09.08.06, 20:58
Jest takie imię czy tylko Aleksy lub Aleksander?? Bo mnie sie podobie
Aleks ...
A dziewuszka Roksana,ładnie?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Aleks ??? 09.08.06, 21:16
      Aleks brzmi dla mnie jak zdrobnienie, takie niedokończone imię. Dużo bardziej
      podoba mi się Aleksy bądź Aleksander. Zawsze możesz synka później nazywać Aleks.
      Imię Roksana wogóle mi się nie podobasad
      • olianka Re: Aleks ??? 09.08.06, 21:37
        abiela napisała:

> Aleks brzmi dla mnie jak zdrobnienie, takie niedokończone imię. Dużo bardziej
        > podoba mi się Aleksy bądź Aleksander. Zawsze możesz synka później nazywać Aleks
        > .
        > Imię Roksana wogóle mi się nie podobasad

Dokładnie to samo chciałam napisać.

Dla rodziców i kolegów niech bedzie Aleks, ale w dokumentach lepiej żeby miał
        tego "igreka" na końcu.
        Roksanka jak dla mnie mogłaby mieć siostry Nikolę i Dżesikę...
        • barcellona Re: Aleks ??? 10.08.06, 13:46
          Zgadzam się w 100% z Oliankąsmile i w kwestii Aleksego i Roksany, zwłaszcza że wczoraj na nowo odkrytym placu zabaw szalała (dosłownie) mała Roksanka, która przez mamę (siostrę? - trudno stwierdzić) nazywana była Roksi (sic!) Do tego zestawu dodałabym jeszcze Wanesę (czy tez Wanessę).
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Aleks ??? 10.08.06, 11:36
      też proponuję urzędowo dać Aleksander lub Aleksy a mówić po prostu Aleks czyli
      tak jak Ci się podoba.

Roksana - nie podoba mi się smile
      • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 10.08.06, 22:16
        Szkoda że wam sie nie podoba. Na chlopaka nie mam wogole innych opcji. Z
        wszystkich imion jakie podalam mezowi tylko Aleksa zaakceptowal. Ale Aleksander
        juz nie bo jakis robal z pszczolki mai sie tak nazywasmile Kaplica! Na dziolche
        jeszcze sa propozycje Sandra i Milena,obydwie zaakceptowane przez starego.
        • abiela Re: Aleks ??? 10.08.06, 23:02
          aga_lub_marcin napisała:

Ale Aleksander
          >
          > juz nie bo jakis robal z pszczolki mai sie tak nazywasmile Kaplica! Na dziolche
          > jeszcze sa propozycje Sandra i Milena,obydwie zaakceptowane przez starego.

Nie robal tylko mysz. A może Aleksy???
          Ani Sandra ani Milena mi się nie podobająsad
          • dziewczynka_bez_zapalek Re: Aleks ??? 11.08.06, 09:21
            szczerze mówiąc z twoich propozycji wybrałabym Milenę. smile
            może jednak Aleksy ??? skoro Aleksanser odpada ...
          • martunia78 w pszczółce Mai ... 11.08.06, 13:17
            w ogóle są odjazdowe imionasmile
        • idaaa Re: Aleks ??? 11.08.06, 16:24
          A co powiesz na Wiktora, Filipa, Dawida, Jerzego, Marcelego, Beniamina, Benona,
          Eryka, Fabiana, Juliana, Ksawerego, Łukasza, Gabriela??

Ewentualnie na Łucję, Aurelię, Cecylię, Juliannę, Zoję, Antonię, Ignację,
          Amelię, Klarę, Laurę, Anielę, Berenikę, Blankę, Ewę, Gabrielę, Mariannę,
          Michalinę, Zoję??

Tak się składa, że- jak dla większości Forumowiczek- Aleks jest dla mnie do
          zaakceptowania li i jedynie jako zdrobnienie Aleksego (który, nawiasem mowiac
          bardzo mi się podoba) ew Aleksandra (za którym przepadam już dużo mniej). Forma
          Aleks trąci mi nieco sileniem się na hamerykańskość i zbytnią nowoczesność,
          choć oczywiście akurat w Waszym przypadku może być zupełnie inaczej smile

Podobnie rzecz ma się z Sandrą- dla mnie będącą zdrobnieniem Aleksandry...

Milena z kolei jest jakaś... Nijaka. Brakuje jej charakteru, którego szukam w
          każdym z imion. Roksana, natomiast wywołuje u mnie natychmiastowe skojarzenie z
          Reksoną ew z małą cyganką i naprawdę nie mam pojęcia czemu tak jest.

I jeszcze jedno: wybór imienia jest Waszym i tylko i wyłącznie waszym wyborem.
          My (czyli Forumowiczki) możemy Ci tylko coś sugerować, spróbować podpowiedzieć
          ale w końcu decydujecie Wy, czyli Rodzice Malego Człowieka smile

Powodzenia w wyborze smile Trzymam kciuki smile

Ida
          • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 11.08.06, 19:17
            Wiktor ladnie brzmi,ale mamza duzo kolezanek z coreczkami wiktoriami i raczej
            odpada ,Filip bardzo mi sie podoba,ale moj maz zaraz mowi " z konopi- nie
            podoba mi sie", Dawid b ładnie ale moja siorkajuzma Dawida,Jerzy to moj ojciec
            i brat byloby juz za duzo,zreszta nie przepadam moze mi sie osluchalo,Marcel
            jakos zniewiesciale dla mnie brzmi, Beniamin kojarzy sie miskowi ze
            sloniatkiem,bajke musial chyba jakas obejrzec,Benon to jakos ze starym facetem
            mi tym razem sie kojarzy, Eryk ślicznie jak dla mnie,ale stary jest na nie-
            bez powodu, Fabian ładnie, ale jakos szczegolnie mnie nie zachwyca,Julian nie
            bardzo.... Ksawery tez ze starszym czlowiekiem kojarze,bo znam takiego dziadka
            Ksawerego,Łukasz ma na imie syn mojego brata,Gabriel bardzo mi sie podoba ale
            jakos nie widze zdrobnienia poza długim Gabrielek ,a na malego synka mowic
            Gabriel to jakos tak powaznie. Nadalabym Filipek albo Eryk, nawet bardziej
            Filipek,ale jak Marcina przekonac,jemu tylko Aleks lezysmile
            Zdamskich imion ktore zaproponowalas niestety zadne mi sie nie podoba
            szczególnie Laura by moglo jeszcze byc,ale jak zdrabniec laurka? niefajnie.
            Dzieki za odpowiedz wszystkim smile
            • idaaa Re: Aleks ??? 11.08.06, 23:15
              Apropos Gabriela- gabryś, Gabi, Gabuś, Gaba, Gabunio, Gabcio, Gaba, Gabrynio,
              Gabrusio

A co do Filipa- wobec tego, że jestem mamą Filipa szczególnie polecam smile Bardzo
              dobrze się zdrabnia (mały przykład: Fibcio, Fi, Fifi, Fifinek, Fibi, Pippo)
              świetnie się nosi no i jest bezwzględnie akceptowane przez wszystkich
              obcokrajowców, nie tylko tych anglojęzycznych smile

Eryka zaś polecam jako imię wyjątkowo międzynarodowe. Do tego oryginalne,
              dobrze brzmiące i u większości ludzi nie budzące negatywnych skojarzeń smile

A co do dziewczynki to może przewertujcie jeszcze raz kalendarz?? Chociaż
              niewątpliwie najważniejsze jest to, żeby to Wam podobało się imię smile

Życzę powodzenia i trzymam kciuki smile

Ida
    • idaaa Re: Aleks ??? 11.08.06, 23:17
      Apropos dziewuszki- a co powiesz na Marikę??
      • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 12.08.06, 13:55
        Ideaaa nie podobuja mi sie niestety bardzo wydziwione zgrobnienia,pewnie czasem
        samo wychodzi jak maly Filipek jest mały i sam sie piesci , mowi na siebie na
        przykład Fifi to fajniesmile)) ale tak normalnioe to nie bardzo. A jesli chodzi o
        dziewczynkę to jestem prawie zdecydowana na jedno z tych trzech ktore podałam.
        Marika też mi się podoba i Estera też jeszcze,ale Marcin nie zaakceptuje na
        pewnosmile Dzięki za odpowidz.
    • gaudencja Re: Aleks ??? 12.08.06, 20:59
      Skoro nie Aleksander to tylko Aleksy; Aleks to straszne udziwnienie w Polsce. A
      to dodatkowe "y" nie powinno sprawić wielkiego problemu. Jestem teraz na
      wakacjach i był z nami Aleksander zdrabniany jako Aleks, powiem Ci że brzmi to
      mocno średnio. I jeszcze jedno, wcale nie musi zarejestrowac Aleksa urząd, bo
      powinien odmówić zarejestrowania zdrobnienia. Z Twoich typów dziewczęcych
      (Roksana, Milena, Sandra) wybrałabym zdecydowanie Roksanę.
      • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 13.08.06, 16:14
        Dladziewczynki tez najbardziej podoba mi sie Roksana i tak zostanie pewnie
        jesli taka bedzie płeć,adla chlopca trzeba bedzie cos wymyslec,bo jeski nie
        zarejetruja mi Aleksa to Aleksego ani Aleksandra nie chce. Mam jeszcze troche
        czasu moze mnie olsnismile
        • gaudencja Re: Aleks ??? 13.08.06, 16:19
          Może Nikodem?
          • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 13.08.06, 16:29
            Niezbyt,moze jakby nie nakrecili filmu o karierze Dyzmy a tak to za silne
            skojarzeniasmile
            • gaudencja Re: Aleks ??? 13.08.06, 16:38
              A Ernest? wink
              • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 13.08.06, 16:47
                Ernest mi sie podoba nawet, ale bez achów i ochów,mogloby byc jakby marcinowi
                sie tez spodobało.
                • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 13.08.06, 17:06
                  Jeszcze Miłosz mi sie bardzo ,zapytam Macina czy zaakceptuje,a wam jak sie
                  widzi??
                  • olianka Re: Aleks ??? 13.08.06, 21:43
                    Ja Miłosza dość lubię, mam bardzo pozytywne skojarzenia z tym imieniem.
                    • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 13.08.06, 22:25
                      Rozmawialismy wieczorkiem o imionach. Otworzyłam "skarbczyk imion" i czytałam
                      wszystkie na głos. Przy imieniu Axel mężulo wpadł w zachwyt i już wiem,że
                      będzie się upierał. Dopuszcza jeszcze Damian i nic więcej, ale i tak Axel jet
                      number one ! Mnie się tez bardzo podoba Axel, ale kurcze boje sie reakcji
                      ludzi,skoro Aleks brzmi pretensjonalnie to Axel w dodatku przez "x" tym
                      bardziej. (?)
                      Dla dziewczynki opcje się nie zmieniły.
                      • olianka Re: Aleks ??? 13.08.06, 22:28
                        Daj Panie Boże, żeby w USC znali przepisy i przez x nie zarejestrowali.
                      • ankaiw Re: Aleks ??? 14.08.06, 07:22
                        Mi osobiści eAxel nie przechodzi w jakiejkolwiek formie, i nie chodzi mi już
                        nawet o skojarzeńia z żabą axel folley (Gliniarz z beverly hills)....

I szczerze wątpię by w usc zaakceptowali.
                        • lirael Re: Aleks ??? 14.08.06, 07:41
                          Mąż jest najwyraźniej fanem zespołu Guns N' Roses smile
                          Niestety, moim zdaniem Aksel delikatnie mówiąc nie brzmi dobrze i naturalnie w
                          Polsce, a pisownia z x jest dla mnie nie do przyjęcia i kojarzy mi się z
                          Xavierem M. Wiśniewskiego.
                          Mając do wyboru Aksla i Damiana, wybrałabym zdecydowanie to drugie imię, choć
                          za nim nie przepadam.
                          Serdeczności.
                      • kira_koslin Re: Aleks ??? 14.08.06, 22:40
                        Mój syn ma na imię Alexander, czyli Alex i nie wiem bardzo możliwe że dla
                        niektórych to brzmi średnio ale to chyba tych osób problem. Nam chodziło
                        głównie o to aby osiagnąc kompromis w tym co Nam sie podoba, zeby imie pasowalo
                        do nazwiska. Poza tym Alex brzmi swietnie z drugim imieniem synka typowo
                        polskim, starym imieniem.
                        No ale jak sama widzisz - cały w tym ambaras aby dwoje chciało naraz. Jeżeli
                        imię Alex, czy Aleks Ci sie nie za bardzo podoba to szukajcie dalej.
                        Axel kojarzy mi sie oczywicie z Guns n'Roses...nie widze w nim nic
                        pretensjonalnego tym bardziej w imieniu Alexsmile....
                        Damian zawsze bedzie mi sie kojrzył z filmem Omen
                        Aleksy z Oleksym - nie wiem kompletnie dlaczego....
                        szukajcie
                      • gaudencja Re: Aleks ??? 15.08.06, 00:22
                        Odpowiednikiem Axela jest w PL Absalon/Absalom. Po pierwsze możecie mieć więc
                        tym bardziej kłopoty z rejestracją. Po drugie, rzeczywiscie moze być dla wielu
                        osób pretensjonalne (dla mnie jest). Po trzecie, będzie się kojarzyć z Axelem
                        Springerem... To już Damian byłby lepszy. A co powiesz na imię Dacjan?
                        • aga_lub_marcin Re: Aleks ??? 17.08.06, 10:50
                          Dokumenty Rady
                          Za zgodą przewodniczącego Komisji Kultury Języka
                          Komitetu Językoznawstwa PAN
                          prof. dr. hab. Bogusława Dunaja
                          publikujemy “Zalecenia dla urzędów stanu cywilnego
                          dotyczące nadawania imion dzieciom osób
                          obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej”.
                          Rada Języka Polskiego kieruje się wskazówkami
                          zawartymi w “Zaleceniach” przy opiniowaniu imion.

"Zalecenia dla urzędów stanu cywilnego
                          dotyczące nadawania imion dzieciom osób
                          obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej"

(opublikowane w “Komunikatach Komisji Kultury Języka
                          Komitetu Językoznawstwa PAN”, nr 1(4) / 1996)

Obowiązujące przepisy dają kierownikom urzędów stanu cywilnego prawo, a w
                          niektórych wypadkach nakładają na nich obowiązek oceny nadawanych dzieciom
                          imion. Zgodnie bowiem z art. 50 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego (DzU 1986
                          nr 36 poz. 180)

Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla
                          dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w
                          formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka.

Tymczasem urzędnicy stanu cywilnego, jak świadczą ich dość liczne pytania
                          kierowane do Komitetu Językoznawstwa, Instytutu Języka Polskiego PAN i
                          polonistycznych instytutów uniwersyteckich, napotykają niekiedy poważne
                          problemy wynikające z chęci rodziców nadania dziecku imienia niezwykłego, bądź
                          to pochodnego od wyrazu pospolitego, bądź też w postaci obcej, nie
                          przyswojonego. Z myślą o tych problemach przedstawiamy poniższe wyjaśnienia i
                          zalecenia.

I. Imiona należą do kultury narodowej, choć pochodzą z różnych stron świata.
                          Znaczna ich część została przyswojona przez język polski w wiekach średnich i
                          późniejszych, co spowodowało, że stały się wyznacznikiem narodowości ich
                          nosicieli. Przez związek podstawowego zasobu imion używanych w Polsce z
                          tradycją chrześcijańską należą one do zbioru imion używanych w wielu krajach
                          Europy i świata. Szukając imienia dla dziecka, należy się starać o pogodzenie
                          wolnego wyboru z tradycją i tendencjami uniwersalnymi. Temu celowi służą
                          opublikowane (por. załączony spis godnych polecenia książek z tej dziedziny)
                          zbiory imion obecnych w języku polskim, związanych z szeroko rozumianą kulturą
                          europejską, a także następujące zalecenia:

1. Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski, a więc
                          np.: Jan, nie John lub Johann; Katarzyna, nie Catherine; Klara, nie łacińskie
                          Clara ani włoskie Chiara; Małgorzata, nie Margareta; Marcin, nie Martin; Piotr,
                          nie Peter itp.

2. Nie powinno się nadawać imion:

a. pochodzących od wyrazów pospolitych, takich jak antena, bławatek, goździk,
                          kąkol, sonata, sonatina itp.

b. pochodzących od nazw geograficznych, np. Dakota, Eurazja, Korea, Malta.

II. Imiona nadawane w Polsce jako należące do języka polskiego powinny
                          pozostawać w zgodzie z jego regułami gramatycznymi i ortograficznymi.

1. Imię powinno odróżniać płeć dziecka ze względów językowych (język polski
                          wymaga odmiany imienia przez przypadki) i praktycznych. Wobec współczesnego
                          zaniku dodawania do nazwisk kobiet tradycyjnych przyrostków -owa, -ina, -ówna,
                          -anka, poza nazwiskami na -ska i -cka często tylko imiona wskazują płeć swych
                          nosicielek, np. Zuzanna Nowak, Karolina Sobczyk; mylące by były np. zestawienia
                          mecenas Susan Nowak, doktor Carol Sobczyk. Nie znając zaś płci nosiciela lub
                          nosicielki imienia, nie można zbudować o nich poprawnego zdania po polsku.

a. Wskazane jest nadawanie dziewczynkom imion kończących się na -a (np.
                          Barbara, Ewa, Maria), chłopcom zaś imion kończących się na spółgłoskę (np.
                          Andrzej, Marcin, Tomasz) oraz na -i||-y (np. Antoni, Konstanty, Walery), rzadko
                          na -o (np. Mieszko). Niektóre imiona męskie na -o, np. Apollo, mogą stwarzać
                          trudności w odmianie, w dopełniaczu i dalszych przypadkach, np. Apolla,
                          Apollona czy Apollina?

b. Są jednak utrwalone w tradycji kulturalnej lub literackiej imiona kobiece
                          zakończone na spółgłoskę lub samogłoskę inną niż -a, które — wbrew ogólnej
                          zasadzie — można nadawać dziewczynkom, np. Beatrycze, Noemi, Karmen, Rut
                          (natomiast nie można ich nadawać chłopcom).

2. Nie powinno się stosować pisowni archaicznej (wyjątkowo można taką pisownię
                          zachować dla utrzymania już istniejącej tradycji rodzinnej), a także niezgodnej
                          ze współczesną ortografią polską.

a. Piszemy ks, nie x (nie ma litery x we współczesnym alfabecie polskim), np.
                          Aleksandra, Ksenia, Ksymena, także na końcu wyrazu, np. Aleks, Aleksa,
                          Aleksowi... nie: Alexandra, Xenia, Xymena, Alex.

b. Piszemy w, nie v, a więc np. Wirginia, Wioleta; pisownia przez v może
                          powodować niejednoznaczność wymowy: w czy f (tzn. np. “Fioleta”wink. Także -w-,
                          nie -f- piszemy w imieniu Kwiryna, nie Kfiryna.

c. Piszemy -ia, -ie, jak nakazują przepisy ortograficzne, a nie -yja, -yje, np.
                          Maria, Zofia, Gabriel, nie Gabryjel itd.

d. Piszemy -j-, nie -i-, w połączeniach: samogłoska + j-, np. Rajmund, nie
                          Raimund. Wyjątek stanowi imię Aida (wymawiane też A-i-da),

e. Piszemy k, nie c, w imionach pochodzenia łacińskiego, a więc Benedykt, nie
                          Benedict; Klaudia, nie Claudia; Klemens, nie Clemens.

3. Ze względu na tradycję rodzinną, a także tradycję literacką dopuszcza się:

a. formy oboczne imion z pojedynczymi albo podwojonymi spółgłoskami, np.:
                          Bernadeta obok Bernadetta, Izabela obok Izabella, Wioleta obok Wioletta (ale
                          tylko Balladyna) oraz

b. oboczne formy słowotwórcze takich imion, jak Apolinary obok Apolinariusz,
                          Bazyl obok Bazyli, Konstanty obok Konstantyn, Wasyl obok Wasyli.

4. Nie powinno się nadawać imion zdrobniałych, powszechnie używanych
                          nieoficjalnie, jak np.: Jaś, Kasia, Lonia, Wiesiek. Natomiast można nadać
                          dziecku imię z pochodzenia zdrobniałe, skrócone, ale współcześnie odczuwane
                          jako imię samodzielne, np. Betina, Lena, Nina, Rita.

5. W nowszych zapożyczeniach imion dopuszcza się grupy: di-, ri-, si-, ti-, np.
                          Dina, Rita, Simona, Tina.

6. Przy nadawaniu nowych imion, na które moda często szybko przemija i które
                          mogą nie wejść do zbioru polskich imion, zaleca się stosowanie obcej
                          oryginalnej pisowni, np. Dustin, Jessica, a nie Dastin, Dżesika.

Urzędnik powinien zwracać rodzicom uwagę na to, że dziecko będzie ponosić
                          konsekwencje ich decyzji. Obce, nie przyswojone imię będzie w różny sposób
                          wymawiane i zapisywane. Rodzice muszą pamiętać, że forma oficjalna imienia jest
                          używana nic tylko przez nich, ale też w różnych środowiskach przez ludzi o
                          różnym wykształceniu. Nie ma żadnych ograniczeń w nazywaniu dziecka w rodzinie
                          czy wśród przyjaciół dowolnym zdrobnieniem. Forma oficjalna (urzędowa) imienia
                          jest używana w sytuacjach i dokumentach oficjalnych (w dowodzie osobistym,
                          dzienniku szkolnym, na świadectwach itp.) i powinna być jednoznaczna.

IV. Podtrzymuje się zakaz nadawania więcej niż dwóch imion, pisanych osobno,
                          bez łącznika, żeńskich dla dziewczynek, męskich dla chłopców. Wyjątkowo imię
                          żeńskie Maria można — zgodnie z tradycją — nadać jako drugie imię chłopcu, np.
                          Artur Maria, Tadeusz Maria.

V. Należy bezwzględnie unikać nadawania imion budzących ujemne skojarzenia
                          (mówi o tym ustawa), np. Belzebub, Kurtyzana, Lucyfer. Takie imiona krzywdzą
                          dziecko.

Polecana literatura

J. Bubak: Księga naszych imion, Wrocław 1993.

H. Fross, F. Sowa: Twoje imię, Przewodnik onomastyczo-hagiograficzny, wyd. IV
                          Kraków 1995.

W. Janowowa, A. Skarbek, B. Zbijowska, J. Zbiniowska: Słownik imion, wyd. 2
                          poprawione i rozszerzone, Wrocław 1991.

B. Kupis: Nasze imiona, Warszawa 1991.

W. Kupiszewski: Dlaczego Agnieszka a nie Ines? Wybierz imię dla swojego
                          dziecka, Warszawa 1991.

• ankaiw Re: Aleks ??? 17.08.06, 12:28
                            możesz napisać do RJP prośbę o zopiniowanie wybranego przez siebie imienia Axel
                            czy Aleks
                            • lirael Re: Aleks ??? 18.08.06, 07:05
                              W zacytowanym dokumencie RJP jest odpowiedź na pytanie x czy ks.
                              Serdeczności.
                              • ankaiw Re: Aleks ??? 18.08.06, 12:25
                                Chodziło mi zopiniowanie samego imienia po prostu, bez względu na pisownię
                                (Aksel/Axel - Aleks/Alex), ale odpowiedź jest na stronie RJP.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.