dottoranda 26.07.06, 17:38 Dziś znowu przechodziłam przez ten sam katowicki cmentarz. Na bramie wejściowej była zawieszona klepsydra z tak zaskakującym imieniem i nazwiskiem, że muszę podać jedno i drugie: ERNY ZAJUTRO. Co o takim zestawie sądzicie? i co to za imię Erny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: onomastyczny szok 26.07.06, 18:31 Rzeczywiście mocno nietuzinkowe zestawienie. Nawet nie wiadomo, czy to kobieta, czy mężczyzna. Rymut nie podaje takiego imienia, może to był jakiś pseudonim lub forma użytkowana, a nie wpisana do dokumentów? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: onomastyczny szok 26.07.06, 18:44 Samo nazwisko niesamowite: Zajutro, Zajutry, o Zajutrze, Panstwo Zajutrowie...A moze Erny to od Ernesta??? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: onomastyczny szok 26.07.06, 19:44 Faktycznie zaskakujace zestawienie! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: onomastyczny szok 26.07.06, 20:33 A czy to moglo byc w dopelniaczy (pogrzeb Erny????) od imienia zenskiego Erna??? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: onomastyczny szok 26.07.06, 21:15 dottoranda napisała: > Dziś znowu przechodziłam przez ten sam katowicki cmentarz. Na bramie > wejściowej była zawieszona klepsydra z tak zaskakującym imieniem i > nazwiskiem, że muszę podać jedno i drugie: ERNY ZAJUTRO. Co o takim zestawie > sądzicie? i co to za imię Erny? Erni, czyli Ernest, zapisany z bykiem lub z węgierska. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: onomastyczny szok 31.07.06, 11:50 > Erni, czyli Ernest, zapisany z bykiem lub z węgierska. z węgierska, to raczej nie :o) bo to by było Ernő pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: onomastyczny szok 27.07.06, 09:09 Co do Erny - kobiety, to jedna z nich mieszka w moim mieście . Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: onomastyczny szok 27.07.06, 09:36 Trudno mi powiedzieć, czy to był męski mianownik czy żeński dopełniacz-tak widniało w centralnym miejscu klepsydry. Może była to kobieta.. Co nie zmienia faktu, że imię niepopularne a nazwisko, to już kosmos Odpowiedz Link Zgłoś