brygida007 01.09.06, 11:03 A Melodia? Jak Wam się podoba i czy w ogóle jest dostępna w Polsce? A imię z gry komputerowej córeczki koleżanki. Wszystkie poza tą MELODIĄ wydają się być autentyczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Melodia? 01.09.06, 11:24 Znam tylko francuska Melody...Melodia w PL poschodzilaby chyba pod imie osmieszajace? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Melodia? 01.09.06, 11:48 Teraz raczej ośmieszające, ale gdyby się spopularyzowała? Jagoda czy Kalina nie są ośmieszające, bo funkcjonują od dawna jako imiona niezależnie od ich rzeczownikowego znaczenia. Mówiąc do kogoś Kalina, nie staje mi automatycznie przed oczami roślina tę nazwę nosząca. Gdyby ktoś nazywał się obecnie Melodia - biłoby to po oczach i kojarzyło jednoznacznie z 'melodią'. Ale starczyłaby jakaś urocza Melodia w popularnym serialu, potem parę małych dziewczynek - pionierek o tym imieniu, potem więcej i więcej i okazałoby się, że to normalne popularne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: Melodia? 01.09.06, 11:51 zgadzam sie z toba, wystarczylaby jedna melodia w serialu i nie byloby problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Melodia? 01.09.06, 17:34 Kurczę, a wtedy to nawet ja zastanawiałabym się nad nadaniem serialowego imienia! Podoba mi się! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Melodia? 01.09.06, 17:38 Juz jest taki serial. "Jaka to melodia" sie nazywa... Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Melodia? 01.09.06, 21:37 Nie wiem czy w polskim wogole istnieje takie imie. Wydaje sie byc bardzo dzwieczne ja jednak chyba nie nazwalabym tak dziecka. A brzmi mi troche po amerykansku, gdy zamienie Melodia na Melody. Tak jak np. Hope- Nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Melodia? 01.09.06, 22:26 Nic nie wskazuje na to, żeby było to imię inne niż wymyślone w USA całkiem niedawno. Był wprawdzie święty, który jest znany również jako Melodos (Melodiusz?) lub Melodysta, ale on był Romanem. Jako rzeczownik pospolity nie powinno być zarejestrowane w Polsce, ale niewykluczone, ze w końcu kiedyś się pojawi jako spolszczenie od Melody... Odpowiedz Link Zgłoś