Gość: robin2510 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 19:08 Będąc osatnio z moją pociechą na bilanscie roczniaka w przychodni , koło nas siedziała ok 2 letnia dzieczynka z tatusiem. Tato jej zwracał się do niej Hela, ale na karcie która leżała obok na krzesełku widniało imię Rachela , jak wam sie podoba to imię???przyznam szczerze, że mimo iż nie jestem zwolenniczką starodawnych imion typu: Franciszka, Janina, Maria itp, to to imię nawet mi się spodobało.Chyba nawet za takimi biblijnymi imionami jestem bardziej niż za tymi "z dawnych czasów". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda_m Re: Rachela IP: *.eu.org 01.10.06, 19:30 Rachela?! Bardzo mi się podoba ). Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Rachela 01.10.06, 20:12 Śliczne Ale nie podoba mi się skrót Hela , moim zdaniem urok jest właśnie w Racheli Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Rachela 01.10.06, 21:15 Chyba Chela?))). Moja prababcia byla z Rachel-Raszewskich...Przydomek, ktory zreszta rodzina wkrotce utracila, jednoznacznie wskazywal na pochodzenie. Imie przepiekne, ale bardzo etniczne...Kojarzy mi sie jeszcze z "Kuzynka Rachela", wredna baba))). Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Rachela 02.10.06, 10:42 annajustyna napisała: > Chyba Chela?))). Właśnie - powinna byc różnica w wymowie... (chociaż, co prawda, niewiele osób to słyszy). Samo w sobie imię zawsze mi sie podobało. Nie wiem jednak, czy na polskie warunki nie jest jeszcze zbyt nacechowane etnicznie. Poza tym strasznie silnie kojarzy mi się z "Weselem" (nie, żebym miała cokolwiek przeciwko "Weselu", po prostu nie lubię, kiedy imię kojarzy mi się tylko i wyłącznie z jednym dziełem literackim). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Rachela 02.10.06, 14:23 Kojarzy mi się z protestantami i kościołem zielonoświątkowym, tam pełno takich imion jest nadawanych . Rachelę odbieram pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamanicole Re: Rachela IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.10.06, 14:48 A mi się kojarzy to imię z Żydówką. Odpowiedz Link Zgłoś