Dodaj do ulubionych

Pola-czy jest w kalendarzu?

26.10.06, 10:09
Moja siostra oczekuje dziecka.Jeśli będzie to dziewczynka ma mieć na imię
Pola.Przejrzałam cały kalendarz i Poli nie znalazłam.Jest tylko Apolonia.Czy
któraś z mam ma Polę i czy nie było problemu w USC?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 26.10.06, 20:00
      W kalendarzu Poli moze nie być, ale w USC raczej problemu nie będzie (osobiście
      uważam, że niestety, bo to zdrobnienie od Apolonii).
      • anik801 Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 26.10.06, 20:03
        Teraz dużo imion,które wydawało mi się,że to zdrobnienia są w
        kalendarzu.Np.jest imię Magdalena oraz Magda.Paulina i Paula.Mirka(od
        Mirosławy) i Mira itd.Więc dlaczego nie miało by być odrębnego iminia Pola?
        • gaudencja Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 26.10.06, 20:06
          anik, to, jakie imiona sa w kalendarzu, zależy od wydawcy. Gdybym wydawała
          kalendarz, mogłabym tam wpisać i Lalkę, Kanapkę, Słoneczko, Żagielek oraz
          Dzwonek. Nie sądzę, zeby taką np. Mirkę było łatwo zarejestrować w USC.
          • anik801 Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 26.10.06, 22:10
            W Usc zapisują imię jeśli jest w kalendarzu.A te imiona które wypisałam
            widziałam w wielu kalendarzach.Wydawcy kalendarzy raczej nie mogą brać sobie
            imion z kosmosu.Kto by chciał mieć taki kalendarz,w ktorym zamias imion są
            jakieś głupoty?W Usc powiedziano mi,że jeśli imię jest w polskim kalendarzu to
            nie ma problemu.Są oczywiście wyjątki,np.jeśli jedno z rodziców jest innego
            pochodzenia można nadać imię z jego kraju i jeszcze jakieś inne okoliczności
            tam były.Ale ogólnie chcą żeby imię było w kalendarzu(przynajmniej taką
            uzyskałam informację).
            • gaudencja Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 26.10.06, 22:21
              To trochę dziwne, bo nie ma czegoś takiego, jak "polski kalendarz". Tzn. jest
              to pojęcie niezdefiniowane. Nie ma żadnego oficjalnego kalendarza, do którego
              są wprowadzane (lub nie) imiona, któe można uznać za oficjalnie funkcjonujące w
              obiegu. Taka np. Mirka jako podstawowa forma imienia to czysty wymysł. Być może
              kiedys została zarejestrowana, ale zarejestrowana jest też Wredzia, Moskwa,
              Szyja i Eurazja, a także Gierchard, Pałlina i Drzesika, i nic z tego nie wynika
              (nawet nie czuję, jak mi się rymuje). Istnieją całe książki wypelnione
              bzdurnymi, wyssanymi z palca imionami, ot choćby "Wielka księga imion", która
              jest wydana w formie książkowej, a w elektronicznej wisi na Onecie.
              • anik801 Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 26.10.06, 23:15
                Tak wiem.Kiedyś było wielu niedouczonych urzędników i moja sąsiadka ma wpisane
                imię Więcysława(a miało być Wiesława).Imienia Mirka nie widziałam i jak pisałam
                jest to zdrobnienie od Mirosławy.Natomiast w wielu kalendarzach widziałam imię
                Mira.Moja koleżanka miała problemy w usc z imieniem Geralt.Wiadomo w kalendarzu
                jest Gerard(Geralta nie ma).Tak więc Panie nie chciały wpisać,ale w końcu jakoś
                się udało.Moja siostra nie chce dać dziecku Apolonia tylko Pola.No i boi się,że
                nie będą chcieli wpisać.
                • annajustyna Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 30.10.06, 12:03
                  Mira jest samodzielnym imieniem, pochodnym od Marii. Tak samo Slawa. A Pola
                  funkcjonuje jako imie samodzielne ze wzgledu na Pole Negri (tak naprawde tez
                  Apolonie zresztawink))). Imie Pola razi mnie w zestawach typu Pola Lis albo Pola
                  Porter. Pierwsze brzmi jak marka pralki, a drugie typ alkoholu...
                • gaudencja Więcesława 30.10.06, 20:07
                  anik801 napisała:

> Tak wiem.Kiedyś było wielu niedouczonych urzędników i moja sąsiadka ma
                  wpisane
                  > imię Więcysława(a miało być Wiesława).

Nb. jest oczywiście imię Więcesława, którego to pierwsze jest niewątpliwą
                  modyfikacją. MSZ zresztą ładniejsze od Wiesławy.
        • Gość: Joanna Re: Pola-czy jest w kalendarzu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.06, 20:10
          Imię Pola jest w kalendarzu.Piosenkarka Anita Lipnicka równiez tak nazwała
          swoją córkę.
    • masumbuku Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 30.10.06, 11:54
      Urodziłam Polę 19 września w Szczcinie. Nie było problemów w USC. Imię to
      funkcjonuje jako osobne. Imieniny wg "Naszych imion" Jana Grzeni obchodzi 9 lutego.
      • gaudencja Re: Pola-czy jest w kalendarzu? 30.10.06, 20:06
        Bo 9 lutego są imieniny Apolonii:
        www.mowiawieki.pl/kalendarz.html?m=2&d=9
        • Gość: a_pola Re: Pola-czy jest w kalendarzu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 09:28
          Gaudencjo , jestes niezmordowanasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.