simonkapl 18.07.06, 16:16 Mój synek nazywa się Bartek, urodził się we Francji i pod tym imieniem został zajerestrowany.Poniewaz posiada również obywatelstwo polskie, chcemy umiejscowić jego akt urodzenia w Polsce.I tu pojawia się problem.Pani w USC twierdzi, że Bartek to zdrobnienie i ona tak wpisać nie może mimo, że tak jego imię brzmi we Francji.Dowiedziałam się niedawno, że jeśli jedno z rodziców jest cudzoziemcem, prawo polskie zezwala na rejestracje imienia jakiekolwiek by nie było.Nie wiem jednak jakie to prawo. Nie chciałabym, żeby mój syn, mający dwa rózne imiona w dokumentach, miał problemy z tego powodu.Wiecie może cos na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 16:31 Slyszalam, ze Bartek to aktualnie samodzielne imie... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 16:52 Samodzielnym imieniem raczej nie jest, ale w 1994 roku tak było zapisanych 60 osób. A skoro mały ma podwójne obywatelstwo, to pani nie powinna grymasić, tylko wpisać tak, jak chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 17:17 Z drugiej strony Bartek nie jest imieniem francuskim, wiec ten argument z podwojnym obyw. jest troche naciagany...Tak samo Wisniewskiemu nie powinni zapisac imion jego potomstwa, bo ani to imiona niemeickie, ani zakorzenione w niemieckiej kulturze... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 17:16 simonkapl napisała: > Mój synek nazywa się Bartek, urodził się we Francji i pod tym imieniem został > zajerestrowany.Poniewaz posiada również obywatelstwo polskie, chcemy > umiejscowić jego akt urodzenia w Polsce. Kilka dni temu kolega oficer Straży Granicznej uświadomił mnie, że posiadanie dwóch obywatelstw przez obywatela Polski jest nielegalne. W momencie nadania drugiego, masz obowiązek zrzec się polskiego. Trwają prace nad zmianą tej ustawy. Być może dlatego urzędniczka odmówiła rejestracji? M. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 17:19 Ten oficer nie mial racji. Mozna miec podwojne obywatelstwo (zwlaszcza od wstapienia do Unii), ale faktycznie jest to sytuacja wyjatkowa. Nie mozna powolywac sie w PL na obywatelstwo innego kraju w urzedach (USC to taki wyjatek))), ani w kraju drugiego obywatelstwa na obywatelstwo polskie... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 17:51 annajustyna napisała: > Ten oficer nie mial racji. Mozna miec podwojne obywatelstwo (zwlaszcza od > wstapienia do Unii), ale faktycznie jest to sytuacja wyjatkowa. Nie mozna > powolywac sie w PL na obywatelstwo innego kraju w urzedach (USC to taki > wyjatek))), ani w kraju drugiego obywatelstwa na obywatelstwo polskie... Jednak miał... Obywatel polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa. Jasno i przejrzyście. dalej jak www.pol-amb.ch/informacje2.html#3 M. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Wlasnie o tym napisalam... 18.07.06, 18:11 A paszportow mozesz miec i 3, ale na terenie PL jestes tylko Polka...Natomiast faktycznie w USC przechodzi ten numer z podwojnym obywatelstwem (osobiscie jestem przeciwko, chyba ze nadajemy imie ewidentnie wg drugiegi obywatelstwa, tu: francuskiego). Sama mam zamiar za jakis czas wystapic o obyw. moich przodkow i nie bede zrzekac sie polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Wlasnie o tym napisalam... 18.07.06, 18:43 Annajustyna! Mylisz pojęcia.Gdsyby były uznawane oba obywatelstwa, byłoby po kłopocie, możnaby było okazywać sie paszportem francuskim, w naszym przypadku.A ponieważ uznawane jest tylko jedno , nalezy umiejscowić akt urodzenia zagraniczny i wyrobić paszport polski, stąd te wszystkie starania.Inczewj wcale bym sobie nie zawracała głowy z niedouczonymi urzedasami. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Gdzie myle??? 18.07.06, 18:46 Uznawane sa oba, ale na terenie PL poslugujesz sie polskim, aczkolwiek mozesz mowic, ze masz dwa!!! Niestety nadalas dziecku imie, ktore wg polskiej tradycji nie jest samodzielnym imieniem...Trzeba bylo dac Bartlomiej albo Bartosz i nie byloby problemu...A rozne formy imienia w paszportach to normalka - moja kolezanka w polskich papierach jest Malgorzata, w niemeickich Margarethe... Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Gdzie myle??? 18.07.06, 18:51 Nie mam ochoty się z toba sprzeczać i nadałam imie jakie chciałam, moja rzecz.A co do prawa, nie masz racji, a jesli masz, powiedz na czym się opierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Coz, 2 lata wykladow z prawa administracyjnego 18.07.06, 18:57 chyba czegos mnie nauczyly...Nadalas, jak chcialas, ale jak byl stoi w ustawie, ze w formie zdrobnialej imion nadawac NIE wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Coz, 2 lata wykladow z prawa administracyjneg 18.07.06, 19:29 Pewnie, że gdybym nadała w Polsce to bym nie nadqła zdrobnienia, ale we Fqranqcji nadałam z różnych względów.I skąd pewnośc, że ze Francji imie Bartek nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Coz, 2 lata wykladow z prawa administracyjneg 18.07.06, 20:11 Bo jakos tak nie po francusku brzmi...Ale jak znajdziesz we francuskim spisie, to pokazr babie i po krzyku! Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl odnośnie waszych odp 18.07.06, 18:37 Z obywatelstwem macie całkowita rację.Polska uznaje jedno obywatelstwo i dlatego w mysl prawa polskiego mój syn jest Polakiem, bo ja jestem Polka. FDlatego miedzy innymi to umijscawianie aktu urodzenia. ale chyba nie dop końca sie rozumiemy. Mój synek ma juz nadane imię, we Francji, bo tam się urodził i ja nie moge nadać mu innego imiemia w Polsce.A w USC nie robia mu nowego aktu urodzenia, umiejscawiaja ten francuski, tłumacząc go więc jak dla mnie, wpisanie innego imienia będzie fałszowaniem dokumentu.A wyobraźcvie sobie w przyszłości, mój syn będzie miał dokumenty z wpisanymi różnymi imionami, i z tego to dopiero moga byc kłopoty. Ja sądze,że pani w USC jest niedouczona, ale muszę podeprzec się jakimś paragrafem, żeby to udowodnić. Co do Wiśniewskiego, on właśnie ma obywatelstwo niemieckie, więc pewnie dlatego mu uznano. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: odnośnie waszych odp 18.07.06, 18:43 Pani w USC ma w pewnym sensie racje - jesli ktos np. nazywa sie Alexander (bo urodzil sie za granica), to w polskich papierach generalnie spolszcza sie pisownie. Wg polskiego prawa nie mozna nazwac dziecka forma zdrobniala. Wydaje mi sie, co prawda, ze Bartek funkcjonuje jako imie osobne (choc nie rozumiem dlaczego), jednak generalnie jest to zdrobnienie...Dla urzedniczki forma imienia wpisana we francuskim akcie jest po prostu bledna i to akt zagraniczny powinien byc skorygowany... Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: odnośnie waszych odp 18.07.06, 18:50 Nie masz racji.Dzwoniłam przed chwila do Ambasady i poinformowano mnie,że kiedy jedno z rodziców jest cudzoziemcem, nie mozna nie zarejestrowac imienia w jego zagranicznym brzmieniu.Jako przykład pani podała mi pewne imie francuskie, które nie posiada odpowiednika w Polsce.No własnie, co ty byś z tym fantem zrobiła? Inaczej bys nazwała w Polsce dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: odnośnie waszych odp 18.07.06, 18:58 Przeciez o tym juz pisalam...Imie francuskie by przeszlo...Ale Bartek to ani francuskie imie, ani nie polskie(((. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 18:49 Opinii Rady o imieniu Bartek moze nie wynajde, ale przelece te ustawe o aktach stanu cywilnego... Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 18:52 Będę wdzięczna, bo w ambasadzie pani nie potrafiła mi podac dokładnie jakie prawo o tym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 19:00 Prawo o aktach stanu cywilnego z 1986 (w aktualnym brzmieniu)...I wyraznie stoi, ze kierownik USC odmawia nadania imienia w formie zdrobnialej...Jedyna nadzieja, ze Bartek faktycznie zostal uznany przez Rade za imie samodzielne i pojdziesz do tej pani z ich opinia... Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 19:31 Tylko, że prawo to tyczy się dzieci urodzonych w Polsce, prawda? O ile w dodatku nie z rodziców Polaków.A ja szukam prawa dotyczacego przypadku, gdy dziecko urodzone jest za granicą i z jednego rodzica cudzoziemca.I mam problem , żeby znaleźc. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: POstaram sie pomoc, tzn... 18.07.06, 19:35 I jeszcze chciałabym podkreslic jedną rzecz: Ja imienia nie nadaje w Polsce!!! Ono zostało nadane we Francji.Ja umijscawiam w Polsce francuski akt urodzenia, a to nie to samo, moim skromnym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 19:33 Nie pomoge, niestety. Chce tylko napisac, ze w tym przypadku ogromnie wkurzaja mnie polskie przepisy. O ile rozumiem zakaz nadawania w Polsce imion w formie zdrobnialej i generalnie imion nie spelniajacych pewnych warunkow, to wymog (czy tylko proby, bo nie jestem pewna, czy pani z USC ma racje) zmieniania imienia nadanego dziecku za granica to juz paranoja. Przeciez to dziecko juz jest i zyje z konkretnym imieniem, takie tez imie widnieje w akcie urodzenia z innego kraju i w pozostalych dokumentach. Moim zdaniem nie ma tu znaczenia, ze jest niezgodne z zasadami nadawania imion w Polsce, gdyz nie zostalo nadane w Polsce. I nie dociera do mnie argument, ze rozne imiona w dokumentach z roznych krajow to "normalka". Zgadzam sie z simonka, ze to moze tylko rodzic problemy w przyszlosci, zwlaszcza jesli dziecko czesc zycia spedzi w jednym kraju, a czesc w drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 19:33 Simonko, nie napisalaś najważniejszej rzeczy - czy ojciec dziecka jest cudzoziemcem, czy też Polakiem z podwójnym obywatelstwem. Bo jeśli jest cudzoziemcem, to zasady RJP Was nie obowiązują. Jesli obydwoje jesteście Polakami, to podwójne obywatelstwo nic urzędów nie obchodzi, bo w świetle prawa polskiego jesteście Polakami i już. To tylko w kwestii zasad RJP, bo z ustawą sprawa ma się nieco inaczej. Teraz oddzielna sprawa: ustawa wyraźnie zakazuje nadania imienia w formie zdrobniałej, a Bartek jest formą zdrobniałą (annojustyno, być może w błąd Cię wprowadził Bartek Górny, który podaje wszystkich Bartłomiejów i Bartoszów jako Bartków, bo rodzice ich tak często podają do WnŚ i nie sposób zgadnąć, który ma naprawdę jakie imię). Ustawa wcale nie uzależnia tego od obywatelstwa rodziców! W tym sensie mając męża Francuza, moglabyś córkę spokojnie nazwać Chantal albo Manon, ale nie Kasia czy Madzia. A teraz pytanie, co z tym zrobić. Być może nalezy umiejscowić akt urodzenia w formie polskiej (Bartosz lub Bartłomiej) i skorygowac akt urodzenia zagranicą. Byc może trzeba to zrobić w odwrotnej kolejnosci. Być moze jeszcze co innego. Na tym forum nie zajmujemy się poradami prawnymi, bo też i raczej nie mamy do tego kwalifikacji. W każdym razie na podstawie tego, co wiemy, nie da sie jednoznacznie stwierdzić, ze na gruncie prawa to Ty masz rację i trzeba tylko poszukać przepisu, który to uzasadni. W ustawie wyraźnie jest napisane: "kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka imienia w formie zdrobniałej". Jeśli chcesz walczyć, poszukaj mimo wszystko przepisów określających tryb umiejscawiania aktu urodzenia, tzn. sprawdź, czy urzędnik musi biernie rejestrować to, co ma przed sobą, czy też ma prawo odrzucenia wniosku z jakichś powodów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 19:39 Mój maz nie jest Polakiem. No a co jesli imię Bartek istnieje za granicą? Własnie ostatnio głosno było o imieniu Nadia, które jest w Polsce zdrobnieniem od Nadziei, natomiast za granicą, w tym we Francji, jest normalnym imieniem w pełnym brzmieniu.Co wtedy zrobić? Nie wiem, czy ja mam rację, ale w Ambasadzie podzielono moje zdanie, więc będę szperac na internecie, może cos znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna To ja pogrzebie jeszcze za przepisami o umiejsca 18.07.06, 20:14 wianiu etc. A nuz cos znajde... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: To ja pogrzebie jeszcze za przepisami o umiej 18.07.06, 22:08 Jeśłi mąż jest Francuzem to pani w USC MUSI zarejestrować dowolne podane przez Ciebie imię. Niestety nie znam paragrafu Znalazłam za to taki link: www.infor.pl/dane/poradnik_ksiegowego/czytelnia.html?hist=w&gazeta=1&id=5506 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 22:32 simonkapl napisała: > No a co jesli imię Bartek istnieje za granicą? A istnieje? > Własnie ostatnio głosno było o imieniu Nadia, które jest w Polsce zdrobnieniem > od Nadziei, natomiast za granicą, w tym we Francji, jest normalnym imieniem w > pełnym brzmieniu.Co wtedy zrobić? Zarówno w Polsce, jak i we Francji, Nadia jest rosyjskim zdrobnieniem od rosyjskiej Nadieżdy. Tyle że we Francji od całkiem sporego czasu imię to jest rejestrowane w tej formie. Jednak jego rejestrowanie w ten sposób nie oznacza, że imię to przestało być zdrobnieniem od Nadieżdy. Zresztą w kalendarzu ściennym do dziś znajdziesz nawet we Francji Nadieżdę - Nadège (patrz ten post, pod datą 18 września</a>. Być moze dzięki Tobie to samo stanie się we Francji ze zdrobnieniem Bartek. > Nie wiem, czy ja mam rację, ale w Ambasadzie podzielono moje zdanie, więc będę > szperac na internecie, może cos znajdę. Skoro jest Francuzem, a w dodatku Ty nie rejestrujesz dziecka, tylko umiejscawiasz akt urodzenia, sprawa powinna przejść. Na początek poproś panią urzędniczkę o pisemną odmowę (tj decyzję negatywną) z uzasadnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: proszę o pomoc! 18.07.06, 22:33 Tzn. poproś ją - w razie podtrzymania decyzji negatywnej - o odmowę na piśmie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: proszę o pomoc! 31.08.06, 12:35 simonka, rozwiazalas ta sprawe? Przyszlo mi do glowy jeszcze jeden sposob, wyrobic dziecku polskie obywatelstwo przez ambasade w kraju w ktorych mieszkasz. Jak mu wydadza polski paszport z mienieniem, jakie mam we Francji to juz zadna urzedniczka nie bedzie mogla tego podwazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: proszę o pomoc! 31.08.06, 14:32 Tylko, ze w kazdej Ambasadzie RP obowiazuja polskie przepisy...A te zabraniaja nadawania imion w formie zdrobnialej... Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: proszę o pomoc! 31.08.06, 18:23 dla mnie to troche dziwne, ze polski urzad zmienia imie, ktore figuruje w metryce urodzenia. Raczej to niezgodne z przepisami. Po drugie jezeli malzenstwo, gdzie jedna z osob jest obywatelem innego panstwa ma prawo nadac dowolne imie dziecka to jakim prawem wprowadzaja zmiany w metryce. Jezeli przepisy jasno okreslaja jakie sa dopuszczalne imiona to powinno to obowiazywac wszystkich. Co z tego, ze jedna osoba jest obcokrajowcem skoro druga Polka/Polakiem i wyrabiaja polskie dokumenty dla dziecka. Wg. mnie to duza luka w polskim prawie. Odpowiedz Link Zgłoś