aggy80 20.07.06, 20:12 Co myslicie o tych imionach na dla blizniaczek jednojajowych? Mnie sie bardzo podobaja, poza tym maja po siedem liter i sa pachnace pozdr Aga tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;18;34/st/20061119/dt/7/k/b0f2/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepperann Re: jasmina & melissa 20.07.06, 20:15 Jasmina (lepiej Jaśmina) - ślicznie. Melissa? Pierwsze słyszę o takim imieniu. Nie podoba mi się. Skojarzenie z ziółkami na uspokojenie jest zbyt silne. To tak, jakby dziecko nazwać Waleriana. Do Jaśminy tematycznie najbardziej pasuje mi Róża. Albo (mniej) Rozalia, skoro ma być na 7 liter. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jasmina & melissa 20.07.06, 20:18 aggy80 napisała: > Co myslicie o tych imionach na dla blizniaczek jednojajowych? To zależy gdzie. Poza Polską - jak najbardziej. W PL lepiej Jaśmina i Melisa/Melissa Rzeczywiście b. pachnące i oba mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: jasmina & melissa 20.07.06, 22:00 "Jaśmina" wygląda i brzmi ładnie. Melisa mnie nie zachwyca. Ziołowe konotacje całkowicie dominują nad innymi wrażeniami. Poza tym - wybacz nadinterpretację - melisa to bardzo pożyteczna roślinka, ale zestawienie jej z jaśminem pod względem wyglądu, zapachu, wrażeń dotykowych (pokryta rosą gałązka jaśminu!)jest druzgoczące. To tak jakby jedna dziewczynka miała być księżniczką, a druga Kopciuszkiem. Trudno o siedmioliterowe "pachnące" imię (podoba mi się np. Amarylia, ale ma osiem , więc radziłabym z literowo-kwiatowego kryterium zrezygnować, poszukać natomiast imienia, które będzie poetyckie i śliczne jak Jaśmina. Na przykład: Noelia Amaranta Blanka Aurelia Flora/Florentyna Klara Aniela Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jasmina & melissa 20.07.06, 22:19 Ja również wolę Jaśminę, Melisa niezybt mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: jasmina & melissa 21.07.06, 10:40 to sa imiona w typie mojej córki 5-letniej- byłaby zachwycona mając takie siostrzyczki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jasmina & melissa 21.07.06, 17:55 Coś w tym jest Ale muszę dodać, że Melissę uważm za dobrze dopasowaną do Jaśminy, bo nie jest natrętnie kwiatowa, a brzmi (MSZ) magicznie, za sprawą "Orlanda szalonego" Ariosta, gdzie imię to nosiła wróżka. Tym bardziej nie zgadzam się z lirael, która pisze, że zestawienie jej z jaśminem jest druzgoczące. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Uchowaj Boże! 20.07.06, 23:48 aggy80 napisała: > Co myslicie o tych imionach na dla blizniaczek jednojajowych? Że, abstrahując od tego, co można by powiedzieć o każdym z nich z osobna, imiona te - na co zresztą zwróciłaś uwagę: > maja po siedem liter i sa pachnace ściśle biorąc, oba oznaczają pachnące rośliny, krótko mówiąc, znakomicie podkreślają, że chodzi o dwa elementy kompletu, a nie o dwa kompletnie odrębne indywidua. Podobnie jak Jarek i Marek, Piotr i Paweł, Kasia i Basia, Cyryl i Metody, Żwirko i Wigura... yyy... no może przesadziłem... Czyli podkreślają to, co się i tak rzuca w oczy i co jest źródłem jednego z głównych problemów rodziców bliźniąt, zwłaszcza jednojajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: jasmina & melissa 21.07.06, 15:34 Już lepiej Jaśmina i Róża, Rozalia, Kalina, Jagoda, Malina ... Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: jasmina & melissa 21.07.06, 18:27 wydaje mi sie ze jasmina i kalina za bardzo sie rymuja, poza tym na poczatku mialo byc jasmine i nadine (mieszkamy w Belgii) ale tez za bardzo do rymu... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: jasmina & melissa 21.07.06, 23:39 Jasmina cudnie, Melissa też nieźle, choć mniej mi się podoba. Dla drugiej siostry poszukałabym jednak czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: jasmina & melissa 22.07.06, 00:35 hmmm podoba mi się Jasmina ( czytana z angielska) natomiast Jaśmina już mniej ( kojarzy mi sie z grochem Jaskiem),Melissa -była kiedyś moim ulubionym imieniem ,nadawałam je lalkom i bohaterkom opowiadań ,teraz już mniej mnie zachwyca ale nadal lubię. Byl kiedys taki kryminał nawet "Moja żona Melissa" Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia67 Re: jasmina & melissa 23.09.06, 12:54 Fajnie Jaśmina, a do tego jak ktoś wspomniał nieźle by było Jagoda, mnie się podoba a Melissa naprawde zawsze bedzie tylko ziółkiem dla mnie. Ale wybiera się to co nam się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: philo77 Re: jasmina & melissa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 09:10 I Jaśmina i Melissa brzmi super. W ogóle jestem fanką takich roslinnych imion (może z wyjątkiem Flory) jak w/w, Jagoda, Malina, Kalina, Róża, Hiacynta. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek urodziła się Jaśminka i Malwinka :) 22.10.06, 12:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=574&w=50637729gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: urodziła się Jaśminka i Malwinka :) 22.10.06, 12:14 Serdeczne gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: urodziła się Jaśminka i Malwinka :) 22.10.06, 13:22 Jakie cudne maleństwa Odpowiedz Link Zgłoś