    • simonkapl Re: Coz, 2 lata wykladow z prawa administracyjneg 18.07.06, 19:29
                      Pewnie, że gdybym nadała w Polsce to bym nie nadqła zdrobnienia, ale we
                      Fqranqcji nadałam z różnych względów.I skąd pewnośc, że ze Francji imie Bartek
                      nie istnieje?
                      • annajustyna Re: Coz, 2 lata wykladow z prawa administracyjneg 18.07.06, 20:11
                        Bo jakos tak nie po francusku brzmi...Ale jak znajdziesz we francuskim spisie,
                        to pokazr babie i po krzyku!
    • simonkapl odnośnie waszych odp 18.07.06, 18:37
      Z obywatelstwem macie całkowita rację.Polska uznaje jedno obywatelstwo i
      dlatego w mysl prawa polskiego mój syn jest Polakiem, bo ja jestem Polka.
      FDlatego miedzy innymi to umijscawianie aktu urodzenia.
      ale chyba nie dop końca sie rozumiemy. Mój synek ma juz nadane imię, we
      Francji, bo tam się urodził i ja nie moge nadać mu innego imiemia w Polsce.A w
      USC nie robia mu nowego aktu urodzenia, umiejscawiaja ten francuski, tłumacząc
      go więc jak dla mnie, wpisanie innego imienia będzie fałszowaniem dokumentu.A
      wyobraźcvie sobie w przyszłości, mój syn będzie miał dokumenty z wpisanymi
      różnymi imionami, i z tego to dopiero moga byc kłopoty.
      Ja sądze,że pani w USC jest niedouczona, ale muszę podeprzec się jakimś
      paragrafem, żeby to udowodnić.
      Co do Wiśniewskiego, on właśnie ma obywatelstwo niemieckie, więc pewnie dlatego
      mu uznano.
      • annajustyna Re: odnośnie waszych odp 18.07.06, 18:43
        Pani w USC ma w pewnym sensie racje - jesli ktos np. nazywa sie Alexander (bo
        urodzil sie za granica), to w polskich papierach generalnie spolszcza sie
        pisownie. Wg polskiego prawa nie mozna nazwac dziecka forma zdrobniala. Wydaje
        mi sie, co prawda, ze Bartek funkcjonuje jako imie osobne (choc nie rozumiem
        dlaczego), jednak generalnie jest to zdrobnienie...Dla urzedniczki forma imienia
        wpisana we francuskim akcie jest po prostu bledna i to akt zagraniczny
        powinien byc skorygowany...
        • simonkapl Re: odnośnie waszych odp 18.07.06, 18:50
          Nie masz racji.Dzwoniłam przed chwila do Ambasady i poinformowano mnie,że kiedy
          jedno z rodziców jest cudzoziemcem, nie mozna nie zarejestrowac imienia w jego
          zagranicznym brzmieniu.Jako przykład pani podała mi pewne imie francuskie,
          które nie posiada odpowiednika w Polsce.No własnie, co ty byś z tym fantem
          zrobiła? Inaczej bys nazwała w Polsce dziecko?
          • annajustyna Re: odnośnie waszych odp 18.07.06, 18:58
            Przeciez o tym juz pisalam...Imie francuskie by przeszlo...Ale Bartek to ani
            francuskie imie, ani nie polskiesad(((.
    • annajustyna POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 18:49
      Opinii Rady o imieniu Bartek moze nie wynajde, ale przelece te ustawe o aktach
      stanu cywilnego...
      • simonkapl Re: POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 18:52
        Będę wdzięczna, bo w ambasadzie pani nie potrafiła mi podac dokładnie jakie
        prawo o tym mówi.
        • annajustyna Re: POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 19:00
          Prawo o aktach stanu cywilnego z 1986 (w aktualnym brzmieniu)...I wyraznie stoi,
          ze kierownik USC odmawia nadania imienia w formie zdrobnialej...Jedyna nadzieja,
          ze Bartek faktycznie zostal uznany przez Rade za imie samodzielne i pojdziesz do
          tej pani z ich opinia...
          • simonkapl Re: POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 19:31
            Tylko, że prawo to tyczy się dzieci urodzonych w Polsce, prawda? O ile w
            dodatku nie z rodziców Polaków.A ja szukam prawa dotyczacego przypadku, gdy
            dziecko urodzone jest za granicą i z jednego rodzica cudzoziemca.I mam
            problem , żeby znaleźc.
          • simonkapl Re: POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 19:35
            I jeszcze chciałabym podkreslic jedną rzecz: Ja imienia nie nadaje w Polsce!!!
            Ono zostało nadane we Francji.Ja umijscawiam w Polsce francuski akt urodzenia,
            a to nie to samo, moim skromnym zdaniem.
    • jagoda_k Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 19:33
      Nie pomoge, niestety. Chce tylko napisac, ze w tym przypadku ogromnie wkurzaja
      mnie polskie przepisy. O ile rozumiem zakaz nadawania w Polsce imion w formie
      zdrobnialej i generalnie imion nie spelniajacych pewnych warunkow, to wymog
      (czy tylko proby, bo nie jestem pewna, czy pani z USC ma racje) zmieniania
      imienia nadanego dziecku za granica to juz paranoja. Przeciez to dziecko juz
      jest i zyje z konkretnym imieniem, takie tez imie widnieje w akcie urodzenia z
      innego kraju i w pozostalych dokumentach. Moim zdaniem nie ma tu znaczenia, ze
      jest niezgodne z zasadami nadawania imion w Polsce, gdyz nie zostalo nadane w
      Polsce. I nie dociera do mnie argument, ze rozne imiona w dokumentach z roznych
      krajow to "normalka". Zgadzam sie z simonka, ze to moze tylko rodzic problemy w
      przyszlosci, zwlaszcza jesli dziecko czesc zycia spedzi w jednym kraju, a czesc
      w drugim.
    • gaudencja Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 19:33
      Simonko, nie napisalaś najważniejszej rzeczy - czy ojciec dziecka jest
      cudzoziemcem, czy też Polakiem z podwójnym obywatelstwem. Bo jeśli jest
      cudzoziemcem, to zasady RJP Was nie obowiązują. Jesli obydwoje jesteście
      Polakami, to podwójne obywatelstwo nic urzędów nie obchodzi, bo w świetle prawa
      polskiego jesteście Polakami i już. To tylko w kwestii zasad RJP, bo z ustawą
      sprawa ma się nieco inaczej.
      Teraz oddzielna sprawa: ustawa wyraźnie zakazuje nadania imienia w formie
      zdrobniałej, a Bartek jest formą zdrobniałą (annojustyno, być może w błąd Cię
      wprowadził Bartek Górny, który podaje wszystkich Bartłomiejów i Bartoszów jako
      Bartków, bo rodzice ich tak często podają do WnŚ i nie sposób zgadnąć, który ma
      naprawdę jakie imię).
      Ustawa wcale nie uzależnia tego od obywatelstwa rodziców! W tym sensie mając
      męża Francuza, moglabyś córkę spokojnie nazwać Chantal albo Manon, ale nie
      Kasia czy Madzia.

A teraz pytanie, co z tym zrobić. Być może nalezy umiejscowić akt urodzenia w
      formie polskiej (Bartosz lub Bartłomiej) i skorygowac akt urodzenia zagranicą.
      Byc może trzeba to zrobić w odwrotnej kolejnosci. Być moze jeszcze co innego.
      Na tym forum nie zajmujemy się poradami prawnymi, bo też i raczej nie mamy do
      tego kwalifikacji. W każdym razie na podstawie tego, co wiemy, nie da sie
      jednoznacznie stwierdzić, ze na gruncie prawa to Ty masz rację i trzeba tylko
      poszukać przepisu, który to uzasadni. W ustawie wyraźnie jest
      napisane: "kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o
      wyborze dla dziecka imienia w formie zdrobniałej". Jeśli chcesz walczyć,
      poszukaj mimo wszystko przepisów określających tryb umiejscawiania aktu
      urodzenia, tzn. sprawdź, czy urzędnik musi biernie rejestrować to, co ma przed
      sobą, czy też ma prawo odrzucenia wniosku z jakichś powodów. Pozdrawiam.
      • simonkapl Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 19:39
        Mój maz nie jest Polakiem.
        No a co jesli imię Bartek istnieje za granicą?
        Własnie ostatnio głosno było o imieniu Nadia, które jest w Polsce zdrobnieniem
        od Nadziei, natomiast za granicą, w tym we Francji, jest normalnym imieniem w
        pełnym brzmieniu.Co wtedy zrobić?
        Nie wiem, czy ja mam rację, ale w Ambasadzie podzielono moje zdanie, więc będę
        szperac na internecie, może cos znajdę.
        • annajustyna To ja pogrzebie jeszcze za przepisami o umiejsca 18.07.06, 20:14
          wianiu etc. A nuz cos znajde...
          • abiela Re: To ja pogrzebie jeszcze za przepisami o umiej 18.07.06, 22:08
            Jeśłi mąż jest Francuzem to pani w USC MUSI zarejestrować dowolne podane przez
            Ciebie imię. Niestety nie znam paragrafusad

Znalazłam za to taki link:
            www.infor.pl/dane/poradnik_ksiegowego/czytelnia.html?hist=w&gazeta=1&id=5506
        • gaudencja Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 22:32
          simonkapl napisała:

> No a co jesli imię Bartek istnieje za granicą?

A istnieje?

> Własnie ostatnio głosno było o imieniu Nadia, które jest w Polsce
          zdrobnieniem
          > od Nadziei, natomiast za granicą, w tym we Francji, jest normalnym imieniem w
          > pełnym brzmieniu.Co wtedy zrobić?

Zarówno w Polsce, jak i we Francji, Nadia jest rosyjskim zdrobnieniem od
          rosyjskiej Nadieżdy. Tyle że we Francji od całkiem sporego czasu imię to jest
          rejestrowane w tej formie. Jednak jego rejestrowanie w ten sposób nie oznacza,
          że imię to przestało być zdrobnieniem od Nadieżdy. Zresztą w kalendarzu
          ściennym do dziś znajdziesz nawet we Francji Nadieżdę - Nadège (patrz ten post, pod datą 18 września</a>wink. Być moze dzięki Tobie to samo stanie się
          we Francji ze zdrobnieniem Bartek.

> Nie wiem, czy ja mam rację, ale w Ambasadzie podzielono moje zdanie, więc
          będę
          > szperac na internecie, może cos znajdę.

Skoro jest Francuzem, a w dodatku Ty nie rejestrujesz dziecka, tylko
          umiejscawiasz akt urodzenia, sprawa powinna przejść. Na początek poproś panią
          urzędniczkę o pisemną odmowę (tj decyzję negatywną) z uzasadnieniem.
          • gaudencja Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 22:33
            Tzn. poproś ją - w razie podtrzymania decyzji negatywnej - o odmowę na piśmie.
            Pozdrawiam
            • eyka Re: proszę o pomoc! 31.08.06, 12:35
              simonka, rozwiazalas ta sprawe?
              Przyszlo mi do glowy jeszcze jeden sposob, wyrobic dziecku polskie obywatelstwo
              przez ambasade w kraju w ktorych mieszkasz. Jak mu wydadza polski paszport z
              mienieniem, jakie mam we Francji to juz zadna urzedniczka nie bedzie mogla tego
              podwazyc.
              • annajustyna Re: proszę o pomoc! 31.08.06, 14:32
                Tylko, ze w kazdej Ambasadzie RP obowiazuja polskie przepisy...A te zabraniaja
                nadawania imion w formie zdrobnialej...
                • eyka Re: proszę o pomoc! 31.08.06, 18:23
                  dla mnie to troche dziwne, ze polski urzad zmienia imie, ktore figuruje w
                  metryce urodzenia. Raczej to niezgodne z przepisami. Po drugie jezeli
                  malzenstwo, gdzie jedna z osob jest obywatelem innego panstwa ma prawo nadac
                  dowolne imie dziecka to jakim prawem wprowadzaja zmiany w metryce. Jezeli
                  przepisy jasno okreslaja jakie sa dopuszczalne imiona to powinno to obowiazywac
                  wszystkich. Co z tego, ze jedna osoba jest obcokrajowcem skoro druga
                  Polka/Polakiem i wyrabiaja polskie dokumenty dla dziecka. Wg. mnie to duza luka
                  w polskim prawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.