Dodaj do ulubionych

te same inicjaly dla dzieci

IP: 128.103.37.* 26.09.06, 15:28
Co myslicie o dawaniu rodzenstwu imion zaczynajacych sie na te sama litere.
Dzieciaki by mialy te same inicjaly i nie wiem czy by im to przeszkadzalo czy nie.
Obserwuj wątek
    • a_weasley Niepraktyczne 26.09.06, 15:33
      Gość portalu: maminka napisał(a):

> Co myslicie o dawaniu rodzenstwu imion zaczynajacych sie na te sama litere.
      > Dzieciaki by mialy te same inicjaly i nie wiem czy by im to przeszkadzalo
      > czy nie.

W dzieciństwie wczesnym najpewniej nie. Później jednak, zważywszy praktykę
      skracania imienia do inicjału, sprawę by komplikowało. Przychodzi na przykład
      list adresowany "M.Nowak" i nie wiadomo, czy to do Marcina, Mirka czy do Moniki.
      • blaszany_dzwoneczek Re: Niepraktyczne 26.09.06, 15:36
        W moim przypadku jakoś problemów z tym nie było. Jednak zawsze listy
        przychodziły i przychodzą adresowane pełnym imieniem.
    • blaszany_dzwoneczek Re: te same inicjaly dla dzieci 26.09.06, 15:35
      Ja i mój brat mieliśmy te same inicjały. W niczym to nie przeszkadzało. Jedyne
      co mi się kojarzy to plastkiowe turystyczne kubeczki, które były takie same i
      każdy wyrył sobie literke na uszku, żeby można było odróżnić. Rodzice mieli po
      jednej literce, ja i brat mielismy po dwie - to jedyny "problem" jaki sobie
      przypominam, że wynikł z tej zgodności inicjałów przez całe dzieciństwo smile
    • corleinne Re: te same inicjaly dla dzieci 26.09.06, 15:48
      Ja jestem za. Te same inicjały mi nie przeszkadzają, mamy taką sytuację w domu i nigdy się nie zdarzyło, żebyśmy nie wiedzieli, do kogo poczta przyszła wink A dla odróżnienia inicjałów proponuję różniący się inicjał drugiego imienia, i po kłopocie.

Miałam kiedyś znajomą Filipinkę, której rodzice zdecydowali, że ich dzieci miały po nich inicjały: dziewczynki inicjał pierwszego imienia po matce, drugiego po ojcu, chłopcy odwrotnie. Rodzice to Catrina i Eduardo, dzieci: Catalina Esperanza, Carmen Elena i Enrico Carlos. Może trochę przesadne, ale pomysł ciekawy wink
    • gaudencja Re: te same inicjaly dla dzieci 26.09.06, 17:39
      Jeśli nadajesz te imiona, bo Ci się podobają, jestem za. Lecz jeśli tylko po
      to, żeby imiona zaczynały się na tę samą literę, jestem przeciw. Trochę
      przerażają mnie pomysły w stylu "cała rodzina na M".
      • olianka Re: te same inicjaly dla dzieci 26.09.06, 18:26
        Ja mam takie inicjały jak mój Tata i w niczym to nie przeszkadza.
        Znam rodzinę: rodzice Anna i Aleksander, dzieci Agnieszka, Adam i Artur.
        Zupełnie przypadkowo!
      • Gość: barcellona Re: te same inicjaly dla dzieci IP: *.zax.pl 26.09.06, 21:47
        U mnie nie było żadnego problemu z takimi samymi inicjałami, co więcej mieliśmy z bratem wszystko na M: pierwsze imię, drugie, trzecie oraz nazwisko. Teraz to się zmieniło od kiedy jestem szczęśliwą mężatką. Ale brat ma partnerkę również na M. i chyba będą kontynuować ten zwyczaj.
        Pozdrawiam
      • adziunia Re: te same inicjaly dla dzieci 25.02.07, 20:43
        gaudencja napisała:

> Jeśli nadajesz te imiona, bo Ci się podobają, jestem za. Lecz jeśli tylko po
        > to, żeby imiona zaczynały się na tę samą literę, jestem przeciw. Trochę
        > przerażają mnie pomysły w stylu "cała rodzina na M".

Ja znam taka rodzine ;] cala czworka dzieci ma inicjaly M.M ;] Znam tez inne
        przyklady rodzin, ktore celowo nadaja dzieciom imiona na ta sama litere co
        nazwisko, wedlug mnie to zaden problem.
    • Gość: kayah73 Re: te same inicjaly dla dzieci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.09.06, 02:02
      A ja znam rodzine Niemco-Kanadyjczykow z 6-tka dzieci, ktorych pierwsze imie i
      nazwisko zaczynaja sie na 'S', a drugie imiona szly alfabetycznie od 'A'
      do 'F'. Nie pamietam wszystkich drugich imion, ale czesc tak - Stefan
      Alexander, Sabine Barbara, Sebastian Ciprian, Suzanne D., Sybilly E. i Svenia
      Felicity.

Imiona moich 3 psow zaczynaja sie na 'J', ale to wyszlo przypadkiem - wszystkie
      sa z odzysku i juz przyszly z tymi imionami. Przez to nie nazwalam corki
      na 'J', chociaz moje ulubiona imie dziewczece wlasnie sie na te litere zaczyna -
      ale pomyslalam, ze bylaby to juz przesada.
      • herbatniczka Re: te same inicjaly dla dzieci 27.09.06, 22:27
        Ja i mój brat mamy te same inicjały i jakoś nie robi to na nas wrażenia smile
        Śmiało nadawać!

• ariana1 Re: te same inicjaly dla dzieci 22.02.07, 21:21
      Mnie się podoba jak cała rodzina ma imiona na tę samą literę. Znajomi mają
      imiona na A, ale dzieci (parę) nazwali na M, szkoda, że nie na A. Ja mam tak z
      moim Tatą. Czasami był to problem, jak przychodził polecony a ja będąc panną
      jeszcze mieszkałam z rodzicami. Ale nie był to aż tak straszny problem.
      • sevilay Re: te same inicjaly dla dzieci 23.02.07, 16:20
        Jak się ma dwoje dzieci to może i jest to bezproblemowe,przy większej ilości
        sprawa się komplikuje.Brat mojego męża wpadł kiedyś na genialny pomysł:synek
        będzie miał imię na A bo to piersza litera imenia mamusi a córeczka na M to po
        nim.No i ten pomysł sobie kontynuował, przed narodzinami szostego dziecka cała
        myślała nad dziewczęcym imieniem na M bo żadne się przyszłym rodzicom nie
        podobało.W końcu jakieś wybrali ale do końca zadowoleni nie są
    • kkatarynka Re: te same inicjaly dla dzieci 25.02.07, 20:56
      Dawaj smialo smile To nie jest ani problemem,ani osmieszeniem. Jezeli tak ci sie
      podoba to pewnie smile Ja i moj brat mamy imiona na K, drugi brat mial byc tez na
      K - Karol, ale tacie sie imie nie podobalo i zostal Przemkiem smile
      • pluskotka Re: te same inicjaly dla dzieci 21.07.07, 16:37
        Ja bym swoim dzieciakom jak najbardziej dawała imiona na jedną literę, na dzień
        dzisiejszy J. Ale mam ciotkę, która dała córce imię na tą samą literę co
        nazwisko, de facto wyszło A.A. Uważa, że to przynosi szczęście i przy następnym
        maluchu będzie I.I.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.