Dodaj do ulubionych

imie antyczne

19.07.06, 15:04
chodzi o Sokratesa.. zawsze mi sie podobalo to imie.. w zwiazku z tym zastanawiam sie czy istnieje mozliwosc nadania dziecku takiego imienia.. a jesli nie to dlaczego? i czy moze w Polsce jest jednak ktos to nosi takie wlasnie imie.. i jak sprawa wyglada z innymi antycznymi imionami?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: imie antyczne 19.07.06, 15:48
      Sokrates jest zdaje sie wciaz nadawany w Grecji...W PL USC moglby nie pozwolic
      na rejestracje ze wzgledu na osmieszajacy charakter w naszej ojczyznie...
      • olianka Re: imie antyczne 19.07.06, 15:58
        bardzo podoba mi się pomysł nadania tego imienia!
        Sokratesów było 14, 17 Platonów, 3 Safony, jeszcze poszukam.
        • kasia Re: imie antyczne 19.07.06, 16:14
          te dane to sa polskie czy greckie ?
          • olianka Re: imie antyczne 19.07.06, 16:20
            polskie, z '94 roku. Sokratesów jest jeszcze kilku, inaczej pisanych.
            • kasia Re: imie antyczne 19.07.06, 16:27
              w jakim sensie inaczej pisanych ?
              • olianka Re: imie antyczne 19.07.06, 16:31
                jest siedmiu Sokratisów i jeden Sokratys.
                • olianka więcej imion 19.07.06, 16:35
                  Owidiusz - 21, Wergiliusz - 4, Horacy - 10, Arystofanes - 1, Arystoteles - 3
      • olianka Re: imie antyczne 19.07.06, 15:59
        annajustyna napisała:

W PL USC moglby nie pozwolic
        > na rejestracje ze wzgledu na osmieszajacy charakter w naszej ojczyznie.

Urzędnik ośmieszyłby się, twierdząc, że imię Sokrates jest osmieszające.
        • annajustyna Re: imie antyczne 19.07.06, 17:19
          A nie jest w PL? Moim zdaniem wywolywaloby smiech...Tak samo jak Rafael...
      • kasia Re: imie antyczne 19.07.06, 16:12
        annajustyna napisała:

> Sokrates jest zdaje sie wciaz nadawany w Grecji...W PL USC moglby nie pozwolic
        > na rejestracje ze wzgledu na osmieszajacy charakter w naszej ojczyznie...

moglabys jakos uzasadnic na jakiej podstawie twierdzisz ze w PL to imie mogloby byc uznane na osmieszajace ?
        • annajustyna Re: imie antyczne 19.07.06, 17:19
          Bo brzmialoby tak strasznie pompatycznie, tak jakby nazwac dziecko Specjalista
          albo Filozof...
          • olianka Re: imie antyczne 19.07.06, 17:40
            Annojustyno w Rymucie też jest jeden Filozofsmile, na Specjalistę jednak nikt nuie
            wpadł. Ale w dalszym ciągu nie rozumiem, co jest ośmieszajacego w tym imieniu?
            Ośmieszające są imiona typu: Cipa (są 2) lub Pipa (1). A nie, na Boga, imię
            Sokrates!
            • annajustyna Re: imie antyczne 19.07.06, 17:49
              Bo kojarzyloby sie z postacia historycznawink)). Alez masz racje, napisalam o
              subiektywnym oczuciu tak, jakby bylo ono obiektywnesmile)). Na pewno Sokrates
              lepszy niz Brajan, Dzon czy Majkelwink)).
              • olianka Re: imie antyczne 19.07.06, 17:54
                Skojarzenie z pozytywną postacią historyczną jest jak dla mnie ok. Nie można
                przecież stawiać znaku równości między Sokratesem i Adolfemsmile
                Mnie raczej intryguje, jak można zdrabniać małego Sokratesa? Sokuś? Sokratuś?
                Ratesik?
                • gaudencja Re: imie antyczne 19.07.06, 18:02
                  Na Sokratesa można mówić Sokrat po prostu. Bardzo podoba mi się pomysł nadania
                  tego imienia, tym bardziej że nazywał się tak jedan z lepszych prezydentów
                  Warszawy - Sokrates Starynkiewicz. Na Białorusi do dziś jest to stosunkowo
                  często nadawane imię, w formie Sokrat, i jeden taki polsko-białoruski Sokrat
                  jest również znany w Polsce, a jest to Sokrat Janowicz.

A na forum bylo już o małym Sokratesie:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26736671&v=2&s=0
                  • annajustyna Re: imie antyczne 19.07.06, 18:08
                    Mnie sie kojarzy z cykuta i upierdliwa zonasad(((. Czepialska dzis jestemsmile)).
                    • gaudencja Re: imie antyczne 19.07.06, 18:10
                      A z mądrością nie? smile
                      • annajustyna Re: imie antyczne 19.07.06, 18:19
                        He, he...Juz pisalam, ze to tak jakby nazwac dzidziusia Specjalista albo
                        Filozofwink)).
                        • gaudencja Re: imie antyczne 19.07.06, 18:24
                          Niedokładnie wink Filozof to nazwa zawodu/powołania, a Sokrates - po prostu
                          imię smile
                • kasia Re: imie antyczne 19.07.06, 18:25
                  a mnie natomiast zastanawia skad taka mania do zdrobniania imion ja nigdy tego nie lubilam moja mama jest Mariola no i Mariolka raczej nie jest zdrobnieniem a jakosc inaczej niz Mariola nigdy nikt nie mowi do mojej mamy i jakosc swiat sie dalej kreci.. ja mam imie dlugie i jakosc przyzwyczailam sie do zdrobnienia chociaz wole pelna forme.. i przy imieniu Sokrates wlasnie pelna forma jest najladniejsza zdrobniac nie musze moge na dziecko mowic mis misio albo cokolwiek innego.. mam brata Jacka przez pierwsze 3-4 lata zycia inaczej nie pozwalal na siebie mowic jak wlasnie misio wiec dla mnie zdrobnienie nie jest problemem.. pewnie bedzie problemem przyszlej zony albo dziewczyny ale jej tez pewnie wystarczy uniwersalny misiek smile
                  • annajustyna Re: imie antyczne 19.07.06, 18:31
                    Mariola to juz zdrobnienie samo w sobie - Maria Jola(nta)...Moja Mama tez
                    choruje, jak slyszy od ludzi Pani Zosiu...W koncu ma na imie Zofia, Zosia jest
                    dla rodziny...
                    • annajustyna Re: imie antyczne 19.07.06, 18:32
                      Jacek to tez pierwotnie zdrobnienie od Jacentego...
    • kasia Re: imie antyczne - a imiona mitologiczne ? 19.07.06, 16:58
      czy jakies wystepuja?
      z tego co sie orientuje to z imion mitologicznych funkcjonuje Apollo
      a co z : Afrodyta, Hermes, Atena, Demeter (tutaj nie ma jednoznacznie zenskiej koncowki ale chyba wiadomo ze o kobiete chodzi? chociaz mozna uznac ze Demetria jest bardziej kobieca wersja Demeter )a Dionizos ? Pesefona Prometeusz jak dla mnie to bardzo ladne "poganskie" imiona tylko czy mozna nazwac dziecko imieniem boga?
      • olianka Re: imie antyczne - a imiona mitologiczne ? 19.07.06, 17:12
        Afrodytę nawet znam, jest ich 57, Hermes - 1, Atena - 43, Demeter -0 (Demetriusz
        jest za to - 13, Demetria również nieobecna), Dionizos - 0, Persefona - 0 (jest
        1 persefoni), Prometeusz - 11, Ikar - 11, Dedal - 0.
        • kasia Re: imie antyczne - a imiona mitologiczne ? 19.07.06, 17:17
          wielkie dzieki to mi wiele wyjasnia smile
          • gaudencja Re: imie antyczne - a imiona mitologiczne ? 19.07.06, 18:10
            Dodam jeszcze, że wiele z tych imion ma świętych patronów katolickich, np.
            Achilles, Apollo(n), Poliksena, Herakles, Hermes.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.