ape_pol 31.07.06, 14:31 Siostra mojej koleżanki ma na imię Dina, dziewczyna ma w tej chwili ok 20-tu lat. Pytałam koleżankę, czy wie skąd wzieło się to imię, twierdzi, że to wymysł mamy. Dla mnie Dina to jakieś "połączenie Diany i Tiny... Czy spotkałyście się z jakąś Diną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Dina...? 31.07.06, 14:57 Spotkałam się w Niemczech z Żydówką o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Ksiega Diny... 31.07.06, 15:11 Kultowa powiesc w Skandynawii. Dine to nomen omen dunskie zdrobnienie od Christine... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Dina...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:10 Mnie imię się kojarzy żydowsko. Chyba była jakaś Dina w Starym Testamencie. Po angielsku imię Dinah budzi natomiast skojarzenia z kotem. Tak nazywała się kotka Alicji z Krainy Czarów i dzięki temu imię stało się trochę "kocie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Dina...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:26 Moim zdaniem imię zupełnie nie nadaje się do nadawania w Polsce - mam b. silne skojarzenia z dinozaurami ("Dino"), poza tym "di" jest obce językowi polskiemu. Przy tym wszystkim imię wydaje mi się brzmieniowo całkiem ładne (nie ma problemów z ortografią w j. polskim), i pozytywnie kojarzy mi się z noszącą to imię dziewczyną z Kazachstanu, mieszkającą w Niemczech. Bardzo sympatyczna, uzdolniona i ładna, o azjatyckiej urodzie - to imię jakoś do niej pasowało . Ale przez to wydaje mi się trochę egzotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Dina...? IP: *.chello.pl 31.12.06, 01:23 Mi w ogóle to imię nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś