vivyan Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 05.06.08, 19:47 Babcia-Eleonora, dziadek-Bonifacy, nieżyjąca już ciocia - Rozalia. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna3003 Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 13.06.08, 23:00 Mój dziadek miał na imię Wawrzyniec, prabacia mojego męża Petronela Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 13.06.08, 23:14 Tylia - dziś wyhaczyłam panią o takim właśnie imieniu. Chyba to obcięta Otylia. Niestety, kojarzy mi się z tyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdowi Re: Salomea 14.06.08, 13:33 Moja babcia miała koleżankę Nikandrę, teraz byłaby po 80-tce. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Salomea 14.06.08, 15:51 Mam znajomą koło 60-tki Agnieszkę,w tej grupie wiekowej rzadkośc, w tym samym wieku Antoninę ,która przez całe zycie była Grazyną. W tym tygodniu widzialam jakąs koło 40-tki poslanke ,która ma na imię Domicela. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 24.10.08, 19:53 Gotfryda i Idzi. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Zyta i Walenty 24.10.08, 20:18 To z rodziny. Poza tym coś nie mam szczęścia do niezwykłych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Przypomnialo mi sie 24.10.08, 20:30 Profesor na studiach Bonawentura Maciej (zwany Maćkiem) ciocia Dobromiła dziadek koleżanki Wawrzyniec (ale w ich parafii - pod wezwaniem św. Wawrzyńca - to imię nie było wcale rzadkie) znajomy wujka Romuald bracia dziadka Klemens i Damian Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 26.01.09, 21:57 Nepomucena, Pankracy, Kilian (ten ostatni ok. 80-tki). Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 27.01.09, 10:46 We wsi gdzie mieszka moja babcia najpopularniejszym żeńskim imieniem w jej pokoleniu była Otylia, mówiło się potocznie "Otola". Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 27.01.09, 13:44 ciekawa ta Otylia, zdradź w jakiej części kraju Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 27.01.09, 14:55 Powiat zwoleński, województwo mazowieckie (dawne radomskie). Niestety nie żyje już żadna z Otylii (miałyby obecnie 85-95 lat), z tego co wiem ani jedna z ich potomkiń nie nosi tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 24.06.24, 09:32 Podoba mi sie zdrobnienie Otola Odpowiedz Link Zgłoś
aneskw Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 27.01.09, 15:08 Ok. rok temu w sąsiedniej wiosce zmarła Donata (>80lat). Jej mąż podobno nosił imię Nataliusz. Dość ciekawe, że oboje mieli rzadko spotykane imiona . Odpowiedz Link Zgłoś
barbarita5 Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 31.01.09, 19:21 Dodaję moją nową uczennicę- Wrócisławę oraz śliczną Lukrecję. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 02.02.09, 21:12 moj kolega Radoslaw ma ojca Hieroninma. Niedawno zas urodzil mu sie syn (Radkowi, nie panu Hirkowi, ktory zostal Feliksem, wiec dosc niezwykle, a na pewno nie popularne imiona tradycja rodzinna Odpowiedz Link Zgłoś
meresanch Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 04.02.09, 12:34 znam Gizellę mama od niej wynajmuje pokój nad morzem Odpowiedz Link Zgłoś
sniezna_noc Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 04.07.09, 15:32 moja prababcia Salomea, babcia Michalina, która nie lubiła swego imienia, w przeciwieństwie do mnie- jako dziecko, zawsze jechałam do babci Misi Odpowiedz Link Zgłoś
effuska Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 04.07.09, 19:16 Heliodor. 90letni dziadek przyjaciółki. Mówią dziadek Hedek Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 04.07.09, 22:06 Moi pradziadkowie mieli dość zwyczajne imiona, jak na swoje czasy - Helena i Henryk, Antonina i Franciszek, Józefa i Jan oraz Felicja i Marcin - jedynie Marcin w tamtych czasach mógł chyba dziwić, bo wydaje się bardziej współczesny. Ciekawe imię ma dziadek mojego Lubego - Albin Odpowiedz Link Zgłoś
ffanatyczka Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 05.07.09, 00:04 moja babcia to Longina zdrabniana do Loni Odpowiedz Link Zgłoś
stynka Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 05.07.09, 07:44 Moja babcia - Witolda (ja sama mam tak na drugie...), babcia męża - Petronela. Odpowiedz Link Zgłoś
stynka Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 05.07.09, 07:48 Zapomniałabym! Mój dziadek ze strony ojca - Wincenty, babcia - Helena. W ogóle jak tak sobie teraz myślę, to całkiem ładne imiona nadawano w mojej rodzinie! Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 17.09.20, 18:13 90-letnia Karolina, nazywana Lolą. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 17.09.20, 20:33 Ja spotkałam starszą panią o imieniu Edeltrauda, a drugą Hannelore - obie Polki. Okolice Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 18.09.20, 12:22 Ja znam tylko Hildegardę, Wilhelminę i Feliksę. Odpowiedz Link Zgłoś
boy_named_sue Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 21.09.20, 08:53 Znam panie 60+ Aurelię i Herminię. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 17.10.20, 21:19 Ostatnio w "Jednym z dziesięciu" - starszy pan o imieniu Winicjusz Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 17.10.20, 23:50 Rodzice chyba fani "Quo vadis" 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 18.10.20, 20:47 Chyba A jeszcze w klimatach "Quo vadis" - przypomniało mi się, że w rodzinie mojej koleżanki jest Ligia Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 18.10.20, 23:39 Mój uczeń w piątek, gdy omawialiśmy tę lekturę Nerona nazwał Neuron, a Petroniusza Prometeusz. Uśmiałam się 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 19.10.20, 21:33 katarzynkaa napisał(a): > Mój uczeń w piątek, gdy omawialiśmy tę lekturę Nerona nazwał Neuron, a Petroniu > sza Prometeusz. Uśmiałam się 😁 Hehe 😁 PS: A kryzys w sprawie Pana Szulca trwa i końca nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 20.10.20, 15:48 Katarzynko, właśnie zamknęłam wątek pana Szulca. Dziękuję za pomoc i wszystkie propozycje, bez Ciebie bym sobie nie poradziła Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 27.11.20, 21:29 katarzynkaa napisał(a): > Mój uczeń w piątek, gdy omawialiśmy tę lekturę Nerona nazwał Neuron, a Petroniusza Prometeusz. Uśmiałam się 😁 A propos "kwiatków" związanych z lekturami szkolnymi - moim ulubionym jest "Nasza szkapa z pokładu Idy". Kojarzy ktoś tę lekturę? Nie wspomnę już o Tomaszu Wokulskim, chyba że to zmiana wprowadzona przy tłumaczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 17.10.20, 23:54 Walentyna, Wincentyna. Nadzieja, która miałaby teraz ponad 100 lat. Moja koleżanka miała prababcię Wiktorię, którą nazywano Wikta (nieładnie). Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 18.10.20, 20:46 katarzynkaa napisał(a): > Moja koleżanka miała prababcię Wiktorię, którą nazywano Wikta (nieładnie). Przypomniała mi się książka "Koszmarny Karolek" - opiekunka głównego bohatera nazywała się Wściekła Wikta (czy jakoś tak) Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 28.11.20, 00:50 Ale fajnie, Nadzieja tyle lat temu. Wikta zawsze kojarzy mi sie z dykta. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 03.04.21, 04:48 Ja rowniez mialam prababcie Wiktorie, ale nie wiem jak ja nazywali. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 02.04.21, 10:33 Ja ostatnio zetknęłam się z Ludgardą, bardzo mnie zaskoczyło to imię, bo nigdy wcześniej nie słyszałam o nim Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 03.05.21, 15:58 chayah napisała: > Ja ostatnio zetknęłam się z Ludgardą, bardzo mnie zaskoczyło to imię, bo nigdy > wcześniej nie słyszałam o nim Premierowa Buzkowa tak ma na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 03.05.21, 16:02 A, to nie wiedziałam... Buzka znam, jego żonę niekoniecznie 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 28.04.21, 20:48 Na Facebooku zetknęłam się ostatnio z panem o imieniu Napoleon Jak kiedyś uwielbiałam to imię pasjami, tak teraz nawet nie zwróciłam uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 30.04.21, 08:03 Teofila ale mówimy na nią Tosia Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 23.08.22, 08:25 Ostatnio widziałam listę zmarłych w ostatnich latach w mojej miejscowości i były w niej takie ciekawe imiona, jak Hildegarda, Filomena, Albin, Albina, Erna, Olimpia, Dobrosław. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 25.08.22, 20:57 Filomena, Olimpia, Dobrosław, Erna - super! Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 25.08.22, 21:08 Uwielbiam Albina, kolejny syn miałby dużą szansę tak dostać na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 25.08.22, 22:27 Pamiętam, że na tej liście zmarlych było aż trzech Albinów właśnie. Byłam zaskoczona taką popularnością tego imienia w moim regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 25.08.22, 22:43 Super imiona. Olimpie, Filomene i Dobroslawa uwielbiam. Hildegarda bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 25.01.24, 09:02 Regina i Celina, siostry mojej prababci Boleslawy. Ziuta, sasiadka Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 03.02.24, 21:56 Bardzo ładnie razem, uwielbiam Celinę, a Reginę lubię czytaną przez dż albo w odmianie Reina. Prababcia miała oryginalne dzisiaj imię. A Ziuta to chyba Józefina albo Józefa. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 24.06.24, 09:34 Tak, Ziuta byla chyba Jozefina Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 05.02.24, 10:06 Wspominałam o nich w wątku "Ostatnio napotkane ciekawe imiona", ale wrzucę jeszcze do tego wątku: Anatoli, Anatoliusz i Leonilla, wszyscy zmarli jesienią 2021 roku, wszyscy po 80-tce. Nazwiska polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 11.02.24, 15:48 Bardzo podoba mi się Leonilla, oraz jeszcze bardziej imię o podobnej konstrukcji - Neonilla. Na cmentarzu spotkałam się kiedyś z imieniem Neomilia. Z męskich imion podanych przez Ciebie podoba mi się Anatoli, gdyby tylko był bez I na końcu i jego damska wersja - Anatolia/ Anatola. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 24.06.24, 09:37 Moje ciocie: Stefania, zwana Stenia (pokolenie babci) i Miroslawa (pokolenie mlodsza) Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ciekawe imiona w starszym pokoleniu 29.06.24, 02:56 Natknelam sie na imie Krasnoroda. Od podstawy "krasno rodzić." Imie wymienione pod koniec XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś