crissy 11.09.06, 11:49 Witam! Pierwszy raz zabieram głos na tym forum, chociaż czytam je już od b.dawna, zawsze z wielkim zainteresowaniem i zawsze z uśmiechem. Dzisiaj bardzo was proszę o pomoc w sprawie dwóch imion. Po pierwsze - Rena - to tak bardziej z ciekawości. Czy takie imię istnieje samoistnie czy tylko jako zdrobnienie? Tak ma na imię jedna z amerykańskich łyżwiarek figurowych i spodobało mi się, chociaż imienia Renata nie znoszę. Po drugie - Rita - czy ktoś mógłby coś napisać o tym imieniu? Jeżeli kiedykolwiek będę miała córkę (na razie się nie zanosi) to na 100% będzie nosiła to imię. Nie dlatego że tak strasznie mi się podoba, ale dlatego że jestem zafascynowana osobą św.Rity - to była niesamowita postać. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Rita i Rena 11.09.06, 11:55 Rita to forma poboczna Malgorzaty (Margerity)...Oznacza perle. Rena??? Od Mareny moze??? Renia w PL pochodzi takze od Reginy i Teresy... Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Rita i Rena 11.09.06, 12:48 Rena: ja pierwsze słyszę. Może jest to jakieś spolszczenie imienia Renée? (ale to też jest wariacja na temat Renaty). Szczerze powiedziawszy nie podoba mi się ani jako pełne imię, ani nawet jako zdrobnienie - za bardzo kojarzy mi się z marką samochodu Renault. Rita: jako zdrobnienie od Margerity pojawiło się bodajże w "Trędowatej". Osobiście mam niezdrową skłonność do imienia Marita (kategoria guilty pleasure), więc jestem bardziej otwarta... ale jako pełne imię - nie zdecydowałabym się na samą Ritę. Może jako drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Rita i Rena 11.09.06, 13:02 Reneé to francuska wersja Renaty. Ja mam ciocię (cioteczną babcię) Renę, ale to skrót od Renaty. W "Trędowatej" była Ryta. W pełnej wersji Margeryta. Teoretycznie poprawnie, przy spolszczeniu "ri" zastępowane jest przez "ry". "Ri" jako takie w polskim nie występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita i Rena 11.09.06, 18:00 Witaj )) Do tego, co nspisala Ania, dodam jeszcze, że w zależnosci od publikacji występuje św. Ryta bądź Rita. Np. w PDF-ie podlinkowanym w opisie forum jak byk jest św. Ryta. Ryta ma też sporo nadań (prawie 500, czyli mniej więcej tyle samo, ile Ida) - choć trzeba przyznać, ze Rita więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Rita i Rena 11.09.06, 18:42 Rita mi się zupełnie nie podoba, Ryta natomiast jest dość ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: Rita i Rena IP: *.acn.waw.pl 11.09.06, 13:29 Rena moze byc jeszcze od Reginy, tobylo zreszta mojepierwsze skojarzenie. A Rita... Moze w polskim nie istnieje i nie jest poprawne, ale na pewno bywalo rejestrowane,w iec pewnie jest do przewalczenia. Wole pelne imiona, ale akurat Rita mnie nie razi... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rita i Rena 11.09.06, 18:45 Witaj, miło że się odezwałaś. Liczymy na wiele postów!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Rita i Rena 12.09.06, 19:46 Amerykańska łyżwiarka Rena Inoue jest z urodzenia Japonką. W japońskim występują żeńskie imiona Ren, Rena, Rin, Rina i Rinako. Nie wiem, jak się wymawia jej imię, w każdym razie w angielskim najprawdopodobniejsza jest wymowa "rina". Rina to częste imię żydowskie i izraelskie. Oznacza "radośc". Odpowiedz Link Zgłoś
renis66 Re: Rita i Rena 19.09.06, 11:03 Obydwa imiona są super. Pozdrawiam Renata i Rita Odpowiedz Link Zgłoś