minerwamcg 04.09.06, 13:52 Dziś już coraz rzadziej w zakonach przyjmuje się nowe imię. Ale jest to praktykowane. Czasem są to imiona "zwyczajne", czasem wprost przeciwnie, niekiedy okropne, niekiedy ładne i oryginalne. A Wy, z jakimi ciekawymi imionami zakonnymi sie spotkaliście? Bo ja tak: Siostry: Elioza Asyzjana Gaudencja (tak, tak!) Marionilla Imelda Emanuela Joachima Aniceta Bracia, ojcowie, księża: Pacyfik Anioł Sokrat Emanuel Tarsycjusz Anicet Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imbirka Re: Imiona zakonne 04.09.06, 13:56 Mnie religii uczyła siostra Dżema , teraz mi się wydaje, że chodzilo chyba o imię "Gemma", o ile takie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona zakonne 04.09.06, 15:07 Gemma jak anjbardziej istnieje. Ja spotkalam sie z siostra Immaticulata... Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Imiona zakonne 04.09.06, 16:24 o kurczę, a ja tylko z Wiesławą i Katarzyną Odpowiedz Link Zgłoś
koalinka Re: Imiona zakonne 04.09.06, 16:33 moje dyrektorki : s.Ines i s.Blandyna .Religii uczy mnie s.Chrystiana , lecz sekretarka jest "tylko" Sabinka szkolakatolicka.tk/ Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imiona zakonne 04.09.06, 16:39 W "przedszkolu u sióstr" (Niepokalanek) była Siostra Daria. Nie wiem, czy bylo to imię własne, czy zakonne. Wtedy (lata 70.) wydawało mi się bardzo ciekawe i tajemnicze. Dzis dalej mi się bardzo podoba, no ale staje sie raczej zwyczajne. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona zakonne 04.09.06, 18:47 Bliżej znam tylko Kryspinę. Też dość ciekawe . Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Imiona zakonne 20.06.07, 22:58 Istnieje imię Konstantyna? A nie Konstancja? To imię "nadawalne"? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona zakonne 20.06.07, 23:39 Tak, jest nawet w "Słowniku imion" Ossolineum. Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Imiona zakonne 04.09.06, 22:15 Electa Immaculata Joanella (ja też nie wiem, dlaczego nie po prostu Joanna) Sancja Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona zakonne 04.09.06, 22:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=17010864&wv.x=2&a=44437221 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona zakonne 04.09.06, 23:05 minerwamcg napisała: > Gaudencja (tak, tak!) Ho A była św. Gaudencja, wyczaiłam ją w którymś momencie. Wspomnienie 30 sierpnia czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś
sidhe-e Re: Imiona zakonne 05.09.06, 09:36 mnie uczyły siostry Felixa (Feliksa???) i Elelonora Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Imiona zakonne 06.09.06, 22:46 gaudencja napisała: > Ho A była św. Gaudencja, wyczaiłam ją w którymś momencie. Wspomnienie 30 > sierpnia czy jakoś tak > Jest, jest, a jakże: www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=3520 Odpowiedz Link Zgłoś
mo1717 siostra Agna i Teodozja 05.09.06, 11:17 te imiona mi utkwiły w pamięci. Agna była przezabawna , więcej by w kabarecie zarobiła )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra Agna i Teodozja 05.09.06, 21:10 mo1717 napisała: > te imiona mi utkwiły w pamięci. Agna była przezabawna , więcej by w kabarecie > zarobiła )) W zakonie zarabia na pewno mniej, niż w kabarecie D Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Sztuczne żeńskie 05.09.06, 11:20 Piotra, Pawła, Tadeusza. To ostatnie mnie zwłaszcza rozkłada, trudno się opędzić od pytania, gdzie się podział Tadeusz. Dlaczego, jeśli już ma być od Tadeusza, nie Tadea (tudzież odpowiednio Petronela i Paulina) - nie zgadnę. Mało im świętych płci własnej? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Sztuczne żeńskie 05.09.06, 11:38 a_weasley napisał: > Piotra, Pawła, Tadeusza. To ostatnie mnie zwłaszcza rozkłada, trudno się opędzić > od pytania, gdzie się podział Tadeusz. Pamiętam jedno takie spotkanie pewnej wspólnoty przykościelnej - towarzystwo głównie "dziewczyńskie", więc różnorakie Anie, Basie i Asie się przedstawiają (no, tak po prawdzie to Jowita i Samanta też się zabłąkały )). Natomiast towarzysząca nam, wyżej już wspomniana s. Kryspina: "a ja jestem siostra Kryspina" )). I wtedy miałam ochotę zapytać, gdzie jest ten Kryspin . Ale później już nam wyjaśniła, dlaczego przybrała takie imię - prawdopodobnie św. Kryspin jest patronem uśmiechu . Pasuje do niej bardzo, bo ciągle uśmiechnięta i wieczna optymistka )). Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Sztuczne żeńskie 03.02.07, 17:06 a_weasley napisał: > Piotra, Pawła, Tadeusza. To ostatnie mnie zwłaszcza rozkłada, trudno się opędzi > ć > od pytania, gdzie się podział Tadeusz. Dlaczego, jeśli już ma być od Tadeusza, > nie Tadea (tudzież odpowiednio Petronela i Paulina) - nie zgadnę. > Mało im świętych płci własnej? Mnie w tym kontekście najbardziej dziwi Pawła. Imię Paweł ma przecież całe masy równoległych odpowiedników żeńskich - nie tylko Paulina, ale też Paula, Paola, Paolina, Pauleta, Paulia nawet (a wszystkie są jeżeli nie faktycznie używane, to przynajmniej uzasadnione słowotwórczo), a siostra się na Pawłę uparła. Albo tak dużo tych sióstr jest. Do pozostałych to z wariantów żeńskich przychodzi mi do głowy tylko Petra i Piereta (ale ta Piereta hmmm taka sobie), a Tadeę możnaby na upartego próbować rozwijać w kierunku Tadeity? Tadeiny? (brzmi jak jakaś biochemia...) w każdym razie wybór mniejszy... A biorąc pod uwagę, że w jednym zgromadzeniu zdarzyło mi się już spotkać jednocześnie Joannę, Janę, Joanellę i Joannitę... (od ostatniego postu w tym wątku coś niecoś się dowiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Sztuczne żeńskie 21.06.07, 13:55 Znałam siostrę Tadeę. I jeszcze Wojciechę i Gregorię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sztuczne żeńskie 21.06.07, 21:39 Trzeba jednak dodac, ze Wojciecha jest akurat zupełnie normalnym imieniem, którego zapisy z dawnych czasów się zachowały. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Sztuczne żeńskie 28.06.07, 11:10 > Mało im świętych płci własnej? > Imię zakonne ma obrazować dążenie danej osoby do ideału uosobianego do jakiegoś/świętego, naśladowanie jego postawy itp. A nie jest obojętne czy ktoś podziwia i naśladuje akurat świętego Pawła, czy św. Paulinę Odpowiedz Link Zgłoś
junona444 Re: Imiona zakonne 05.09.06, 12:09 Mojego syna w SzPods. uczy siostra Anuncjata. Pierwszy raz spotkałam się z tym imieniem, jak również z większością wymienioną w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzimama Re: Imiona zakonne 06.09.06, 21:32 Też znam siostrę Anuncjatę. Wspaniała dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Imiona zakonne 06.09.06, 21:20 Taki wątek już jest: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=23843438&a=23843438 Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Oktawia, Salome, Wenancja 06.09.06, 21:28 Wyjaśniła mi właśnie siostra Oktawia, józefitka, że oryginalność ich imion wynika z tego, iż tylko jedna z sióstr w całym zakonie może nosić imię jednej świętej/błogosławionej. Wyjątkowo jakaś starsza - mocno starsza - siostra może wyrazić zgodę, aby nowa zakonnica przybrała takie samo imię. I stąd wynalazki typu Wenancja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oktawia, Salome, Wenancja 06.09.06, 22:12 zona_mi napisała: I stąd wynalazki > typu Wenancja A, właśnie miałam pisać o tym imieniu Nosi je niedawno wybrana "Twarz Afryki", Namibijka. Więcej informacji w tym artykule. B. ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Oktawia, Salome, Wenancja 07.09.06, 00:28 Ładne imię Przypomniały mi się jeszcze siostry: Jonatana, Szczęsna i Paschalisa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warmi-nka Imiona zakonne... IP: 80.48.148.* 04.02.07, 10:13 s.Klara (była pierwszą osobą o tym imieniu przeze mnie poznaną, i zawsze będzie mi się z nią kojarzyć...), s. Józefa (tak, tak- Józefa, nie np. Józefina, brat Emmanuel (strasznie mi się to imię spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Imiona zakonne IP: 82.249.31.* 21.06.07, 21:59 Znam u Niepokalanek takie imiona s.Tomea, s.Zita s.Tarsylia s.Lucylla s.Matea s.Gracjana Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Imiona zakonne 11.08.08, 22:14 Gość portalu: pepe napisał(a): > Znam u Niepokalanek takie imiona > s.Tomea, > s.Zita > s.Tarsylia > s.Lucylla > s.Matea > s.Gracjana No proszę tę s. Mateę to nawet znam osobiście s. Tomeę w sumie też, w sumie - bo s. Tomea jest już wiekowa, sparaliżowana, nie mówi i generalnie słaby kontakt z nią jest... A są tam (i były) też i takie zjawiska jak s. Terezita, s. Ancilla, s. Maria Pia, s. Iza (co ciekawe - nie Izabela ), s. Ada (nie Adriana ), s. Rafała (!)... Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Imiona zakonne 11.08.08, 22:25 Zapomniałam jeszcze o tym, że jest też s. Agnes (to Polka!), s. Deodata i s. Wawrzyna (obecna przełożona generalna). Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Imiona zakonne 21.06.07, 23:17 oczywiście - s. Xawera Z domu była Stefanią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gada Re: Imiona zakonne IP: *.uznam.net.pl 22.06.07, 15:06 Siostra Benwenuta Odpowiedz Link Zgłoś
bazylia_am Re: Imiona zakonne 22.06.07, 16:29 Siostry: - Tymotea - Ryszarda - Caritas Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Imiona zakonne 21.04.08, 08:56 znałam siostrę laurettę, arielę i loyolę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Steven Re: Imiona zakonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 13:08 Wielu ciekawych rzeczy mozna sie tu dowiedziec.Ja tez słyszałem o tym,ze u Franciszkanów w danej prowincji tylko jeden brat moze miec dane imie i dopiero gdy jeden z braci odejdzie z zakonu albo umrze to ktos inny po jakimś czasie moze przyjąc jego imie.Ja znam Ksawerego,Wacława,Błażeja,Tycjana,Pawła,Krystiana jest też podobno ojciec Konstanty brat Medard i brat Benigny i siostre Lidię i strasznie podoba mi sie imie Paschalis Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Imiona zakonne 11.08.08, 11:49 ciekawqe imiona, ciekawe czy sa normalnie nadawalne czy to tylko na potrzeby zakonu? ja spotkalam sie z siostra Jolentą Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imiona zakonne 11.08.08, 20:25 "Siostra Konsolata bo kąsa i lata" to z ks. Twardowskiego Odpowiedz Link Zgłoś